Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Scarecrow
De "kleinschaligheid" van Braveheart is realistisch. Denk je soms dat William Wallace vocht met een miljoen soldaten? De film Troy is overdreven en belachelijk. (het leger van Achamemnon telt ongeveer de hele bevolking van Griekenland en Troje uit die tijd denk ik) Ok, ook Braveheart heeft zijn historische fouten, maar toont veel realistischer hoe het was in het middeleeuwse Engleland. De mensen lopen er vuil rond, de eenvoud van de dorpen, enz...
Dat is nu net wat deze film beter maakt dan gemiddelde films à la Troye, de typische hollywoodfilm. (let op! ik zeg niet dat Braveheart geen hollywood trekken vertoont.)
Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik zeg ook; de veldslagen zijn mooi, bruut en realistisch. Punt is alleen, ik heb bij Troy en LOTR het gevoel dat de veldslagen er veel toe doen. Bij Braveheart draait het voornamelijk om een paar van die veldslagen, maar soms als ik kijk denk ik 'dat legertje zal nooit veel verschil maken.' De veldslagen zijn erg belangrijk in deze film, maar soms ogen ze zo niet. Simpelweg omdat de veldslagen kleinschalig zijn.
Ik ben niet achterlijk en ik denk dus niet dat Wallace met miljoenen volgelingen het veld zal betreden (noch dat troy realistisch is, maar dat even los daarvan) maar ik denk dat de film MEER indruk zou maken als er its meer mensen vochten in de strijd. Los daarvan vind ik de vledslagen en de rest van de film grotendeel goed
wutang36
als je van deze soort films houdt, is 'Gladiator' een aanrader.
Ik houd echt van deze soort films: Braveheart, Gladiator, LOTR, Pathfinder ... etc.
Leland Palmer
voor mij nog steeds de betse film die er ooit is gemaakt
Voor mij ook!
joe black
ben net drie weken rond gaan trekken in Schotland. Met een kilt, ontblote borst en bijl bij de hand voelde ik me echt een highlander! Ik zat er hoog boven de lochs rond te stappen en ik voelde me in het midden van de braveheart of rob roys verfilmingen
clintgodfather
Welke filmliefhebber niet?
Colombo
Deze film heb ik lang geleden gezien, von dhet een prachtige film. alles was mooi uitgewerkt,verhaal was ook prima 4,5 *
Maruk_17
Super film, echt een leuk verhaal en ook best onverwachts vond ik hoe zijn vriendin werd vermoord. In de meeste films wordt de "vriendin" Meestal gered.
james kont
grote klasse 1 van myn favoriete films
Yannick Croft
Goede film, goed verhaal ik heb gewoon van begin af aan zitten genieten, ik hou wel van middeleeuwse films
Van bij een dikke 5 * * * * *
dennis1979
Braveheart heeft geen historische fouten! Het verhaal wordt, zoals je kunt afleiden aan de introductie van Robert "The Bruce", verteld als een legende. Een verhaal dat in de Schotse hooglanden wordt verteld. Hij zegt ook in de inleiding "Historians will call me a liar, but history is written by those who've hanged heroes".........
De enige grote fout die ze gemaakt hebben is dat William Wallace niet de leider was van de Schotse rebellen. Maar een zeer gewaardeerde stokesman (een soort Sergeant-majoor).
Breebaldy
Beste film die ik tot nu toe gezien heb.vind je dit niks,dan heb je er maar weinig kijk op.
Minotaures
Werkelijk mooie film, einde was verassend en best wel dramatisch, wat ik toch wel leuk vond om te zien.
clintgodfather
sambal
geweldige film zeer mooi gemaakt en goed geacteert
4,5 *
Braveheart heeft wel historische fouten. Je zegt het zelf.
Heeft toch elke historie film zo'n beetje.
Mr_White
- 2067 berichten
Braveheart stikt van de historische fouten maar zoals al gezegd, Mel Gibson probeert geen accuraat beeld te scheppen maar een legende neer te zetten, en dat doet hij erg goed. Mooie gevechten, goed geacteerd, gewoon ijzersterk.
Klopt..
dennis1979
Braveheart heeft wel historische fouten. Je zegt het zelf.
Tja, je hebt eigenlijk wel gelijk ook.......
DragQueen
Klasse film, waarin alles lijkt te kloppen. het acteerwerk van gibson is van grote klasse. hij brengt wallace op een fabuleuze wijze tot leven. de veldslagen zijn mooi neergezet, en de sets en kostuums zijn geweldig uitgevoerd. en als laatste natuurlijk een schitterend verhaal. wat als ik het goed begrijp, op historische feiten gebaseerd is. verder en schitterende film, die mij onlangs de speelduur geen moment verveeld heeft. 4,5 sterren.
Leland Palmer
Na zo'n positieve reactie verwacht ik eigenlijk wel dat je 5 sterren geeft....!
DragQueen
heb je wel gelijk in... ik was eerlijk gezegd een beetje aan het twijfelen of ik dat zou doen. maar 5 sterren is mij wat te euforisch.. verder gewoon een waan film hoor.
Minotaures
Na zo'n positieve reactie verwacht ik eigenlijk wel dat je 5 sterren geeft....!
Is inderdaad te verwachten
!
Boudewijn.
Goede film, al kan ik best begrijpen dat sommige mensen het niet veel bijzonders geven. Ik heb hem al een redelijke tijd geleden al gezien, toen ik nog een stuk jonger was. En bij de meeste films blijft bij mij de eerste mening hangen, en toen vond ik het een geweldige film.
Op sommige momenten is er redelijk lang geen spanning ofzo, maar toch bleeft het me wel boeien. Einde was redelijk gruwelijk, en vond het ook niet leuk om naar te kijken
Ik twijfel een beetje tussen 3,5 en 4 sterren.
4* toch maar dan.

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vanavond op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart