Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lt. Touchdown
Lt. Lockhart
Poge Colonel
youri_bonito
Niet Kubrick's beste, maar wel een om in te lijsten. Vooral het 1e deel was natuurlijk zeker goed!
Wisten jullie dat die drill-sergeant in het echt ook drill-sergeant was geweest. Kubrick heeft de man voor de rol aangenomen aan de hand van een tape waarin de drill-sergeant 5 minuten achter elkaar iemand uitscheld, aan een stuk door zonder in herhaling te vallen. Prachtig! 4,5*
maxcomthrilla
Geweldige film, ik ken geen film waarbij het drillkamp zo goed neergezet wordt als bij deze film. De guerilla in de steden vond ik wat minder. Qua het klaarstomen van militairen, de beste oorlogsfilm die er is. 4*
fabbyke
Fantastische oorlogsfilm
kon bijna niet beter vooral het eerste deel dan natuurlijk met het drillkamp die drill sergeant kon maar blijven schelden dat vond ik geweldig
.Ook wanneer pyle zelfmoord pleegt was ook super het tweede deel vond ik ook wel best goed soms een beetje langzaam maar ik heb me er zeker niet mee verveeld vooral met die sluipschutter dan, heb ik echt op het puntje van men stoel mee gezeten. Het eerste deel geef ik 5 sterren en het tweede deel een 4 in totaal een dikke 4.5 voor niet de beste maar toch weer een meesterlijke film van kubrick!
animalkrullie
Een goede oorlogsfilm, waarbij het eerste gedeelte de grootste indruk heeft na gelaten.
dumballover
Inderdaad, dat eerste stuk is onnavolgbaar. De rest was ook een zeer goede oorlogsfilm met een goede soundtrack
BlueSword
ik verwachte er niet zo veel van en dat bleek dus ook zo te zijn.
ik kijk toch liever naar saving private ryan of enemy at the gates.
het begin was goed, je zag echt hoe zwaar die gasten het hadden maar nadat ze naar vietnam gaan word het erg saai.
het einde met die sniper vond ik ook wel goed, maar ook weer niet echt super, had meer oorlog verwacht.
opzich toch nog wel een goeie film maar ken betere. (vind ik)
feanaro surion
Herzien en wat een geniale film is dit toch. Het eerste geweldige deel met een gruwelijke climax gelijk gevolgd door de eveneens briljante scene in Vietnam met de hoer, begeleid door een geweldige soundtrack. De overgang maakt beide scenes nog beter. Het einde is erg spannend en heeft een verassende conclusie.
Een plekje in mijn top tien maar ik ga deze week 2001 kijken dus dat veranderd wellicht
olivier
Leuke ja nee discussie... Laten we het erop houden dat ik niet zo goed ben ik het begrijpen van lange zinnen. De vraag was dus: waar heb je het over? Misschien als je je zin herschrijft snap ik wat je wil zeggen (ben ik trouwens nog steeds in geinteresseerd!)
Laatste keer
Persoonlijk vind ik dat Kubrick in 'Full Metal Jacket' de oorlog benadert vanuit een héél afstandelijke en koele houding. Net zoals hij deed met '2001' en 'barry lyndon'. Volgens mij schildert hij een heel banaal portret van het leger; brullende sergeanten, psychologische folterspelletjes, de hoertjes in viëtnam; niets nieuws onder de zon volgens mij. Het antwoord van de fans van deze film is dan vaak dat kubrick expres koos voor een banale aanpak. Op die manier zou hij de zinloosheid en banaliteit van de oorlog in de verf willen zetten. Maar die vlieger gaat niet op. Volgens dezelfde filosofie zou je een OERsaaie prent kunnen maken over pakweg het leven op het platteland. Zo zou die regisseur dan aantonen dat het leven er écht wel saai is. Maar voor mij maak je op die manier nog geen goéde film. Hetzelfde geldt voor 'full metal jacket'. Wanneer je erkent dat 'full metal jacket' een banale aanpak heeft, is de discussie gesloten: dan is dit - en ik ben deze mening toegedaan - een banale, overbodige film. De enige écht valse noot in de carriere van kubrick.
dumballover
Dit vind ik wel redelijk harde taal voor zo'n uitmuntende film. Mocht dit een banale film zijn, dan ga ik iedere dag naar de bioscoop. Vooral het eerste deel vond ik zeer goed, het andere kun je misschien afschilderen als een gewone oorlogsfilm, maar dan mocht Kubrick zijn ongeëvenaarde zoomtechniek niet gebruiken(met die scherpschutter in dat gebouw). Ik vind dat er geen enkel slechte scène in de film zit, dat zou ook niet mogen: naar 't schijnt deed hij sommige scènes 100 keer over. Het is wel zo dat hij een cliché onderwerp kiest, maar ja je kan rambo en deze film toch moeilijk over dezelfde kam scheren gewoon omdat het oorlogsfilms zijn. Ik vond die brullende sergeant ongelovelijk goed.
Mocht apocalypse now er niet zijn was dit ongetwijfeld de beste oorlogsfilm.
Major Major
Mocht apocalypse now er niet zijn was dit ongetwijfeld de beste oorlogsfilm.
Waarom is FMJ volgens mij zo goed? Ik denk vanwege het totale gebrek aan romantiek (en dan heb ik het uiteraard niet over liefde). Deze film is voor mijn gevoel zuiver realistisch. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, want ik heb nooit ergens soldaatje gespeeld. Je zou het Srebrenica-veteranen moeten vragen.
Films als Platoon en Rambo zijn natuurlijk romantische quatsch.
