• 10.918 nieuwsartikelen
 • 162.664 films
 • 10.272 series
 • 29.992 seizoenen
 • 616.252 acteurs
 • 193.437 gebruikers
 • 8.996.306 stemmen
Avatar
 
Vijf films over racisme tegen Afro-Amerikanen
Foto: © ANP

Vijf films over racisme tegen Afro-Amerikanen

Vijf films over racisme tegen Afro-Amerikanen
Foto: © ANP

Het kan je inmiddels bijna niet ontgaan zijn: de wereldwijde opstanden naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd door toedoen van een agent. Helaas heerst er wereldwijd nog altijd ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Zodanig zelfs, dat het mensen het leven kost. Hieronder vijf films die racisme aan de kaak stellen. 

Crash (2004)

Verschillende verhalen verweven zich gedurende twee dagen in Los Angeles. We volgen een politiedetective met een drugsverslaafde moeder en een stelende jongere broer, twee autodieven die constant debatteren over de samenleving en de rassensituatie, een blanke officier van justitie en zijn geïrriteerde vrouw, een racistische blanke ex-agent, een succesvolle Hollywood-regisseur en zijn vrouw, en een Perzische immigrant die een pistool koopt om zijn winkel te beschermen.

Geregisseerd door Paul Haggis, met Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon. Deze film krijgt een 3,79/5.

Fruitvale Station (2013)

Vertelt het verhaal van Oscar Grant III, een 22-jarige Afro-Afrikaanse jongen uit Hayward, Californië, en zijn ervaringen tijdens de laatste dag van zijn leven, voordat hij in de vroege ochtenduren van Nieuwjaarsdag 2009 wordt doodgeschoten door een agent. De film begint met het daadwerkelijke beeldmateriaal van Grant en zijn vrienden die op 1 januari 2009 om 2:15 uur vlak voor de schietpartij door politie worden vastgehouden op het Fruitvale Station in Oakland. De film toont Grant en zijn vriendin Sophina die ruzie maken over zijn recente ontrouw, hoe de jongen zijn baan in de supermarkt probeert terug te krijgen en overweegt drugs te gaan verhandelen. Alles leidt tot die noodlottige nacht in 2009 wanneer hij op verzoek van zijn moeder de trein neemt richting de nieuwjaarsfestiviteiten in San Fransisco. 

Geregisseerd door Ryan Coogler, met Michael B. Jordan, Octavia Spencer en Melonie Diaz. Deze film krijgt een 3,26/5.

Detroit (2017)

1967. De politie en zwarte inwoners van Detroit lijken voortdurend in een staat van conflict te verkeren, grotendeels vanwege de bevooroordeelde, hardhandige houding van de politie ten opzichte van Afro-Amerikanen. Dit komt tot een kookpunt wanneer de politie zonder vergunning een zwarte club binnenvalt, waardoor de lokale bewoners in opstand komen. De staatspolitie en de Nationale Garde worden ingeschakeld en Detroit begint op een oorlogsgebied te lijken. Tijdene een noodlottige nacht verzamelt de lokale politie enkele verdachten in het Algiers Motel in verband met vermeende sluipschutters. De afhandeling van de situatie door de politie loopt al snel uit de hand.

Geregisseerd door Kathryn Bigelow, met John Boyega, Will Poulter en Algee Smith. Deze film krijgt een 3,34/5.

Mississippi Burning (1988)

In 1964 verdwijnen drie mensenrechtenactivisten uit het noorden in een klein stadje in Mississippi. Verantwoordelijk voor de opsporing is FBI-agent Alan Ward die alles volgens het boekje doet. Agent Rupert Anderson was echter sheriff in Mississippi voordat hij bij de FBI kwam. Hij begrijpt de lokale cultuur en is ook bereid om de regels een beetje aan te passen als dat het onderzoek in de juiste richting kan helepen. Naarmate het onderzoek intensiever wordt, start de Ku Klux Klan een reeks aanvallen op de lokale Afro-Amerikaanse bevolking. Wanneer blijkt dat er met beide partijen niet te praten valt, stemt Ward ermee in dat Anderson zijn eigen onorthodoxe methoden gebruikt om erachter te komen wat er die nacht is gebeurd en wie de drie mannen heeft vermoord.

