2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in 2 bioscopen
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
wackyboy
Volgens de VPRO gids blijkt dat een zgn mockumentary te zijn, beetje tongue in cheek, dus dat zou ik niet al te serieus nemen.
titan
Dat idee had ik ook al, het verhaal klinkt te bizar om waar te zijn.
Thraex
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de maanlanding nep was. Niet dat het zeker is (wat is nog zeker nowadays?) maar bijvoorbeeld de voetafdrukken kunnen er onmogelijk zo uitzien, de camera´s die de astronauten om hebben hangen zijn niet beschermd tegen temperatuurwisselingen en op een door NASA nog niet bewerkte foto schijn je 2 studiolampen te kunnen zien. En oh ja, de vlag schijnt licht te wapperen, kan niet. Het schijnt dat ze wel op de maan geland zijn maar de opnamen niet bewaard zijn gebleven (misschien door de fatale temperatuurwisselingen). Uh-huh.
Oh ja, de film: ***1/5. Mooie ruimtesequenties al duurde alles wel extreem lang vonnik. Mooi verhaal dat de evolutie van de mens naar een andere levensvorm tracht te beschrijven!
Het werd rechtstreeks uitgezonden op tv.
jacom
ik heb de film 2 maal bekeken en nog snap ik er niets van. het einde is gewoon te absurd.
soboer
Ik heb het maar nog eens geprobeerd, maar o wat is dit een saaie en slechte film. Hier kan ik nou echt nix mee.
De mensen die dit een goede film vinden, zien volgens mij in een schilderij met 1 zwarte stip in het midden ook heel veel diepgang en symboliek.
Want dat was het voor mij; een nietszeggende schilderij die je op ontelbare manieren kan interpreteren.
Ps: Je hebt altijd wel idioten die deze kunstvorm waarderen, voelen ze zich misschien wel superieur door.
blabla
- 2070 berichten
Mischien dat de idioten die dit niet waarderen zich inferieur voelen.
(Om even een dom statement ment een even dom statement te beantwoorden)
Waar slaat zo'n uitspraak nou op, alleen omdat je zelf iets niet begrijpt of mooi vindt.
sydney
Meneer de Soboer?! In welke Kaste zit u tegenwoordig?
tovenaar
Hey bedankt, /me = idiot.
as
Wat een opmerking zeg! Kan het nog dommer?
soboer
Ach flikker toch op. Volgens mij ben jij zo'n COSTA liefhebber op zijn knieen. Sucking cock and saying: this is my odyssey!
Wat een opmerking zeg! Kan het nog dommer?
JA jij door mijn stelling te bevestigen.
Costa liefhebbers (niet dat ik er 1 ben) ben je hiermee aan het beledigen. Maar ja jij vertegenwoordigt de algemene filmopinie, tenminste dat denk je.
as
Krijg je dat weer! Nou ben ik weer Costa liefhebbers aan het beledigen? Zijn die er dan?
En de beledigingen die jij zelf er uit ragt, dan? Doe normaal zeg! De pot verwijt de ketel.
tovenaar
Costa liefhebbers (niet dat ik er 1 ben) ben je hiermee aan het beledigen.
En die praat van jou was niet beledigend?? Het was behoorlijk denigrerende taal.
mr.Frielink
is het mogelijk op een of andere manier om region 1 DVD's af te spelen op je DVD-speler? heb namelijk een mooie 2001 editie op het oog link
speedy23
De film is een echt visueel festijn en onderscheidt zich doordat hij de muziek van Richard Strauss' Also Sprach Zarathustra in de top 40 bracht. Kubrick bracht de film na de première zelf met 17 minuten terug tot de huidige lengte. Het scenario is van Arthur C. Clarke naar diens kortverhaal en van regisseur Stanley Kubrick. Genomineerd voor vier Oscars won deze prent er slechts een, namelijk die voor beste effecten...
