• 9.384.476 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 29 oktober 1987

Plot Full Metal Jacket

"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Animal Mother

Gny. Sgt. Hartman

Pvt. Cowboy

Lt. Touchdown

Lt. Lockhart

Poge Colonel

avatar van DragQueen

DragQueen

Voor mij absoluut en klassieker in zijn genre. kubrick's stijl schijnt lekker door in deze film. de cast acteert erg goed, en vooral de grofgebekte drill instructor tijdens de training deed het erg goed in zijn rol. verder een prima aanpak van kubrick om de film in twee delen te splitsen. de waanzin van de oorlog, en de kleinering tijdens de opleiding zijn realistisch gebracht, en op sublieme wijze weergegeven. 4,5 sterren.

Max en Joep schreef:

misschien iets met Van Damme of The Rock eens proberen dan?

Van Damme is een acteur, geen oorlogsfilm. The Rock (zowel de acteur als de film) heeft ook weinig met oorlog te maken. Je post slaat daadwerkelijk HELEMAAL nergens op.

Misschien zijn bijvoegelijk naamwoorden wel iets voor jou? om maar eens op jou manier van logica aan te sluiten

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Van Damme en The Rock staan synoniem voor een bepaald genre,

meneer "Max en Joep" wil met die post gewoon aantonen dat als je deze film niet goed vindt, je dan maar zal overschakelen naar platte fightermovies. Of maw, een sarcastische opmerking over het feit dat exXxtreme deze film slecht quoteerd.

Je moet de betekenis achter de woorden lezen, VanRippestein, alvorens uit te halen en zelf een post schrijven die op niets slaat .

On Topic : Lang geleden dat ik deze film nog eens zag, maar het eerste deel, in de kazerne, is toch nog altijd een stuk film dat ik me blijf herinneren.

VanRippestein

Terug naar de film: alhoewel ik me vermaakt heb is het niet echt een geweldige film.

Er zijn betere (vietnam)oorlogsfilms, en er zijn betere Kubrick films. Dus eigenlijk is er weinig reden voor mij om deze film nog eens op te zetten.

Er zaten mooie shots tussen, maar dat is ook wel het minste wat je van een Kubrick film mag verwachten. Ten opzichte van zijn andere werk zat hier een slecht verhaal in. Het loopt gewoon niet lekker door. eerst een stukje dit, dan een beetje van dat, daarna weer een andere verhaal lijn. Het is gewoon niet echt een consistent verhaal, waardoor ik er minder betrokken bij raakte.

VanRippestein

waarom zou je als je deze film niets aan vind, je wel aangetrokken moeten voelen tot "platte fightermovies"? Niks betekenis achter de woorden. Ik snap ook wel wat hij bedoeld, maar er zit gewoon totaal geen link tussen die reactie en de originele post. Dat staat los van sarcasme, het geeft meer iets aan over zijn eigen beperkte kennis van films of zijn manier van discussieren

p.s. als mijn posts verwijderd worden, pleur die van Max en Joep net zo hard weg, die zijn even off topic als de mijne.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

kereltje kereltje, wat maak je je toch druk

(en dat tijdend deze vreed/vreetzame Kerstdagen)

VanRippestein

ik weet het. daar zijn topics voor. Ik kan nou eenmaal slecht tegen mensen die de gedachten van anderen willen invullen.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

on topic weer.

avatar van Theunissen

Goeie relastische Vietnam film die alle facetten van die oorlog goed belicht. Vooral het begin met de grof gebekte dril-sergeant vond ik zeer sterk. Het verhaal is ook prima en met de actie/geweld zit het ook goed.

Vond het een van de betere Vietnam films alhoewel Platoon en Apocalypse now toch nog een stuk beter zijn.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Vroeger toen ik een jaar of 10, misschien 11 was, had ik het stuk gezien en had ongelofenlijk indruk op me gemaakt. Nu net weer de hele film opnieuw bekeken en het makt nog steeds een grote indruk achter. Vooral het eerste deel, nog steeds. Eerlijk gezegd had ik ook liever gehad dat alleen het eerste gedeelte aan bod kwam, maar dan uitgebreider. Maar dan was het misschien ook wel TE traag geweest. Voor mij is dit echt een topper.

