• 9.383.908 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van Rob82

Rob82

Bullock vondt ik het minste acteren (overacting af en toe zelfs, waardoor het nep wordt), maar dat moment met omaatje (huishoudster) was wel goed. De rest van de cast leefde zich perfect in de diverse rollen in. Prachtige acteerprestaties.

Verder about the movie, meeslepende verhalen en echte spannende momenten, die aardig wat kippevel opleverden. zeker een aanrader..4,5*

avatar van klasko

klasko

heb de film vandaag met m'n klas gezien, vond het opzich het verhaal wel goed kloppen maar voorderest vond ik dat het allemaal kleine stukjes film aan elkaar zijn geplakt omdat het allemaal verschillende personages zijn en ieder een ander verhaal... maar ja opzich wel een goede film als je ervan houdt

avatar van Flipman

Flipman

Tocheen halfje eraf, een vier. Goeie film, maar net niet geniaal genoeg. Voor een hoger cijfer, bedoel ik.

avatar van ewalk

ewalk

Op zich een aardige film die op een, af en toe gekunstelde wijze, de realistische verhoudingen tussen diverse bevolkingsgroepen in LA weergeeft.

Gekunsteld noem ik de opeenvolging van gebeurtenissen die de personages ondergaan. Realistisch noem ik de stereotypische en racistische uitspraken die de personages doen.

Sommigen vinden het thema racisme uitvergroot. Ik vind het juist niet uitvergroot, doch dat men slechts een topje van de ijsberg aantipt, daar de film echt het expliciete racisme aanpakt en nog niet eens het aloverheersende latent racisme, waar velen zich niet eens van bewust zijn(wie? ik? racistisch? wel nee!Ik kan met iedereen goed opschieten ongeacht hun kleur, zoiets zou ik noooooit denken of zelfs maar zeggen).

Belangrijke heldere boodschap: Iedereen denkt op zijn eigen beschermd eilandje te zitten met zijn eigen normen en waarden, zo xenofoob als wat, maar uiteindelijk zitten wel allemaal in het zelfde schuitje: wit, geel, zwart, rood of wat dan ook. Op een dag denk je het juiste te doen, vanuit de ideeen waar je aan vasthoudt. Maar, o, wat zal je op je neus kijken als je het ook verkeerd kan hebben of elkaar zelfs ooit nodig hebt.

Alle losse eindjes worden uiteindelijk aan elkaar geknoopt. Lijkt een lastige puzzel, maar is makkelijker op te lossen dan je denkt.

avatar van Emileu

Emileu

Weergaloze film! Zit echt prachtig inmekaar en ik had kunnen janken als ik had gewild bij bepaalde scenes.

avatar van Alainmestreech

Alainmestreech

Inderdaad. Dit was echt een goede film. Had ik nooit gedacht. In een woord geweldig!

avatar van cnad

cnad

Fantastische film echt waar, mooie muziek er doorheen wat het nog mooier maakt goed geacteerd, mooie verhaallijn(en) echt een super film !

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Wat een geweldig goede film. Anders dan andere films met meerdere verhaallijnen was deze goed en gemakkelijk te volgen. Goed geacteerd, boeiend, sterke verhalen en indringend gefilmd. Ik heb echt twee uur lang genoten.

avatar van Robbertroos

Robbertroos

Beetje een tegenvaller, zoals de meeste oscarfilms. Thema's die worden aangestipt zijn wel interessant en heel actueel. Ik denk dat het racisme, vooral in Amerika, een heel groot probleem is. Maar ook in ons land is het een veel besproken onderwerp.

De film suggereert dat iedereen zijn vooroordelen heeft, bewust of onbewust. En ik denk dat daar ook wel een kern van waarheid in zit. Ook ik zal liever iets omlopen, dan langs een groepje buitenlanders in een donker steegje lopen. Terwijl ik meestal goed om ga met de medelanders.

De reden dat ik de film toch vond tegenvallen, is dat ik me niet in kon leven met de personages van de film. Omdat er zoveel zijn, leef ik niet met ze mee en kan het me niet zoveel schelen wat er met ze gebeurd.

Ook zit er weer een stukje vals (amerikaans) sentiment in de film, wat gelukkig over de hele film gezien wel meevalt.

*3,5

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Ik ben een groot fan van films waarin meerdere verhaallijnen doorelkaar heen lopen, helaas loopt het meestal uit in een film waarin je je lastig kan verplaatsen in de hoofdpersoon, het verhaal heel oppervlakkig blijft en je het einde van kilometers afstand ziet aankomen.

Deze film heeft daar BIJNA niets van. Het einde is 50% voorspelbaar, maar het blijft toch verassen

Voor de rest is dit één van de de beste films die ik ooit het gezien. Een dikke 5* en een plek in mijn top 10 (omdat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt bij deze film of het einde voorspelbaar zou zijn of niet (desnoods geven ze het helemaal weg, deze film kan je gewoon niet verpesten!)

