• 9.376.236 stemmen

Genre: Drama / Thriller

Geregisseerd door: Marc Forster

Met onder meer: Ewan McGregor, Ryan Gosling en Naomi Watts

Plot Stay

"Between the worlds of the living and the dead there is a place you're not supposed to stay."

Henry Letham (Ryan Gosling), een jongeman die levend uit een auto-ongeluk ontsnapt, wordt opgevangen door de psychiater Sam Foster (Ewan McGregor). Zijn trauma begint als een soort van paranoia die hem in staat stelt dingen te voorspellen, zoals zijn eigen dood. Sams vriendin Lila Culpepper (Naomi Watts), die eveneens een zelfmoordpoging ondernam, wil samen met Sam koste wat kost de zelfmoord van Letham vermijden. Maar wil Henry wel geholpen worden?

Henry Letham

Custodian / Piano Mover #1

Cabbie / Piano Mover #2

avatar van Flipman

Flipman

Is deze film al op DVD uit? Lijkt me wel wat, ik begin steeds meer een zwak te krijgen voor Ewan McGregor.

avatar van bebdn

bebdn

Yep, al enkele maanden.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Leuke spannende Thriller. maar hij is niet zo leuk om boven de 2,5* te geven.

avatar van Ronalddeg

Ronalddeg

Ben het met MC eens, dit is een fantastische film die erg ondergewaardeerd wordt.

Eigenlijk moet je de film nog eens zien en dan zul je zien wat je de eerste keer gemist hebt....dan valt een hoop op zn plaats; dat het inderdaad de bijna-dood-ervaring is van henry

aanrader!

4,5 sterren

avatar van Thomas

Thomas

Slaat de plank totaal mis.. film weet me nergens echt te boeien of te pakken...

De zoveelste vage film.. daar hebben we het nu wel mee gehad...

avatar van Music

Music

best raar, deze draaide net pas in de bioscopen in Frankrijk! hier heb ik hem niet in de bios gezien......

dan maar even zoeken in de videotheek he

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Ik heb de film net voor het eerst gezien. Het is een film dat erg vaag en ingewikkeld lijkt, maar het einde maakt alles weer duidelijk. Ik had wel een beter einde verwacht, want dit was wel erg makkelijk opgelost. Veel users zeggen dat de film voor de 2e keer pas echt duidelijk wordt, dus waag ik misschien (ooit) nog een poging..

Klopt de plot hierboven wel eigelijk...

avatar van Jivis

Jivis

Vond het een vage film, tot ik het einde zag. Erg knap gedaan, vond het vooral op visueel gebied erg kunstig gemaakt.

Trouwens:
Eigenlijk verklapt de tag van de film het hele plot: "You Can't Stay Between the Living and the Dead."

• 2092 stemmen

Vandaag herzien. Dikke 5* blijven staan, had de film een paar dagen geleden een aantal plaatsjes omhoog gedaan in m'n top 10 en dat blijkt terecht. Prachtige film, visueel hoogstandje. De subtiele visuele aanwijzingen, de geniale acteerprestaties en de hier en daar prachtige dialogen. Geweldig, wat een zonde dat niemand het ziet...

avatar van Phoenix

Phoenix

Gave film. Fenomenaal gestileerd, met mooie muziek (Massive Attack!). Het verhaaltje in zijn meest banale zin is inmiddels wel afgekloven inderdaad, maar wat Forster er mee doet vind ik toch wel inventief. Hij kan er in ieder geval zijn prachtige sfeer aan ophangen.

Welk nummer wordt er trouwens gedraaid als McGregor op "kroegentocht" gaat? Dat zat volgens mij ook in een andere film. The Matrix ofzo?

avatar van Phoenix

Phoenix

Weet het al, het zit ook in de Animatrix. "Who Am I" van Peter Kruder.

• 2092 stemmen

Eindelijk nog iemand die Stay weet te waarderen. Blijft jammer dat iedereen de film simpel afdoet als 'nog een mindfuck film', iets dat Stay helemaal niet is. De prachtige manier waarop Forster de bijna dood ervaring / droom van Henry laat zien is cinematografisch onovertroffen. Ondergewaardeerd en onterecht weinig publiciteit gehad. Jammer.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Qua publiciteit valt het wel mee, i nNederland was het wat mager maar in veel Europese landen en in de states heel veel publiciteit voor geweest. Dat komt dan voornamelijk door de bekende cast.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Een film die achteraf gezien niet zo ingewikkeld is als ie zich tijdens de film misschien wél voordoet. De film is gewoon de bijna doodervaring/droom van Henry, waarin alle mensen die hem proberen te redden (Sam en Lila) en de mensen die toekijken in voorkomen .

Visueel is de film erg mooi in elkaar gedraaid. 't Ziet er allemaal zeer netjes uit, maar ook de droom zoals ie verteld wordt is geen moment saai. Eerder intrigerend! Daarnaast is het acteerwerk van een goed niveau. Een ieder, van McGregor tot Gosling en van Watts tot de kleine bijrol van Hopkins is op dreef.

