• 9.378.910 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 29 oktober 1987

Plot Full Metal Jacket

"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Animal Mother

Poge Colonel

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Indrukwekkende film.

Ik vond het eerste deel van de film, in het drill-camp niet geweldig. Het was voor mij ook te cartoonesk en Kubrick's stijl om de kijker een "observator" te laten zijn werkte bij mij in het nadeel hier. Ik wist niet wat ik met dit begin moest. Natuurlijk was zo'n drill-camp geen pretje, maar ik zit nog steeds te dubben wat het nou toevoegt voor de rest van het verhaal. ook vond ik dat hij niet erg lekker liep. Het tweede deel daarintegen vond ik wel lekker lopen, en heeft dan ook een duidelijker boodschap. Het laat in mijn ogen meer het hopeloze van die oorlog zien.

Ik vond het acteerwerk erg goed, en het was continu zeer geloofwaardig (ondanks dat het drill-camp cartoonesk over kwam). Ik had niet het idee dat ze speelden, maar dat ze echt zo lam waren.

Het camerawerk was strak, en het paste goed bij het verhaal.

Maar de film is helemaal niet zo amusant. Het is heel erg afgestoten, en volgens mij is de boodschap ook niet heel erg nieuw. Kijk als een film nou qua kunst een hoogstandje is, wil ik een tekort aan amusement zonder problemen vergeven. Maar ik vond beide dingen hier matig. Desalniettemin maakte hij indruk op me de moord op dat meisje, bijvoorbeeld..

3,5 punt
Ik had beter verwacht van Kubrick.

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

olivier schreef:

Als dat realisme was... Hoogst cartoonesk, maar bovenal clichématig beeld van het leger. Enige Kubrick die het uitkijken zelfs niet waardig is. Als dit soort films elke week in cinema kwam, dan hield ik simpelweg niet meer van film! Blijf me ergeren aan de oppervlakkigheid waarmee Kubrick de oorlog verslaat. Nergens enig spoortje van bijtende ironie, op het netvlies gebrande gruwel of ook maar één legendarische scène. Een valse noot? Een héél valse noot!

orbit schreef:

Juist door de oppervlakte te kiezen en de afstandelijke blik maakt het duidelijk dat oorlog een spel met poppetjes is, nietige poppetjes.. de natuurlijke selectie bepaalt of de poppetjes weten te overleven. In die zin is het ook een metafoor voor onze samenleving. Dat zie je zeker terug in het eerste gedeelte van de film, waar één poppetje dus van de rails raakt en wordt gekraakt door het tandwiel van de massa en de selectie. Het poppetje draait door, met de gevolgen van dien. Het is in het klein wat er vervolgens natuurlijk ook in Vietnam staat te gebeuren. Kubrick beschouwd het als één grote natuurlijke selectie, vandaar die afstandelijkheid. Hij bekijkt het proces bijna wetenschappelijk. Dát vind ik nou juist de kracht van deze film, weinig regisseurs zouden die benadering kiezen. Platoon is inderdaad een geromantiseerde versie van een oorlogsfilm, met een pathetische clichéestrijd tussen goed en kwaad (hoe hollywood!). FMJ verwijdert zich van de goed/kwaad vraag en laat de processen die zich in de selectiestrijd afspelen van een afstand zien. Hoogst interessant

Prachtig dit het ene moment denk ik echt van damn man die olivier heeft gedeeltelijk zeker gelijk dat voelde ik ook, maar als ik dan het volgende bericht van orbit leest dan denk ik weer van damn als hij het zo bekijkt dan zou de film stukken beter zijn geweldig hoe zulke mensen mij steeds weten te kunnen overtuigen.

Geweldig dit forum het zorgt er voor dat ik een veel bredere kijk op films heb en mijn visie op de cinema steeds weer verandert ook leer ik steeds beter te formulieren,goed voor de ontwikkeling eigenlijk

p.s. - gelukkig heb ik voor de veilige 3 en een halve ster gekozen door dit soort berichten begin steeds te twijfelen aan die rating.

Hi-Tek schreef:

Bedankt

Enne.. niet twijfelen aan je rating hoor, als jij het een goede film vindt, waarmee je iets hebt.. gewoon een dikke voldoende geven (mag van mij wel hoger dan een 3.5 trouwens ).

avatar van JurassicPark

JurassicPark

born to kill muahwhahahaha lol

avatar van guanowceend

guanowceend

Wat een film.

Fantastisch.

Had 'm al een tijd in de kast liggen, maar helaas nooit eerder gekeken.

Wat een fantastische film.

