Va, Vis et Deviens (2005)
Alternatieve titels: Go, See, and Become / Go, Live, and Become
Frankrijk / België / Israël / Italië
Geregisseerd door: Radu Mihaileanu
Met onder meer: Yaël Abecassis, Roschdy Zem en Moshe Agazai
Gesproken taal: Hebreeuws en Frans
Releasedatum: 21 september 2006
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Va, Vis et Deviens
1984, hongersnood in Afrika. Duizenden Afrikanen uit 26 landen worden door de honger naar een vluchtelingenkamp in Soedan gedreven. Op initiatief van Israël en de Verenigde Staten van Amerika, wordt een actie op poten gezet om de Ethiopische Joden naar Israël over te brengen. Een christelijke moeder dwingt haar zoontje van 9, om zich aan te geven als Jood en zich zo te redden van de hongersdood. Officieel aangegeven als wees, komt het kind aan in het Heilige Land waar het geadopteerd wordt door een Franse familie uit Tel Aviv. Hij groeit op met de angst dat zijn dubbele leugen uitkomt: noch Jood, noch wees, enkel een zwarte Afrikaan. Hij ontdekt de liefde, de westerse cultuur, het judaïsme maar ook het racisme en de oorlog in de bezette gebieden.
Schlomo (teenager)
Papy
Schlomo's Mother
Hana

Mug
De film won al een aantal belangrijke prijzen, waaronder de publieksprijs op het festival in Berlijn, en de César voor het beste originele script.
Vanochtend gezien op het Maastricht Film Festival. En die prijzen zijn begrijpelijk. Inderdaad, het script zit mooi in elkaar (met journaalfeiten er door heen verweven), en met name de dames in de zaal hebben veel tissues volgesnoten door de dramatische gebeurtenissen (deze jongeman had het ook best moeilijk soms).
Goed acteerwerk, hier en daar prachtige plaatjes, en een onderbelicht onderwerp, de Falasha's (Ethiopische Joden) in Israel. Vervolgd in Ethiopie omdat ze Joods zijn, vervolgd in Israel (nadat ze gered zijn door Israel nota bene) omdat ze niet Joods zijn.
Voorspelling, een van de grote hits in de filmhuizen komend jaar, mede door mond op mond reclame. Ik heb mijn steentje alvast bijgedragen. Aanrader voor de sentimentalisten onder ons (stinissen bijv.)
Nu dikke 4 sterren. Maar verhoging kan best na een herziening, de digitale versie die we voorgeschoteld kregen was niet helemaal duidelijk (en erg storend in het begin).

neo
Vond het ook een mooie, krachtige sentimentele film. Weet niet of dit zal aanslaan hier in Nederland. Het feit dat ik zelf een Frans mm-kopie had kreeg beloofd al niet veel goeds.
Wat was er niet duidelijk aan die digital versie dan? Begrijp niet precies wat je bedoeld.

Mug
De film werd vertoond via een dvd... Overgezet van een ander medium (bematax / video) op dvd, en dat leidt niet tot superieure beeldkwaliteit...helaas

neo
Ik zou het niet pikken in ieder geval.
De film trok zo gemiddeld 290.000 in Frankrijk las ik op imdb.

JDSsmetje
Mooi politiek drama, waarin het script die perfect in elkaar zit, zeer goed acteerwerk en prachtige passende muziek, de beste argumenten zijn die ik hier kan geven. Verdient meer bekendheid !

skip
Aangrijpende film met karakters die worden neergezet op een bijzonder invoelende manier.

gerritdina
Ontroerende film. Het brengt de recente geschiedenis in bij je thuis en wel op een manier die anders is als het journaal.
Je verplaatst je in de jongen en in het gezin, maar je voelt daarbij ook hoe het is om in ieder land vreemdeling te zijn zoals de Falasha's. In de film wordt voor waar verteld dat de Falasha's afstammelingen zijn van koning Salomo, maar in werkelijkheid is de kans groter dat het een van de tien stammen is, die in 720 voor Chr uit Israel zijn verdreven door de Assyriers.
Deze film is echt een aanrader, ik heb de film, op het puntje van de stoel zittend, bekeken.

