Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Behalve Apocalypse Now dan
Blijft een eeuwige discussie
rondh
Behalve Apocalypse Now dan
Erg moelijk allemaal. Er zijn wel meerdere Vietnam films die goed zijn
MXO
Ik kan er nog in komen dat jullie Apocalypse Now een goede Vietnam film vinden. Maar Platoon is echt een mindere film dat Full Metal Jacket. Slecht zal ik hem nog net niet noemen maar ik vind het verhaal slecht, de actie slecht en de acteurs slecht. Maar we hebben het hier niet over platoon maar over de topfilm Full Metal Jacket
feanaro surion
Slecht zal ik hem niet noemen... ik vind het verhaal slecht, de actie slecht en de acteurs slecht.

MXO
Ik denk dat we dat beter niet kunnen doen. Ieder zijn mening. Daarbij moet ik ook nog melden dat Matthew Modine niet geloofwaardig over komt door z'n teleurstellende acteerwerk in Top Gun. Daardoor kon ik hem eigelijk niet serieus nemen. Ik denk dat dat ook scheelt als je Platoon aan het bekijken bent.
Matthew Modine zit niet in Platoon, noch in Top Gun, maar wel in FMJ.
MXO
Het spijt me. Ik bedoel Charlie Sheen. Ik was even roekeloos aan het kopiëren en plakken. Ik ben niet zo thuis in de acteurs maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
Pieter Montana
Weer een Kubrick meesterwerk
Beide delen fantastisch waar toch het Vietnam de bovenhand haalt met de schitterende Sniperscene waarna Kubrick afsluit met het heerlijke "Paint it black"van The Rolling Stones.
M'n 2de favoriete Kubrick
Mrblackwell
Niet mijn favoriete Kubrick maar wel een schitterende film. Het genre oorlog trekt mij nooit zo maar het eerste deel van de film is werkelijk schitterend. Wel erg jammer dat de film voor mijn gevoel zo kort is. Kubrick had er nog wel een uurtje aan mogen plakken.
Flipman
Ik hou het voorlopig op een vier. Ik had er namelijk meer van verwacht, maar dat is ook het gevaar van het bekijken van een Film met te hoge verwachtingen. Je zit op een vreemde, maar ook slimme manier ín deze Film. Je bent iets beter bij de personages betrokken dan bijvoorbeeld "Platoon." Het feit dat de training van de mannen hier wordt gevolgd draagt alleen maar bij aan de kracht van de Film.
Verder niet echt iets wat ik niet in "Platoon" heb gezien, maar daarom niet minder mooi! En inderdaad Pieter, hoe kun je een Film nou beter afsluiten dan met "Paint It Black" van The Rolling Stones
?
mister blonde
Verder niet echt iets wat ik niet in "Platoon" heb gezien,
en dan heb ik het nog niet eens over het eerste uur dat in helemaal niets op wat dan ook uit Platoon lijkt...
mister blonde
Paint it Black is trouwens wel een bijzonder toepasselijk nummer voor een dergelijke film...
RemyBl
in FMJ dat de soldaten simpelweg niet kundig genoeg waren.
Dat haal jij eruit, maar voor mij is dat niet de kern van de film. Voor mij was het eerder de depersonaliserende werking van oorlog, bijvoorbeeld de training, de campagne en de uiteindelijke ontknoping/eindscene van de Joker.
mister blonde
tuurlijk is dat ook een belangrijk onderdeel. het gaat er in mijn voorbeeld om hoe soldaten in de Vietnamoorlog worden afgebeeld in Platoon en FMJ. in FMJ zijn de soldaten over het algemeen een stelletje fuck-ups die niet weten waar ze mee bezig zijn.
timbo_
De film begint erg sterk met het trainingskamp. Tot en met het einde van dit gedeelte ging de film richting een erg hoge waardering. Hierna gaat de film echter over naar vietnam zelf. Probleem voor mij is dat dit gedeelte helemaal niet aansluit op het eerdere gedeelte. Buiten dat enkele karakters terugkomen vind ik er bijzonder weinig samenhang tussen deze twee delen. Voor mij voelde het alsof ik twee verschillende vietnamfilms had gekeken. Ook het opleiden tot dodelijke machines wat in het eerste gedeelte centraal staat zie ik in het tweede gedeelte nauwelijks terug. Bijkomend probleem is echter dta ik me wel geen moment heb verveeld tijdens deze film en er zelfs (al zijn het dan op zichzelf staande) sterke scenes inzitten. Vandaar een 3,5 maar weet eigenlijk niet goed hoe ik deze film moet waarderen.
DonVito
Het eerste deel vond ik interessant en leuk om te kijken. Maar het tweede deel vond ik wat minder als ze in Vietnam zijn. De soldaten maken teveel fouten waardoor het niet geloofwaardig is.
