Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Marc Forster
Met onder meer: Ewan McGregor, Ryan Gosling en Naomi Watts
Plot Stay
"Between the worlds of the living and the dead there is a place you're not supposed to stay."
Henry Letham (Ryan Gosling), een jongeman die levend uit een auto-ongeluk ontsnapt, wordt opgevangen door de psychiater Sam Foster (Ewan McGregor). Zijn trauma begint als een soort van paranoia die hem in staat stelt dingen te voorspellen, zoals zijn eigen dood. Sams vriendin Lila Culpepper (Naomi Watts), die eveneens een zelfmoordpoging ondernam, wil samen met Sam koste wat kost de zelfmoord van Letham vermijden. Maar wil Henry wel geholpen worden?
Sam Foster
Dr. Bradley Ren
Custodian / Piano Mover #1
Cabbie / Piano Mover #2
Jordy
Ik ken weinig films die het beter gedaan hebben.
Dat is je goed recht, maar ik heb het over het plot dat hier diverse keren uniek en bijzonder wordt genoemd, terwijl we de laatste jaren zijn doodgegooid met "vage" films over een personage dat een of andere alternatieve realiteit creëert om bepaalde dingen te verwerken
L0sT_R3B3L
Ja kijk maar naar The Machinist
Ongeveer hetzelfde
HOND
Zeer aparte film... die ik toch niet zo snel bij de standaard mindfuckhoop zou willen gooien.
Uiteraard is het plot niet verbijsterend orgineel, maar het unieke aan deze film vind ik toch wel het sfeertje wat deze creert.. Zeer prachtig gefilmd en uitgewerkt. Er is duidelijk veel tijd gestoken in het overbrengen van het weirdo gevoel...
Het enige wat me de hele tijd uit de film trok was toch wel
Ewan McGregor die ik zeker niet overtuigend vond spelen... hadden ze iemand anders gecast dan die holywood kloon dan was hij voor mij zeker zeer geslaagd geweest.
Zoals ik hierboven al las , is deze film idd niet voor het grote publiek...
films waarbij het meeste commentaar bestaat uit teksten van mensen die er geen hoer van snappen... Die bekijk ik zeker
weet ik tenminste zeker dat het niet weer een of andere slappe drol is die weer op me scherm verschijnt... zoals er de laatste tijd veels te veel van zijn...
Zeer fijn filmpje die in mijn "goed"film kastje mag...
4,5
mod0671
Vreemde film, wist te boeien tot halverwege toen raakte die me kwijt. Verhaal werd toen zo wazig en zo afhankelijk van de eigen interpretatie dat ik er uiteindelijk een onbehaaglijk gevoel aan overhield. Maar aan de andere kant ook weer zoiets van "hoe zit het nou ?". Vreemd dus.
likeahurricane
Hele aardige film. ik was aangenaam verrast. Niet al te moeilijk te begrijpen en het lijkt inderdaad op een aantal andere films. Niet uniek wel leuk.
Bekende andere films zijn Jacobs ladder, The others, Machinist, Mulholland drive, The Jacket, Donnie Darko
Is henry gewoon dood en maakt hij z'n laatste minuut door? Het lijkt er inderdaad op dat alleen de laatste vijf minuten werkelijkheid zijn
Mooie beelden en verrassende vondsten voor beeldovergangen.
Leuk om Damien Rice weer eens in een film te horen.
dippy
Heb deze vandaag bekeken ,vond het een hele vage film!!
Moeilijk te volgen
zero-nine
Na de eerste 30 minuten van Stay dacht ik bij mezelf: deze film zou best wel eens in mijn top-10 kunnen komen te staan. De film ziet er prachtig uit, de trasitions zijn vreselijk mooi, origineel en misschien zelfs wel vernieuwend. De sfeer is goed, de acteurs zijn ok, de dialogen zijn goed …maar dan...
Dan kan ik het toch niet helpen dat ik antwoorden wil hebben. Ik zit 30 minuten te kijken naar een film waar ik op dat moment niets van begrijp, en het wordt er maar niet beter op. Ik word niet genoeg gevoederd, ik krijg te weinig informatie van de regisseur. Dus begin ik met het wachten op de climax. De climax die op dit moment deze film nog makkelijk zou kunnen redden.
