• 9.415.942 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.158.543)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Jelle Jacobs schreef:

FRREEEEEEDDOOMMMM:)

DDOOOOMMMMM

meneer gibson

een dikke 5 voor dit prachtige kunststukje voor mel gibson!

fantastische film, vechten, gecombineerd mer goeie humor( voor al dat stukje waarin de ieren op eens stoppen met aanvallen HILARISCH) terecht bekroond met 5 oscars! als je het mij vraagt de beste film met mel Gibson

avatar van U-96

U-96

zeg, waar is Wouter toch gebleven?

avatar van gotti

Gedreigd met vierendeling door de mods als ie hier nog zou posten?

avatar van Wouter

Wat willen jullie weten, heren?

neo

Heb je soms een heel, kleine positief puntje voor deze film over?

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik vind het heel leuk van de BFI dat ze kenners vragen naar hun Top10. Regisseurs en critici.

Hier heb je een linkje: http://www.bfi.org.uk/sightandsound/topten/poll/list.php?list=films

Geen enkel persoon stemde voor Braveheart en Shawshank Redemption.

Zegt een heleboel.

Ik zie ook Ceylan weer opduiken, dat zegt genoeg

neo

BFI is natuurlijk niet heilig. Ga er vanuit dat niet al die kenners Braveheart een waardeloze film vinden. En ik ben Braveheart nu niet aan het verdedigen, ter info. De muziek van Horner is in ieder geval geweldig, en de kenners van filmmuziek zijn het daar over het algemeen wel mee eens

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik kan me niet herinneren dat ik iets goed vond aan deze film, nee.

Nog maar eens kijken dan, de rol van Patrick McGoohan als Longshanks, King Edward I is namelijk briljant.

Ik kan me niet herinneren dat ik iets goed vond aan deze film, nee.

Het is een prachtig stukje geschiedenis, prachtig in beeld gebracht door Mel. Als je zoveel moeite met Braveheart hebt, waarom post je dan überhaupt nog iets om aan te geven dat je het een slechte film vind? Het is toch duidelijk genoeg, dat je helemaal niets met deze film hebt. Je kunt het beter uit je Mijn Updates halen, dan hoef je ook niet meer te zien wat er over deze film gezegd word.

Ik ben nog steeds even benieuwd naar het einde, ik moet het echt snel maar gaan zien, dus een bezoek aan de videotheek staat absoluut op de planning.

is het einde eigelijk een goed of een slecht einde?:p

voor mij is het nog niet helemaal duidelijk..

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Geen leuk einde in ieder geval..

FisherKing schreef:

Geen enkel persoon stemde voor Braveheart en Shawshank Redemption.

Zegt een heleboel.

Ik zie ook Ceylan weer opduiken, dat zegt genoeg

Top tien. Tja. Dat doet natuurlijk niemand. Durf te wedden dat ze hem ook niet in hun top 100 zouden zetten. Dat een film niet in je top 10 staat, zegt niet dat je hem niet goed vindt, natuurlijk.

neo schreef:

Kan het me niet goed meer herinneren. Wel dat ik de film vervelend sentimenteel en te bombastisch vond. Kan me niet voorstellen dat de muziek daar geen rol in speelde...

meneer gibson schreef:

is het einde eigelijk een goed of een slecht einde?:p

voor mij is het nog niet helemaal duidelijk..

Ik vond het einde in ieder geval verschrikkelijk slecht....

soom schreef:

Er werd me een vraag gesteld.

Wouter schreef:

Natuurlijk. Maar er zitten ook hele mooie tedere, ingetogen stukken in de score.

soom schreef:

Natuurlijk totale onzin. Ik volg juist graag de discussies bij films die ik niet goed vind omdat het me interesseert waarom anderen dit wel vinden, ook vind ik het belangrijk dat er mensen zijn die melden dat ze een bepaalde film niet goed vinden en dan vooral waarom. Stel je voor dat iedereen alleen zou posten bij films die hij/zij goed vind, dan is er weinig meer aan om de berichtjes te lezen.

Mc schreef:

Ik volg juist graag de discussies bij films die ik niet goed vind omdat het me interesseert waarom anderen dit wel vinden. Stel je voor dat iedereen alleen zou posten bij films die hij/zij goed vind, dan is er weinig meer aan om de berichtjes te lezen.