4,5 *

avatar van Film Pegasus

Ik heb net de film gezien en het even laten bezinken... Kubrick blijft een regisseur die me altijd met een wrange nasmaak laat zitten. Films als Eyes wide shut en A clockwork orange zijn imo niet echt aangenaam om te zien, alhoewel de stempel van de regisseur toch telkens duidelijk naar voor komt. Hij is iemand die duidelijk z'n eigen stijl kan weergeven in een film. Verder had ik van de man nog Dr. Strangelove en The Shining gezien die me wel beter bevielen (2001 space odyssey heb ik ook nog liggen). Maar toch hecht hij nog te veel aandacht soms aan het complete plaatje van de film (wat uiteraard niet slecht is) maar vergeet hij zaken als de acteurs of de verhaallijn in het oog te houden.

Full metal jacket is ook zo'n film waarbij de acteurs op zich niet slecht zijn maar geen wereldse prestaties neerzetten. Wel wordt er een beter beeld weergegeven van de oorlog in Vietnam dan ik eerder had verwacht. Daar waar films als Deer Hunter en Platoon een realistische situatie schetsen ipv The American Dream te verpersoonlijken is dat hier iets minder en krijg je toch nog een patriotische sfeer. Maar snel wordt al duidelijk dat hier niet de zinloosheid van de oorlog op het spel staat, maar het machogedrag van de soldaten die denken met hun opleiding (omdat het er nu eenmaal zo wordt in gedrild) onsterfelijk te zijn en smachten naar de actie zonder de consequenties te kennen. En je kan nu eenmaal niet in herhaling blijven vallen, daarin is deze film wel origineel en mag hij er gerust naast staan.

De film wordt in 2 delen verfilmd die prachtig in elkaar vloeien: het trainingsgedeelte en de confrontatie met hun eigen machogedrag op het slagveld. Pyle deed me even denken aan Jack Nicholson uit The Shining.

Eindconclusie is dat deze film recht heeft op de naam klassieker, maar dat er met meer uitwerking van de personages nog meer in had gezeten. Ik ben er nog even niet uit op dat vlak omdat het uiteindelijke doel van Kubrick meer een sfeerweergave is volgens mij dan een zuiver verhaal met uitgediepte personages. In elk geval heeft de film me niet verveeld en indruk gemaakt. Ik hou het op 4.5*.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

voor mij persoonlijk niet echt zo'n goeie film maar ik ben dan ook niet echt voor oorlogfilms

avatar van GioFunny

GioFunny

1e gedeelte van de film is echt goed,, daarna in de real oorlog, vind ik deze film beetje minder. al met al 3,5

avatar van Demoniac

Demoniac

Het eerste deel, met een geweldig acterende drill-instructor, is absolute top. Het Vietnamdeel vond ik minder boeiend. Niet dat dit stuk er niet had ingemoeten, maar wel anders in ieder geval. De binding met de personages was in het eerste deel aardig opgebouwd, maar werd in het tweede deel steeds minder. Toch een goede film.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

hellblazer93 schreef:

4,5 *

Niet om het een of het ander, maar ik verlaag mijn stem toch met een halve ster.

avatar van MrMitch

Demoniac schreef:

helemaal mee eens.

avatar van SLK

SLK

Eerste gedeelte 4,5 ster 2e en veel mindere gedeelte 2,5 ster dus hmmm dat is dus 3,5 he. (3 is net te weinig)

avatar van drgonzo

drgonzo

echt een machtig mooie film, leuk om te zien hoe al die gestoorde soldaten worden geinterviewd.

avatar van JohnMcLane

JohnMcLane

Goede film! Met een perfecte drill sergeant,

avatar van The Last

The Last

Wat ik echt jammer vond is dat het 1e gedeelte 'slechts' een half uurtje duurde.

avatar van Lad

Lad

3,5 sterren, maar wel langdradig.