Ik blijf even een nachtje wakker liggen.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

orbit schreef:

Het is erg lang geleden dat ik Platoon gezien heb, maar wordt er in die film niet juist een duistere kant van béide partijen belicht?!

Cupido schreef:

Nee hoor, Dafoe is de heldhaftige en staat voor de compassie en de menselijkheid, Berenger is het beest en de slechterik that's all there is to it
Het mooie is dat FMJ zich eigenlijk niet eens in dit soort waardeoordelen stort, de kijker bepaalt zelf maar wat hij ervan vindt.. bevalt mij stukken beter!

argus

Tegenvallende film met slechts hier en daar een klein lichtpuntje. Het gedril in het eerste gedeelte van de film gaat echt snel de keel uithangen! Zeker als je hem voor de tweede keer bekijkt, de eerste keer vond ik hem iets grappiger. 2e gedeelte van de film was bijzonder saai, slap, onzinnig en emotieloos. De regisseur mag er dan een boodschap mee willen geven, ik vond het een enorme droogkloterij bij elkaar. Misschien dat de acteurs daar ook debet aan waren. Dit was dus echt stukken minder dan A Clockwork Orange. 1*

argus schreef:

Tegenvallende film met slechts hier en daar een klein lichtpuntje. Het gedril in het eerste gedeelte van de film gaat echt snel de keel uithangen! Zeker als je hem voor de tweede keer bekijkt, de eerste keer vond ik hem iets grappiger. 1*

het eerste gedeelte is zeker niet als grappig bedoelt, dus als je dat nastreeft mis je volgens mij de point van de film.

arkadi schreef:

Ik snap wat je bedoelt, de regisseur heeft willen laten zien wat voor een idioot zootje het daar in het leger was. En dat het absoluut nergens goed voor is. Een soort karikatuur van het leger. Wat mij betreft hoeft hij daar echt geen uur aan te besteden. Tien minuten had wel kunnen volstaan. Waarvoor zou je daar niet om kunnen gaan lachen als het zo langdurig gebracht wordt, dan ga je toch aan een komedie denken. Maar over het geheel genomen een erg tegenvallende film.

arkadi

Waar het hier om gaat en in alle Kubrick films is volgens mij de ontmenselijking van het individu.

Wat mij betreft wordt dit in het eerste gedeelte van de film het meest treffend van al zijn films in beeld gebracht.

• 12092 berichten

Ben het met arkadi eens.

arkadi schreef:

...de ontmenselijking van het individu.

Wordt wel treffend tot uitdrukking gebracht, vanuit dat oogpunt bekeken heb je gelijk voor deze film.

Maar het is wel een erg algemeen omschreven thema als je het zo zegt, volgens mij was 'vrije wil' (of juist het ontbreken bij de hoofdpersoon daarvan) het item bij Clockwork Orange. Allemaal goede thema's maar thema/plot alleen maakt nog geen goede film. Ik zou het wel eens als saai kunnen opvatten als iemand weer eens met zo'n thema (maar misschien was hij wel een van de eerste) op de proppen komt wat het leger betreft. Ik moet niets van het leger hebben, helemaal niet, maar ik vond ACWO toch een heel stuk origineler.

arkadi

Gezien het einde van A Clockwork Orange ging het in die film ook over de ontmenselijking van het individu.

Ben het met je eens dat A clockwork orange beter was.

• 12092 berichten

Natuurlijk is ACO beter, maar zet FMJ eens af tegen patriotistische amerikaanse vertellingen waarin de zware keuzestrijd van het individu wordt benadrukt en waarin "charlie" slecht is en de mannen in groen goed.. Daarin neemt FMJ eigenlijk niet zozeer stelling, het is meer een analyse van het mechanisme "oorlog" op zichzelf en het verzinken van het individu in het collectief, dat altijd machtiger is. Mijn inziens echt een onontbeerlijke Vietnam-verfilming in een reeks van films die grotendeels oninteressant zijn vanwege de subjectieve oordelen die al van meet af aan vastliggen. Geef dat concept de kans argus.

orbit schreef:

...vanwege de subjectieve oordelen die al van meet af aan vastliggen. Geef dat concept de kans argus.

Dat soort subjectieve patriottische films hebben bij mij meestal ook niet zo'n hoge waardering. Wat deze film betreft : er kan wel een goed concept aan de film ten gronslag liggen, het betekent nog niet dat ik er van genoten heb.

avatar van DeCol

DeCol

Heb hem net gekeken.. Het is niet echt mijn soort film, maar wel een hele sterke film! Echt aangrijpend. 3.5*

avatar van BraMovie

BraMovie

Heb hem ook net op tv gezien. Vooral het eerste gedeelte is aangrijpend en zeer goed geacteerd!! Dat gedeelte is zeker 5 sterren waard, alleen het tweede gedeelte is helaas minder en dwaalt meer af naar open wegen...

