• 9.415.787 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.158.543)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Mother MacClannough

avatar van ags50

ags50

Comanchero schreef:

... de grootste fout is gemaakt omtrent het leven en handelen van Robert the Bruce, die de eerste koning van een onnafhankelijk Schotland werd.

Foei, toch! Het was Kenneth MacAlpin (regeerde van 839 tot 860) die de Picten en de Schotten verenigde en zodoende Schotland deed ontstaan. Daarna volgt een lange lijst van koningen, waarvan waarschijnlijk de meest bekende naam Macbeth zal zijn (regeerde van 1040 tot 1057). Het is pas in de 12e eeuw dat de Engelse koning begerige blikken liet vallen op het noordelijk deel van het eiland en trachtte het aan zich te binden. Zoals in die tijd gebruikelijk: eerst met een huwelijkspolitiek!

Je mag Robert the Bruce misschien de koning noemen die zich van de Engelsen heeft losgeworsteld en (een tijdlang) Schotland onafhankelijk heeft gehouden Alhoewel: zijn zoon David II huwde dan toch wel de dochter van koning Edward II van Engeland, want nog altijd was dat een soort verzekering dat je niet werd aangevallen. Je vecht toch niet tegen familie?

Overigens is de titel koning van Schotland fout. Dit moet zijn koning der Schotten (net zoals je in België spreekt over de koning der Belgen). Met andere woorden: je bent er voor de mensen en niet de eigenaar van het land.

avatar van veron35

veron35

ags50 schreef:

Pietje Precies. Wat maakt dat nou toch uit.

avatar van ags50

ags50

Wanneer je de film bekijkt, hoor je Wallace toch ook ageren tegen de bezitsdrang van de kandidaat-koningen en allen wijzen op het belang van het volk. De kern van de zaak, zou ik zeggen.

avatar van erkin17

erkin17

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

moviegirl2

geweldig goede film, een van mijn lievelingsfilms. Goede rol van Mel Gibson.

Vrijheid is meestal zo'n cliche onderwerp, maar wordt hier goed en geloofwaardig overgebracht.

Ontroerend einde.

absoluut een dikke 5*

avatar van film_kaza

film_kaza

Een wereldvreemde beschrijving....

het is een vet slecht film maar ik geef hem tog een 5

Ongeloveloos! Zo'n opmerking is toch niet te geloven! Haha.....

uitleg?

moviegirl2

als je van deze soort films houdt, is 'Gladiator' een aanrader.

avatar van SPT

SPT

het is een vet slecht film maar ik geef hem tog een 5

Hé, jouw stemmen zijn niet standaard normaal verdeeld geloof ik .

avatar van Theatertje

Theatertje

Onlangs snuffelde ik wat in mijn videokast, en warempel daar lag BRAVEHEART Ik heb die terug opgezet in de veronderstelling dat ik er weer van zou kunnen genieten, maar niets was minder waar. Jammer dat een tweede kijkbeurt niet zo leuk meer is, net als bij BORAT.

avatar van movieking

movieking

SUPERFILM!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ben al ontzettend lang aan het wachten tot er nog eens een film uit word gebracht die het niveau haalt van Braveheart maar blijkbaar is het moeilijk om deze film te evenaren.

Spijtig dat je maar maximum 5 sterren kunt geven want voor mij is hij een VETTE 10 waard

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik spuug op Mel Gibson. Ik vindt het een vreselijk persoon en in deze film vindt ik hem weer typisch zo'n Mel Gibson-rol; stoere-mannen macho. Een andere rol kan hij niet spelen. Het verhaal van deze film echter is iets wat me weer wel boeit. Jammer alleen van de hoofdrolspeler, anders was de film zeker 5 * waard geweest. Nu 3 *.

AmazingPP schreef:

Dus als een andere acteur de rol gespeeld had was hij voor jou 5 sterren waard geweest! Belachelijk......terwijl Mel Gibson juist zo verschrikkelijk goed zijn rol speelt! Maarjah....jouw mening...Ik vind juist dat Gibson perfect is voor de rol!

avatar van Haraldinio

Haraldinio

FREEDOM!!!!!!!!!!

Dikke 5 sterren!

Uitleg is bij deze film niet nodig denk ik

avatar van Gsus

Gsus

AmazingPP schreef:

Hier ben ik het eigenlijk best wel mee eens, ik heb ook een grafhekel aan Gibson

Maar om vanwege 1 personage (weliswaar de belangrijkste, maar toch) 2 sterren weg te laten vallen vind ik wel erg overdreven. Ik geef daarom 4*

avatar van VengefulSpartan

VengefulSpartan

Het blijft toch een héél goeie film, ook al zijn er mensen die iets tegen Mel Gibson hebben

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Barveheart... Zonder meer een brute film, letterlijk. De gevechten zijn hard en bloederig, met acteurs en echte wapens en niet alleen uit de pc zoals vaak deze dagen. Dat grote voordeel is ook een van de minpunten van de film. Paradoxachtig, maar toch: doordat bij de veldslagen maar weinig tot geen manschappen uit de computer komen, blijft het aantal manschappen dat meestrijd op een veldslag beperkt. Kijken we naar Troy of LOTR (ik ga deze film niet veel met ze vergelijken, maar ik focus me even op de veldslagen) dan valt direct op dat in de laatst genoemde films er VEEL meer mensen strijden, de gevechten VEEL massaler zijn en de gevechten BELANGRIJKER ogen dan in deze film. Dat is jammer, want de gevechten zijn juist een ding dat de film zo goed maakt. Ze zien er dus wel fraai, snoeihard en gevaarlijk uit, maar ik durf hier stellig te beweren: ik mis de grootschaligheid ervan.

