• 9.378.954 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.739)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Jim Olmeyer

Jim Berkley

avatar van Inperfections

Inperfections

Wát een film. De zwarte humor, die continu de Amerikaanse society op de hak neemt, is zo slim en zo grappig dat je met een brede grijns de film aan je voorbij laat gaan. Misschien, en nu wil ik niet egoïstisch klinken, wel humor voor de wat slimmere medemens. Maar dat is slechts een vermoeden. Pin me er niet op vast.

De regie, het acteren, het script en de muziek zijn allemaal van topniveau. Kevin Spacey is al vanaf het eerste woord in de voice over geniaal.

De film krijgt ook vrijwel meteen wat warms mee, door de (bekende) muziek, en door de rustige regie.

Een 9 (=4,5 ster)

avatar van max cady

max cady

Inperfections schreef:

Een 9 (=4,5 ster)

Ik heb hier niets aan toe te voegen. ik kijk deze film erg graag en vaak..

avatar van miepke

miepke

ben ik het ook helemaal mee eens.

mijn favoriete film, en kevin spacey is natuurlijk weer top

Zeer goede film. Allemaal realistisch, maar ietwat aangedikt. 1 van hen zou zo je buurman of vrouw kunnen zijn. Het geeft weer wat er werkelijk gebeurd. Wel een traantje laten bij het eind van de film trouwens.

avatar van MovieEter

MovieEter

Realistisch, grappig en menselijk. Wat er kan gebeuren binnen (en buiten) de muren van 'normale' mensen. Erg sterke film!

avatar van rodeni

rodeni

Dit is echt een van mijn favorieten. Deze film bevat alle facetten om een kijker aan de buis gekluisterd te houden. Van de ene emotie wordt je zo in de andere (als het ware) gegooid.

Belichting en decor geeft je even het gevoel terecht te komen in een zoetsappig Amerikaans gezinsdrama. Maar niets is minder waar. De heerlijke voice-over van Spacey bewijst direct het tegendeel. Tevens wordt al snel duidelijk dat de verhoudingen binnen het gezin toch wel iets te gecompliceerd zijn om d.m.v. bijv. "een goed gesprek" even alles op te helderen.

Op de een of andere manier komt deze film heel gedurfd op mij over. M.u.v. de relatie vader-vriendin dochter, zal dit toch wel te danken zijn aan de wijze waarop dit Amerikaanse gezin te kijk wordt gezet.

Extra aandacht voor hetgeen wat als humor wordt omschreven: het is een toch wel een vorm van leedvermaak, maar dit wordt op een bijzonder wijze gebracht waardoor het schuldgevoel (na leedvermaak) uitblijft.

Ik vraag me af of de karakters (zo realistisch en toch ook weer over the top, m.n. Benning) in het script ook zo beschreven stonden. Het voelt alsof de acteurs door hun uitstekende acteerprestaties er nog een extra smeuig tintje aan toegevoegd hebben.

De nevengebeurtenissen wekken tevens de niewsgierigheid naar het verdere verloop van het verhaal. Deze worden uiteindelijk weer op een zodanige wijze verweven met de handelingen van de gezinsleden dat je verbluft achterblijft na het zien van deze film.

Nog een keer een extra vermelding voor de sublieme acteerprestaties van Spacey en Benning (2 topacteurs).
5*.

Norma

Pffffffff.....wat een film! Net gekeken, even laten bezinken hoor!Zelden zoveel gefrustreerde personen in één film gezien. En zelden zo vol aandacht naar een film zitten kijken! Weinig tot geen feel-good gehalte, maar ondanks het drama en de af en toe nare sfeer heeft de film gek genoeg ook iets sprankelends. Het einde is zeer indrukwekkend. Vaak zie je films waarbij je achteraf nog eens nadenkt over het plot/verhaallijn, dit is een film waarbij je na gaat denken over de karakters en wat hun zo gemaakt heeft.

avatar van film_kaza

film_kaza

American Beauty, wat moet ik erover zeggen.
DE MEEST OVERSEKSTE FILM DIE IK OOIT ZAG. Daar werd ik een beetje gek van. Dit was weer een film waarbij het eerste uur goed was en daarna minder. Ik hoopte meer op een happy end. maakt niet uit, geen slechte film.

avatar van gotti

Lol?

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

4 sterren.

Als je op een happy end hoopte dan heb je waarschijnlijk de openingszin gemist waarin Lester in de voiceover direct zijn dood aankondigde.......

Oversekst slaat trouwens ook al nergens op......

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Zijn rating afgestemd op zijn recensie is mij totaal onduidelijk en logica is bij geen velden of wegen te bekennen. Ik weet niet wat voor waarde hij hecht aan een cijfer, maar 4 sterren is toch behoorlijk wat. Kritieken als de meest oversekste film (wat uberhaupt al nergens op slaat), dat het eerst uur goed was, maar daarna een stuk minder en ook nog naar iets verlangt wat niet gebeurde zijn toch niet bepaald positief te noemen. Ik blijf het vreemd vinden en een gedachte als ''lol'' is misschien wel de juiste omschrijving.

edit: dat is niet het enige bericht - voor een vreemde afstemming - dat centraal staat, want ik merk de laatste tijd toch vaker zulke ietwat vreemde acties op.

avatar van film_kaza

film_kaza

wavanbuuren schreef:

Oversekst slaat trouwens ook al nergens op......

Ik zei dat ik op een happy end hoopte, ik wist heus wel dat hij doodging. Over dat oversekst.
Er word in deze film vreselijk veel over seks gepraat, ik vond het niet normaal meer.

avatar van Knisper

Knisper

Over dat oversekst.

