• 9.373.034 stemmen

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn en Linda Hamilton

Releasedatum: 21 februari 1985

Plot The Terminator

"Your future is in its hands."

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

Sarah Connor

Pawnshop Clerk

avatar van ehs21

ehs21

Eraser2 schreef:
Inderdaad erg zonde dat er na twee van zulke topfilms die ook nog eens waterdicht worden afgesloten, nog zulke meuk moet uitkomen om geld te vangen.

Niet mee eens, deel 3 is ook een prima actiefilm. Ik vind hem persoonlijk zelfs nog wel ietsje beter dan deze. Deel 4 heb ik nog nooit gezien, eigenlijk voornamelijk vanwege alle slechte kritieken, maar zal me er binnenkort toch eens aan wagen.

avatar van Eraser2

Eraser2

Deel 3 is zeker een leuke actiefilm. Ik had er helaas liever niet de Terminator naam op willen zien. De eerste 2 films zaten zo goed in elkaar, maar de 3e zit helaas vol met plotholes die mijns inziens afbreuk doen aan het gehele verhaal. Salvation gaat al helemaal nergens over.

avatar van PEN15

PEN15

Bill Paxton alert...spot hem...met blauw haar!

avatar van PEN15

PEN15

Heeft iemand enig idee waarom de krachtpatser Franco Columbu de rol speelde van de infiltrant in de flashbackdroom van Kyle Reese? Volgens de latere verhalen zou elk endoskeleton met weefsel op Schwarzenegger lijken, in dit verhaal hadden de robots weefsel om onopgemerkt in de schuilplaatsen van de rebellen te kunnen komen. Als alle endoskeletten Schwarzeneggers zouden zijn, waarom wordt dat fragment dan niet gespeeld door Schwarzenegger zelf? Is dit iets dat ze later hebben verzonnen? Volgens dit verhaal is er maar één Schwarzenegger die is geprogrammeerd om Sarah Connor te doden, THE terminator dus, zoals de titel aangeeft.

Alhoewel T2:judgment day een enorm en terecht succes is, had ik liever dat het niet was gemaakt. De titel THE terminator klopt al niet meer, hij was meer een beschermengel ook al zegt Arnie dan "I am a terminator!", dat er telkens een nieuw model van skynet naar het verleden wordt gezonden was ook al niet nieuw meer, zo kon je eigenlijk wel door blijven gaan.

Over deel drie heb ik het liever helemaal niet. Met nadruk op actiefilm kan het er misschien mee door. Dieptepunt was die beukende Schwarzenegger op de motorkap van die auto's. Dat hij zich daarvoor had laten lenen, deed me sterk denken een dat outro van zo'n videoclip van Michael Jackson.

avatar van Roystar

Roystar

Beste film allertijden,

Een paar weken geleden voor de zoveelste keer aangezet. Zeer goede sountrack geeft de film een angstaanjagend gevoel. Denk er maar eens over na dat het echt zou zijn. 5 sterren.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Fantastische actiefilm.

de SF kwam later, in deel 3 en 4.

avatar van RuudC

RuudC

Dit is toch weer sciencefiction van hoog niveau! Terminator 2 is altijd mijn favoriet in de reeks geweest, maar de strijd om plaats 2 is bij toch erg spannend, omdat alle andere delen stuk voor stuk erg goed zijn. The Terminator is wat mij betreft het meest sfeervolle deel. Het budget is duidelijk wat aan de lage kant, dat heeft absoluut niet gehinderd. Enigszins vreemd zijn de flashforwards die praktisch niets aan het verhaal toevoegen, maar wel perfect de sfeer bepalen. Zowel Arnold Schwarzenegger en Michael Biehn doen het erg goed in deze prent. Linda Hamilton is vrij inwisselbaar.

Hoewel The Terminator me niet in extase brengt, is deze wel erg fijn om te zien. De vaart zit er goed in en er zit een lekker rauwe eighties sfeer in. Enkele oneliners zijn inmiddels legendarisch. Qua (gore)effectiviteit snijdt Arnold in latere films beter in zijn eigen vlees. Je kan vrij goed zien wanneer er sprake is van een kunstlichaam en wanneer Arnie daadwerkelijk on screen is. Jammer dat lance henriksen trouwens zo’n kleine rol heeft. Misschien was de actie dan nog beter geweest. Een Sf klassiekertje. Niets op af te dingen!

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

de actie nog beter met een grotere rol van Lance?

avatar van RuudC

RuudC

Beetje ongelukkig geformuleerd. Lance is natuurlijk niet bepaald een actieheld. De actie had wat mij betreft wel wat beter kunnen zijn én Lance had wel een grotere rol mogen hebben.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

inderaad, Lance z'n stem blijft nog steeds geweldig en hem horen schmieren zoals bijv. in Hard Target blijft fantastisch.

avatar van wapner

wapner

Klassieker.

James Cameron's grootste eerste film blijft geweldig om naar te kijken. Een lekkere brute bad-ass actiefilm. Lekker in de stijl van de 1980s met opbouwende muziek. Qua sfeer heel erg grimmig.

Wat wel jammer is dat het budget van de film nogal gelimiteerd was waardoor er allerlei steady-shots aanwezig zijn. Maar ja daar moet ik ook niet al teveel kritiek op geven.

avatar van slowdrive

slowdrive

Het 2de deel is natuurlijk ietsje beter maar toch even waardig. Het blijft dan ook een geweldige film. Dit deel heeft ook een andere sfeer dan zijn opvolgers en geeft soms ook een eng gevoel.

avatar van wapner

wapner

slowdrive schreef:

Het bouwt inderdaad heel wat spanning op door de grimmige muziek.

avatar van stinger650

stinger650

Terminator: Your clothes, give them to me, now!!