Maar dit blijkt (in ieder geval voor mij) een verschrikkelijke anticlimax te zijn. De hele film is een gedachtespinsel van de doodgaande Henry. In zijn onderbewustzijn creëert hij twee hoofdpersonen (sam & lila) omdat zij degene zijn die hem op dat moment bij bewustzijn proberen te houden.
Nou ben ik een groot liefhebber van psychologische thrillers, maar dit gaat er bij mij niet in. Als ik kijk naar een andere films in dit genre – Memento, Fight Club – dan zijn de clues bij deze films aan het einde volstrekt duidelijk en heeft de regisseur het publiek op een uiterst slimme en vermakelijke manier om de tuin geleid en denkt de aanschouwer: “Oh ja! Tuurlijk”.
Stay deed me meer denken aan Mullholland Drive. Niemand snapt de film en op Internet zijn er allerlei mensen die er een interessante mening over hebben. Dat is op zich niet verkeerd, op deze manier wordt dit genre tot een soort kunst verheven. En kun je er net als een schilderij een mening over hebben. En kun je proberen te begrijpen wat de kunstenaar heeft bedoeld, maar als ik kunst wil ga ik wel naar een museum.
Al om al is het de moeite waard - als is het alleen al om de prachtige sfeer van de film – en moet je deze film met een ‘open mind’ bekijken. Het is trouwens raadzaam om hem 2 keer te bekijken.
brambier
Pffff is wel een moeilijke film hoor.... je wordt er wel down van... ik weet niet of ik hem goed begrepen heb maar volgens mij is die psychiater zelf een beetje door het dolle heen.. of niet??? Het lijkt erop dat hij dode mensen begint te zien.... tenminste dat denk ik omdat hij waarschijnlijk een trauma heeft opgelopen vanwege het ongeluk...
enfin.. best geslaagd de film, al moet ik zeggen degene die er helemaal niks van snappen het ook een boutfilm vinden.
evwi
Ik snap geen reet van deze film, maar op de een of andere manier boeit hij toch wel.
Zeker geen film voor het grote publiek, waar ik gelukkig ook bij hoor.
Tolkienfan
misschien ben ik wel hardstikke dom ofzo..maar ik snapte echt geen ene mallemoer van deze film..Echt heeeeeeel vaag..The machinist was ook al zo vaag en deze sluit daar zeker bij aan.
Zo vaag dat ik hem ook heel slecht vond..
dirkmoras
Ik vond het een apparte film, ik heb me wel vermaakt maar ik vond vervelend, dat je de hele tijd zit te wachten op die clue en dan komt hij niet! Ggh!!
Hoezo komt die niet ?
Toch apart, al die reacties van mensen die het niet begrijpen. Ik vermoed dat de "populaire" hoofdrolspelers er wat mee te maken hebben ?
blikbrein
Bij voorbaat al een goed teken als de helft van het publiek zegt "snap er geen $# van". Liever een film met een extreem wisselende mening dan een film waarvan iedereen zegt "wel ok". Hij was zeker op het randje van vaag. Alhoewel de strekking toch echt wel duidelijk was. Niet elk detail in de film is 1,2,3 terug te halen, maar een mulholland drive was het zeker niet. David lynch moet je niet eens proberen te volgen, hier kan ik een eind in meegaan. Hij was niet zo goed als een memento of een machinist, maar qua beelden subliem en goed zo nu een dan een film te kijken waarbij men wat verwacht van de kijker....
NKyou
Een tweede keer kijken meer dan waard. Ongelooflijke veel details in deze film die echt de moeite waard zijn om te zien.
Butje
Deze film past precies in het rijtje van Mulholland Drive. Ik heb de film 1 keer gezien, en vond hem niet zo vaag als veel andere mensen beweren.
