Un Long Dimanche de Fiançailles (2004)
Alternatieve titel: A Very Long Engagement
Frankrijk / Verenigde Staten
Drama / Oorlog
133 minuten
geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet
met Audrey Tautou, Gaspard Ulliel en Dominique Pinon
Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen vijf mannen in de Somme de opdracht zich naar de eerste vuurlinie te begeven. Een krijgsraad heeft beslist hen te straffen en in deze verlaten streek achter te laten, zodat ze in de strijd gedood zullen worden. Het is daar dat ze sterven. Alleen een jonge kreupele vrouw die verloofd was met een van de verdwenen mannen, krijgt informatie die haar doet vermoeden dat hij het overleefd heeft. Zij besluit zich dan in te zetten voor een lange, moeilijke en vaak frustrerende zoektocht om de waarheid te ontdekken.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,6 / 70876)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 7,99 / huur € 2,99Jij lijkt vooral te beweren dat, omdat het een Jeunet is, het Automatisch een goede film MOET zijn.
*hoest*Alien Resurrection*hoest*
Die typetjes komen zo op de voorgrond en Jeunet is zo bezig met stylering, dat het plot er erg bij in schiet.
Hak-op-de-tak film, waarbij het speurwerk geen enkele spanningsboog kent.
En de jongen in kwestie waar het om gaat is ook nog eens een imbeciel.
Maar goed, ik vond de film desalniettemin wel fijn om in onder te dompelen. Erg sfeervol.
Nog best een behoorlijke film, maar ik had er meer van verwacht. Jammer.
3,5 sterren
Daarna de recensies maar met een half oog gelezen. Nu ik deze film heb gezien vraag ik me echt af wat ik gemist heb.
Amelie-kopie? te lang? kitsch? irritante Tautou? imbeciele jongen? misplaatst oorlogsbeeld?
Heb ik nergens teruggezien. In plaats daarvan wel een subliem gemaakte film (wat je van Jeunet ook wel verwacht), maar daarbuiten ook een erg aandoenlijk verhaal vol creatieve en kleurrijke situaties (ansichtkaartenesthetiek my ass, het hoeft niet allemaal realistisch te zijn om er prachtig uit te zien) met een hoop vaart, humor, liefde en voor mij een echt filmgevoel wat ik tegenwoordig niet zo vaak krijg.
Maar goed, als er geen dubbele filosofische lagen voor het oprapen liggen en men gewoon wat moois wil vertellen mist de film een ziel schijnbaar.

Moralistische onzin. De film zit gewoon niet goed in elkaar. Dat zoekverhaal van Audrey past gewoon niet echt lekker met de beelden die je moet aanschouwen. Ach ja, ben er nu van overtuigd dat mijn 3 sterren wel erg veel is.

Batoru Rowaiaru (2000)
Alternatieve titel: Battle Royale
geplaatst op 13 februari 2005, 01:45 uur, oude stem was 1.0
0.5
Escape from New York (1981)
geplaatst op 12 februari 2005, 21:48 uur, oude stem was 4.0
3.0
Long Dimanche de Fiançailles, Un (2004)
Alternatieve titel: A Very Long Engagement
2.5
Titanic (1997)
geplaatst op 1 februari 2005, 00:36 uur, oude stem was 1.5
0.5
U bent in een donkere bui, mr. Fisherking...
mathilde denkt dat haar vrind nog leeft, maar waarom laat ie dan nix van zich horen? omdat ie geheugenverlies heeft natuurlijk! hoeft ze toch niet zo'n mega complexe speurtocht voor te organiseren????
Wat was die Tautou matig, zeg. Kan iemand mij een film van haar aanraden waarin ze niet 2 uur lang met een zuinig bekkie in de camera staart als een hert in de koplampen van een auto?

En Kapp, niet jokken

ik denk niet dat ik je redenering helemaal snap ...
Wel indrukwekkend. Goede film, 4*.
Vanzelfsprekend vergelijk ik de twee, helemaal niet qua stijl of aanpak, maar op het vlak van de kritiek die twee van de grootste europese cineasten van het moment vorig jaar hebben moeten pikken, omdat ze eens geopteerd hebben voor een compléét andere verhaallijn. Zowel la mala educacion als un long dimanche kregen vorig jaar bakken kritiek over zich heen als zijnde "zwak verhaal" of "slecht uitgewerkte plot". Vreemd, omdat ik de plot van deze twee pareltjes net één van de sterktse uitgangspunten vind! Vind ak de kritiek zéér droevig omdat de twee regisseurs nou in feite wel de twee mooiste films vh afgelopen jaar hebben laten optekenen!
kan ik niet beter verwoorden..