Een goede film, maar Platoon vind ik toch beter hoor.

avatar van Spetie

Prima film, maar niet die topper die het na de eerste helft van de film had kunnen zijn. Het eerste gedeelte is toch het sterkste gedeelte van de film, omdat je daar echt binding met de personages hebt. In het Vietnam gedeelte brokkelt die binding toch beetje bij beetje af, waardoor de film je aan het einde toch minder raakt. Ondanks dit is het camerawerk bij vlagen prachtig, het acteren degelijk en is het verder gewoon een prima film, zeker door het zeer sterke eerste gedeelte. De rol van Lee Ermey als drillsergeant is trouwens onvergetelijk!

4,0 * is echter meer dan verdiend.

avatar van Xainic

Xainic

Ik weet niet wat iedereen heeft met deze film. Maar bij komt dit over als een slap verhaal gespeeld door een stel van de straat geplukte idioten. En opzich voor dat genre doet hij het dan nog wel ok xD

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een erg mooie Oorlogsfilm, Ik weet niet waar maar ik heb ergens gelezen dat dit de aller de ergste Oorlogsfilm is, Stanley Kubrick (Meester - Regiseur) heeft weer eens zijn Goede kant laten zien en heeft het prachtig ingedacht maar het is ook Goed uitgevoerd naar mijn mening kortom : Ik kom niet Goed uit mijn woorden want dit is gewoon stomweg een grote Topper .

avatar van The Last

The Last

De eerste keer dat ik deze film zag vond ik het eerste deel super, het tweede deel vond ik duidelijk minder en om eerlijk te zijn was ik er toen (bij het 2e deel) ook niet helemaal 100% met m'n hoofd bij, ik werd telkens gestoord door heen en weer rennende neefjes en nichtjes die toen op bezoek waren.

Vandaag dus voor de 2e keer gezien, zowel eerste als tweede deel erg indrukwekkend. Ik heb flink genoten. Het is leuk om te zien hoe de jonge mannen tot mariniers worden getraint in het begin, daarna zie je hoe de (Vietnam) oorlog meegemaakt wordt door de ogen van Pvt. Joker. Erg indrukwekkend. De film is erg gedetailleerd, met name een aantal scene's in het 2e deel, richting het einde zijn er ook een paar geweldige scene's; als het peloton te maken krijgen met een sluipschutter. Ook bevat de film de nodige grappige momenten en af en toe komt er een leuk deuntje voorbij.

De beste film van Kubrick die ik (tot nu toe) heb gezien. Ook een van de betere (en favoriete) oorlogsfilms die heb gezien (plus een plaatsje in mijn top 10). Ik doe er een volle punt bij en verhoog naar 4,5 sterren. Klein meesterwerkje.

avatar van White Trash

White Trash

I am in a world of shit!!

Top film vooral 1e gedeelte met de drill instructor is legendarisch

2e gedeelte vind ik ook goed maar niet echt heel speciaal

avatar van buffeltje

buffeltje

wat een harde film zeg!

tijdje terug gekeken maar die training is echt keihard.

kreeg op een gegeven moment echt een hekel aan die coach!

met zijn geschreeuw en gegil.

maja toch een topfilm goed voor ****1/2!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Jammer van het eerste deel. De trainingen keken wel weg, maar waren niet boeiend genoeg. Maar dan begint het echt goede deel. Er zijn genoeg serieuze oorlogsfilms, dan is het wel leuk om zo een minder serieuze film te zien. Kubrick zorgt goed voor afwisseling. We zien daardoor ook een softere kant van de oorlog. Met een paar leuke, eigentijdse liedjes, goed camerawerk en de geinige hoertjes tussendoor is deze film zeker het kijken waard.

avatar van filmfan17

filmfan17

Ten eerste, dat deze film is gemaakt door Stanley Kubrick zegt eigenlijk al genoeg. Voor de rest valt het me op dat toch vrij veel mensen het eerste deel beter vinden dan het tweede deel. Wat ik dan wel weer grappig vind is dat het eerste deel alles heel erg statisch gefilmd is. Alles is in orde, goede symmetrie enzovoorts. Als we dan eenmaal zijn aanbelandt in Vietnam wordt het een hel en is er veel chaos (handheld gefilmd). Kortom het eerste deel heeft het publiek de orde op zaakjes, in het tweede deel niet. Wij zelf hebben geen macht over het tweede gedeelte en misschien vinden wij het daarom een vervelender gedeelte.

Wat is die Kubrick toch briljant.