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

T.S.S.A. schreef:

Dan raad ik je 21 Grams aan.

avatar van gotti

En Magnolia & Short Cuts. Beiden beter dan 21 Grams.

avatar van SiSsY bOY

SiSsY bOY

Over the top hollywood drama, meer niet. Duidelijk te zien dat het van de "makers" van Million Dollar Baby was.

avatar van arkadi

arkadi

Ik vond 1 scene over de top en dat was diediene waar het meisje zogenaamd doodgeschoten werd.
Verder staat deze film met een aantal geweldige scenes.
Matt Dillon in brandende wagen, vrouw die betast wordt door Dillon en ook de onvergetelijke scene tussen vader en dochter met de onzichtbare cape.
Geweldige film.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

arkadi schreef:

Vond ik juist de beste scène in de film.

de onvergetelijke scene tussen vader en dochter met de onzichtbare cape.

Jij ook?

avatar van arkadi

arkadi

bah en ik zie die scene hier ook nog op de filmposter staan.

Let even op spoilers svp. Ik heb spoiler tags geplaatst.

avatar van thugster

thugster

• 1977 stemmen

Geweldige film geen andere wooren voor 5*.deze film moet iedereen gezien hebben

avatar van Sensual-J

Sensual-J

De spanning was er constant.. kreeg ook steeds net ff die wending die je niet verwacht. Moet je echt gezien hebben!!

avatar van Oscar Wilde

Oscar Wilde

Dat Paul Haggis met ‘Crash’ ging scoren, wist iedere filmliefhebber. Het is inderdaad een zeer onderhoudende film met atypische verhaallijn die eens tot denken aanzet en de diepste menselijke gevoelens van voor- en afkeuren evoceert. Helaas voor de homo-lobby was het niet ‘Brokeback Mountain’ maar wel ‘Crash’ die de Oscar voor de beste film in de wacht sleepte. De reactie van de georganiseerde holebi’s was even komisch als typerend: eerst wenen en dan luid “discriminatie” schreeuwen.

Maar reeds voor de Oscar-uitreikingen was ‘Crash’ de meest omstreden film van 2005. Tegenstanders die de film doorgaans niet bekeken hadden, refereerden ernaar als “de racisme-film”. Aangezien Oscar Wilde geen enkele controverse schuwt, stond ook hij in de rij aan te schuiven voor tickets.

In 1991, tijdens de hoogdagen van het crack-tijdperk krijgen regisseur Paul Haggis en zijn vrouw een revolver in het gezicht geduwd. Twee gangsters gaan vervolgens met hun nagelnieuwe Porsche aan de haal. Die ervaring heeft Haggis jarenlang niet losgelaten en als kind van het antiracistische tijdperk zweefde hij lang tussen verdringing en schaamte. De feiten inspireerden hem om ‘Crash’ te draaien. Een eigentijdse film die eens het échte Los Angeles wil tonen. Geen paradijselijke parken van pees en vree en geen propere straten waar het woon-werk-verkeer ordentelijk plaatsvindt.

Wat volgt is een uitermate onderhoudende doorlichting van 9 personages van verschillende etnische origines wier geïsoleerde levens elkaar toch doorkruisen. ‘Crash’ is mogelijk de eerlijkste Hollywood-film over de raciale patronen, de heersende misdaadpatronen en de etnische vooroordelen die gemeengoed zijn. Terwijl de 9 personages hun levens leiden zien we en passant enkele zeer schokkende, politiek-incorrecte gebeurtenissen op het scherm passeren. Een Koreaan runt vanuit zijn sweat shop een handeltje in illegale Vietnamezen. Een zwarte bediende van de ziekteverzekering weigert een zieke man verdere behandeling omdat diens zoon een racist is. Een blanke agent (een uitstekend acterende Matt Dillon) molesteert een zwarte vrouw seksueel. Twee getto-negers overvallen doelbewust enkel blanken. Een conciërge die zich jarenlang inzette voor de zwarten en uitsluitend negers in dienst nam, wordt ontslagen omdat het stadsbestuur onder het signum van de affirmative action contracten met Afro-Amerikaanse ondernemers prefereert.

Kortom: in ‘Crash’ zien we voor een keertje eens geen verheerlijking van de getto’s, van de etnische bendevorming, noch van de multicultuur. In tegenstelling tot wat de beleidsmakers beweren staat niet de verbroedering centraal, maar juist de apartheid. Reden waarom opiniemakers het Amerikaanse multiculturele model niet langer omschrijven als ‘melting pot’, maar als ‘salad bowl’, een gelaagde maatschappij waar de verschillende etnische minderheden volledig naast elkaar leven, steeds hun soortgenoten bevoordelen en slechts een problematische omgang met andere minderheden kennen.