Je hebt gelijk, Mc. Maar ik vind het eigenlijk nogal raar dat Wouter alleen maar Braveheart zit af te branden, terwijl het echt een geweldig stukje film is. Dat heb je op den duur wel gezien, wat hij allemaal zegt over Braveheart. En ik vind dat hij niet echt met goede argumenten aankomt waarom hij het slecht vind, eerlijk gezegd. Narcistisch en klef? Ik kan er nog niet over oordelen, maar Wouter geeft volgens mij ook niet aan wat er zo slecht aan het einde is, volgens mij.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Nou... hij zei al dat hij hem vervelend sentimenteel en te bombastisch vindt. En dat hij het einde verschrikkelijk vindt, is qua gevoel, ook duidelijk lijkt me. Ik heb Braveheart een 5 gegeven en hij staat ook in me top 10, maar het is natuurlijk geen feit dat deze film erg goed is.

soom schreef:

Nouja, daar heb je het dus al, jij vind Braveheart een geweldig stukje film, je zegt hier dat het dat is, terwijl dit natuurlijk gewoon een mening blijft en geen feit. Precies daarom vind ik het dus belangrijk dat er ook mensen reageren die de film niet goed vinden, voordat het lijkt alsof iedereen Braveheart geweldig vind / dat Braveheart geweldig is, wat je natuurlijk nooit over een film kan zeggen.

Dat heb je op den duur wel gezien, wat hij allemaal zegt over Braveheart. En ik vind dat hij niet echt met goede argumenten aankomt waarom hij het slecht vind, eerlijk gezegd. Narcistisch en klef? Heeft hij wel naar Braveheart zitten kijken? Maar goed, terug naar de film maar..

Ik begrijp precies wat hij bedoelt, ik heb ook naar Braveheart gekeken en heb dat inderdaad (en nog veel meer clichés en slechte eigenschappen van de film) gezien. Als hij zegt 'Narcistisch en klef' denk ik, 'inderdaad'. Mel Gibson gebruikt deze film duidelijk om zichzelf eens flink te 'boosten', laten we het zo maar noemen. Ook vond ik de film verschrikkelijk klef, de 'romantische' scenes met Mel waren ronduit slecht en cliché.

soom schreef:

Lees het even opnieuw. iemand vroeg me of ik echt niks goed vond en ik zei nee.....

terwijl het echt een geweldig stukje film is.

Behalve dat ik het helemaal niet goed vind, vind ik stukje film sowieso een misplaatste kwalificatie voor deze bombastische egotrip.

meneer gibson

ach , ik snap niet waarom jullie niet kunnen zijn wat voor een geweldige film braveheart is, vooral de soundtracks, met de schotse doedelzak, als wallace de bergen op gaat, om kippenvel van te krijgen!

soom

Heb Braveheart gister afgezien, en heb mijn stem verhoogd, van 3* naar 4*. Het einde is werkelijk prachtig, vind ik namelijk, en niet tegenvallend. Fisherking waarschuwde me voor het einde, dat het echt slecht zou zijn, maar ik vond het juist een sterk slot van een mooie film.

Braveheart mag dan misschien een héél klein beetje bombastisch zijn, maar ik vond wat Gibson deed zeker weten een mooi stukje werk, en hij geeft mooie beelden weg van Schotland . Tijdens het einde had ik dan wel geen kippenvel, maar toch greep het me wel aan, helemaal toen ik wat meer details kreeg te horen van Remi over wat er gebeurde.

Ik moet wel zeggen, dat ik eigenlijk totaal niet van dit genre hou. Alexander vond ik echt een verschrikkelijke film.. Misschien kun je Alexander en Braveheart ook niet vergelijken, maar toch doe ik het. Dan vind ik Braveheart wel een betere film in dit genre.

soom schreef:

Braveheart mag dan misschien een héél klein beetje bombastisch zijn

...

avatar van djelle

djelle

Wouter schreef:

Ik kan er inkomen dat je de film bombastisch vond. Maar uitzonderlijk sentimenteel is het allerminst. Er zit emotie in, in de vorm van passie (naar overtuiging en vastberadenheid toe), verdriet (leed) en een deeltje wraakzucht. Okee, misschien ook een vleugje romantiek, maar dan erg bitter en niet overdreven geromantiseerd of wat dan ook. En het vele ruwe middeleeuws geweld overspoeld dat sowieso als je je er al aan ergert. Braveheart is in hoofdzaak erg rauw, onverbloemd, hard en bloederig, en allerminst sentimenteel.

Misschien de film inderdaad eens een nieuwe kijkbeurt gunnen. Let op de mooie cinematografie, de fijne opbouw van het verhaal (het keerpunt van Wallace), de prachtig in beeld gebrachte wraakacties, de spectaculaire veldslagen, de vele memorabele quotes en scenes, het vleugje humor, het onverbloemde geweld, de magnifieke close-ups, montage, inkleding en vooral hoe Wallace vol passie en overtuiging strijdt voor zijn ideaal "They Can take our Lives, But they can never take away our freedom". Hij pikt het gewoon niet dat zijn eigen land ingenomen wordt (met alle onrecht dat daarbij geschiet). En terrecht. Het einde is dan ook het toppunt daarvan: Heerlijk hoe ie zelfs in die situatie ipv om genade te smeken, nog Freedom zit te krijsen met zijn laatste adem.