Zeer degelijke en misschien wel ondergewaardeerde film!

avatar van DeVrouw

DeVrouw

Ik snapte er echt niks van, nu ik hier een aantal reacties lees kan ik het wel plaatsen...maar ik ben niet zo'n fan van dit soort films

avatar van Guines

Guines

Alleraardigste film, die ook op visueel gebied gewoon zn eigen gang gaat!

avatar van james_cameron

Indrukwekkend vormgegeven mysterie dat helaas inhoudelijk nogal gekunsteld, pretentieus en afstandelijk is. Goede akteurs ook, maar de personages die ze neerzetten zijn weinig memorabel. Je weet dat je naar een futloos en weinig origineel verhaal zit te kijken wanneer je voor de 500e keer Massive Attack's Angel hoort langskomen op de soundtrack. En wie heeft in godsnaam die afgrijselijk lelijke kleding van McGregor uitgezocht?

avatar van (Cinderella)

(Cinderella)

Heb de film net gekeken maar snap er vrij weinig van!

Kan iemand het uitleggen??????

Mc schreef:
Zoals ik de film zie is het een grote bijna-dood-ervaring van Henry Letham. Na het ongeluk, dat je aan het einde van de film pas 'echt' te zien krijgt verzamelen zich een heleboel omstanders om Henry. Zijn ogen zien deze personen, maar zijn hersenen werken niet meer zoals het hoort en maken er een eigen verhaal bij. De prachtig vormgegeven bijna-dood-ervaring die we dan als toeschouwers te zien krijgen zit vol met aanwijzingen naar de 'werkelijkheid'. Let bijvoorbeeld op als Sam en Henry in de school lopen, er lopen dan steeds alleen maar dezelfde personen langs, soms wel vier dezelfde naast elkaar. Iets anders, wat ik zelf prachtig gevonden vond was de de bewegende huizen. Als Sam en Lila 'thuis' zijn kijkt Foster een aantal malen uit het raam. Je kunt dan de gebouwen buiten het raam zien bewegen. Deze subtiele aanwijzingen, de prachtige overgangen tussen de scenes en het geniale acteerwerk maken deze film meer dan de moeite waard.

avatar van Mark DJ

Mark DJ

echt gewoon super hoe ze de film tot de laatste minuut vaag kunnen houden

avatar van dulcinea

dulcinea

Ik had er een beetje schrik voor maar hij is héél goed meegevallen. De beelden en sfeer zijn prachtig, de film blijft constant boeiend omdat je blijft zoeken naar wat er nu precies aan de hand is, de vele details brengen je nog meer in de war. steeds dezelfde mensen naast elkaar zien lopen, het in elkaar lopen van de beelden, de tijd die blijft hangen Zoals iemand hierboven al zegt, het uiteindelijke verhaal is niet nieuw maar het wordt wel op een héél aparte manier gebracht, en ik kon het einde absoluut niet raden, het klopt ook allemaal gewoon
Voor mij 4*, een aparte film die blijft hangen

avatar van Pascal A

Pascal A

Begin is best vaag en saai, maar al heel snel verandert het in een briljant puzzel stuk dat heel veel weg heeft van The Machinist.

avatar van LazyJohn

LazyJohn

Best een leuke film om even mee te pikken. Maar voor mij steekt hij op weinig punten erbovenuit.

Toch nog 3*

avatar van Plankje

Plankje

Prachtig acteerwerk, schitterend gefilmd.

Moest wel m'n koppie erbij houden,

maar de film was van begin tot eind gewoon goed.

avatar van kimmetje194

kimmetje194

Hele gave film. Wel erg opletten. Eigenlijk zou ik deze nog een x moeten kijken om alle puzzelstukjes in elkaar te krijgen. Heel origineel verhaal. 4,5 *

avatar van Irene_

Irene_

Vind het echt een goede film.

Super geacteerd!

En super uitgewerkt.

4,5 *

Trouwens Ewan heeft enorm hoog water

avatar van videoot

videoot

Film bleef wel boeien,alleen snapte ik er niet veel van.

Nu heb ik wel het een en ander hier over de film gelezen maar hij blijft wel erg vaag.

avatar van Miss_Kriss

Miss_Kriss

te exentriek gefilmde beelden...wanna be appart...teveel verspringingen en gekropte beelden.....verder wel weer andere manier om een bijna dood of flits naar dood ervaring weer te geven... de mind verwerkt de manier van omgeving en maakt er zn eigen verhaal van...het einde van de film is het enige realiteit moment...rest een spinsel van zijn verwerking van de mensen in zn omgeving als ie dood gaat

avatar van ChrisPLF

ChrisPLF

Jammer... ik ben wel een Ewan Macgregor liefhebber, maar afgezien van zijn aanwezigheid in deze film is we weinig spannends te beleven. Te wazig, en mijn inziens heeft de regisseur te veel zijn best gedaan om het geheel een bepaalde sfeer te geven, waardoor het nogal krampachtig is. Ewan is OK, de rest helaas niet...

avatar van seanpuffy

seanpuffy

heel goed begonnen maar zakte steeds meer weg. wel spijtig. had meer van deze film verwacht. zeker na zo een filmomschrijving.

2.5