Het enige wat echt gebeurd is in de film is het auto ongeluk. De rest van de film is allemaal verzonnen door Henry die op de snelweg dood ligt te gaan. Net zoals bij Mulholland Drive fantaseerd deze persoon in de laatste seconden van zijn leven een heel ander leven, ingevuld door de personages die hij op dat moment om zich heen ziet. Dit is de hoofdgedachte van de film. Het is natuurlijk de bedoeling van de film dat niet alles verklaarbaar is, en dat is dan juist ook weer de kracht van deze films. Net zoals Mulholland Drive. Je kan ze niet uit je hoofd zetten. Al met al vond ik dit een redelijke goede film, en het is zeker een film die je een tweede keer moet gaan kijken.
paramount
Vage film. Je moet 'm zeker 2x zien. Het gaat allemaal zo snel. 3***.
rising action
Aardige film en het einde vertelde genoeg om m te snappen, zoals Butje m uitlegd heb ik m ook ervaard. Leuke cast alleen Ewan McGregor is niet mijn persoonlijke favoriet maar Ryan Gosling en Watts maakten voor mij veel goed. In het begin irriteerde ik me een beetje aan de overgangen maar later vond ik het wel OK. Had het eerste half uur niet al te boeiend maar al met al wel 3,5* waard.
kakstoel
vaag vaag vaag, ik heb hem net gekeken en dacht op sommige momenten dat mijn dvd speler niet goed was, omdat je soms twee keer hetzelfde ziet. Naderhand snap je het dan een beetje, nogmaals vage film ... 2.5**
NKyou
Vage film, vage film, vage film,... iedereen is het daar nu wel over eens. Maar het heeft zijn charme, het is eindelijk niet zo'n recht toe recht aan gebeuren, maar je moet echt een beetje zoeken. Lynch is hier uiteraard fenomenaal in, hij zoekt echt het uiterste (vooral lost highway was briljant). Je moet hiervan houden, het zoeken naar het verhaal.
Zeker 4,5 sterren en een plaatsje in de top10 is hij op dit moment waard.
Angrod_Pallanén
Ik ben benieuwd, hij is 'bezig' en het zijn drie acteurs die bewezen hebben dat ze het kunnen. Het verhaal lijkt me ook prima voor de drie.
Rianneke_Dan
Ik vond het een goeie film, met een ingewikkeld verhaal.
Goed gefilmd, en Ryan Gosling vond ik geweldig acteren.
Ik wil deze zeker nog een keer zien!
4 Sterren van mij!
Angrod_Pallanén
Een vage film die je geen enkel antwoord geeft op de vele vragen die het verhaal stelt.
Het verhaal zal, als je het begrijpt, vast en zeker geweldig zijn. Maar voor mij is het té vaag om er een touw aan vast te knopen. De letterlijk vage beelden die worden gebruikt en de verschillende tijden. De vreemde dingen die er gebeuren, geen van allen wordt duidelijk gemaakt. De eerste helft is de film rustig. Het lijkt meer op een dramafilm waar drie mensen woelen met het leven dat ze leiden. Pas na de helft begint het verhaal te wankelen en wordt de film heftiger en vager. Zo duidelijk als het was zo'n rotzooi wordt het nu. Niets klopt er nog. Voor diegene waarvoor het verhaal duidelijk is, leg het me alsjeblieft uit.
De acteerprestaties zijn goed van Gosling en McGregor. Watts had daarintegen weinig moeilijke scènes, maar was toch erg goed aanwezig. Toch konden deze drie topacteurs de film niet redden.
3.0 omdat hij toch uit te houden was (het grootste gedeelte) en hij toch interessant was. En voor de acteurs.
Edit: Bedankt Butje, dit maakt wel wát duidelijk. Maar als dit zo is had dat veel duidelijker gemaakt kunnen worden. Ik vind het een slechte aanpak.
Waarom ? Als je gewoon een beetje oplet is het duidelijk. Vond het fijn dat het eens niet in je gezicht werd geschreeuwd.
Angrod_Pallanén
Vond het fijn dat het eens niet in je gezicht werd geschreeuwd.
Klopt, heb je gelijk in. Daar hou ik ook niet zo van, maar bij 'Stay' is dat nogal anders. Ik snapte gewoon helemaal niets van het hele verhaal en hoe dichter het bij het einde kwam hoe minder ik er van snapte. Nou vind ik het niet erg als je lekker mag nadenken bij films, maar hier raakte ik dus echt de kluts kwijt.
Het valt ook niet uit te leggen, het is namelijk volkomen onlogisch.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

The Life of David Gale