Geregisseerd door Alan Parker, met Gene Hackman, Willem Dafoe en Frances McDormand. Deze film krijgt een 3,82/5.

A Time to Kill (1996)

Wanneer Tonya Hailey, een onschuldig klein Afro-Amerikaans meisje, wordt verkracht en mishandeld door twee rednecks, is de stad Canton, Mississippi, geschokt. Haar vader Carl Lee Hailey is woedend, besluit het recht in eigen handen te nemen en vermoordt ze in het gerechtsgebouw, voor de ogen van talloze getuigen. Nu is het aan Jake Brigance om Carl Lee achter de tralies vandaan te houden. Hij heeft mensen die hem helpen, maar hij moet  het ook opnemen tegen de strenge officier van justitie Rufus Buckley. Kan hij aantonen dat een zwarte man ook in Mississippi een eerlijk proces kan krijgen?

Geregisseerd door Joel Schumacher, met Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson en Sandra Bullock. Deze film krijgt een 3,56/5.

Reacties (21)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

 • 962 berichten
 • 997 stemmen

Het hoeft niet altijd Amerika te zijn. Va, Vis et Deviens is net zo relevant.


avatar van umbra

umbra

 • 3679 berichten
 • 3430 stemmen

*Geeuw*


avatar van Noud

Noud

 • 523 berichten
 • 1074 stemmen

Kom op gaan jullie ook al mee met de hype. Dit is een filmforum en geen springplank voor politieke ideeën, naar mijn idee.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1668 berichten
 • 1132 stemmen

Mississippi Burning blijft een zeer indrukwekkende film. Sterk geacteerd en bijzonder meeslepend. De discriminatie en racisme gaf me plaatsvervangende schaamte.

Als je nog twijfelt om deze te kijken, gewoon doen!


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

Antonev schreef:

De discriminatie en racisme gaf me plaatsvervangende schaamte.

Waarom moet jij je ( lijkt het wel) bijna verplicht schamen voor slechte acties van vreemden alleen en puur omdat die dezelfde huidskleur hebben ?

Niemand word daar beter van hoor , of je moet het voor jezelf doen om jezelf een goed gevoel te geven en of om dat uit te stralen naar de buitenwereld ( kijk eens hoe meelevend ik ben ) .

dat lijkt me dan weer meer puur een egoistisch motief op zich .


avatar van umbra

umbra

 • 3679 berichten
 • 3430 stemmen

Antonev schreef:

De discriminatie en racisme gaf me plaatsvervangende schaamte.

Maar heeft wel als profilepic de communistische vlag, geen schaamte hoeveel bloed er aan deze vlag kleeft?


avatar van donmarko22

donmarko22

 • 84 berichten
 • 117 stemmen

Waarom moet dit op een filmsite getoond worden? Met alle ellende in de wereld hebben mensen zin in ontspanning. Stop met politiek


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

Och grutjes, 5 films over de Tweede Wereldoorlog: prima. 5 films over racisme tegen Afro-Amerikanen: och grutjes, geen politiek gedoe.

Lekker je kop in het zand steken. Ik zou zeggen: bekijk eens zo’n film en steek eens iets op.


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

clubsport schreef:

(quote)

Waarom moet jij je ( lijkt het wel) bijna verplicht schamen voor slechte acties van vreemden alleen en puur omdat die dezelfde huidskleur hebben ?

Niemand word daar beter van hoor , of je moet het voor jezelf doen om jezelf een goed gevoel te geven en of om dat uit te stralen naar de buitenwereld ( kijk eens hoe meelevend ik ben ) .

dat lijkt me dan weer meer puur een egoistisch motief op zich .

Als je bijv. een Schindler’s List kijkt schaam je je toch ook hoe wij het als volk tot zover hebben laten komen? Waarom er niemand voortijdig ingreep? Daar kon je ook zelf niks aan doen, daar dit een generatie voor ons betrof, maar het heeft wel heel veel mensen tot inzicht gebracht: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit nóóit meer plaatsvind?

