• 9.380.127 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 29 oktober 1987

Plot Full Metal Jacket

"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Animal Mother

Gny. Sgt. Hartman

Pvt. Cowboy

Lt. Touchdown

Lt. Lockhart

Poge Colonel

avatar van Theatertje

Theatertje

De muziek is niet klassiek, zoals we gewoon zijn van Kubrick, en is daarom niet zo gepast in een Kubrick-film. Ik vond het geheel nogal surrealistisch, ja. Een echte oorlog zal er wel harder aan toegaan, denk ik.

• 12092 berichten

Klassieke muziek zit ook niet in The Shining volgens mij hoor, en Eyes Wide Shut ook niet bepaald.. verder vind ik de soundtrack erg sterk, zeker die zware synthsound op het moment dat Pyle in de latrine's zit en aan het eind als Joker die sniper voor d'r kop moet schieten.. erg effectief!

orbit schreef:

dan zou ik beide films toch nog even herzien.....

Max en Joep schreef:

dan zou ik beide films toch nog even herzien.....

Bedoel je die pianoriedel van eyes wide shut? Of die ritualistische muziek van Jocelyn Pook? Kan me verder niet echt iets herinneren nee.

The Shining maakt gebruik van aziatische muziek volgens mij, en hele oude jaren 20 muziek in die bar en aan het einde, in welk deel zit klassieke muziek?

avatar van Theatertje

Theatertje

In EYES WIDE SHUT zit wel degelijk klassieke muziek, en niet een klein beetje ook. De muziek uit THE SHINING (ik neem aan dat je 'Midnight with the Stars and You bedoelt) is geen muziek van de jaren '20, maar is bedacht door een elpee (een plaat dus) achterstevoren te draaien. In FULL METAL JACKET zit geen klassieke muziek, maar wel muziek die de situatie tegenstrijdig maakt: lekker schieten op de tonen van 'Surfin' Bird' bijvoorbeeld.

avatar van neo

neo

In The Shining zit geen klassieke muziek? Dacht het wel. Naast wat composities van Wendy Carlos zit de film vol klassiek werk van Penderecki en Bartok. Ruim 95 procent is klassiek muziek in die film. Eyes Wide Shut zit al weer wat minder klassieke muziek, maar nog steeds Ligeti en consorten naast een score van Jocelyn Pook en wat songs.

In The Shining Aziatische muziek? Nou nee.

Full Metal is een groot deel songs en er is een score van een minuut of 20 in de film van Abigail Mead. Spartacus; enkel score van Alex North. Paths of Glory; enkel score van Gerald Fried.

Max en Joep

Eyes Wide Shut begint sowieso al met klassiek emuziek.

Echt, hij opent LETTERLIJK met zwart beeld en klassieke muziek

neo schreef:

In The Shining Aziatische muziek? Nou nee.

Wat is dat voor geluid met die gongen dan steeds? Kan het moeilijk westers noemen..

Zal nog eens opletten op de klassieke muziek, maar erg prominent vond ik het niet.

Max en Joep

Kubrick kiest in The Shining voor (naast speciaal voor The Shinig bewerkte muziek) wat minder toegankelijke, duisterdere klassiek muziek.

maar wel degelijk klassiek.

avatar van VS60*

VS60*

"Get some! Get some! Yeah! Yeah! Get some! Get some! C'mon! C'mon! Get some! Ahooow, get some baby! Get some! Get some!

Get some! Get some! Get some! C'mon! Get some! Get some! Yeah!

Yeah! Yeah! I've got you motha! Haahaaaa!

Everyone who runs, is a VC.

Anyone who stands still, is a well disciplined VC.

Huahaha!

You guys oughta gonna do a story about me some time.

- Why should we do a story about you?

Bacause i'm so fucking good! 'nd that ain't no shit neither.

I done got me 157 dead gooks killed. Plus 50 water buffalo too! Them's all confirmed!

- Any women or children?

Sometimes!

- How can you shoot women or children?

Easy! Ya just don't lead 'em so much! Ain't war hell? hahahaha! "

avatar van OT_Stijn

OT_Stijn

M.I.C. K.E.Y. M.O.U.S.E.

Mickey Mouse, Mickey Mouse!

avatar van grabberke

grabberke

Bij de eerste bezichtiging vond ik deel 1 ook ontzettend sterk en het tweede deel wat flauwtjes, maar bij het herzien staan beide delen even sterk. Om een of andere reden vond ik het snipergedeelte nog spannender dan de eerste keer... Knappe film! 4.5*

avatar van Comanchero

Comanchero

OT_Stijn schreef:

M.I.C. K.E.Y. M.O.U.S.E.

Mickey Mouse, Mickey Mouse!

