• 9.378.647 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

AandF schreef:

Ze hadden het bij 1 film moeten houden

Dat hadden ze dus mooi niet moeten doen. De sequels zijn gewoon heerlijk

puckb96

ik vind de eerste saw-film nog steeds één van de beste horrorfilms ooit gemaakt.

ik kijk deze film al denk ik vanaf de leeftijd 9! Dat zegt wat hé? en deze film blijft erg goed.

Maar om eerlijk te zijn kijk ik de film niet al te vaak meer, maar dat wil niet zeggen dat hij toch een flinke plaats in mijn top 10 verdient of niet?

wat mij betreft een echte cult-classic

avatar van man35

man35

Leon17 schreef:

Ik heb er niks mee, gore film om het zo even te zeggen

klopt , commerciële bagger voor pubers!

avatar van AandF

AandF

puckb96 schreef:

Dat hadden ze dus mooi niet moeten doen. De sequels zijn gewoon heerlijk

jou mening! het is maar waar je van houdt.., maar als je het serieus ZO leuk vindt om mensen afgeslacht zien te worden vind ik dat persoonlijk nogal raar

AandF schreef:

ik kijk de film heus niet omdat ik het leuk vind om mensen afgeslacht te zien worden, ik vind dat de film gewoon dondersgoed in elkaar zitten. en tja mensen worden gemarteld? is dat niet een beetje te verwachten in een horrorfilm?

avatar van JustMike

JustMike

puckb96 schreef:

ik snap hem ook niet

avatar van Angelo2

Angelo2

Een echte horror klassieker. Toen deze film uitkwam had iedereen het er over. Jammer dat de laatste delen erg tegenvallen maar dat zien we wel vaker in dit genre.

avatar van nadrin

nadrin

na zeven jaar de film nog eens herzien.

En ook al was ik het laatste deel niet vergeten.

Toch hebben we het hier te maken met een ongelooflijk spannende horror thriller.

Die boeit van de eerste tot de laatste seconde.

En een film die na zeven jaar op geen enkele wijze gedateerd is ( met uitzondering van de gsm en fototoestel)

Een mijlpaal en dat is niet alleen te danken aan het verhaal.

Maar ook aan de toch wel sterke acteerprestaties.

Ik wil hem graag nog eens bekijken in 2018

avatar van bozzy

bozzy

ijzersterk horror film met een mooi concept lekker bruut lekker bloederig en nog een mooie boodschap op de koop toe.

Ja deze film is zn 4 sterren dik waard!!****

avatar van Julie

Julie

Is het misschien omdat ik vrouwelijk ben...

Maar die popclowndinges vond ik het engst van al!!!

avatar van VincentL

VincentL

Ik had veel vooroordelen over deze film. "Er zou geen verhaal in zitten" "Alleen maar bloed en nutteloos geweld" maar na deze film kijken moet ik mijn mening echt herzien.

Geen geweldige horror film. Bij andere Horrors lag ik echt in een trance de film te kijken met 'wat er nou gaat gebeuren'. Bij deze film had ik het niet, maar desalnietemin is hij erg sterk. Het verhaal is veel beter dan ik gedacht had. Ook is het soms moeilijk een redelijk motief van de dader te vinden maar dat is hier meer dan overduidelijk.
Ook het einde is veel beter dan ik dacht.
Dat "het lijk" tot leven kwam had ik nooit gedacht. Echt geweldig!!
Het enige nadeel is dat zoveel door elkaar loopt. Van de politieagenten tot de levens van Adam en Lawrence tot hetgeen dat zich in de badkamer afspeeld.

Deze film krijgt:

Uiteindelijke cijfer:
4* (afgerond )

avatar van xlesley98

xlesley98

gisteren voor de eerste keer deze film gezien.

ik vond het een goede film, mooi in elkaar gezet, en was ook beetje spannend.

sommige stukjes vond ik wel een beetje vaag, maar als ik hem nog een keer kijk zou ik het wel snappen denk ik.

het einde vond ik goed.

