Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lt. Touchdown
Lt. Lockhart
Poge Colonel
jordybeukeboom
Die hele militaire wereld is hard, en voor doetjes is dan geen plaats. Maar hij werd ook gecoacht doordat een van die anderen hem individueel ging trainen/begeleiden. Maar hij kan in het begin niks hoor, en dat kwam niet door onzekerheid. Hij kwam de hindernissen gewoon niet over door zijn gewicht en door zijn gebrek aan lenigheid en sportiviteit.
Naomi Watts
Je weet niet waarom hij het niet kon. Je weet niet hoe hij gekleineert is in zijn jeugs or whatsoever. Soms duurt het even voordat je groeit tot de rekruut die ze van je verwachten. Naar mijn mening zitten er juist doetjes in het militaire circuit
Timmy757
Ik vind deze film erg overgewaardeerd. Ik vond hem best vermakelijk, maar voor de rest deed het me helmaal niets, op het nippertje 3*
JoeCabot
Misschien is het omdat deze anders is dan jouw favoriete oorlogsfilms. Ten eerste is het een (in het tweede deel toch) Vietnamfilm. En dat intereseert mij (in tegenstelling tot de meesten onder jullie) het meest. Ook zijn er nu niet echt - om nog niet te zeggen geen - grote veldslagen. Alleen op het eind een beetje. Maar dat hoeft voor mij allemaal niet. Zó speciaal vind ik het eerste halfuur van Saving Private Ryan nu ook weer niet. Hier gaat het véél meer over personages en zo. Er is ook heel wat humor en dan heb je nog die helm: "BORN TO KILL" met een vredesteken ernaast... Ik hoorde nu en dan ook een leuk liedje trouwens!
Ik gaf hem een 4.5 en dat verdient ie zeker.
Timmy757
gemaster
Platoon is erg goed, maar de beste namfilm is Apocalypse Now, met kop en schouders. Dus als je onder de indruk wilt geraken, kijk die film!
Anonymous
Het psychologisch effect van deze film is ijzersterk (eerste helft van de film). Daarna is het eigenlijk een vrij normale oorlogsfilm.
Toch 4*-en
Modar
Dit vond ik ook een hele goeie film. Zoals Anonymous hierboven al aangeeft; psychologisch effect van deze film is ijzersterk (eerste helft van de film) ben ik het helemaal mee eens. geef deze ook 4 sterren goed gemaakt! en zeker een aanrader.
RemyBl
The Deer Hunter is ook erg ok..
erwku
Als de film na de eerste helft was gestopt, was het toch echt de beste korte film allertijden geweest.
Ik denk niet dat dit de beste Vietnam film allertijden is, maar misschien wel de beste oorlogsfilm allertijden!
Ik vind dit omdat het terugkerende thema van Kubrick, mens worden,ontmenselijking, manipulatie en indoctrinatie etc, hier voortreffelijk worden weergegeven.
Saving Private Ryan of Schindler's list is misschien technisch onovertroffen, de donkere en pessimistische boodschap van Kubrick vind ik beter passen bij een onderwerp als oorlog.
silhoupin
Zeer goeie en mooie film. realistisch en emotioneel. soms zeer spannend, maar steeds geloofwaardig. het eerste deel is duidelijk verschillend van deel twee, je kan duidelijk zien dat daartussen wat tijd zit. de acteerprestaties zijn zeer goed eveneens het verfilmen. mooi einde. geen doorsnee kubrick film vind ik. 4 sterren.
silhoupin
Wat is dan wel een doorsnee Kubrick?
Chainsaw
Oorlog is en blijft één van mijn minst favoriete genres, maar zo nu en dan duikt er nog wel eens een film in het genre op die ik wél kan waarderen. Full Metal Jacket is daar één van. Vooral de eerste drie kwartier zijn geweldig, met name door een briljante R. Lee Ermey die als meedogeloze Hartman de show steelt. Het tweede gedeelte (in Hue) vond ik persoonlijk ietsjes minder, maar wist me ook nog prima te boeien. Sterke film.
4 sterren.
Kubrick ... oorlogsfilms ... Kubrick en oorlogsfilms.
Geen ander regisseur die het voor elkaar krijgt een simpele sketch 45 minuten lang te rekken en dat verkocht krijgt als geniaal. Het eerste deel is een eindeloos lange herhaling van iets dat matig grappig is en al snel erg vervelend wordt.
Niet in het minst zal mijn afkeer van het leger in zijn geheel daar wel wat mee te maken hebben. Drill instructeurs zijn debielen, en zij die zich er door laten afbekken zijn zulke losers dat ze het waarschijnlijk nog verdienen ook. Kan er in ieder geval geen respect voor opbrengen. Daarnaast is het "we pesten den dikke" verhaaltje te simplistisch en doorzichtig om mij ook maar enigszins te overtuigen.