Film Kaza, voor mij is dat juist het punt dat in deze film gemaakt wordt. Als op het einde het personage van Kevin Spacey doorkrijgt waar het leven wel om draait en het dus niet sex heeft met de vriendin van zijn dochter, terwijl hij dat al die tijd al wilde. Al dat gepraat was juist nodig, om te laten zien dat er belangrijke dingen zijn dan seks en lust.

Norma

Ik ben echt te zuinig geweest met 4 sterren. Herzien (ja nu al) en eigenlijk vind ik hem echt 5 sterren waard.

4 sterren.

Ik denk wel dat je gelijk hebt als je zegt dat het veel over sex gaat: Pa is druk met zichzelf, ma doet het met een ander, dochterlief is bezig met haar lichaam, de vriendin doet alsof ze wereldwijs is maar blijkt nog maagd, de buurman heeft een stiekeme voorliefde voor mannen, chantage ivm sex, enz) Dus op dat punt heb je gelijk. Toch vond ik het zeker niet platvloers, geen excuus om bloot te laten zien, eerder een manier om te laten zien dat niets is wat het lijkt: look closer. want in al die gevallen had het een achtergrond, een verborgen oorzaak. Probeer er eens op die manier naar te kijken, dan zie je misschien meer de onzekerheid van al die mensen.

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Misschien heb je wel een punt, maar nergens komt het echt zo expliciet in beeld. Het ging mij ook meer om zijn vreemde manier van een cijfer geven.

Hi-Tek schreef:

Mee eens. Als ik een film zo zou ervaren zou hij van mij niet zoveel sterren krijgen. Maar wellicht vindt hij het ondanks dat toch een goede film. En misschien moet ik gewoon mijn mond er over houden nu, hij kan best zelf tekst en uitleg geven denk ik

avatar van beast

beast

Beste film ooit!

5* + Nr. 1 in mijn Top 10.

avatar van Niqk

Niqk

beast schreef:

Beste film ooit!

5* + Nr. 1 in mijn Top 10.

YES!!! volgelingen

sam mendes liet deze film ook zien aan o.a. steven spielberg, voordat hij in premiere ging en steven was ZWAAR onder de indruk, bij de extra's op de dvd word gezegd dat spielberg tegen mendes zei: proficiat jongen.. je hebt een ware klasieker gemaakt!

avatar van Werwolf

Werwolf

Dat had ik ook gehoord van Spielberg. Hij kijkt films graag in zijn eentje en bekeek hem vlak nadat het af was. Na het kijken benaderde hij Mendes met tranen in zijn ogen en deelde hem mee dat hij een meesterwerk had gemaakt. Ik kan me daar volledig in vinden

avatar van Angel25

Angel25

dit is echt een super goeie film!!!! gisteravond voor de 3e keer gezien maar het verhaal blijft indruk maken en ik ben er zeker nog 2 dagen mee bezig voor ik het verhaal los kan laten haha.

Toppertje 4.5

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Net weer even helemaal gekeken, voor de vijfde keer ofzo in het totaal. Het is een film die bij iedere kijkbeurt beter wordt, en nu de nummer 1 positie in mijn top10 krijgt.

Het verhaal, de acteerprestaties, het hele sfeertje; alles is perfect. Spacey vind ik de allerbeste, maar iedere acteur schittert in deze film. Een geweldig filmpje waar ik nooit weet of ik nou moet schateren of in tranen moet uitbarsten. Het eerste gebeurt dan toch vaker, want er zitten geweldige teksten in, en vrijwel iedere scène is losstaand al de moeite waard. Enkele hoogtepunten vind ik toch de scènes bij Mr.Smileys en eet-scènes in huis, maar ze zijn stuk voor stuk weergaloos. Voor mij voorlopig de beste film ooit, die iedereen moet zien. 5*

avatar van miepke

miepke

thomzi50 schreef:

juist, hier ben ik het hélemaal mee eens

avatar van beast

beast

Volgelingen

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

ik ga hem vanavond voor het eerst kijken, zo te horen kan ik me ergens op verheugen

avatar van olivier

olivier

Sprakeloos... 'American Beauty' is geen gehypet 90s fenomeen. Het is een film die op onwaarschijnlijke wijze essenties over het leven zegt zoals weinig anderen. Het is de film die elke Americana tracht te zijn en de film die Todd Solondz al eeuwen wenst te maken. Het is de prent die alles vervat over leven in de 90s en over leven tout court. Het is de film die zijn personages bestudeert, beoordeelt, veroordeelt en uiteindelijk vergeeft. Het is de film die lacht en huilt, net als het leven zelf. Maar het is bovenal de film die me van alle prenten de afgelopen maanden het meest aan het scherm gekluisterd heeft gehouden in een hoogst onnatuurlijk, oncomfortabele, doch onbeweeglijke houding. Sam Mendes, je bent de held van de nieuwe generatie Amerikaanse auteurs. 4.5*

avatar van Nassira

Nassira

Deze film draait alleen maar om sex! Ik heb ze thuis zelf al een paar keer gezien, en nu zijn we bezig met de film voor godsdienst... Toch wel een dikke 5 waard!

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Nassira schreef:

Dat slaat nergens op. Snap niet dat je de film dan een 5 geeft, omdat je duidelijk niet doorhebt waar de film wel over gaat.

avatar van olivier

olivier

Nassira schreef:

Deze film draait alleen maar om sex!

Wat een onzin. Vanzelfsprekend speelt seks een rol, maar verre van de belangrijkste. 'American Beauty' afschilderen als "alleen om seks" is even stupide als beweren dat 'raging bull' alleen over boksen gaat...

avatar van martijn77

martijn77

olivier schreef:

Wat een onzin. 'American Beauty' afschilderen als "alleen om seks" is even stupide als beweren dat 'raging bull' alleen over boksen gaat...

hear hear!

deze film is zo subtiel dat het pijn doet..