• 9.379.484 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

prikprak

misschien kom je wel achter al die vragen in saw 2

avatar van Leonard Shelby

Leonard Shelby

Zeker een spannende film, worden er idd weinig van gemaakt. Op niveau dan. Die buikspreekpop is trouwens wel eng lelijk zeg
Vind de notering hier alleen wel iets te overdreven, daarvoor heeft het teveel minpunten en blijft het in feite maar een oppervlakkige film.

avatar van jay73

jay73

Leonard Shelby schreef:

Inderdaad. De hoge notering hier is idioot.

De film wist me tot ongeveer een uur en een kwartier behoorlijk te boeien. En dat is knap want de acterprestaties waren allerbelabberdst. Met name Cary Elwes...tjongejongejonge, die moet heel snel weer z'n Zorro-maskertje voordoen en tegen Rodents of Unusual Sizes gaan knokken. Dat die man hiermee z'n geld kan verdienen! Maar goed.... Ondanks dat ging ik dus lange tijd toch bijna helemaal mee met het verhaal. Totdat.

Totdat de ene plothole de andere blijkt op te volgen. Gelukkig hebben collega-MM'ers die al mooi voor ons op een rijtje gezet. Lees de 14 pagina's hiervoor maar eens goed , maar wat mij nog wel het meeste stoorde in deze film, Het Hollywoodcliché Aller Hollywoodclichés : Vooral niet op een levensgevaarlijke gek schieten als je de kans hebt!! (2x)

Al met al toch geen onvoldoende hoor voor deze film maar het gevoel van 'gemiste kans' overheerst nogal. 3*.

avatar van Rujar

Rujar

Tja ik moet zeggen ik heb in geen tijden meer zo'n goeie thriller/horror gezien dikke 4,5 ster!! Omdat we in tijden niet zo verwend zijn met een tal van cliffhangers en veel angstige en gruwlijke momenten.

avatar van WishingStar

WishingStar

Als de echte dader de hele tijd op de grond lag in de kelder, wie was dan de man op wie werd geschoten toen die 2 politieagenten in het gebouw waren, dus die man die dat 'experiment' wilde uitvoeren op dat slachtoffer met die 2 boren naast z'n hoofd? Als hij continu in de kelder lag, kon hij nooit ook ergens anders rondlopen in die charmante jurk van 'm..

avatar van morpheus

morpheus

Dat was een flashback.

avatar van Jan on fire

Jan on fire

whow.. freaky film was dit!! pas regelrecht naast silence of the lambs.

Eigenlijk moet je wel een beetje ziek in je hoofd zijn om zulke films te maken.. maja ik klaag niet want heb een zeer aangename avond gehad waarbij ik bijna in m'n broek scheet.

Sommige dingen waren wel jammer, Mij lijkt het toch wel dat als iemand in het midden van je kamer ligt hij moet ademen en dus een beetje beweegt. in (weet niet meer precies hoeveel uur ze hadden) moet dat toch opvallen.

avatar van Talla 2xlc

Talla 2xlc

dit vond ik een geweldige film,al een tijdje geen goeie horror gezien,maar deze was zeker wel de moeite waard,ik hou wel van die vage dingen,en momenten...

vond het verhaal niet super sterk,maar soms wel onvoorspelbaar,en vond hem zeker spannend!!!

de film is mij 4 * waard...

avatar van queenie

queenie

Vreemde film. Af en toe wat chaotisch en vooral het einde..............wat een afknapper. Het stukje met die voet was wel leuk, maar hadden wel wat meer mogen laten zien van de martelingen. 2 sterren

Leno

Lang geleden dat ik zo'n spannende film heb gezien. tegen het einde vreesde ik het ergste toen Zep de dader leek te zijn, ziet er namelijk uit als een ontzettende dork, en dat die vrouw niet durde te schieten. Maar daarna komt er een fenomenale ontknoping die je duizelingwekkend achterlaat.
Als minpuntje kun je zeggen dat Detective David Tapp (ik moest het opzoeken, zegt genoeg) weinig diepgang en uberhaupt screentime kreeg.
Verder is het erg mooi gefilmd, met die gruwelijke sterfscenes versneld afgespeeld. Een film die mij ruim anderhalf uur in echte spanning houdt en een fantastisch onvoorspelbaar einde voorschoteld verdient absoluut 4.5*

Overigens, enkelen vinden het belachelijk dat deze film zo'n hoge notering heeft. Omdat deze film niet gehyped wordt en omdat er niet echt grote sterren in spelen kan het wel een goede film zijn. Over smaak valt tenslotte niet te twisten, iedere film heeft voor- en tegenstanders..

Klopt, maar zo origineel vind ik het allemaal ook weer niet. Moet wel gezegd worden dat het natuurlijk barre tijden zijn wat betreft spannende films, dus dat scheelt al een hoop.

Als je even een hele lichting aan Aziatische neo-suspense met bijbehorende Amerikaanse remakes negeert wel ja.

Maar ik neem aan dat je spannende thrillers bedoelt, geen bovennatuurlijk gedoe .

Ik dacht meer aan Westerse films idd.

kos schreef:

Inderdaad, het was erg lang geleden dat ik een echt spannende film heb gezien (die ik nog niet eerder had gezien). Het spreekwoord in het land der blinden is éénoog koning is nog net niet van toepassing, daar zou je film dan weer tekort mee doen.

Leno schreef:

Dat klopt, maar een 4,5 ster is weer het andere uiterste.

