2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in 2 bioscopen
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
(verwijderd)
Ach ja, ik weet zeker dat je hier nog op terug komt, Gallow. Je hebt een goede smaak (je kan Kubrick best pruimen) dus dat komt nog goed.
2001 leert men meestal appreciëren na herhaaldelijk bekijken. De eerste keer vond ik er niks aan. Ik weet namelijk dat het niet 'dated' is. Ik bedoel, welke hedendaagse films behandelen deze thema's? Welke films hebben de ballen om niet het publiek te behagen?
ik hoop dat er nog veel films komen die het publiek behagen,
overigens was 2001 een commercieel succes en waren de critici juist degene die het product het meeste zaten af te branden
je maakt 't bijna zo erg dat ik deze film verschrikkelijk ga vinden
nee hoor mensen als je deze film niet leuk vind of mooi, dan mag dat best, dat hoeft echt niet te komen doordat je te weinig heidegger, kierkegaerd, nietzche, of plato gelezen hebt.
de film laat een tamelijk simpel verhaaltje over evolutie zien, 't is alleen verrekte beklemmend en groots in beeld gebracht, vind ik, en HAL is een onvoorstelbaar goed 'personage' vind ik
Wat een onzin weer alsof de kijker zelf niet over ons bestaan kan mijmeren zonder die filosofen gelezen te hebben (al helpt het vast wel). En tuurlijk is Hal een prachtig personage en zijn de scenes met 'hem' beklemmend, maar dan blijft er nog steeds anderhalf uur film over waar je toch echt zelf invulling aan zult moeten geven.
N23
Mijn God wat een discussie, alsof je haast een ubermens moet zijn om deze film te begrijpen. En volgens mij moet een film juist het plubliek behagen, zij het niet een geselecteerde groep.
Dat doet het ook, maar je kunt je publiek toch ook behagen door ze te prikkelen om na zelfs na te denken. Jullie doen net of nadenken een soort hogere kunst is die enkel door professoren gebezigd kan worden.....
Madecineman (moderator films)
Daarnaast hoeft een film (of vooral kunst waar 2001 toch duidelijk onder valt) helemaal niet als doel te hebben om te behagen of te vermaken.
AC1
Ik was nochtans behoorlijk vermaakt, hoor. Aanvaard dat de film traag is en niet gemaakt is om snel een verhaaltje op te dienen, kijk hoe perfect en visueel bezield alles wordt verteld en je beleeft de tijd van je leven. 'Beleven', daar gaat het misschien nog het meeste om. Nadenken hoeft niet echt. Het gegeven of het plot is eigenlijk heel eenvoudig.
Madecineman (moderator films)
Mwah, ik vind nadenken toch vrij essentieel om tot de kern te komen van deze film hoor. Ik heb me ook vermaakt met de film omdat ik hem erg mooi vind en het thema me erg aanspreekt maar dat zijn natuurlijk allemaal subjectieve zaken.
Wil je 2001 en Kubrick begrijpen zal je toch echt beter je best moeten doen dan 'slechts' je ogen en oren open te zetten.
Om bij 2001 iets te beleven moet je ook nadenken. Als je niet denkt van o wat mooi, knap of interessant of 'wat bedoelt hij daar mee', 'of waar i hij nu' of hoe is dat gedaan? Beleef je ook weinig. Want als je het laatste half uur puur als visual ziet zonder erover na te denken, dan zou je het dus net zo goed kunnen vervangen door elke willekeurige screensaver.
AC1
Door net je ogen te gebruiken begrijp je het toch? Ik denk dat dat nou heel essentieel is.
Denk jij met je ogen? Mijn ogen zijn enkel visuele receptoren, pas als die signalen in mijn hersens aankomen begin ik er wat van te vinden.
Madecineman (moderator films)
Inderdaad, je ogen nemen enkel waar maar pas door na te denken kan je de film begrijpen of proberen Kubrick te doorgronden. Hij heeft deze film natuurlijk niet alleen gemaakt om de mooie plaatjes.