Een meesterwerk dus!

5,0

avatar van Wouter

Oscar Wilde schreef:

Zo omstreden was de film toch niet?

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb niets van de controverse gemerkt. Mooie film, maar toch geen een waar iemand aanstoot aan kan nemen?

‘Crash’ is mogelijk de eerlijkste Hollywood-film over de raciale patronen

Doe mij Do The Right Thing maar.

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Turkeyloverz schreef:

Dan raad ik je 21 Grams aan.

Ook dat was inderdaad een briljante film. Alleen helaas een beetje "te" onduidelijk naar mijn mening. Ik ga hem binnenkort zeker nog een keer kijken.

avatar van JorritS

JorritS

Mooie aangrijpende film, waar je regelmatig op het verkeerde been gezet wordt. Zoals Dillon zei:

You think you know who you are. You have no idea. Mooie two-liner en staat centraal in deze film.

Het acteerwerk was erg geloofwaardig, en wist mij regelmatig te raken.

Om toch even stil van te worden. 4*

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Een schitterende aangrijpende film. Toen dat meisje naar haar vader rende en net voor de revolver sprong toen hij afging. Het was voor het eerst dat ik een keiharde gil gaf midden in de bioscoop. Daar ben ik nog maanden om uitgelachen.

Deze film geeft zo goed weer hoe racisme nog leeft in de maatschappij en hoe het van alle kanten nog steeds voortleeft.

Sandra Bullock vond ik ontzettend goed in deze film. Normaal ben ik nooit zo onder de indruk van haar acteerprestaties.

Knap hoe Matt Dillon zo'n klootzak kon neerzetten en dat je er tegelijk toch nog sympatie voor kon krijgen. De vernedering van het fouilleren kwam voor mij ook heel realistisch over.

Een meesterwerk !

avatar van olivier

olivier

Wouter schreef:

Zo omstreden was de film toch niet?

Helemaal niet, alleen dan het feit dat niemand had verwacht dat de oscar naar deze film zou gaan. Vond persoonlijk een nominatie al vrij op het randje...

Allesbehalve, 'crash' pretendeert grote waarheden te zeggen , maar is uiteindelijk maar een schaapje in wolfskleren. Nergens worden er taboes doorbroken, nergens wordt het echt heavy en nergens zitten we écht middenin de raciale problematiek.

avatar van aegron

aegron

Erg mooie film. Het verhaal zat erg sterk in elkaar en de overgangen in de film waren er mooi gedaan.

De film zat de hele tijd op een dikke 4,5, maar dan het einde. Als de film opgehouden was na het laatste shot met Bullock, had hij 4,5 gekregen met kans op 5*.

Nu krijgt hij 4 sterren, want de rest was veels te veel een Spielberg einde.

avatar van janhero

janhero

Ik heb hem nu nog een keer gezien en ik ga mijn stem toch verhogen. Deze film blijft lang in mijn kop zitten. Het valt me tegen dat de film nu op 3.90 staat.

avatar van *Lise

*Lise

Een zeer sterke en aangrijpende film, naar mijn mening de terechte Oscarwinnaar. Het thema is brandend actueel, en de sterke verhaallijnen blijven steeds zeer realistisch. Gelukkig vermijdt Paul Haggis al te veel clichés, en durft hij de confrontatie met taboes aan.
Vooral Matt Dillon overtuigde als de racistische en corrupte politie-agent, en sommige scènes vond ik zeer aangrijpend. Vooral bij de scène van op de affiche, waarbij het dochtertje van de slotenmaker bijna wordt gedood, zat ik echt op het puntje van mijn stoel. Ik werd er volledig door gegrepen.
Een zeer geloofwaardige en realistische film met een sterke opbouw en bewonderenswaardige acteerprestaties.

avatar van Wolverine

Wolverine

Aardig verhaal over de relaties binnen een multiculturele samenleving in de VS, alleen veel te sentimenteel uitgewerkt.
een totaal overbodige scene die mij ergerde was dat de kijker even uitgelegd werd dat er met een losse flodder was geschoten

avatar van Respekked

Respekked

Zo ook deze eindelijk gezien.

Vooral heel erg sterk begin. Echt prachtige verhaallijnen uit het alledaagse leven. Naar mijn mening wordt de multiculturele samenleving erg treffend neergezet. Wel een blik bekende koppen open getrokken om dit allemaal neer te zetten, maar het stoort totaal niet.

De samenkomst van de lijnen vind ik wat minder interessant, en eigenlijk wordt het clichématig uitgewerkt, maar het positieve overheerst. Erg sterke scènes: die op de poster staat en met Philipe(2x)

en bijna vergeten, de cape uitleg
prachtig!