Scumbag: Fuck you asshole

Eraser2

Op nummer één

avatar van lindatje

lindatje

ik vind dit toch wel de beste van de 3. huh 3 ja terminator salvation reken ik er niet bij. een terminator film zonder arnie is geen terminator film, vind ik persoonlijk. dit is gewoon een lekkere brute actie film meer kan ik er niet over zeggen. I'll be back

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Een sterk begin van de reeks, alleen vond ik deel 2 nog beter. Misschien zie ik Arnold liever als goodguy ipv badguy. Goed SF verhaal, veel actie en leuke special effects voor die tijd. Klassieker!

avatar van DiDa

DiDa

Gisteravond nog eens bekeken en wat een fantastische film blijft dit toch! Die sfeer en die spanning! Top film die alles perfect weet te mixen!! 5*

DarkElement

In 1 woord een toppertje!

avatar van Mhr, PV

Mhr, PV

Loepsaal schreef:

Fantastische actiefilm.

de SF kwam later, in deel 3 en 4.

Dit is ook al sci-fi hoor.

avatar van baspls

baspls

"I will be back!"
Erg goede film! Eerste 16+ film die ik kijk (en snap eigenlijk niet waarom deze 16+ is ik ben 13) Wel zijn de effecten vrij knullig. Vergelijk The Terminator eens met andere films uit dat zelfde jaar. Indiana Jones and the Temple of Doom, The Neverending Story en Ghostbusters zijn toch echt veel minder knullig. Ook doet hij mij heel erg denken aan de film Short Circuit uit 1986. De hele tijd die synthesizers en de redelijk slechte beeldkwaliteit zijn bijna identiek. Op het laatst als de Terminator hele maal van zijn omhulsel is ontdaan zijn er gewoon stop-motion effecten (met veel te weinig frames) die me doen denken aan het doden leger uit Jason and the Argonauts uit 1963. Tussen die score met synthesizers zitten wel een of twee goede themes. De stunts zijn goed. Er is goed geacteerd. Het verhaal is goed. De opnamelocaties zijn goed, vooral de wereld van de toekomst (2029) is erg goed gemaakt. En die uitspraken van Arnold Schwarzenegger zijn gewoon bijna hilarisch.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Herbekeken, zeer goede sf/actie film! toch zit er in deel 2 en 3 meer actie naar mijn idee.

avatar van schram101

schram101

Schwarzenegger zet een van de meest iconische filmrollen allertijden neer en misschien wel de beste villain ooit in deze actieprent van James Cameron. Waar Hamilton en vooral Biehn het een stuk minder doen is de Oostenrijker absoluut de grootste troef van de Titanic regisseur. Want hoewel de film het niet haalt bij het tweede deel is het begin van de reeks toch ook prima deel bleek opnieuw bij de herziening. Arnie zijn montone stem en acteerwerk komt nergens beter tot zijn recht dat in de inmiddels vierdelige sciencefictionreeks hoe cool hij in bijvoorbeeld Commando en True Lies ook is.

Visueel is het misschien niet de sterkste film van de jaren '80 maar The Terminator is op genoeg vlakken zijn tijd ver vooruit. De flashforwards met de talloze doodskoppen verspreidt over het slagveld, de scene waarin Arnie zijn arm en oog repareert of gewoon de brute actiescene's waarin hij als een meedogenloze robot onschuldige mensen vermoord.. Geweld wordt in ieder geval niet geschuwd en dat is ook wat de film zo sterk maakt. En daarnaast beschikt het ook nog eens over een uitstekend plot. Want ondanks dat de film filmt heel wat memorabele actiescene's telt is de film absoluut geen overload aan (overbodige) actiescene's.

Prima herziening, halve ster erbij en op naar het tweede deel.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Geweldige SF/actie film.

avatar van Elineloves

Elineloves

Zo fout dat het leuk is.

Gisteren na jaren weer eens herzien. Het is heerlijk over the top en het vermaakt goed. Zeker voor een film uit die tijd is het aardig in elkaar gezet. Het is vlot, vol actie momenten en het acteerwerk is best te doen, al kan ik me voorstellen dat mensen hier hard op kunnen afknappen, ik vond het grappig. Arnie is natuurlijk het meest memorabel. Schitterende vent.

Ik ben benieuwd naar de herziening van deel twee.

baspls schreef:
"I will be back!"

Ja die stopmotion scenes hebben er in mijn herinneringen uit mijn jeugd ook veel epischer uitgezien haha.

avatar van MRDammann

MRDammann

Natuurlijk een hele fijne film om naar te kijken. De sfeer is goed, de spanning is om te snijden en de acteurs doen het goed. Alleen jammer van die muziek, want die was bij vlagen echt vreselijk. Voor mij is het één van de beste film uit de jaren '80 en misschien ook wel één van de beste actiefilms aller tijden. Het tweede deel schijnt nog beter te zijn, dus ben erg benieuwd en die ga ik binnenkort maar ook is kijken.

DarkElement

De (gemonteerde) filmmuziek zelf of die stomme 80's muziek die zich in de scenes afspeeld? Dat laatste kan ik begrijpen