Freud
Eén van de saaiste films die ik ooit gezien heb, maar zoo goed. Schitterende muziek, zalige beelden, enorm knap gemaakt, en prachtig qua inhoud. Hier kan Solaris van Tarkovsky niet aan tippen. Vijf sterren, zonder enige twijfel.
mr.Frielink
Prachtig episch drama. De beelden zijn nagenoeg perfect, en het verhaal, het allesomvattende verhaal.... Ik twijfel eraan of er ooit nog een science-fiction film zal worden gemaakt, die het niveau van 2001 zal kunnen evenaren.
De film is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, maar voor degene die pure visuele kunst willen aanschouwen, is dit een film die je niet mag missen.
Wat ik me nu afvraag bij jouw visie:
Ik zie niet in wat daar een transformatie aan is. Bowman is voor het begin van de reis toch niet wezenlijk anders dan na het einde van de reis? Ik heb het altijd gezien als reizen naar een grotere wereld, zoals het heelal een grotere wereld bleek buiten de aarde (tweede monoliet), zal datgene wat na de reis volgt een grotere wereld zijn buiten het heelal.
Ook daar zie ik geen transformatie in. Ouder worden is toch een natuurlijk proces, dat altijd al bekend is geweest aan de mens?
ben het ook eens met Queto, ik denk dat de ruimtereis ( of Stargate, als je het zo wilt noemen) geen transformatie is , alleen ik begreep de laatste scene niet helemaal.
eerst zie je Bowman in zijn rode ruimte-outfit in de kamer staan. Hij ziet vervolgens zich zelf aan tafel zitten eten. Vervolgens volgen we de versie van Bowman die aan het eten is, die vervolgens zichzelf ziet liggen op het bed. Deze scene begreep ik niet helemaal. Uit wiens ogen zien we deze scene? uit Ruimte-Bowman of Eet-Bowman, om het simpel te zeggen?
Stanley Kubricks beste film , 5*
Queto Yurlunyur
De jog-scene vond ik echt prachtig ben benieuwd hoe dat is gedaan.
Heel simpel, de kamer draaide, terwijl Dullea op het laatste punt bleef lopen. Opmerkelijker is de scene waarin hij naar een etende Lockwood toe loopt; die laatste bevond zich namelijk niet op het laagste punt, maar zat in een soort semi-zijwaartse houding, totdat Dullea naar hem toeliep, waarbij de kamer draaide en de tafel op het laagste punt kwam. (bron: documantaire op TCM)
Ik denk dat je daar geen onderscheid tussen moet maken; punt is dat Dullea ouder wordt. Of dat heel snel gebeurt of dat de film hier gewoon een tijdsprong maakt, is niet goed te zeggen (ik neig naar die tweede optie), maar in feite maakt het geen wezenlijk verschil; we hebben immers toch geen referentiepunt. Het zichzelf zien zal wel symbolisch bedoeld zijn (hij kijkt ook in een spiegel als hij net arriveert).
tovenaar
De jog-scene vond ik echt prachtig ben benieuwd hoe dat is gedaan.
Dat is ook te zien in de docu Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001) , die zowieso interessant is als je veel van Kubrick's films goed vindt.
mr.Frielink
had ook al zo'n idee, dacht eerst dat het met het tijdreizen te maken had, ( dat hij sneller dan de tijd was geweest, waardoor hij in feite zichzelf voor was geweest, waardoor hij zichzelf kon zien eten), maar de symbolische functie is aannemelijker.
Ik zat in eerste instantie te twijfelen tussen de Kubrick box, of gewoon een paar films apart kopen. Ben voor de 2e optie gegaan, maar ben nu wel benieuwd of De documentaire op een andere manier te bemachtigen is...
tovenaar
Je kunt de docu voor € 14,95 kopen bij http://www.rodirect.nl/. Ik vond hem zeker de moeite waard, maar veel mensen zijn het niet met me eens wat betreft die docu, dus, ik laat het aan jou over

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70