4 *

avatar van MiekieMow

MiekieMow

Goeie film, maar ik vond dus juist het einde een beetje tegenvallen. Oke ik had niet verwacht dat het lijk zou opstaan maar... ik vond het een beetje jammer dat de dader een nieuw personage is (bijna nieuw). ik hoopte bv dat dr gordon uiteindelijk zelf de dader was of een ander karakter dat we hebben leren kennen, maar niet een anoniem figuur

avatar van black swallow

black swallow

filmisch de allersterkste Saw -

camarawerk, montagewerk, sfeeropbouw, setting, muziek, geheel qua compositie - etc.

op een of andere manier..lijken die vervolgen de kunst van dat al te vergeten, dat zijn hak en bloed films,

Saw het blijft toch echt een van de beste films ever. Het gaat bij horror films niet alleen om de slachtpartij maar ook om het ijzersterke verhaal. En jah een goede verhaal dat had deze film zeker! een dikke 5!

avatar van cinemakenner

cinemakenner

Het torture-porn genre? Mij zegt het niks hoor, want ik herken er bij de independent horrorfilm Saw die uitkwam in 2004 toch helemaal niks van, ondanks dat dit gewoon een super film is.

De film speelt zich af in een zowel duistere als lichte claustrofobische ruimte: een badkamer. Twee mannen worden wakker en krijgen te horen dat de een de ander moet vermooren anders wordt zijn gezin geëxecuteerd door een seriemoordenaar genaamd 'Jigsaw'. Door deze gebeurtenissen start een psychologisch maar redelijk sadistisch schouwspel. Dit wordt sterk gespeeld, ondanks de redelijke onbekende acteurs. Er vinden veel flashbacks plaats die opzet zijn voor de karakterontwikkeling en spanningsopbouw. Hiermee is Saw gewoon een geweldige horrorfilm.

Over de beruchte en bloederige scene waarin een van de mannen zijn eigen voet eraf zaagt: ik vind het sterker nog een van de beruchtste scenes die ik ooit gezien heb in de film industrie en vind hem echt geweldig.

avatar van Hostelg

Hostelg

hello dr gordon i wanna play a game

geweldig zin.

avatar van krizziz

krizziz

nikkilikeshorror schreef:

helemaal mee eens.

en dat verhaal is nogal vaak slecht bij horrorfilms. zo niet bijna altijd !!

avatar van Hostelg

Hostelg

Saw moet het vooral van het verhaal hebben wat erg sterk inelkaar zit waardoor het boven de tienerhorror uitsteekt, iets wat ik niet had verwacht.

toen ik Saw ging kijken verwachte ik veel martelingen gruwelijkheden en gore maar dat viel mee want eiglijk kwam er qua gore, martelingen niet eens zo veel in voor maar werdt er meer tijd aan het verhaal besteed.

De film heeft een luguber sfeertje en goeie muziek, de hele film zat ik vol spanning te kijken maar af en toe werdt het toch wat saai, gelukkig is het einde dan wel weer goed geweldig.

De flashbacks waren ook goed gedaan en je moest erg goed op letten om het verhaal te volgen.

Een van de betere horrorfilms.

dikke 3,5*

avatar van Film Pegasus

De Saw-reeks is nooit echt mijn ding geweest. Het enige leuke eraan waren de creatieve boobytraps. In film 1 zijn die niet echt speciaal uitgewerkt, en in de sequels is het dan weer het enige dat de film recht houdt. Voor gore scènes is de film dan weer te braaf, als je toch wil shockeren kan je beter ineens alles tonen. Nu zijn het vrij onduidelijke taferelen met de nodige make-up. Ofwel moet het meer suggestiever gebeuren, maar dat lukt ook niet echt.

Saw is een film die wel wat mensen zal aantrekken. Het idee komt denkelijk van The Cube (dat toch nog beter is) en zette een vernieuwd genre neer met de nodige doodsspelletjes. Maar ik denk dat Saw z'n beste tijd wel heeft gehad ondertussen.

avatar van Laks

Laks

Dit eerste deel is meteen ook het beste deel uit de Saw-reeks (al heb ik de laatste twee delen nog niet gezien).

Verhaal zit goed in elkaar, de sfeer is geweldig, redelijk origineel gebracht. Ook het psychologische aan deze film, hoe men de denkwijze van 'Jigsaw' volgt, vond ik erg goed.

Voor mij toch een bovengemiddelde thriller, die het zeker niet moet hebben van zijn schrikmomenten of walgelijke beelden, maart toch zodanig een creepy sfeer weet te creëren met een intelligent verhaal, wat het voor mij toch een uitstekende film maakt.

avatar van querido

querido

Saw, de legendarische horrorfilm uit 2004, werd geschreven door James Wan en Leigh Whannell, waarvan de eerste naam de film ook regisseerde. Hun intenties waren om een lowbudget thriller op het scherm neer te zetten met elementen van Se7en en Cube, maar sterker nog: ze heropende de poort tot het torture porn genre, wat uiteindelijk nog zal leiden tot zes vervolgfilms en andere martelfilms.

