• 9.375.880 stemmen

2001: A Space Odyssey (1968)

Sciencefiction / Avontuur | 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 3 oktober 1968

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot 2001: A Space Odyssey

"An epic drama of adventure and exploration."

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Dr. David Bowman

Dr. Roy Michaels

Mission Controller (stemrol)

avatar van wackyboy

wackyboy

Volgens de VPRO gids blijkt dat een zgn mockumentary te zijn, beetje tongue in cheek, dus dat zou ik niet al te serieus nemen.

avatar van titan

titan

Dat idee had ik ook al, het verhaal klinkt te bizar om waar te zijn.

avatar van Thraex

Thraex

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de maanlanding nep was. Niet dat het zeker is (wat is nog zeker nowadays?) maar bijvoorbeeld de voetafdrukken kunnen er onmogelijk zo uitzien, de camera´s die de astronauten om hebben hangen zijn niet beschermd tegen temperatuurwisselingen en op een door NASA nog niet bewerkte foto schijn je 2 studiolampen te kunnen zien. En oh ja, de vlag schijnt licht te wapperen, kan niet. Het schijnt dat ze wel op de maan geland zijn maar de opnamen niet bewaard zijn gebleven (misschien door de fatale temperatuurwisselingen). Uh-huh.

Oh ja, de film: ***1/5. Mooie ruimtesequenties al duurde alles wel extreem lang vonnik. Mooi verhaal dat de evolutie van de mens naar een andere levensvorm tracht te beschrijven!

Thraex schreef:

Het werd rechtstreeks uitgezonden op tv.

avatar van jacom

jacom

ik heb de film 2 maal bekeken en nog snap ik er niets van. het einde is gewoon te absurd.

avatar van Ramon K

Ramon K

Nee hoor...

avatar van soboer

soboer

Ik heb het maar nog eens geprobeerd, maar o wat is dit een saaie en slechte film. Hier kan ik nou echt nix mee.

De mensen die dit een goede film vinden, zien volgens mij in een schilderij met 1 zwarte stip in het midden ook heel veel diepgang en symboliek.

Want dat was het voor mij; een nietszeggende schilderij die je op ontelbare manieren kan interpreteren.

Ps: Je hebt altijd wel idioten die deze kunstvorm waarderen, voelen ze zich misschien wel superieur door.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

soboer schreef:

Mischien dat de idioten die dit niet waarderen zich inferieur voelen.

(Om even een dom statement ment een even dom statement te beantwoorden)

Waar slaat zo'n uitspraak nou op, alleen omdat je zelf iets niet begrijpt of mooi vindt.

avatar van sydney

sydney

soboer schreef:

Meneer de Soboer?! In welke Kaste zit u tegenwoordig?

soboer schreef:

Hey bedankt, /me = idiot.

avatar van gotti

Dat wisten we toch allemaal al lang Tovenaar.

mr.Frielink

Ik vond de vorige Poster toch beter.

soboer schreef:

Ach flikker toch op. Volgens mij ben jij zo'n COSTA liefhebber op zijn knieen. Sucking cock and saying: this is my odyssey!

avatar van mister blonde

mister blonde

juist, pak hem as!!!

avatar van soboer

soboer

as schreef:

Wat een opmerking zeg! Kan het nog dommer?

JA jij door mijn stelling te bevestigen.

Costa liefhebbers (niet dat ik er 1 ben) ben je hiermee aan het beledigen. Maar ja jij vertegenwoordigt de algemene filmopinie, tenminste dat denk je.

as

Krijg je dat weer! Nou ben ik weer Costa liefhebbers aan het beledigen? Zijn die er dan?

En de beledigingen die jij zelf er uit ragt, dan? Doe normaal zeg! De pot verwijt de ketel.

mister blonde schreef:

juist, pak hem as!!!

GRRRRRRRRRRRRR!

soboer schreef:

Costa liefhebbers (niet dat ik er 1 ben) ben je hiermee aan het beledigen.

En die praat van jou was niet beledigend?? Het was behoorlijk denigrerende taal.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

as schreef:

Ja

mr.Frielink

is het mogelijk op een of andere manier om region 1 DVD's af te spelen op je DVD-speler? heb namelijk een mooie 2001 editie op het oog link

avatar van Hobbes

Hobbes

deze dan?

zelfde box, regio 2

mr.Frielink

Ha! bedankt, had ik niet gezien.

avatar van speedy23

speedy23

De film is een echt visueel festijn en onderscheidt zich doordat hij de muziek van Richard Strauss' Also Sprach Zarathustra in de top 40 bracht. Kubrick bracht de film na de première zelf met 17 minuten terug tot de huidige lengte. Het scenario is van Arthur C. Clarke naar diens kortverhaal en van regisseur Stanley Kubrick. Genomineerd voor vier Oscars won deze prent er slechts een, namelijk die voor beste effecten...

avatar van Freud

Freud

Eén van de saaiste films die ik ooit gezien heb, maar zoo goed. Schitterende muziek, zalige beelden, enorm knap gemaakt, en prachtig qua inhoud. Hier kan Solaris van Tarkovsky niet aan tippen. Vijf sterren, zonder enige twijfel.

tovenaar

Dan vond je hem toch niet saai?

mr.Frielink

Prachtig episch drama. De beelden zijn nagenoeg perfect, en het verhaal, het allesomvattende verhaal.... Ik twijfel eraan of er ooit nog een science-fiction film zal worden gemaakt, die het niveau van 2001 zal kunnen evenaren.

De film is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, maar voor degene die pure visuele kunst willen aanschouwen, is dit een film die je niet mag missen.

Queto Yurlunyur schreef:

Wat ik me nu afvraag bij jouw visie:

Ik zie niet in wat daar een transformatie aan is. Bowman is voor het begin van de reis toch niet wezenlijk anders dan na het einde van de reis? Ik heb het altijd gezien als reizen naar een grotere wereld, zoals het heelal een grotere wereld bleek buiten de aarde (tweede monoliet), zal datgene wat na de reis volgt een grotere wereld zijn buiten het heelal.

Ook daar zie ik geen transformatie in. Ouder worden is toch een natuurlijk proces, dat altijd al bekend is geweest aan de mens?

ben het ook eens met Queto, ik denk dat de ruimtereis ( of Stargate, als je het zo wilt noemen) geen transformatie is , alleen ik begreep de laatste scene niet helemaal.

eerst zie je Bowman in zijn rode ruimte-outfit in de kamer staan. Hij ziet vervolgens zich zelf aan tafel zitten eten. Vervolgens volgen we de versie van Bowman die aan het eten is, die vervolgens zichzelf ziet liggen op het bed. Deze scene begreep ik niet helemaal. Uit wiens ogen zien we deze scene? uit Ruimte-Bowman of Eet-Bowman, om het simpel te zeggen?

Stanley Kubricks beste film , 5*

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

mr.Frielink schreef:
De jog-scene vond ik echt prachtig ben benieuwd hoe dat is gedaan.

Heel simpel, de kamer draaide, terwijl Dullea op het laatste punt bleef lopen. Opmerkelijker is de scene waarin hij naar een etende Lockwood toe loopt; die laatste bevond zich namelijk niet op het laagste punt, maar zat in een soort semi-zijwaartse houding, totdat Dullea naar hem toeliep, waarbij de kamer draaide en de tafel op het laagste punt kwam. (bron: documantaire op TCM)

Ik denk dat je daar geen onderscheid tussen moet maken; punt is dat Dullea ouder wordt. Of dat heel snel gebeurt of dat de film hier gewoon een tijdsprong maakt, is niet goed te zeggen (ik neig naar die tweede optie), maar in feite maakt het geen wezenlijk verschil; we hebben immers toch geen referentiepunt. Het zichzelf zien zal wel symbolisch bedoeld zijn (hij kijkt ook in een spiegel als hij net arriveert).

mr.Frielink schreef:
De jog-scene vond ik echt prachtig ben benieuwd hoe dat is gedaan.

Dat is ook te zien in de docu Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001) , die zowieso interessant is als je veel van Kubrick's films goed vindt.

Queto Yurlunyur schreef:

had ook al zo'n idee, dacht eerst dat het met het tijdreizen te maken had, ( dat hij sneller dan de tijd was geweest, waardoor hij in feite zichzelf voor was geweest, waardoor hij zichzelf kon zien eten), maar de symbolische functie is aannemelijker.

Ik zat in eerste instantie te twijfelen tussen de Kubrick box, of gewoon een paar films apart kopen. Ben voor de 2e optie gegaan, maar ben nu wel benieuwd of De documentaire op een andere manier te bemachtigen is...

tovenaar

Je kunt de docu voor € 14,95 kopen bij http://www.rodirect.nl/. Ik vond hem zeker de moeite waard, maar veel mensen zijn het niet met me eens wat betreft die docu, dus, ik laat het aan jou over