Verder durf ik in te gaan (dappere jongen) tegen de mensen die dit een zeer fraai kostuumdrama noemen. Opzich is het waar, maar kleedde bijvoorbeeld de Engelse prinses zich echt zo? Ik betwijfel het. En sommige ridderpakken zien er wel erg nieuw en fraai uit. Maar daar staat tegenover dat andere pakken er wel verdomd goed uitzien, zoals die van de strijdende schotten.

Een beetje ongeloofwaardig vind ik de romance tussen de op zijn vorige vrouw verliefde Gibson en Marcau. Maar he, in zijn plaats zou ik ook mijn aandacht aan haar besteden. Het is in deze film alleen te idyllisch. En dat geldt voor meer momenten in de film: Wallace is wel een echte (overdreven) held, en het sentiment komt soms te sterk naar voren.

Verder kan ik alleen maar pluspunten van de film noemen: het acteerwerk inclusief het accent van Gibson is erg goed (ik vind de accenten in deze film sowieso heerlijk) , de andere acteurs en actrices spelen ook zeer behoorlijk tot geweldig, het verhaal is goed te volgen, met goede wendingen etc, de film is schitterend geschoten en heeft goede muziek, er zit leuke humor in de film (zoals die gekke Ier), er zitten goede 'schurken' in, er is romantiek, actie enzovoorts enzovoorts.

Zeker een aanrader en een goede film, maar helaas had ik echt meer verwacht van de gevechten. Ook had Gibson de film niet te 'mooi' af moeten schetsen op momenten hier vormt het wel een erg groot contrast met de rest. 3,5*

avatar van Sectie8

Sectie8

VengefulSpartan schreef:

Wat kan je nou tegen Mel Gibson hebben gewoon een van de beste actuers ter wereld vind ik!

avatar van rondh

rondh

Ehm.........

Ja, met die 5 kan ik wel leven.

avatar van martinstegenga

martinstegenga

Mel Gibson met zijn Braveheart verslaat vele goeie en mooie films. Er is veel verschil in mening over deze film, maar voor mij is het gewoon een ongelofelijk goeie film. Briljant geacteerd, mooie gebieden en het verhaal is echt fantastisch ! -=*5*=-

avatar van lana-may

lana-may

Theatertje schreef:

'

Vreemd......

Ik heb deze film al zo'n 25 keer gezien en hij boeit me nog steeds. Dit is echt de enige film die ik kan blijven kijken. Zo'n goed verhaal en zo goed in elkaar gezet.

avatar van maurickcollege

maurickcollege

Heb deze op school gezien,, vind het een mooie film en goede acteerprestaties, maar het kon me niet allemaal zo boeien.

***1/5

maurickcollege schreef:

***1/5

Je vond het een mooie film met goede acteerprestaties, maar het kon je niet allemaal zo boeien? Een beetje specifieker graag, want dit klopt volgens mij niet helemaal.....

avatar van martinstegenga

martinstegenga

Bedoel je soms dat je de film saai vond? Jaaja...

Mja verder moeten ze zulke films niet in scholen gaan zitten draaien. De film word hoogst waarschijnlijk al verpest door de andere (kleuters?) scholieren. Daarom raad ik je aan om hem nog eens thuis ofzo te gaan koekeloeren

avatar van sinterklaas

sinterklaas

glaedr schreef:

Je bedoelt zeker dat de schotten de Engelsen afslachten?

JA dat bedoel ik. Het was al toe nal 50 jaar geleden toen ik deze zag.

Gisteren nog eens herzien en hij was weer mooi.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

het is een vet slecht film maar ik geef hem tog een 5

Dus je vind het een topfilm?

avatar van clintgodfather

clintgodfather

Scarecrow schreef:

De "kleinschaligheid" van Braveheart is realistisch. Denk je soms dat William Wallace vocht met een miljoen soldaten? De film Troy is overdreven en belachelijk. (het leger van Achamemnon telt ongeveer de hele bevolking van Griekenland en Troje uit die tijd denk ik) Ok, ook Braveheart heeft zijn historische fouten, maar toont veel realistischer hoe het was in het middeleeuwse Engleland. De mensen lopen er vuil rond, de eenvoud van de dorpen, enz...

Dat is nu net wat deze film beter maakt dan gemiddelde films à la Troye, de typische hollywoodfilm. (let op! ik zeg niet dat Braveheart geen hollywood trekken vertoont.)

avatar van veron35

veron35