• 9.376.876 stemmen

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn en Linda Hamilton

Releasedatum: 21 februari 1985

Plot The Terminator

"Your future is in its hands."

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

Sarah Connor

Dr. Peter Silberman

Pawnshop Clerk

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Weer een erg mooi werkje van James Cameron. Elke film die ik tot nu toe van hem heb gezien bevalt me goed. Ook dit was weer een erg spannende actiefilm met mooie effecten. Arnold Schwarzenegger zette een erg stoere badass neer Mooie rol van hem. Ook Linda Hamilton en Michael Biehn waren goed op dreef. De effecten in deze film vond ik, nogmaals, erg sterk. Zeker omdat de film uit '84 stamt. De film had me meteen in mijn greep en dat bleef zo het hele speelduur door gaan. En dan vooral de eindscenes natuurlijk. Erg geslaagde actiefilm dus. Op naar deel 2, die volgens velen nog beter is.

avatar van black swallow

black swallow

Indeed - dit was en is de Terminator-film!

avatar van bozzy

bozzy

een hele vette knaller van een film die staat als een huis.

talloze keren gezien en verveelt nooit.

niemand had het beter kunnen spelen als Arnie,hij is het gewoon.

avatar van Loki87

Loki87

Ajax&Filmfreak schreef:

Omdat de score 0,6 te laag is.

avatar van puckb96

puckb96

the terminator blijft toch wel een erg vette actie/sci-fi film.

arnold schwarzenegger speelt hierin een ijzersterke rol naar mijn persoonlijke opinie.

maar de film zit ook barstenvol met sfeer en dat maakt hem nou zo goed.

avatar van wood23

wood23

Goede film, hij blijft een topper en een goed verhaal is het zeker. Daarom blijf ik optimistisch over deze film, ondanks de effecten in de film blijft de film wel wat achter qua effecten ter vergelijking van deel 2 en 3. Maar een logische verklaring voor een jaren 80 film.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Wat deze film nou zo goed maakt is me een raadsel. Dat Schwarzenegger als Terminator overtuigt is voor honderd procent waar. Maar om nou te zeggen dat dit een bijzondere film is, nee.

De film is enorm gedateerd. De special effects lijken nu echt nergens meer op en stoorden me behoorlijk. Kom op zeg, dat masker wat op het gezicht van Schwarzenegger moet lijken wanneer het oog verdwijnt is echt heel slecht. Ongelooflijk dat dat zichtbaar is. Je kunt me niet vertellen dat Cameron daar tevreden over was.

Ook het acteerwerk laat wel te wensen over. Gelukkig heeft Schwarzenegger niet teveel tekst zodat het niet opvalt dat dat matig verzorgd is bij hem. Maar vooral Michael Biehn was een storende factor met z'n geschreeuw. Hamilton was oké, kan ik geen kritiek op uiten.

De oneliners waren soms helemaal hilarisch slecht. Dat gedichtje dat Kyle uit z'n hoofd moest leren voor Sarah, verschrikkelijk.. De enige oneliner die me niet stoorde was 'I'll be back', maar goed, die is ook enorm bekend geworden. Terecht overigens.

Deze film staat terecht niet in de top 250. Daarvoor zijn de special effects te zwak, het acteerwerk te matig en stoorde ik me meer dan dat ik genoot. Ga zeker het volgende deel bekijken, want daarom ben ik begonnen met de Terminator-serie. Hopen dat dat geen teleurstelling word..

Voor de zeer goede rol die Schwarzenegger neerzet nog nipt een voldoende..

avatar van The Oceanic Six

Het is vooral een voor die tijd zeer origineel verhaal dat de film zo goed maakt. Jammer dat je de film zo veroordeeld op de effecten. Klopt, zijn nu gedateerd, maar je moet het wel zien als iets wat in 1984 gemaakt is. Het hele sci-fi sfeertje vind ik erg indrukwekkend. Net als de hardheid van de film. Schwarzenegger gaat toch wel keihard tekeer om zijn doelen te vinden.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik ben het met je eens dat er met het verhaal niks mis is. Maar dat sfeertje waar je het over hebt vond ik niet bijzonder. Vond het een leuk en origineel verhaal, maar niet bijzonder uitgewerkt.

Ik snap dat de effecten toendertijd niet zo waren als in de onze, maar zoals bijvoorbeeld dat masker wat ik al aanhaalde: dat kan echt niet en dát kostte zeker punten..