Leno

Ik slaap er eerst nog een nachtje over

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Nou... Wel een erg hoog cijfer krijgt hij hier toegemente als je het mij vraagt. Is er nu niemand die zich stoorde aan de lompheid van de karakters? Vooral van 'Danny Glover'.. Bah, ik kan daar echt niet tegen.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Ik hoorde van een vriend over deze film.. Maar ik weet er eigenlijk niks van! Heeft ie in de bios gedraaid, is ie te koop op dvd of te huur, en zo ja wanneer? Iemand info voor mij? Lijkt me vette film!!

avatar van Safri

Safri

Niets van dat alles! Hij krijgt in Nederland niet eens een bioscooprelease. Hopelijk schieten ze een beetje op met de dvd release dan...

Weet iemand meer, ik zou hem graag kopen.

avatar van Justice4All

Justice4All

Goede film, spannend en best origineel. Moest denken aan de film "The Game" van Michael Douglas en de sfeer van "Seven" van Brad Pitt.
Maar de einde was echt de beste, toen de dode man op de grond wakker werd en de deur achter zich dichtsloeg. Dat was hard een mooie "ending"

Film verdient zeker een 3,5 * van mij. Een aanrader voor mensen die twijfelen om deze film te willen zien.

avatar van knaricus

knaricus

Onder het genot van een pretsigaret is deze film uiteraard nog een stuk intenser. Deze film is ziek maar goed ziek. Herinnert niemand zich meer de driewielerscene??? Dit was voor mij het summum van sickness!!!! De film verandert van zieke horror naar een thriller maar slaat uiteindelijk weer genadeloos toe!!! 4.5ster!!!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Net gezien en nog onder de indruk... Ik kan me voorstellen dat mensen deze film vergelijken met "Se7en", vanwege het sfeertje. Vlak voor het einde bedacht ik me dat deze film het (lang) niet haalt bij "Se7en", maar ik moet eerlijk toegeven dat hij vanwege het einde dichterbij het niveau van "Se7en" kwam. Eigenlijk had ik het einde aan moeten zien komen, maar... toch niet.

Conclusie: een harde en boeiende thriller. KEIhard...

Volgens mij zat er overigens een klein foutje in: Op het moment dat Lawrence het huis verlaat om naar zijn vrouwelijke collega te gaan in het hotel, is het licht. (toen Adam foto's maakte). Maar hij ging weg nadat zijn dochtertje op bed lag en het donker was op dat moment... Misschien heb ik het mis..

Voorlopig geef ik hem 4 ****

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

jay73 schreef:

Hier heb je wel gelijk in.. Daar irriteerde ik me ook een beetje over. Maar zoveel minpunten heeft deze film verder niet.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zeker wel een spannende film dit maar de vergelijking met Seven en Silence of the lambs zoals ik hier regelmatig lees gaat toch niet geheel op. daarvoor komt deze film op heel wat plekken echt dik tekort. Het plot is erg dunnetjes, de acteerprestaties mogen nog niet in de schaduw staan van die uit Silence of the lambs en Seven maar wat ik vooral mis is de psychologische uitwerking van de dader. Je komt als kijker niks te weten over zijn motieven.

Wat dat betreft moet deze film het toch echt meer hebben van de goor uitgewerkte scenes dan dat het een inteligente thriller is zoals beidde voorgenoemde films.

Neemt niet weg dat ik hem erg spannend vond en dat de film ook zeker wel kon blijven boeien. Er komen de laatste tijd inderdaad ook maar heel weinig echt spannende thrillers uit Hollywood. Maar echt meer dan een goede middelmaat haalt Saw toch echt niet.

avatar van sequi

sequi

Ja dit was toch echt een hele goede film. Je zit gewoon de hele film op het puntje van je stoel, je wordt meteen het verhaal ingegooit. Dat is mooi. Een goede zaak.

En over deel 2: tja, ik weet niet of die ook wel zo goed gaat worden als 1. Maarja, je weet maar nooit.

4.5 ster

GAME OVER!!

avatar van snep

snep

ik vond het een goeie film, normaal heb je wel in de smiezen wie wat doet. Bij deze film had ik dat niet.

Deze film krijgt een 4,5 van mij

avatar van tijntje

tijntje

Goede film, door de hoge score hier ben ik hem gaan kijken, zeker geen spijt van gehad. En erg goed einde!! ***1/2

avatar van benni

benni

Vond de film ook heel verassend. Mooie sfeer. Maar sommige dingen ook heel onduidelijk.
bv, waarom doet die Zep al dat werk voor de echte psychopaat. Of heb ik iets gemist in de film.

En idd jammer, dat je niets van die man afweet, waarom doet hij het,
heeft hij misschien een slechte jeugd gehad (HaHa), e.d.

avatar van Rujar

Rujar

benni schreef:

Zep had gif in zijn bloed. Als hij dit niet meehielp zou hij doodgaan.

En idd jammer, dat je niets van die man afweet, waarom doet hij het,
heeft hij misschien een slechte jeugd gehad (HaHa), e.d.

Psychopaat ‘helpt’ de mensen op een bizarre manier er aan herinneren dat het leven iets waar je dankbaar voor moet zijn.

avatar van gemaster

gemaster

DiKKe_OsCaR schreef:

Dikke Oscar, kun je misschien uitleggen wat je hiermee bedoeld? Ik vond Glover zich helemaal niet lomp gedragen.

De film was overigens erg goed. Lekker sfeertje en het al zo geroemde einde verwachtte ik totaal niet. De vergelijking met Se7en is zeer terecht, maar dat niveau haalt deze film bijlange na niet. Dit komt onder andere door de soms wat middelmatige acteerprestaties en iets teveel flashbacks. 4 kleine sterretjes.