Ik hoop dat je inziet hoe fantastisch deze film wel niet is.

djelle schreef:
Ik kan er inkomen dat je de film bombastisch vond. Maar uitzonderlijk sentimenteel is het allerminst. Er zit emotie in, in de vorm van passie (naar overtuiging en vastberadenheid toe), verdriet (leed) en een deeltje wraakzucht. Okee, misschien ook een vleugje romantiek, maar dan erg bitter en niet overdreven geromantiseerd of hewat dan ook.

Wij hebben naar een andere film gekeken denk ik. Ik herinner me een (of meerdere?) scenes waarin Mel Gibson en zijn geliefde het bos in gaan waar zich een liefdesscene afspeelt die niet alleen te cliché is voor woorden maar ook overduidelijk enorm overdreven en geromantiseerd.

De film mag dan van tijd tot tijd bloederig zijn, dat neemt niet weg dat de sentimentele scenes ongelofelijk dik aangezet en overdreven zijn, dat wordt helemaal niet overspoeld door het geweld.

Is me niet opgevallen, en je zou toch denken dat een zó slap verhaal, slechte acteerprestaties en lange runtime je aandacht wel op iets anders zouden vestigen. Ik heb het geprobeerd, maar mooie cinematografie was in geen velden of wegen te bekennen.

de fijne opbouw van het verhaal

Zeer cliché, voorspelbaar en afgezaagd, en dan ook nog eens veel en veel te lang...

de spectaculaire veldslagen

Misschien wel spectaculair, maar helaas zo ongelofelijk slecht gefilmd dat daar weinig van te zien was.

, de vele memorabele quotes en scenes

Welke dan?

Had best een goede scene kunnen zijn, ware het niet dat het mateloos verpest wordt door Mel Gibsons slechte acteerwerk, als je dit bedoelde met het 'vleugje humor' heb je gelijk want ik herinner me dat ik toch wel even moest lachen om zo'n belachelijke vertoning.

Ik hoop dat je inziet hoe fantastisch deze film wel niet is.

Al heb je het niet tegen mij, nee, ik zie het niet

avatar van djelle

djelle

Mc schreef:
Voor 1 of 2 korte scenes in een film die bijna 3 uur duurt kan dat nauwelijks doorwegen. Daarnaast was de nadruk uiteindelijk niet sentimenteel, maar pakkend. Mel loopt niet naar zijn geliefde in slowmotion (zoals het werkelijk te cliche zou zijn), maar geeft een bloemetje af die hij na al die jaren had blijven koesteren (gekregen bij de begrafenis van zijn vader destijds). Bovendien loopt die prille liefde tenslotte ook weer erg bitter af. Dus van romantisering kan je uiteindelijk niet echt spreken.

De meeste scenes bestaan toch uit hartstochtelijke veldslagen, woeste strijdkreten en dergelijke gebeurtenissen? De verloren liefdesrelatie aan het begin - dat de doorslag gaf aan Wallace- weegt daar nauwelijks tegenop. Natuurlijk ziet hij daarvan af, maar zijn lijden geeft hem kracht. Dat is ondermeer het mooie.

Dan heb je de mooie shots van de prachtige schotse landschappen gemist.

Voorspelbaar? Afgezaagd? Ken maar weinig films die zo'n unhappy end presenteren.

Waarom was het zo slecht gefilmd dan?

Welke dan?
Bijvoorbeeld het moment dat Wallace in slowmotion komt aangewandeld met zijn paard, nadat ze zopas zijn vriendin vermoord hebben. De opbouw en woede-uitbarsting die leidt naar het begin van een revolutie is zeer mooi gedaan. Ook naar het eind toe, waar Wallace het dus niet opgeeft en voor zn nek geen trouw zweert aan de koning. Je vond Gibson niet goed acteren helaas, maar ook jij moet toegeven dat er anders wel iets inzit:

Had best een goede scene kunnen zijn

Daarbij, Gibson acteert toch geweldig? Fantastisch hoe hij emoties weergeeft. Van Damme zou het niet kunnen.

Met dat vleugje humor bedoel ik bv toen Wallace die strijdheren zat uit de dagen om een gevecht uit te lokken, waarop die andere kerel op zo'n gespannen moment zegt: "Well, at least we didn't dressed up for nothing"... Ik vind dat een goeie comic relief.