Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lt. Touchdown
Lt. Lockhart
Poge Colonel
Blood Duster
Zeer goede film die een lugubre sfeer met zich meebrengt. toch zeker een van de betere films in dit genre. Kubrick is er weer in geslaagt een juweel neer te zetten.
Zavo
Full Metal Jacket viel me toch tegen bij herziening. Het eerste gedeelte blijft sterk, maar het gedeelte in Vietnam valt tegen. Hiervan was ook niks blijven hangen, terwijl ik me van het eerste gedeelte nog bijna elke scene kon herinneren. Eerdere Vietnamfilms als Apocalypse Now, The Deer Hunter en in mindere mate Platoon zijn een stuk beter en dat maakt dat de Vietnam-scenes in FMJ eigenlijk weinig toevoegen. Kubrick had zelf met Paths of Glory ook al een veel betere oorlogsfilm afgeleverd. Verlaagd naar 3.5*.
orbit
- 12092 berichten
Ik ben het er niet mee eens, met name de setting in verpulverde stedengebieden ipv jungle maakt het tweede gedeelte best interessant. Kan me ook niet eerder zo'n heftige shoot-out met een sniper herinneren. Platoon is sowieso een totaal onopvallend geschoten film, die op de acteurs en de toonzetting na weinig tot niets verschilt van rambo en andere doorsnee vietnam filmpjes. AN en Deer Hunter zijn inderdaad ook wel erg apart op hun eigen manier. Maar samen met deze vormt dat dan ook de heilige drie-eenheid qua vietnamfilms wat mij betreft.
Zavo
Had het wel kunnen zijn, maar de karakters zijn niet interessant, de setting is niet echt overtuigend (niet mooi en je ziet toch vrij duidelijk dat het niet op locatie is) en het plot ook niet boeiend.
Op deze onzin kan ik echt niet serieus reageren.
orbit
- 12092 berichten
Op deze onzin kan ik echt niet serieus reageren.
Niks met onzin te maken, zwaar overschatte film. Heeft niets interessants te bieden qua set of verhaal. En ook daar zijn de karakters oninteressant. Hamburger Hill, Casualties of War, Tour of Duty, noem maar op.. zoveel minder? Ik dacht het niet!
STEN_91
Allereerst word je door dat ongelofelijke geschreeuw van die commandant lekker in de sfeer geholpen
De scenes die daarna volgen, vond ik erg geloofwaardig overkomen. Sterk acteur- en camerawerk. Ondanks zijn leeftijd nog steeds een van de beste oorlogsfilms.
voor mij een verdiende 4*
thomzi50
- 1991 berichten
Erg leuke film. Ben geen ongelofelijke fan van oorlogsfilms, maar vond dit erg aangenaam. Het is compleet realistisch, maar wordt toch nooit zwaarmoedig en behoudt altijd een soort absurde humor erbij. De eerste helft vind ik - zoals de meesten - het sterkst, maar zo groot vond ik het kwaliteitsverschil tussen beide delen niet.
keyser sose
Nou wat heb ik te zeggen op de film
-goede cast
-goede acteer werk
-goede verhaal
-goede Regie
Dit is een van de beste Vietnam film ooit gemaakt beter zelfs dan APPOCLYPS NOW> het laat zien dat zowel de amerikanen als de vietnamese kanibalen waren in deze oorlog.
5.0 van mij
Mat_
Het eerste deel, van de opleiding, was echt zeer goed, bij vlagen zelfs schitterend. Het eerste deel op zich vond ik 5* waard. Het teweede deel vond ik echter minder. Voor mij had de film ook nog een half uurtje langer mogen duren. Daarom toch "maar" 4*
donemans
Bij deze film heb ik net als bij Apocalypse now tot het einde op het puntje van mn stoel gezeten. Wederom een meesterwerk van Kubrick! 4,5.
FillumGek
De eerste drie kwartier zijn perfect. Het acteerwerk van Lee Ermey is verbluffend goed en de enige drillinstructeur uit die ook voor de volle honderd procent weet te overtuigen. Ook de quotes zijn stuk voor stuk geniaal!