Enigszins ongepast in deze situatie, lieve vriend...

avatar van Mug

Mug

Ongepast? Gewoon een quote uit de film, overigens ook een van de leukere momenten van de film. Als er nu iemand de lyrics van Me So Horny van 2 Live Crew, omdat daar een sampletje in zit van een moment van de film, alhier zou plaatsen, dat zou ik eerder 'ongepast' willen noemen.

avatar van joe black

joe black

the dead only know one thing: it's better to be alive

avatar van Kevin_1989

Kevin_1989

Gister gekeken, echt een goede film! Zeer goed acteerwerk, Sgt. Hartman is bijvoorbeeld echt geweldig! Door hem kom je helemaal in de film en krijgt de film een harde sfeer. Ook prima camerawerk en erg geloofwaardig allemaal.

Twijfel voorlopig nog tussen 4,0 en 4,5 ****

avatar van aerogp1

aerogp1

Geweldige muziek die perfect bij de beelden past, en dan bij de aftiteling met het mooiste nummer van The Stones. Gewoon subliem.

Acteerwerk ook zeer in orde. Deze film geeft volgens mij een zeer reeel beeld van Vietnam. Beter dan het misbaksel van Mel Gibson, kan nu even niet op de naam komen

Minotaures

Vind deze film meevallen, snap niet dat deze film zo gewardeerd wordt , mja.. Smaakverschillen is het gewoon.

Tevens wilt die ene sniperscéne met die vrouw iets zeggen, ik heb geen idee wat, maar oke..

avatar van Couch Potato

Couch Potato

AmazingPP schreef:

Full Metal Jacket greep met direct al in de eerste paar minuten. Wat een acteerwerk, wat een realistische kijk op de Vietnam oorlog! Ik heb ooit in een videotheek gewerkten daar kwam altijd een Vietnam-veteraan. Hij sprak me ooit aan en zei: "From all the movies made about the war in Vietnam is this the best one, because it's realistic. Compare "Platoon" with this film and you call "Platoon" a Disney-film." Ook vertelde hij me met een vet Amerikaans accent dat deze film dicht in de buurt komt, maar het nog niet haalt met wat er in werkelijkheid gebeurde. Dat is me altijd bij gebleven en elke keer als ik deze film zie, moet ik daaraan denken. Kubrick verbloemt helemaal niets in deze film en daarom een dikke 4 *.

Ik geef hier zelfs graag 4.5 sterren voor, een meesterlijke film is dit.

Het doordraaien van die dikke soldier - oei ik mag niet méér verklappen natuurlijk - nou dat pakt je bij je ballen natuurlijk.

Naast deze film vind ik Apocalypse Now dan misschien de betere Vietnam film, toch ?

Ontzettend goede film is dit.

****1/2

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Minotaures schreef:

Madecineman 2 april 2005 schreef:

Verder wordt het thema van de dualiteit in de mens hier uitgewerkt, de strijd tussen goed en slecht. Kijk alleen maar naar de filmposter een soldatenhelm met daarop Born to Kill en daarnaast een vredesteken. Het karakter waarin deze strijd wordt gevolgd is Joker. Tijdens de training lijkt hij in eerste instantie Pyle te helpen maar als die 's nachts flink wordt afgeranseld door zijn mede soldaten doet Joker net zo makkelijk mee.
Dit thema wordt voortgezet in het tweede gedeelte waarin Joker in Vietnam is gestationeerd. Met als dieptepunt natuurlijk het doodschieten van de Vietnamese sluipschutter (een jong meisje). De soldaten staan besluiteloos om haar heen, niemand durft de trekker over te halen. Behalve Joker degene die de hele film de strijd tussen goed en slecht verbeeld. Het slechte zegeviert over het goede.

Soms is het best handig om al die oude berichtjes eens goed door te spitten

avatar van mister blonde

mister blonde

Minotaures schreef:

Wilt iemand uitleggen wat de motto was met die Vietnamese vrouwelijke sniper?

Niet geschoten is altijd mis?

avatar van Artifact

Artifact

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Dat lijkt me een schot in de roos mister blonde

Madecineman schreef:

Soms is het best handig om al die oude berichtjes eens goed door te spitten

Thank you, en doorspitten is niet mij ding

avatar van Boudewijn.

Boudewijn.

Het eerste deel vond ik echt supertof, het tweede deel tamelijk tegenvallen. De acteerprestaties ook niet echt overtuigen ( ja, ik weet dat die instructeur ook echt dat werk gedaan heeft ) Eerlijk gezegd kreegt ik toch wel medelijden met 'Gomer Pyle'.

Boudewijn. schreef:

Vind ik ook, en ik had ook erg medelijden met Private Pyle, toch wel zielig voor hem, want hij leek me een aardig ventje.

De dialogen in deze film zijn stuk voor stuk pareltjes. Maar ik zal het jullie besparen om ze allemaal te citeren.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Madecineman schreef:

Dat lijkt me een schot in de roos mister blonde

Dat weet ik wel zeker!

avatar van The Last

The Last

1e deel van de film is uitstekend vind ik. Het is echt mooi om te zien hoe al die soldaten keihard worden getraind. 2e deel van de film vond ik erg tegenvallen, maar was zeker niet slecht.

3.5 sterren.