Een film over racisme hoeft ook geen betrekking tot jezelf te hebben maar kan wel aansporen tot denken: wat doe of kan ik ertegen doen dat anderen niet meer dit probleem ondervinden? Want we zijn het er toch allemaal over eens dat wat er hier gebeurd inhumaan is? Met alleen je kop in het zand steken en roepen: dit betreft andere blanken, dus ik kan hier niks mee, blijft het systeem in stand en krijg je protesten zoals nu waarin donkeren uiteindelijk zelf het heft in hand nemen. We zijn één volk dus als een film je kan aansporen tot denken, inzicht en zelf-reflectie is dat toch positief?

Als jij ondervind dat een ander blank persoon racistische uitlatingen doet tegenover een donker persoon; spreek je dan die blanke hierop aan dat zijn gedrag echt niet kan? Schaam je je dan voor het gedrag van diegene? Of denk je dan ook: ik hoef me niet te schamen want ik heb niks gezegd en loop je zonder iets te zeggen door?

Blijf niet zo in een bubbel. Daar worden we allemaal niet beter van en blijven we maar met het vingertje wijzen.


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1839 berichten
 • 1826 stemmen

Het zit evolutionair in onze genen om het vreemde te wantrouwen en dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Men heeft dat zelfs al aangetoond bij het testen van peuters. Die eigenschap heeft de mens honderdduizenden jaren lang geholpen om te overleven in de tijd waarin hij leefde van jacht en pluk. Onze genetische structuur is evenwel niet aangepast aan de samenstelling van de huidige sedentaire samenleving, die pas 5000 j geleden ontstond. Er bestaat geen knop om het evolutionair bepaalde racisme in de mens uit te schakelen. En zie daar het recept voor een aantal incidenten die dankzij de huidige digitale media in een mum van tijd de wereld rondgaan en de gemoederen nog verder laten oplaaien. Ik vrees dan ook dat racisme van alle tijden is en nog niet snel uitgewerkt zal zijn. En dat geldt voor alle mensen, met of zonder kleur. Het zou iedereen kunnen helpen om dit ongemakkelijke feit onder ogen te zien en er dan op een bewuste, positieve manier mee om te gaan.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

Als je bijv. een Schindler’s List kijkt schaam je je toch ook hoe wij het als volk tot zover hebben laten komen? Waarom er niemand voortijdig ingreep? Daar kon je ook zelf niks aan doen, daar dit een generatie voor ons betrof, maar het heeft wel heel veel mensen tot inzicht gebracht: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit nóóit meer plaatsvind?

Een film over racisme hoeft ook geen betrekking tot jezelf te hebben maar kan wel aansporen tot denken: wat doe of kan ik ertegen doen dat anderen niet meer dit probleem ondervinden? Want we zijn het er toch allemaal over eens dat wat er hier gebeurd inhumaan is? Met alleen je kop in het zand steken en roepen: dit betreft andere blanken, dus ik kan hier niks mee, blijft het systeem in stand en krijg je protesten zoals nu waarin donkeren uiteindelijk zelf het heft in hand nemen. We zijn één volk dus als een film je kan aansporen tot denken, inzicht en zelf-reflectie is dat toch positief?

Als jij ondervind dat een ander blank persoon racistische uitlatingen doet tegenover een donker persoon; spreek je dan die blanke hierop aan dat zijn gedrag echt niet kan? Schaam je je dan voor het gedrag van diegene? Of denk je dan ook: ik hoef me niet te schamen want ik heb niks gezegd en loop je zonder iets te zeggen door?

[/quote]

Ga je nu werkelijk de 2e wereldoorlog vergelijken met deze situatie

Dat alleen al geeft al aan hoe extreem dit probleem door de media al jarenlang is opgeblazen .

En waarom eigenlijk altijd maar weer die 2e wereldoorlog en duitsland waarom niet iets recenters zoals Stalin of de Stasi of Cambodja

of Rwanda in de jaren 90 .

Iedere moord is inhumaan maar als je je overal over moet gaan schamen dan heb je geen leven meer .

Wat je wel kan doen is er eerlijk over berichten , en dat gebeurt ook in dit geval van Floyd dus niet , zo werd er niet vermeld dat hij in 2007 is veroordeeld voor een gewapende overval , dus zo,n lieverdje was het nou ook weer niet .