Als Eightball neergeschoten wordt door een sniper en een andere soldaat hem wil halen dan weet hij dat hij ook een doelwit is, dus dat doe je dan niet. Als hij het dan toch doet dan weet je dat je eerst een rookgranaat moet gooien. Dat snap ik niet.
Ook wanneer ze die sniper willen pakken wordt de luitenant geloof ik doodgeschoten door een gat. Als leider van de groep zou je toch weten dat je daar niet mag staan als er een sniper aan de overkant is.
Zulke dingen maken het een beetje ongeloofwaardig vind ik, en je krijgt ook geen 'band' met de soldaten zoals bij bijv. saving private Ryan, ook al is dat een hele andere film. Maar voor de rest wel redelijk geacteerd en leuk om te kijken. 3*
feanaro surion
Of misschien raak je gewoon in de war als je midden in een oorlogsgebied zit...
mister blonde
De soldaten maken teveel fouten waardoor het niet geloofwaardig is.
DonVito
Ze hebben een zware training gehad en dan verwacht je dat ze zich professioneel opstellen want dat is tenslotte waar ze voor worden opgeleid. Dat jij en ik zulke fouten maken is logisch.
Maar ik denk idd ook dat het de bedoeling is om juist dat chaotische gedrag naar voren te brengen in deze film.
En nee ik krijg geen band met soldaten die weten wat ze doen maar dat ligt meer op hoe deze film in elkaar steekt. Maar dat is mijn mening, iedereen denkt er natuurlijk anders over.
Bedankt voor de reacties
Wil jij beweren dat professionale soldaten geen stomme fouten maken?
DonVito
Dit waren hele simpele dingen, dit hebben ze jaren geoefend. Er waren een stuk of 10 man en ik verbaas me erover dat niet 1 soldaat hier aan dacht. Maar het is deels ook wel begrijpelijk geef ik toe.
RemyBl
Volgens mij was het onder ander Kubrick's doel om juist te laten zien dat de jonge soldaten helemaal niet getraind waren voor waar ze mee te maken kregen. Volgens mij duurde de training in deze film ook maar heel kort (volgens mij maar een paar weken), de Vietnam oorlog was al lang bezig en het leger begon als een gek jonge jongens te ronzelen om de tekorten aan te vullen in het front. Waar heb jij bijvoorbeeld gezien dat ze tactische trainingen deden? Volgens mij zie je ze alleen maar hun wapens schoonmaken, ermee schieten, veel conditietraining, beetje over een hindernisbaan rennen en vooral veel vernedering doorstaan.
Jammer dat je het niet geloofwaardig vond, ik kan me voorstellen dat dat de pret drukt.
Madecineman (moderator films)
Bedenk dit eens: De gemiddelde amerikaanse soldaat in Vietnam was, een ongemotiveerde 19 jarige dienstplichtige, afkomstig uit de lagere sociale klasse of uit de arme afro-amerikaanse gemeenschap. Ze hadden een minimale militaire basistraining achter de rug. Echt het type dat geen fuck-ups zal maken nee...
DonVito
Ja ok ze waren dus niet goed genoeg opgeleidt, maar dit kwam in het eerste deel dus niet echt duidelijk naar voren vind ik. En het Is me nu wel duidelijk dat de regisseur dit dus wel wou benadrukken. Ik kijk nu wel anders tegen die film aan.
exfrozen
Ik vind het een geweldige film ik heb me doodgelachen bij de eerste tien minuten hoe Hartman iedereen de grond intrapt soundboard en daarna de meeslepende sniperscene waarbij ik toch op het puntje van me stoel ging zitten.
donnie darko
zeer goede film van Kubrick. Hoe meer ik van deze man zie, hoe meer ik doorheb dat hij toch echt één van de grootste ooit is. A clockwork orange was fenomenaal, deze is gewoon steengoed.
Het eerste deel lag mij net iets beter als het tweede deel. Het hele verhaal met Pyle kon mij heel erg boeien, en de verrukkelijke "full metal jacket"eindscene van dat deel is één van de beste scenes die ik ooit heb gezien(geen wonder dat hij het altijd zo lang uithield bij de scene-games).
Voor de rest kon het eerste halfuur van het tweede deel mij net iets minder boeien, maar het was zeker niet dat ik mij erdoor moest worstelen. Het bleef mooie cinema. Maar dan kwam de legendarische eindscene en die is bij mij in zeer goede aarde gevallen. Ik heb zelden zoveel van een scene genoten en als daarna dan nog eens Paint It Black van the Rolling Stones op je afgevuurd wordt, begin je haast te denken dat je het niet verdiend om nog zo'n magistrale film mee te maken.
4.5* voor de ietwat minder goede 30 minuten, maar het blijft, na clockwork orange, mijn tweede favoriete Kubrick.
Ik heb trouwens net de box gekocht, dus ik ga the shining en eyes wide shut weldra herzien, en ik ga lolita en barry lyndon een eerste kijkbeurt geven.

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Drama / Oorlog, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party