Schwarzenegger gaat inderdaad ruig te werk, maar dat is voor mij geen reden om er een punt bij op te doen. Vind films waarin de badguy geruislozer te werk gaat soms nog beter ook..

avatar van K. V.

K. V.

'k heb me eens aan deel één gewaagd. Terminator ken 'k vooral van deel 2 en ook wel 3, maar deel 1 had 'k nog niet gezien.

De film is van '84 en dat is er soms al wat aan te merken. Over het algemeen valt de film nog heel goed mee, maar af en toe merk je wel dat hij al iets ouder is. Natuurlijk door de kledij/haarstijl, maar vooral ook door de muziek. Grafisch valt de film nog redelijk goed mee, enkel op het einde met het metalen skelet en nog enkele kleine zaken, merk je wel dat dit nu wat beter kan.

Het verhaal viel eigenlijk beter mee dan verwacht. In het begin weet je totaal niet waarover het gaat en lijkt het een thriller over een moordenaar.

De ster in deze film is toch wel Arnold Schwarzenegger. Erg cool met z'n leren jacker, wapens en zonnebril. Veel tekst heeft hij wel niet (als het 10 zinnen zijn, zullen het er veel zijn ), maar z'n zinnetje "I'll Be Back" is toch wel legendarisch.

Voor de rest is de film gewelddadig en bevat de film veel actie en boeit hij de volledige speelduur.

Blij dat 'k hem eens heb gezien en hij nodigt wel uit om de volgende delen te bekijken.

avatar van Beertje45

Beertje45

Schwarzie in de rol van zijn leven. Cameron maakte een duistere, harde aktieknaller die bijna 30 jaar later nog steeds geldt als een schoolvoorbeeld. Bij het herbekijken zijn heden ten dagen een paar doorzichtige trucage's zichtbaar, maar bij mijn eerste ervaring van een dergelijke film ontgaat me dat steeds, wanneer ik helemaal in de ban ben van een uitstekende film.

De vervolgfilms zijn ook oké. Terminator salvation moet ik echter nog bekijken.

avatar van metaltroll93

metaltroll93

Toen ik deze film als puistige puberjongen enkele jaren geleden met mijn ouders op dvd zag was ik direct weg met het verhaal. Een boosaardige toekomst waarin een supercomputer er naar streeft om de mensheid volledig uit te roeien dat 2029 tot nog zo ver af was Voor mij krijgt deze film welverdiend vier en een halve ster

avatar van TMP

TMP

Redelijke actiefilm, die op punten wel gedateerd is. Het verhaal valt opzich nog wel mee, maar het draait uiteraard voornamelijk om de actie. Die is dan ook in voldoende mate aanwezig. Minpunt is daarbij dat sommige actiescenes wat gedateerd over komen, zeker de scene met de Terminator-robot aan het eind van de film. Schwarzenegger vertolkt de emotielozer Terminator prima. Toch aardig om deze klassieker eens gezien te hebben, deel 2 staat ook nog op de planning.

avatar van smoke4life

smoke4life

ha, de enige èchte.

avatar van jordandejong

jordandejong

Één van de weinige grote 80's actiefilms die ik nog niet had gezien...

The Terminator is een erg cool filmpje. Het heeft toffe actie, explosies en Schwarzenegger. Wat wil je nog meer.

De scene's in de futuristische wereld zijn ondanks dat ze wat gedateerd zijn lekker sfeervol en donker. Arnie die als de Terminator opzoek gaat naar Sarah Connor levert ook heerlijke scene's op. Het ene moment humor hilarisch droge one-liners van Schwarzenegger. Het andere moment lekkere actiescene's met rondvliegende kogels en explosies. Die scene in het politiebureau was erg tof.
Ook de scene's waar de latex pop als stand in voor Schwarzenegger doorgaat hebben hun charme.

Vond het einde wel wat teleurstellend. Eerst een lekker spannende achtervolging met die olie-truck maar wanneer de Terminator vervolgens enkel nog een geraamte is verdwijnt voor mij de kracht een beetje. Hij zag er zo instabiel uit dat als je er een tikje tegen aan zou geven hij volledig in elkaar zou zakken.
Ook is het af en toe wat voorspelbaar.

Echter is dit toch wel een erg tof 80's filmpje waarvan ik het zeker niet erg zou vinden om hem nog eens te zien.

avatar van tattoobob

tattoobob

Heeel vaak gezien......deze film had echt kracht....en nog steeds....evenals zijn vervolger

avatar van Spetie

Een spectaculair sciencefictionwerkje van James Cameron en de film die Arnold Schwarzenegger echt bekend maakte.