Apocalypse Now is ook goed, maar is zo anders van uitgangspunt, dat je appels met peren vergelijkt. Apocalypse Now pretendeert literaire kwaliteiten te hebben en is in alles volslagen onrealistisch.
Het hele eerste deel kwam mij anders totaal niet realistisch over. Meer een clichematige verkrachting van een bootcamp.
Major Major
Ja, ga jij nou maar fijn tekenfilmpjes kijken.
En een vreemde, komende van iemand met een veredelde Legofilm in z'n Top 10
Goodfella_90
Het slaat natuurlijk ook nergens op wat hij zegt. Dat was dan ook meer de reden dat ik er om lachen moest.
Major Major
Onderhond vergist zich. De monoliet in 2001 heeft geen nopjes en kan dus nooit een legoblok zijn.
Latesta
De film begon wel redelijk in de bootcamp. Was soms wat erg cliché, maar wel te pruimen. Het einde van dat stuk was erg goed. Maar in Vietnam was de hele film een chaos en was er eigenlijk geen verhaal meer, sowieso was dat hele Vietnam gedoe erg cliché weergeven, en als ik ergens een hekel aan heb....
Maar oke, al met al toch 2*
olivier
Als dat realisme was... Hoogst cartoonesk, maar bovenal clichématig beeld van het leger. Enige Kubrick die het uitkijken zelfs niet waardig is. Als dit soort films elke week in cinema kwam, dan hield ik simpelweg niet meer van film! Blijf me ergeren aan de oppervlakkigheid waarmee Kubrick de oorlog verslaat. Nergens enig spoortje van bijtende ironie, op het netvlies gebrande gruwel of ook maar één legendarische scène. Een valse noot? Een héél valse noot!
olivier
Films als Platoon en Rambo zijn natuurlijk romantische quatsch.
Bent de eerste die ik weet die die twee films op zelfde hoogte gebruikt. Hoop van ganserharte ook de laatste, want de vergelijking is net "quatsch".
dutchtuga
of ook maar één legendarische scène. Een valse noot? Een héél valse noot!
Dat is dan iets persoonlijks want ik vind dat FMJ wel degelijk legendarische scenes bevat. Zeker niet Kubricks beste film hoor maar de badkamerscene o.a. noem ik wel een legendarische scene. En zo bevat deze film er wel meer.
olivier
Ja oké, ik herinner me de scène wel. Maar het is niet de grandeur zoals Peter Sellers die de Führer aanroept in 'Dr. Strangelove', de verkrachting uit 'clockwork', de eindscène uit '2001', het orgie uit 'eyes wide shut' of die kus op het balkon uit 'barry lyndon'. Daarop doelde ik wanneer ik sprak over 'legendarisch'. Maar het is niet zo dat ik 'FMJ' gewoon de minste Kubrick vond en er daarom op vit, vond het simpelweg een sléchte film.
orbit
- 12092 berichten
Juist door de oppervlakte te kiezen en de afstandelijke blik maakt het duidelijk dat oorlog een spel met poppetjes is, nietige poppetjes.. de natuurlijke selectie bepaalt of de poppetjes weten te overleven. In die zin is het ook een metafoor voor onze samenleving. Dat zie je zeker terug in het eerste gedeelte van de film, waar één poppetje dus van de rails raakt en wordt gekraakt door het tandwiel van de massa en de selectie. Het poppetje draait door, met de gevolgen van dien. Het is in het klein wat er vervolgens natuurlijk ook in Vietnam staat te gebeuren. Kubrick beschouwd het als één grote natuurlijke selectie, vandaar die afstandelijkheid. Hij bekijkt het proces bijna wetenschappelijk. Dát vind ik nou juist de kracht van deze film, weinig regisseurs zouden die benadering kiezen. Platoon is inderdaad een geromantiseerde versie van een oorlogsfilm, met een pathetische clichéestrijd tussen goed en kwaad (hoe hollywood!). FMJ verwijdert zich van de goed/kwaad vraag en laat de processen die zich in de selectiestrijd afspelen van een afstand zien. Hoogst interessant
olivier
Naar mijn gevoel werkt de oppervlakkigheid tégen de film en krijgen we hiér een clichéstrijd die we al duizenden keren boeiender gezien hebben in andere vietnamfilms. Hoogst ONinteressante prent
Niets nieuws onder de zon als je het mij vraagt... Al voél ik inderdaad wel dat er meer moet achter zitten, Kubrick kennende; alleen... ik vind het niet...
orbit
- 12092 berichten
Ik leg het je net uit
Verder bevat de muziek prachtige beelden, één briljant stuk acteren (die drill-sergeant is extreem goed, ondanks dat het een parodie is) en meesterlijke muziek (luister maar naar die soundtrack in die badkamerscène, erg beklemmend).
snowie
Vermakelijke film.
Heerlijke vietnam sfeer. Ben geen verteller, dus ik geef de film een 4 omdat die na de 2 helft wat in elkaar zakte. Nog 1 dingetje trouwens
Wat een lelijke helikopters kwamen in de film voor!!!
Een huey is in mijn ogen veel mooier en hoort voor mij in elk vietnam film thuis te horen.
robertus65
Deze film boeit mij alleen het eerste deel, het tweede gedeelte viel zelfs tegen.
ruudjuh222
zeker een hele goede film, het 1e stuk met die scheldpartijen zijn echt goed!
daar is ook een nummer van: Neophyte - full metal jacket.
ik vond alleen het einde niet zo spannend meer, beetje jammer, maar wel een goeie film.
aangrijpend en spannend zo kun je het noemen met ook zeker vleugje humor vooral dat stuk in hun onderbroek vergeet je niet.

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party