Ook schijnen hij en de dader elkaar gekend te hebben dus dat werpt ook weer een iets ander licht op deze zaak .

Hoe de media dit al direct is gaan framen als racisme zonder echt dieper onderzoek te doen is juist hetgene wat beschamend is .

Wat die protesten betreft , is dat ook niet beschamend dan , de moord op iemand misbruiken met plunderingen en vernielingen .

Alsof dat de reputatie van zwarte mensen zal vebeteren , lijkt me niet .


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

clubsport schreef:

Als je bijv. een Schindler’s List kijkt schaam je je toch ook hoe wij het als volk tot zover hebben laten komen? Waarom er niemand voortijdig ingreep? Daar kon je ook zelf niks aan doen, daar dit een generatie voor ons betrof, maar het heeft wel heel veel mensen tot inzicht gebracht: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit nóóit meer plaatsvind?

Een film over racisme hoeft ook geen betrekking tot jezelf te hebben maar kan wel aansporen tot denken: wat doe of kan ik ertegen doen dat anderen niet meer dit probleem ondervinden? Want we zijn het er toch allemaal over eens dat wat er hier gebeurd inhumaan is? Met alleen je kop in het zand steken en roepen: dit betreft andere blanken, dus ik kan hier niks mee, blijft het systeem in stand en krijg je protesten zoals nu waarin donkeren uiteindelijk zelf het heft in hand nemen. We zijn één volk dus als een film je kan aansporen tot denken, inzicht en zelf-reflectie is dat toch positief?

Als jij ondervind dat een ander blank persoon racistische uitlatingen doet tegenover een donker persoon; spreek je dan die blanke hierop aan dat zijn gedrag echt niet kan? Schaam je je dan voor het gedrag van diegene? Of denk je dan ook: ik hoef me niet te schamen want ik heb niks gezegd en loop je zonder iets te zeggen door?

Ga je nu werkelijk de 2e wereldoorlog vergelijken met deze situatie

Dat alleen al geeft al aan hoe extreem dit probleem door de media al jarenlang is opgeblazen .

En waarom eigenlijk altijd maar weer die 2e wereldoorlog en duitsland waarom niet iets recenters zoals Stalin of de Stasi of Cambodja

of Rwanda in de jaren 90 .

Iedere moord is inhumaan maar als je je overal over moet gaan schamen dan heb je geen leven meer .

Wat je wel kan doen is er eerlijk over berichten , en dat gebeurt ook in dit geval van Floyd dus niet , zo werd er niet vermeld dat hij in 2007 is veroordeeld voor een gewapende overval , dus zo,n lieverdje was het nou ook weer niet .

Ook schijnen hij en de dader elkaar gekend te hebben dus dat werpt ook weer een iets ander licht op deze zaak .

Hoe de media dit al direct is gaan framen als racisme zonder echt dieper onderzoek te doen is juist hetgene wat beschamend is .

Wat die protesten betreft , is dat ook niet beschamend dan , de moord op iemand misbruiken met plunderingen en vernielingen .

Alsof dat de reputatie van zwarte mensen zal vebeteren , lijkt me niet .

Ik gebruik de 2e Wereldoorlog alleen maar om een voorbeeld te schetsen, meer niet.

Je komt nu met allemaal randzaken erbij om je eigen narratief goed te praten. Wat die Floyd nou wel of niet in het verleden geflikt zou hebben dat veranderd 0,0 aan het feit dat wat hem is aangedaan inhumaan is en dat hij niet eens een misdaad beging toen het hem overkwam. Dat hij en de dader elkaar gekend hebben is toch juist tig keer erger? Je wist wie het was en toch vond je het nodig om iemand geen lucht te geven wanneer iemand erom vraagt. Alsof een racistische misdaad ineens geen racistische misdaad meer is omdat het slachtoffer in het verleden zelf wel eens foute dingetjes heeft gedaan. Dat zijn zulke non-argumenten.