De film kreeg zijn eerste vertoning op het Sundance Film Festival, en hoewel Wan en Whannell op het eerste gezicht een direct-to-dvd release in gedachten hadden werd uiteindelijk besloten om de film toch in de bios te laten verschijnen. De film werd een groot en onverwacht succes, wat uiteindelijk al snel leidde dat er een groenlicht werd gegeven voor een vervolg. Vervolgens spande de reeks nog vele vervolgen. In 2010 kwam daar een einde aan want toen werd het laatste deel uitgebracht, hoewel alles wijst dat er toch mogelijk nog een deel zal worden uitgebracht.

Ondanks dat de film van top tot teen is uitgemolken, ziet Saw gewoon qua vormgeving en simpliciteit er gewoon prachtig uit. De twee mannen in de badkamer die elkaar niet lijken te kennen, maar uiteindelijk meer gemeen blijken te hebben dan ze denken. De film maakt veel gebruik van flashbacks die kennis laten maken met de ware aard van de karakters. De lage stem op de cassettebandjes geeft de film een angstaanjagender niveau. Een aantal scènes die proberen je te laten schrikken, maar waarschijnlijk niet zal werken omdat het te voorspelbaar wordt weergeven. Ik had de film bijna de complete 5.0***** sterren gegeven als het niet was dat sommige acteurs niet al te best acteerde. Want het acteerwerk is niet echt geweldig, tenminste van sommige spelers want er komen nog wel een aantal bekende namen voor in deze film zoals Tobin Bell en Danny Glover.

De hele reeks is totaal uitgemolken en ondanks toch vermakelijk, maar het eerste deel, Saw, is nog niet echt een uitblinker in het torture porn genre maar eerder een lowbudget thriller met een aantal zieke wendingen gedurende de film en hiermee gewoon een absolute topper.

avatar van K. V.

K. V.

Deze nog eens her bekeken en hij blijft toch de beste van de reeks. In deze film staan de folteringen minder centraal dan in de vervolgen, maar eerder het verhaal/personages. De film is vlot gefilmd en het verhaal valt ook direct met de deur in huis. Langzaam maar zeker leer je de personages beter kennen.

De cast bestaan uit een aantal onbekenden, al komen er twee redelijk bekende personages uit de serie Lost in voor, nl Michael Emerson (Ben) & Ken Leung (Miles).

Ondanks dat 'k deze al 4 keer heb gezien blijft het een goeie film. Jammer dat de twist op het einde natuurlijk niet meer verrassend is, maar dankzij het geweldige deuntje blijf je er kippenvel van krijgen.

avatar van dr channard

dr channard

Ik ben van plan met de hele reeks te beginnen. First things first; let's start with SAW.

SAW heb ik op het jaar dat het is uitgebracht gezien. Ik was meteen verkocht. De makers lieten iets zien dat in de dag van vandaag met neo-horrors nooit meer kan gezien worden. Een spannend aspect, gecombineerd met personages die van flat naar round gaan met de minuut door de achtergrondinformatie waardoor je nog meer met ze meeleeft. Heerlijk.

Ook na herziening blijft dit een spannende film. Als je het vergelijkt met de sequels hebben de vallen hier een grote charme. Simpel, maar geniaal en niet met te veel bloed want de eerste SAW is niet uit op de gore maar is op sommige momenten spannend. De scène met dat fototoestel is tergend spannend. Ook de opbouw is in deze film enorm geslaagd. De makers hebben gekozen voor een niet logische opbouw waardoor je meteen in de film zit zonder gezeik van te voren en naarmate dat de film vordert toch meer te maken krijgt met de gevangen personages.

De climax zag ik al aankomen, maar ik weet nog de eerste keer dat ik het einde van deze film zag en met open mond zat te kijken. Geweldig ziek maar goed gevonden van onze 'niet echte moordenaar'. Jammer van de soms flitsende en overdreven camerabewegingen/shots. Het lijkt soms of je naar een flitsende actiefilm aan het kijken bent.