nielszz
Een geprezen film over een jongetje uit Ethiopië die zijn moeder moet achterlaten en zich moet voordoen als Jood om zo naar Israël te kunnen vluchten. Vanuit de ogen van het bange negertje zie je de nieuwe wereld met zijn voor- en nadelen. De Israelische maatschappij wordt licht kritisch gebracht en het levensverhaal is echt enorm aangrijpend. Het kleine jongetje speelt echt fantastisch, net als zijn pleegmoeder in Israel. Visueel misschien niet zo interessant, maar het verhaal over de zoektocht naar een identiteit is prachtig gebracht door regisseur Radu Mihaileanu. 3.5*

ladybug
Wat een bijzonder mooie film!!
In de tv gids gaven ze 4 sterren, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Helaas werd het om een zeer laat tijdstip uitgezonden.
Dus ik dacht ik ga 15 minuten kijken en als het niets is dan ga ik slapen.
De film duurde bijna 2,5 uur en het was in een woord prachtig.
Goede acteurs en dialogen. Een mooie verhaallijn.
Enige minpuntje vond ik het einde.
Dat werd naar mijn idee even snel afgeraffeld.
Echt jammer dat deze film het grote publiek niet heeft bereikt.
Want deze film zou door meerdere mensen bekeken moeten worden.

Davidus
Mooie, indrukwekkende, interessante. ontroerende film.
Echt een verhaal, in de bijbelse zin van het woord. Heerlijk.
Ook interessant te zien hoe de joodse gemeenschap en denken in elkaar zit. Mooi en subtiel de kritiekpunten gebracht.
Heb 2,5 uur genoten

nadrin
Al bij al een mooie film.
Zoals reeds gezegd een kijk op het joodse leven en over Israël, die je niet zo vaak ziet.
Goed geacteerd en niet langdradig of vervelend.
Toch vond tk het een beetje te "feel good".
Zo was het toch wel een superintelligente jongeman.
Die op het einde , in een immens groot land, daar die persoon terug vond en de relatie met zijn vrouw na het gesprek liep wel heel goed af.
Kortom een aanrader maar wel met een zeemzoet einde.
Wel een prachtige aangrijpende score.

Filmkriebel
Absoluut een hartverscheurend drama over een humanitair drama dat niet zo bekend is : het lot van Joodse Ethiopiërs (Falasha's) die tijdens de dictatuur van Menghistu in Israël ontvangen werden. Het hoofdpersonage is Christen en doet zich voor als een Joodse jongen. Hij wordt ontdaan van zijn identiteit, maar zal zijn leven lang naar zijn biologische moeder verlangen. Hij groeit op met heel wat trauma's en het feit dat hij zwart is, maakt zijn integratie in de Israëlische maatschappij er niet makkelijker op.
De makers blijven hardnekkig dit verlangen naar de roots benadrukken alsook de verwarring om niet te leven waar je hoort. Het einde is dan ook een fantastische kreet van honderden gevoelens . De film is begrijpelijk, boeiend verteld, sterk geacteerd en houdt steek van begin tot einde. Je voelt dat dit een drama is die recht uit het hart komt, en recht naar het hart grijpt. Fantastisch menselijk en eindelijk een film over de echte miserie in de wereld, met realisme en drama gebracht. 5*

mister blonde
Best een aangrijpend verhaal. Kan eigenlijk weinig minpunten noemen, maar datgeen dat sommige films zo goed maakt, dat heeft deze film niet. Ik weet het niet, maar deze film is in geen enkel opzicht echt bijzonder. 3 sterren dan maar.