En ik dacht, gezien je anti-media bericht, dat je wel inzage had in hoe die plunderingen geframed worden. De politie die zelf een pallet met stenen op straat zet, witte mensen die op camera proberen te plunderen en donkere mensen die hier tussen proberen te komen. De politie die in beeld van het nieuws solidariteit toont met de donkere mensen en buiten de camera om dezelfde mensen omver loopt tot erger. En zelfs al komt het grootste deel van de plunderingen van hun vandaan. Is dat niet het product van jarenlang zwijgen en beleefd vragen en strijden? Blijkbaar werkt een rustige aanpak niet want we zijn al die jaren later nog geen stap verder daar. Je hebt ook namelijk niet antwoord gegeven op mijn vraag wat jij zou doen als je iemand anders racistische opmerkingen ziet maken. Loop je door? Wordt er geen hulp geboden? Dan pakken mensen toch het heft in eigen handen?

Toen Martin Luther King werd omgelegd waren er ook dagenlang plunderingen en riots. Wat leverde dat op? Juist ja: De Civil Rights Act of 1968.

In plaats van te kijken wat het probleem is, en te erkennen dat dit een jarenlang probleem is waar een hele bevolking last en schade aan ondervind, focus je je alleen maar op: ja, maar ze plunderen, dus ik luister niet naar de boodschap. Strijden voor je rechten gaat nu eenmaal gepaard met wat controverse.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

catdog schreef:

(quote)

Ik gebruik de 2e Wereldoorlog alleen maar om een voorbeeld te schetsen, meer niet.

Wat die Floyd nou wel of niet in het verleden geflikt zou hebben dat veranderd 0,0 aan het feit dat wat hem is aangedaan inhumaan is en dat hij niet eens een misdaad beging toen het hem overkwam.

Je hebt ook namelijk niet antwoord gegeven op mijn vraag wat jij zou doen als je iemand anders racistische opmerkingen ziet maken. Loop je door? Wordt er geen hulp geboden? Dan pakken mensen toch het heft in eigen handen?

In plaats van te kijken wat het probleem is, en te erkennen dat dit een jarenlang probleem is waar een hele bevolking last en schade aan ondervind, focus je je alleen maar op: ja, maar ze plunderen, dus ik luister niet naar de boodschap. Strijden voor je rechten gaat nu eenmaal gepaard met wat controverse.

Als je rechten wilt hebben zul je ook moeten verantwoorden voor slecht en crimineel gedrag , en kan je je niet constant verschuilen achter het zogenaamde racisme excuus , wat heel vaak gebeurd ( sylvana simons hier doet dat ook constant )

Dat betekend niet dat ik racisme ontken , wel dat het probleem word uitvergroot om mensen op te hitsen en tegen mekaar op te zetten .

Zwarte mensen hebben wel een imago probleem , statistisch gezien zijn ze gewoon vaker betrokken bij geweldadig gedrag , dat is een feit en zogenaamd etnisch profileren is daar gewoon een tragisch maar begrijpelijk gevolg van .

Over jou laatste vraag : ik heb nog nooit op straat niet of waar dan ook een blanke een rasistiche opmerking horen maken naar een zwart iemand .

De enige die dat wel deed was zelf ook zwart , en ja ik bemoei me daar niet mee waarom zou ik ?


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

clubsport schreef:

(quote)

Als je rechten wilt hebben zul je ook moeten verantwoorden voor slecht en crimineel gedrag , en kan je je niet constant verschuilen achter het zogenaamde racisme excuus , wat heel vaak gebeurd ( sylvana simons hier doet dat ook constant )

Dat betekend niet dat ik racisme ontken , wel dat het probleem word uitvergroot om mensen op te hitsen en tegen mekaar op te zetten .

Zwarte mensen hebben wel een imago probleem , statistisch gezien zijn ze gewoon vaker betrokken bij geweldadig gedrag , dat is een feit en zogenaamd etnisch profileren is daar gewoon een tragisch maar begrijpelijk gevolg van .

Over jou laatste vraag : ik heb nog nooit op straat niet of waar dan ook een blanke een rasistiche opmerking horen maken naar een zwart iemand .

De enige die dat wel deed was zelf ook zwart , en ja ik bemoei me daar niet mee waarom zou ik ?