Ik vind het verhaal nog altijd boeiend. Een vijandelijke Terminator, die teruggestuurd wordt in het verleden, om de geboorte van de leider van hun tegenstanders te voorkomen. Schwarzenegger is perfect gecast en prima geschikt om een koele en berekende moordmachine te spelen, die niet kijkt op een lijk meer of minder. Naast Schwarzenegger spelen ook Linda Hamilton en Michael Biehn prima rollen.

The Terminator weet verder een hoop actie te bieden. De actie ziet er grotendeels erg goed uit, al moet wel gezegd worden, dat de special effects hier en daar wel een klein beetje gedateerd ogen. Dat is zeker geen schande gezien het budget dat toen ter beschikking was, maar het valt op momenten dus wel op. Daarentegen zijn de actiescènes op zich prima. De manier waarop Schwarzenegger bijvoorbeeld los gaat in het politiebureau, is erg mooi en zeer vermakelijk om te zien.

Nog altijd een prima actiefilm dus, die wel erg eighties oogt, maar desondanks prima genietbaar is. Het concept is erg goed en ook leuk om daarna te zien dat Schwarzenegger zich aan zijn woord heeft gehouden; ”I'll be back!”

avatar van Pacino88

Pacino88

Dat einde wanneer Sarah de woestijn inrijdt...wel erg neppe achtergrond voor 1984! Voor de rest zijn de special effects hier erg achterhaald maar het stoort nooit. Bijvoorbeeld voor mij is het engste moment die scene waar de cyborg in de hal achter Sarah en Kyle rent voor ze de deur in zijn gezicht gooien. Zijn hele manier van bewegen ziet er nep uit, maar toch blijft dit spannend.

avatar van Eraser2

Eraser2

Het is hoog tijd dat ik eens een recensie schrijf voor één van mijn absolute favorieten. Bij deze.

Om te beginnen vind ik dat The Terminator geweldig onderschat wordt. Puur en alleen omdat Schwarzenegger de hoofdrol speelt en omdat de titel een goedkope actiefilm doet vermoeden kraken veel mensen in mijn omgeving de film bij voorbaat al af. Zeer onterecht in mijn ogen, want als je de film eens serieus gaat bekijken dan zul je zien hoe ongelooflijk knap hij in elkaar steekt.

Allereerst is het verhaal briljant. Om een toekomstige nucleaire oorlog te winnen stuurt men een cyborg terug in de tijd om de moeder van de verzetsstrijder in de toekomst te doden, zodat hij nooit geboren zal gaan worden. Voor mij is dit al genoeg om geboeid te worden aangezien ik enorm gefascineerd ben door het hele tijdreis gebeuren. De uitwerking van het geheel is echter hetgeen waarvoor ik niets anders dan lof kan uitspreken. Het LA van 1984 is schitterend vormgegeven daar James Cameron ervoor gekozen heeft om het grootste deel van de film 's nachts af te laten spelen. Dit geeft de film een heerlijk film-noir sfeertje die op briljante wijze gecombineerd wordt met de nodige actie en spanning. Verder is de toekomstvisie erg gaaf door de film verweven aangezien er door de verhalen die vertelt worden door Reese en een aantal droomscènes genoeg ruimte blijft om de toekomst in te vullen met je eigen fantasie.
Qua acteerwerk zit iedereen op de juiste plaats. Arnie is werkelijk waar fenomenaal als de 'Terminator', de rol is hem op het buik geschreven. Dit is hoe een robot uit de toekomst zich zou gedragen tussen de echte mensen. Hij lijkt compleet mens, maar zijn gedrag op momenten verraadt dat hij dit zeker niet is. Michael Biehn doet het overigens ook heel erg goed als Kyle Reese. Hij weet dat hij eigenlijk geen kans maakt om de 'Terminator' te verslaan als mens zijnde, maar toch doet hij alles wat hij kan omdat hij zoveel om Sarah geeft. De wanhoop van Reese is soms van zijn gezicht af te lezen, erg knap gedaan. Linda Hamilton is ook prima als Sarah Connor, een onwetende jong volwassene die van problemen zoals het afzeggen van een date door een leuke jongen ineens rolt in vechten voor haar leven.