Het middenstuk van de film is saai. Oninteressante dialogen en weinig actie.
Het einde is dan wel weer spannend.
Overall een uitstekende oorlogsfilm. ****
Dridge
drill instructor :How tall are you privat ?
privat :Sir 5 foot 9 sir !!
drill instructor :I didn't know they stacked shit that high!!
Dridge
of deze :
It looks to me that the best part of you ran down the crack of your momma's ass and ended up as a brown stain on the matrass !!
Geweldig
Barrie vd Laan
Het eerste deel is vreselijk goed. Ook grappig in zekere zin. Het tweede deel is ook mooi maar minder dan het eerste. 4 sterren.
Clifford
Classic!! 4,5 *
Gunnery Sergeant Hartman: You little scumbag! I got your name, I got your ass! You will not laugh, you will not cry, you will learn by the numbers, I will teach you! Now get up off your face! Pvt. Joker you better unfuck yourself before I unscrew your head and shit down your neck!
Razorcut
Sterk eerste deel, zwak tweede deel. Behalve de acteerprestaties van de drill-instructeur, zijn de acteurs naar mijn gevoel echt niet sterk genoeg om de status van deze semi-klassieker te rechtvaardigen. De setting van het tweede deel vond ik onrealistisch aanvoelen (wat gegrond bleek nadat ik las dat het volledig in de buitenwijken van Londen is opgenomen). Bovendien vind ik het ook gewoon niet boeiend en wat cliché, dat tweede deel.
3,5* (Mainly for the skullfucker)
MXO
3,5* (Mainly for the skullfucker)
Ik vond het tweede deel juist realistisch aanvoelen. De setting van het sniperdrama was ontzettend angstaanjagend en met de prachtige schemering kreeg je een ontzettende mooie sfeer. Je moet nagaan dat de locatie anders is dan in andere Vietnam-films, de film speelt zich af tijdens het tet-offensief waardoor er in de stad gevochten wordt. Daarbij vind ik het ontmenselijken van de soldaten prachtig in beeld gebracht.
nietdatdus
Ik heb een frisse hekel aan oorlogfilms en ook Full Metal Jacket kon mijn hart niet sneller doen laten kloppen.
Het eerste deel vond ik wel heel vet.
Lolast
Deze film heeft me zeer sterk aangegrepen, het laat saving private ryan edm verbleken in zijn schijnsel. Het toont oorlog hoe oorlog (waarschijnlijk) in een soldaats hoofd is. Dat Kubrick deze geestesgestelheid min of meer kon verfilmen vind ik een aparte prestatie. Ik ben geen zo'n filmkenner, ik merk quasi nooit op als een rol goed gebracht is of niet, maar deze acteurs hebben me helemaal naar binnengezogen, wat zo'n beetje de bedoeling moet zijn geloof ik. De constante gevoelsafwisseling werkte danig op m'n harttoestand. Een vier-een-half, omdat ik vijf niet durf te geven.
AmazingPP
Full Metal Jacket greep met direct al in de eerste paar minuten. Wat een acteerwerk, wat een realistische kijk op de Vietnam oorlog! Ik heb ooit in een videotheek gewerkten daar kwam altijd een Vietnam-veteraan. Hij sprak me ooit aan en zei: "From all the movies made about the war in Vietnam is this the best one, because it's realistic. Compare "Platoon" with this film and you call "Platoon" a Disney-film." Ook vertelde hij me met een vet Amerikaans accent dat deze film dicht in de buurt komt, maar het nog niet haalt met wat er in werkelijkheid gebeurde. Dat is me altijd bij gebleven en elke keer als ik deze film zie, moet ik daaraan denken. Kubrick verbloemt helemaal niets in deze film en daarom een dikke 4 *.
Max en Joep
schitterende film, alles al zo'n beetje over gezegd.
Theatertje
Ontzettend surrealistische film. De muziek past niet bij de beelden, in tegenstelling tot andere films van Kubrick.
Carcamel
Zeer goede oorlogs film, vooral door het begin (training).
Gewoon een dikke 4* waard.
Clueless Dork
En waarom past de muziek dan wel niet bij de beelden?
arkadi
Surrealistisch??

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party