Je bedoeld de rechten die wij ook hebben? Terwijl blanke mensen ook slecht en crimineel gedrag vertonen? Waarom moeten donkere mensen hier zich voor verantwoorden en blanke mensen niet? Het betreft toch ook niet de gehele gemeenschap?

Als jij de hele tijd uitgescholden en belachelijk gemaakt wordt en beleefd vragend hiermee op te houden op niks uitkomt, en je geeft een keer een klap terug, vind jij het dan terecht dat jij als schuldige gezien wordt? Want dat is precies wat jij zegt.

Als een donker persoon merkt dat bijv blanke mensen anders behandeld worden op een reguliere basis dan hun, natuurlijk krijg je dan op een gegeven moment een andere houding richting degene die dit in stand houden.

Als je collega jou regelmatig aggressief of provocerend aanspreekt, en andere collega’s altijd rustig en positief benaderd, ga jij je toch ook ergeren van kwaad tot erger aan die collega?

En ik heb helemaal niet gevraagd óf jij het hebt meegemaakt. Ik heb gevraagd wat je zal doen áls je het meemaakt. Als je dit negeert omdat je er niks mee te maken hebt moet je niet raar opkijken als bepaalde mensen op een gegeven moment van zich af gaan bijten.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

Donkere mensen hoeven zich niet te verantwoorden voor blanke misdaden

iedereen heeft rechten en verantwoordelijkheden en blanke misdadigers worden ook gestraft voor de dingen die ze doen .

En er zijn ook meer dan genoeg blanke slachtoffers van zwart geweld maar blijkbaar is dat nooit een reden in de media om moord en brand te schreeuwen over racisme , zo hypocriet werkt dat blijkbaar dan ook weer .

Bij jou lijkt bij elk voorbeeld het zo te zijn dat zwarte mensen per definitie altijd het slachtoffer zijn maar zo zwart wit zit de wereld niet in elkaar .

Zoals ik denk is het zo dat ik mensen behandel zoals ze mij behandelen

ik kijk niet naar ras kleur of wat dan ook maar naar gedrag .

zijn ze vervelend dan zeg ik er na verloop van tijd wat van , helpt dat niet

dan negeer ik ze maar ik ga niet moord en brand bleren over racisme en het zielige slachtoffer spelen bij elke aanvaring


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

clubsport schreef:

Donkere mensen hoeven zich niet te verantwoorden voor blanke misdaden

iedereen heeft rechten en verantwoordelijkheden en blanke misdadigers worden ook gestraft voor de dingen die ze doen .

En er zijn ook meer dan genoeg blanke slachtoffers van zwart geweld maar blijkbaar is dat nooit een reden in de media om moord en brand te schreeuwen over racisme , zo hypocriet werkt dat blijkbaar dan ook weer .

Bij jou lijkt bij elk voorbeeld het zo te zijn dat zwarte mensen per definitie altijd het slachtoffer zijn maar zo zwart wit zit de wereld niet in elkaar .

Zoals ik denk is het zo dat ik mensen behandel zoals ze mij behandelen

ik kijk niet naar ras kleur of wat dan ook maar naar gedrag .

zijn ze vervelend dan zeg ik er na verloop van tijd wat van , helpt dat niet

dan negeer ik ze maar ik ga niet moord en brand bleren over racisme en het zielige slachtoffer spelen bij elke aanvaring

Ik heb helemaal niet gezegd dat donkere mensen zich moeten verantwoorden voor blanke misdaden. Jij impliceerde dat donkere mensen zich moeten verantwoorden voor daden van andere donkere mensen.

Niemand heeft gezegd dat er geen geweld vanuit de donkere gemeenschap op de blanke gemeenschap is. Alleen het verschil zit hem erin dat de misdaad bijna nooit is vanwege de huidskleur. Dáár zit het verschil in.

En ik doe helemaal niet alsof zwarte mensen altijd het slachtoffer zijn per definitie. We zijn met zijn allen een imperfect volk die fouten maakt. Aan alle kanten. Alleen we weten dat racisme nog gebeurd en een issue kan zijn. Waarom luisteren we dan hier niet naar? Omdat je het zelf niet vaak ziet? En het daarom helemaal niet zo erg kan zijn als ze roepen? En ze dus overdrijven? Om welke reden?