Ter afsluiting van mijn verhaal wil ik nog even de actie scènes de hemel in prijzen. De manier waarop bijvoorbeeld in de gehele Tech Noir sequentie de spanning ondraaglijk wordt opgebouwd om vervolgens te exploderen in geweldige actie is in mijn ogen tot nog toe ongeëvenaard. Ook de stop motion effecten geven de film bij momenten een zeer creepy uiterlijk, iets wat mijns inziens onmogelijk gecreeërd kan worden met CGI.

Dit blijft in mijn ogen één van de beste science fiction films in de geschiedenis. Enorm veel filmmakers hebben lering getrokken uit de manier waarop James Cameron deze prachtprent heeft gemaakt. Ik kan niet wachten op de Blu-Ray release!

avatar van SENGOK

SENGOK

Topfilm met een boeiende toekomstbeeld + donkere sfeer + perfecte Schwarzenegger.

avatar van davincstyle

davincstyle

I'll be back!

Ik schaam me kort dat ik deze film nog nooit heb gezien maar mijn interesse lacht nooit bij robots. Nu blijkt dat het toch wel een geweldige film is en ik meteen de andere delen wil zien. Ik vond de stopmotion, maskers en andere effecten geweldig gedaan.

Nu weet ik weer waarom ik van oude films hou, puur door de geweldige effecten voor die tijd!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Het leuke aan het hele opzet is het contrast tussen de post-apocalyptische wereld en de onbezorgde sfeer van de jaren '80.
Het uitgangspunt an sich lijkt op het eerste zicht genoeg voer te bieden, maar na een tijdje blijkt het toch allemaal mager (Sarah Connor wordt nogal snel gevonden) en wordt er behoorlijk wat actie (The Terminator die op het einde nog een paar keer langer leeft dan gedacht... zo kan een film blijven duren) en een beetje romantiek (waarom toch??!!) tegenaan gesmeten.
Ook een beetje meer humor had absoluut niet slecht geweest.

Arnold Schwarzenegger is hier redelijk op z'n plaats, maar ik zie hem toch liever onzinnge oneliners uitkramen. Dat gebeurt hier maar één keer eigenlijk, en dat is dan ook direct de beste scène uit de hele film.
Linda Hamilton en Michael Biehn staan niet al te best acteren. Vooral laatstgenoemde kent een hoop tenenkrommende scènes.

Qua special effects kan The Terminator niet op tegen generatiegenoten als Back To The Future en Aliens. De actie ziet er wel nog spectaculair uit, maar dingen zoals bliksemschichten zijn ondertussen wel zwaar gedateerd. Niettemin straalt The Terminator een sterke jaren 80-sfeer uit (wat een deuntje ook) en zo heb ik het graag. Films moéten niet up-to-date zijn, elke periode heeft z'n charmes en dat mag niet verloren gaan.

Misschien lagen de verwachtingen iets te hoog.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Ben het compleet met je eens dat elke periode z'n charmes heeft en dat ie die moet behouden, Terminator is daar een goed voorbeeld van!

avatar van CHARLIEX

CHARLIEX

In een woord, BRILJANT!!!

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

5 sterren.. blijft een classic. Stop-motion aan het einde is wel erg achterhaald nu, maar heerlijke film!

Na terminator 1 en 2 moet je stoppen met kijken, die zijn het beste

avatar van Lewis-06

Lewis-06

silversurfer schreef:

Na terminator 1 en 2 moet je stoppen met kijken, die zijn het beste

avatar van Eraser2

Eraser2

Inderdaad erg zonde dat er na twee van zulke topfilms die ook nog eens waterdicht worden afgesloten, nog zulke meuk moet uitkomen om geld te vangen.

avatar van erik1677

erik1677

28 jaar na dato blijft dit nog steeds een onverfijnste actie-klasieker.

Elke keer kan ik de film weer opzetten en vermaak ik me weer kostelijk en voel ik mij ook weer stiekem weer 14 jaar toen ik hem voor het eerst zag.

Hard, lomp en bij wijlen best wel grof.

En wat ook opvalt aan deze eerste terminator is het vrijwel ontbreken van humor.

alleen de wisselwerking af en toe tussen henriksen en zn zwarte baas.

En ook de soundtrack mag niet onvermeld blijven.

wat een beklemmende soundtrack is dit.

avatar van wood23

wood23

Laatst weer gekeken dit blijft een geweldige film, wat verhaal en effecten betreft is het zijn tijd ver vooruit. Een van de spannendste films ooit in mijn ogen. de duistere sfeer die gecreeerd word door James Cameron is geweldig. Kortom hele sterke film.