****

avatar van basketballerke

basketballerke

Sterk en aangrijpend van begin tot eind vooral idd door het ongelooflijk goede acteren. Moge de boodschap ook duidelijk zijn. Oorlog en het leger is geen pretje, en dat is op mij goed overgekomen.

dikke 4,5*

avatar van murtcelP

murtcelP

Goede (anti)oorlogs film.

Het eerste gedeelte is interessanter dan de oorlog zelf in het tweede gedeelte. Het stuk in Vietnam is wel aardig, maar is bijster spannend of origineel.

Misschien was het beter geweest om een keuze te maken tussen een oorlogsfilm of een film over de opleiding van mariniers met het drillen en de gevolgen op de recruiten.

Het gebeuren rondom Pyle is namelijk een stuk interessanter dan wat er allemaal in de oorlog gebeurd.

***1/2

avatar van MXO

MXO

murtcelP schreef:

Goede (anti)oorlogs film.

***1/2

Ik denk dat het gevechtsgedeelte in Vietnam juist wel origineel is. Stanley Kubrick laat een andere oorlog zien die we in andere Vietnamfilms niet gezien hebben. In films als Apocalypse Now, Platoon, The Deer Hunter enzovoorts zie je in het gevecht altijd de jungle. De machteloze guerrilla-oorlog waar de Amerikanen altijd machteloos waren. In Full Metal Jacket daar in tegen zien we het TET-offensief, waar gevochten werd in de stad. Ironisch genoeg zijn de Amerikanen daar de sterkste, maar betekent dat wel het einde van de oorlog. Wel het mindere deel van de film, maar blijft wel orgineel.

avatar van Charles Manson

Charles Manson

ik vind eerlijk gezegd het "mindere deel"nog steeds donders goed.

vooral die scene waarin Snowball en die andere beschoten worden door de sniper en niet geholpen kunnen worden. Echt een indrukwekkend stukje.

als de eerste helft een 5* van mij krijgt, dan de tweede helft toch minstens 4*.

gemiddeld dus 4,5*

plus een halfje vanwege het feit dat het nu eenmaal kubrick is en dus 5*

avatar van Jessu123

Jessu123

mag het genre ook komedie zijn ik vond het grappig

avatar van D-ark

D-ark

Aangrijpende Kubrick film die nog een tijdje in mijn hoofd zal ronddwalen.

4,0

avatar van Coop

Coop

Valt wel mee vind ik, begin is héél erg goed, maar dat die jongen kraakt en zijn overste doodt kan ik me moeilijk voorstellen.
Voor de rest vind ik deze film lang niet zo goed als saving private ryan.

avatar van Nassira

Nassira

BraMovie schreef:

****

Ja inderdaad, helemaal mee eens. Maar toch blijf ik bij mijn 5 omdat Kubrick er iets ongelooflijk van heeft gemaakt, en zoals sommige al hebben gezegd zien we hier een hele andere oorlogsdrama..

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Wat een gigantisch overgewaardeerde film. Is niet spannend, weet de eerste helft totaal niet te boeien, is niet grappig, tenzij je de humor hebt dat je bij het wordje fuck in een deuk ligt.

Tweede helft weet meer te boeien en is ook wat spannender.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Eerste helft is briljant, een halve film vrijwel alleen Sgt. Hartman aan het woord (of hoe je dit moet noemen), subtiele humor, sterke quotes en het thema vrouwen en kutjes dat steeds terugkomt, of ze alleen daar over kunnen praten, de amerikanen.

Tweede helft stukken minder, een alledaagse film met enkele memorabele scènes (de interviews bijv.). Toch 4 sterren, door het geniale eerste gedeelte.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Nu ik de film gezien heb begrijp ik wel waarom iedereen het over de 1e en 2e helft heeft, Ik vind de hele film briljant! Heb erg gelachen im de drillinstuctor. Het "2e" deel is ook lekker cynisch. Hij blijft ook maar in mijn hoofd hangen deze film.4.5*

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

het eerste stuk van de film vond ik zeer sterk, daarna viel hij me een beetje tegen, ik had er meer van verwacht na het eerste stuk gezien te hebben, naar mijn mening probeert kubrick een soort apocalypse now sfeer te creeeren, maar dat is hem niet gelukt...jammer

.....Haaai JOKER