Hop naar het vervolg, die ik in het verleden wist te waarderen maar toch minder was dan het origineel. 4*

avatar van Samhain

Samhain

Een lowbudget horror/thriller van James Wan die uitgroeide tot 1 van de meest succesvolste horror reeksen. De hele reeks is natuurlijk erg goed en alle delen hebben wel iets te zeggen in hun gruwelijke maar toch intelligente opbouw. Maar dit deel; het eerste deel staat toch wel echt op mijn numero 1 van de hele serie. Het acteerwerk is natuurlijk niet helemaal perfect van sommige spelers, maar het is met name het idee en de opzet die de film erg sterk maakt. Uiteindelijk worden alle puzzelstukjes wel duidelijk. En natuurlijk moet het geweldige einde ook even genoemd worden, want dat kan niemand zien aankomen. Ik zat met open mond te kijken toen bleek dat dat lijk eigenlijk Jigsaw was.

In een paar woorden is Saw gewoon een topper in het genre en waarschijnlijk ook wel een klassieker geworden.

avatar van loebasleeuw

loebasleeuw

Ik heb deze film vandaag voor het eerst gezien. Er blijft wel één vraag bij mij hangen en wellicht dat iemand deze kan beantwoorden.

Die detective Tapp hielt Gordon in de gaten omdat hij dacht dat hij iets te maken had met die moorden. Je ziet op een gegeven moment dat Tapp in een kamer zit nabij het huis van Gordon en daar Zepp Hindle op de foto neemt die uit het raam kijkt.

Hoe kan het dat deze foto in de plastic tas zit van Adam in de kelder?

avatar van richiedoom

richiedoom

Ik keek er lang tegen op om deze film te kijken, aangezien ik het beeld had van een martelfilm met ontzettend gore scenes. Aangezien vrienden van me maar er op bleven aandringen dat ik deze film moest zien, heb ik m vandaag maar eens bekeken.

En ik had echt een heel verkeerd beeld van de film. Ja ok, die 'spelletjes' zijn ontzettend ziek, maar de meest zieke dingen gebeuren buiten beeld. Niet dat ik per se een zwakke maag heb, maar ik hoef niet vol in beeld te zien hoe iemand zijn voet er af zaagt.

Het verhaal van deze film zit wel zo ontzettend goed in elkaar, ook al is het af en toe ongeloofwaardig. heel knap dat die Jigsaw een paar uur lang zogenaamd als lijk op de grond kan liggen en geen van beiden hebben ze iets in de gaten.....

Maar ik heb me geen moment verveeld met deze film en hij staat naar mijn mening dan ook zwaar terecht in de top 250. De vervolgdelen hoef ik niet te zien, kan alleen maar tegenvallen.

avatar van patrick17

patrick17

Ik ben begonnen met het herzien van de SAW reeks. Daarbij uiteraard begonnen bij dit deel.

Een legandarische film kunnen we wel zeggen. De beste uit de reeks. Vanaf minuut 1 op het puntje van de stoel zitten omdat het gewoon zenuwslopend spannend is.

Opzich zijn twee mannen in een oude kamer niet spannend voor een verhaal maar in SAW komt dit helemaal ten goede. Het verhaal met de flashbacks erom heen maken de film extra spannend.

Door de film nogmaals te bekijken worden dingen ook duidelijker. Dit deel moet het nog niet van de gore scene's hebben maar van het sterke verhaal. Het gore komt in de volgende delen veel meer in voort.

Ondanks dat Tobin Bell maar weinig screenshot heeft is het wel doeltreffend met quotes. ''I'm sick from the disease eating away at me inside... I'm sick of people who don't appreciate their blessings...'' Geweldig te noemen! Dokter Gordon deed het naar mij mening ook niet slecht. Adam viel ook niet tegen. Enige irritante persoon in de film was Zep. Irritant mannetje.

Het is hierboven al gezegd maar er zit wel een fout in de film. Hoe kan de foto van Zep in de vuilniszak zitten bij Adam. De foto is gemaakt door Tapp. Niet door Adam want die zat op dat moment vast in het hok. Wellicht zie ik iets over het hoofd.

Het uiteindelijke eind is natuurlijk geweldig met de echte Jigsaw. ''Most people are so ungrateful to be alive, but not you, not any more... Game Over''.

avatar van Desmo

Desmo

Opnieuw begonnen aan de reeks, doordat ik de bluraybox bij de mediamarkt heb gekocht.

Deel 1 blijft nog steeds voortreffelijk en nu ik hem voor de 2e keer zie vind ik hem eigenlijk nog beter. Verhaal zit gewoon erg goed in elkaar en je leeft wel echt mee met alle personages in de film.

Het einde zorgt daarom zeker wel voor een kippevel momentje.

avatar van sosinos

sosinos

overduidelijk het beste deel van de SAW reeks..