Duh!
AC1
Hij heeft deze film natuurlijk niet alleen gemaakt om de mooie plaatjes.
Dat heb ik ook nooit gezegd. Ik zeg alleen dat het plot niet zo moeilijk is om te begrijpen. Het is helemaal geen ondoorgrondelijke puzzel. Sommige willen de illusie wekken dat 2001 alleen maar voor mensen is gemaakt voor mensen met een buitengewone intelligentie. 'Begrijpen' is zelfs niet het belangrijkste om van kunst te kunnen genieten.
Madecineman (moderator films)
Nogmaals dat zijn subjectieve zaken, of je geniet van iets moois. Wil je tot de kern van de film(maker) doordringen zal je toch echt een stapje verder moeten gaan en daar is geen buitengewone intelligentie voor nodig. Slechts wat verder kijken dan je neus lang is maar dat is voor sommige al te veel gevraagd helaas.
AC1
En is dat niet subjectief? Wat is die kern precies? Kunst en subjectivieit gaan hand in hand.
N23
Als het me dom maakt als ik deze film niet begrijp, dan ben ik liever dom en zit ik in een hoekje te genieten van films. Dan dat ik met mijn overgrotebrein verveelt raakt.
Madecineman (moderator films)
Nee hoor, de kunstenaar kan een duidelijk doel voor ogen hebben waarom hij een bepaald object zo gemaakt heeft. Kunstenaars denken wel degelijk na voordat ze iets maken. Je kan heel goed zoeken naar de bedoeling van 2001 (objectief), maakt het daarna wellicht nog niet meteen een goede film (subjectief) voor die persoon maar das een ander verhaal.
Ik verdiep me ook wel eens in films (of kunst) die ik niet geweldig vind, gewoon om te zien wat de maker er nu eigenlijk mee bedoelt. gewoon een kwestie van net een stapje extra doen ipv gewoon te consumeren.
Madecineman (moderator films)
Jij bent de eerste in deze discussie die over 'dom' begint, daar gaat het dus helemaal niet om...
N23
Weet ik, maar ik vond het wel een mooie oneliner om te gebruiken.
Mare k vind het best wel raar van jullie, dat jullie allemaal een 5* geven en vervolgens toch met elkaar in discussie gaan XD.
nakada
Ik heb het ook over nadenken en niet over begrijpen. Het plot is idd vrij simpel, maar het draait hier dan ook helemaal niet om het plot. Kubrick toont hier de mens op zijn eeuwige reis. Als je daar zelf niet over nadenkt en de film enkel kijkt om het plot te volgen, zul je er hoogst waarschijnlijk weinig aan vinden.
Fortune
Daar krijg je dan het cliché antwoord op omdat het zo'n goede film is dat je er 40 jaar na dato nog over kunt discussiëren.
Madecineman (moderator films)
Weet ik, maar ik vond het wel een mooie oneliner om te gebruiken.
Dat gebeurt weleens als je nadenkt over een film
2001 is geen film die zich in een bepaald denkbeeld laat vangen, voor iedereen die de film bekijkt kan de betekenis en de interpretatie net wat anders zijn. Dat is ook een van de doelen geweest van Kubrick bij het maken van 2001.
N23
Der is zelf een boek waar men na 2000jaar na dato nog over discussieerd. En niet alleen op moviemeter, geeft wel aan dat het een bijzonder (goed ?) boek moet zijn. =3
N23
Maar ik blijf erbij dat ik er bijzonder weinig van begreep, en met dit soort films stap ik liever in als ze op tv draaien. Want kwa uiterlijk vind ik het schitterend, eerlijk is eerlijk.
Nee integendeel XD
(verwijderd)
natuurlijk is dit kunst,
een slecht sinterklaas gedicht is ook kunst,
slechte kunst, maar wel kunst
dit vind ik overigens goede kunst

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70