Boenga
Het verhaal, de diepgang, de dialogen, de personages, het acteerwerk, de beelden, de muziek... op veel vlakken een heel sterke film.
Het geheel doet je bovendien even (of meer dan even) stilstaan bij een aantal toestanden en situaties op onze planeet: hoe mensen naar elkaar kijken, het opsplitsen van mensen in volkeren, het belang van godsdienst daarbij, de rol die godsdienst speelt in het leven van veel mensen, het antisemitisme en het anti-niet-semitisme, aanvaarding, respect,....
Heel sterk.

totkijkdanmaar
Prachtig verhaal, uitstekend gespeeld en geregisseerd. Soms wat traag, maar dat past heel goed bij het soort film en stoort absoluut niet. Nog geen 5 sterren, omdat ik het gedeelte waarin de hoofdpersoon in Parijs geneeskunde studeert, wat snel vind gaan, en omdat ik de allerlaatste scene wel wat al te dik aangezet vind. Maar dan nog is dit denk mijn favoriete film aller tijden.
Spreekt dit je aan, kijk dan ook eens naar James' Journey to Jerusalem. Da's iets meer een avontuurdrama in plaats van een episch verhaal als dit, maar qua thematiek redelijk vergelijkbaar en erg de moeite waard.

BBarbie
Dit is na Le Concert (2009) en La Source des Femmes (2011) alweer de derde film van Radu Mihaileanu, die ik de maximale waardering moet geven. Opnieuw maakt hij van een niet alledaags thema een aangrijpend drama. Bovendien is het acteerwerk van de bovenste plank, in het bijzonder van Yitzhak Edgar als de oude Qès. Daarnaast is ook het camerawerk uitstekend verzorgd.
De akelige openingsscène in het Sudanese vluchtelingenkamp is er een die ik niet gemakkelijk zal vergeten. Hoewel dat al vaker getoond is op de televisie, ging de scène bij mij door merg en been.

93.9
Typisch zo'n film waarbij het mij volkomen ontgaat waarom de speelduur 140 min moet duren.
Film is hierdoor ontzettend traag. Acteerwerk was dik in orde. Maar best saaie film.

Fisico (moderator films)
Hoe identiteit bepaalt hoe je toekomst eruit ziet, komt erg duidelijk naar voren in deze film. Door zich te laten uitgeven als Jood verzeilt Schlomo in Israël. Opgroeiend in een modaal gezin geniet hij alle kansen om een zorgeloze toekomst uit te bouwen. Hij beseft dat zijn leven is gebaseerd op een leugen en heeft daar meer en meer morele bezwaren over.
Va, Vis et Deviens is een sobere intense film en houdt zich ook niet bezig om een standpunt in te nemen. Sterkste punten waren voor mij het onderhoudend verhaal, prima cinematografie en niet te vergeten prima acteerwerk. Een film die niet bepaald een onuitwisbare indruk heeft nagelaten, maar wel op alle criteria goed scoort.
De film focust zich op het menselijke drama, maar wordt nauwelijks beïnvloed door de historische context van het gebeuren, hoewel de film daar toch geregeld naar verwijst. Ook het tempo is wisselend: diepgang tot halfweg de film van onder meer de personages, nadien werd het toch meer afgehaspeld.

Florence Pugh bekogeld tijdens bezoek aan conventie, Supernatural'-acteur overleeft zes hartaanvallen | MovieMeter Recap

HBO deelt nieuwe trailer voor vierde seizoen van hitserie 'True Detective' met Jodie Foster

Nicolas Cage wil stoppen met in films spelen: 'Misschien nog drie of vier en dan wil ik iets anders doen'

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeff Bridges (74)

Au Revoir les Enfants

Maria Full of Grace
Drama / Misdaad, 2004

Modigliani
Drama, 2004
parijs, frankrijkunderdogpost-traumatische stress-stoornisverlies van geliefdeouder-kindrelatierefugee campgeneesmiddelimmigratieliefde voor iemands levenadoptiejood / joodstraumarabbibar mitzvahfaminetel aviv, israelzionism ethiopiamilitary servicestudiesdoctors without borders sudandokterxenophobia
Realtimes | Publishing Network
Social media