Jij kunt als blank persoon nóóit ervaren om etnisch geprofileerd te worden. Wellicht dat je een enkel scheldwoord naar je hoofd geslingerd krijgt over "witte" of "blanke" maar de ervaring die een groot deel van de donkere gemeenschap moet "accepteren" zul jij nooit ervaren. Als de donkere gemeenschap hun mond opentrekt en iets niet langer pikt moet er altijd geroepen worden: "oh ze trekken de racisme kaart weer". Zonder maar enige mogelijke empathie te tonen. Waarom horen we elkaar niet aan? Waarom moeten we lijnrecht tegenover elkaar staan?

Jij als individueel persoon kan een vervelende ervaring nog negeren, maar als jij vervelende ervaringen collectief ervaart als een gehele gemeenschap, waar meerdere mensen precies dezelfde last ervaren als jij dat doet, dan is dat simpelweg toch niet makkelijk om dat langer te negeren? Verplaats je eens in een ander. De weg die wij als blanke mensen moeten bewandelen heeft tig keer minder hobbels dan een donker persoon, daar kun je gewoon niet omheen. Laten we dan ook open staan om elkaar te helpen ipv maar roepen: "ja doe niet zo lastig. Demonstreren doe je maar ergens anders. Je hebt het toch niet zo slecht als in Amerika?'


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

Je kan luisteren naar racisme , prima maar beide zijdes zullen met oplossingen moeten komen , politie moet zo nodig eerlijker optreden

Maar ook zwarten zullen hun verantwoordelijkheden moeten nemen

en begrijpen dat ze crime probleem hebben en ze zullen protestgeweld en plunderingen echt moeten afzweren .

degene die nu geweld gebruiken en of altijd maar racisme schreewen zijn vaak de losers die geen oplossing willen maar alleen maar de schuld willen geven aan de blanke voor hun eigen falen in hun leven .

Alleen als je deze figuren buitenspel zet kan de situatie worden verbeterd .


avatar van MovieMind

MovieMind

 • 6812 berichten
 • 0 stemmen

catdog schreef:

De politie die zelf een pallet met stenen op straat zet...

Buitengewoon interessant, dat is me ontgaan.

Heb je daar een link van, die verwijst naar de foto's en/of video's?


avatar van catdog

catdog

 • 1406 berichten
 • 1807 stemmen

MovieMind schreef:

(quote)
Buitengewoon interessant, dat is me ontgaan.

Heb je daar een link van, die verwijst naar de foto's en/of video's?

Ik moet wel nuanceren dat op de filmpjes die ik nu nog kan vinden ik de politie het niet zelf zie neerplanten. Dus wellicht ben ik ook in een verhaaltje getrapt. Wellicht nog een andere partij die hier baat bij heeft. Er is wel tig materiaal te vinden van allemaal dit soort plekken waar ineens losse stenen opduiken. Iig genoeg om te concluderen dat het verhaal niet zo zwart wit ligt en dat de plunderingen en/of de aanleiding enkel bij de demonstranten vandaan komt.

Bricks Placed As a SET-UP for Protesters in Dallas #GeorgeFloyd #BlackLivesMatter - YouTube

Twitter


avatar van MovieMind

MovieMind

 • 6812 berichten
 • 0 stemmen

catdog schreef:

Ik moet wel nuanceren dat op de filmpjes die ik nu nog kan vinden ik de politie het niet zelf zie neerplanten.

Heb je de politie op andere filmpjes wél pallets stenen zien neerplanten?

Dus wellicht ben ik ook in een verhaaltje getrapt.
Ik vrees van wel helaas.

Wellicht nog een andere partij die hier baat bij heeft. Er is wel tig materiaal te vinden van allemaal dit soort plekken waar ineens losse stenen opduiken. Iig genoeg om te concluderen dat het verhaal niet zo zwart wit ligt en dat de plunderingen en/of de aanleiding enkel bij de demonstranten vandaan komt.
Er zijn genoeg vreedzame demonstranten die zich daar niet mee inlaten, maar zoals wel vaker is gebeurd is ook deze demonstratie gekaapt door die 'andere partij die hier baat bij heeft' inderdaad. (vandaar die pallets stenen)