De sterke afscheiding is tekenend voor de rest van het verloop, wat eigenlijk nergens naartoe gaat. Een actie/thriller scene met een sniper (redelijk geslaagd, toegegeven) en de aanloop ernaartoe. Het enige wat rest is de 'humor' en 'kritiek op de oorlog'. Maar wat mij al eerder aan Kubrick is opgevallen is dat hij veel harder moet slaan, of gevatter uit de hoek moet komen op mij te amuseren/mijn interesse te wekken. Te braaf en beschaafd allemaal.
Toch telt de film twee hoogtepunten, en niet toevallig scenes die gepaard gaan met goeie muziek. Kubrick wendt zich tot ambient (:p) om de moord op de drill instructeur - heerlijk!- en de sterfscene van het meisje -knap- te ondersteunen. De enige scenes die mij wat deden, en ook meteen de enige scenes die echt het aanzien waard waren. De rest is random oorlogfilmgezeur.
1.5*, voor elke scene een halfje extra.
The One Ring
Het verbaast me wederom dat je deze gekeken hebt, Onderhond. Vooral vanwege je afkeer voor Kubrick, want jij betn de enige die ik ken die bijna alle films gezien heeft van een regisseur die hij niet kan uitstaan. Gelukkig is Dr. Strangelove nog veilig
Wat ik me wel vaker af vraag bij jou recensies is wat jij met harder bedoelt? Meer bloed of meer doden? Het lijkt mij allemaal niks toevoegen en het alleen maar overdreven maken.
Denk je nu echt dat ik op "meer bloed of doden" zit te wachten ?
Ik zie hier mensen vol lof over de kritiek, de waanzin van de oorlog, het cynisme en de humor in de film spreken. Net dat is niet genoeg doorgedreven. Het blijft allemaal zo verstandelijk. Deze film is geen kaakslag. Geen beenharde bijtende humor, die echt wrang nasmaakt, van waanzin ook niet veel gemerkt, en de kritiek blijft al helemaal "braaf". Kubrick slaat niet met een vuist op de tafel, maar kucht even beleefd en vraagt om de aandacht. Voor mij werkt dat gewoon niet.
Niet dat ik iets tegen een subtiele aanpak heb, maar dat is deze film ook verre van. Het valt gewoon tussen twee uitersten, en dat is een gebied wat mij niet makkelijk aanspreekt. De gulden middenweg is voor mij vaak verguld.
BoordAppel
Sowieso niet slim van je om een oorlogsfilm te kijken OH, je vind toch niet wat je zoekt in zo'n film (maar toch misschien Apocalyps Now proberen
Misschien dat, als je in '40-'45 al op deze planeet was, je wat meer respect zou hebben voor het leger.
Tja, feit blijft dat een leger je beschermt tegen .... een ander leger (of een hoop andere dingen als vrijheidsstrijders, wat op hetzelfde neerkomt). Maar vooral de structuur en jaknikmeneerdeoverste mentaliteit is iets wat er bij mij niet in kan. Ook dat opgefokt stoere doet mij niks ... nee, het is allemaal niet aan mij besteed
Goodfella wist mij trouwens iets te zeggen over één van Tsukamoto's volgende projecten, over kannibalistische soldaten. Misschien dat dat meer mijn type oorlogsfilm wordt ?
BoordAppel
Dus kan je toch maar beter respect hebben voor het leger dat je beschermt, anders laten ze je de volgende Wereldoorlog aan je lot over
Klinkt interessant, alleen een beetje gejat. Maar ik vond Ravenous dan ook wél een goede film.
Mc
- 2092 stemmen
Prachtig eerste deel waarin te zien is hoe de mariniers opgeleid worden. Geweldige muziekkeuze, en een geweldige Sgt. Hartman die de mariniers moet opleiden. Wordt in het tweede deel wat slapper, maar is toch een dikke 4,5* waard.
Mc
The One Ring
Je hebt dit stukje recensie daarin mee verplaatst:
Ik heb de film zelf gisteren herzien en waar andere Kubricks gewoonlijk beter worden bij herziening, miste ik hier de spanning van de eerste kijkbeurt. Daardoor verlaag ik mijn punt van 4,5 naar 4,0. Nog steeds een sterke film verder.
RoBoTBeNDeR
Ik vond alleen het eerste gedeelte meer super, dat met die drill instructor op dat trainingskamp tot die vetzak zich doodknalt... Als die drill instructor die soldaten uitscheldt is echt hilarisch, ik kwam niet meer bij... dat eerste deel moet je zeker zien !!!
MXO
Full Metal Jacket is een goede film. Ik vind het eerste deel fantastisch, prachtig hoe het zelfbeeld wordt verlaagd door Sgt. Hartman. Fantastisch geacteerd. Alleen vind ik wel dat de film een beetje uitelkaar valt. Het is eigelijk een film uit twee delen. Dat is een beetje jammer. Doordat de haren in deel 2 weer gegroeid zijn kan je de personen moeilijk aan elkaar koppelen. Maar ik denk zeker dat dit de beste Vietnam film is ooit gemaakt.
thibault14
Maar ik denk zeker dat dit de beste Vietnam film is ooit gemaakt.
Behalve Apocalypse Now dan

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party