• 9.378.659 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.739)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Jim Berkley

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Bert1 schreef:

Ik heb hem dit jaar al drie keer gekeken. Als die trend zich voortzet en ik 99 jaar oud word zal ik hem op mijn sterfbed ca. 243 keer gezien hebben.

maak er je levensdoel van zou ik zeggen

avatar van Werwolf

Werwolf

Mooi levensdoel!!!!

avatar van gideonvdb

gideonvdb

Werwolf schreef:

Mooi levensdoel!!!!

wat is dan het levens doel buiten dat iemand het dan ruim tweeehonderd keer gezien hebt.

waidman

Enkele jaren geleden de film al eens gehuurd, de film kon mij toen niet bekoren. Daarom afgelopen weekend opnieuw een poging ondernomen. Ik blijf bij mijn mening, een zwaar overschatte film. Spacey speelt niet slecht, maar hij is dan ook de enige die zijn gebruikelijke niveau haalt, de rest is gewoon bagger. Daarnaast kon het verhaal mij niet bekoren. Een man in de midlife met een vastgelopen huwelijk, zijn daden om daaruit te ontsnappen en de effecten die het heeft op zijn gezin en zijn omgeving. Wanneer dat nu op een uitbundige manier in beeld was gebracht, maar de hele film heeft een soort wrange fatalistische ondertoon, net of alles wat er gebeurt maar geaccepteerd moet worden zonder dat de personen daarop invloed kunnen uitoefenen. Maar waar ik mij het meeste aan stoorde was de muziek, vond die absoluut niet bij de film passen, tenenkrommend. Misschien heb ik de essentie van de film, wat die ook moge zijn, niet begrepen, maar het mag duidelijk zijn dat deze film bij mij geen herkansing krijgt. Vanwege het in ieder geval goede spel van Spacey krijgt de film nog een 2.

avatar van newG

newG

waidman schreef:

Annette Bening was zo slecht dat ze een oscarnominatie kreeg voor beste vrouwelijke hoofdrol...

newG schreef:

Dat mag zo zijn, maar ik vind haar in deze film bij het hysterische af.

avatar van GerwinF

GerwinF

waidman schreef:

Dat mag zo zijn, maar ik vind haar in deze film bij het hysterische af.

Dat was toch juist de bedoeling...ze speelt iemand die hysterisch is. Dat je je daar aan ergert is wat anders

GerwinF schreef:

Dat is ook het mooie aan dit forum, we mogen onze eigen mening hebben, en dat was dus mijn mening.

avatar van lins

lins

Mooie film!!!! Ga hem zeker gauw nog eens kijken.

avatar van newG

newG

waidman schreef:

Misschien heb ik de essentie van de film, wat die ook moge zijn, niet begrepen

waidman schreef:

Mijn mening zegt me dat je gelijk had in je vorige post...

avatar van euroburger

euroburger

Je moet er wel even voor gaan zitten, als je onderwijl je herexamen zit voor te bereiden en net je nieuwste vriendin zit te bewonderen gaat de essentie een beetje verloren.....

Wat is dit nou weer voor onzincommentaar.

avatar van The One Ring

The One Ring

Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben

avatar van Prudh

Prudh

Hij heeft idd gelijk, met een boek in je ene hand en je nieuwste vriendin op je andere is het zinloos om ook nog eens een film te gaan kijken ook een beetje zinloos om die voor de hand liggende info met anderen te delen

avatar van euroburger

euroburger

kappeuter schreef:

Wat is dit nou weer voor onzincommentaar.

Ik wilde alleen maar aangeven dat dit gewoon een film is om echt voor te gaan zitten, vanwege de goed uitgewerkte karakter ontwikkeling die erg belangrijk is voor deze film.

avatar van Joe-K

Joe-K

Wat een film, ongelooflijk! Prachtige sfeer en geen moment heeft me deze film verveeld. Spacey blijft gewoon een super acteur. Van het einde schrok ik toch wel toen je ineens een pistool in beeld zag komen 5* voor deze Beauty.

avatar van ellentjah

ellentjah

Prachtige film !!

avatar van Niqk

Niqk

heeft een van jullie de fout in de film ontdekt? of is dat al een keer gevraagd ?

avatar van Niqk

Niqk

oke.. er zijn dus duidelijk meer fouten dan ik dacht.. maar ik had het over dat ricky urine uit zijn diepvriesvakje haalt, het op zijn koelkast zet en de volgende dag als lester 're-annimater' komt halen dat er dan geen koelkast meer is.

avatar van stalker

stalker

Weer eens gekeken naar deze moderne klassieker die vanaf het eerste begin onder je huid kruipt. Een film over gewone mensen die zich afspeelt in een gewone buitenwijk. Ieder personage worstelt met het bestaan en ook al is lang niet iedereen in deze film even sympathiek, je voelt onmiddellijk mededogen met deze verdoolde zielen. Hoewel de atmosferische muziek van Thomas Newman vaak eenzaamheid en verweesdheid oproept, balanceert American Beauty steeds tussen zwaar en licht en blijft de film vooral door de bijtende dialogen tot het einde toe vermakelijk.

Wes Bentley als de buurjongen en Thora Birch als de dochter vormen samen een prachtig duo. De scene waarin ze beiden naar een video zitten te kijken van een plastic zakje dat opwaait door de wind, is onvergetelijk en wat mij betreft legendarischer dan de opwaaiende jurk van Marilyn Monroe in The Seven Year Itch. Vooral ontroerend mooi spel van Kevin Spacey. Ook Annette Bening zet overtuigend een luxevrouwtje neer dat gevangen is in een schijnwereld en daardoor het contact met zichzelf is kwijtgeraakt. Haar einde staat in schril contrast met dat van haar man. Terwijl hij met een groot gat in zijn hoofd en met een gelukzalige glimlach op zijn lippen heel zijn leven aan zich voorbij ziet trekken, zinkt zij hysterisch weg in haar garderobe die geen houvast meer biedt.

avatar van RoOsJ_LoVe

RoOsJ_LoVe

ik vind er zelf niet echt veel aan

ik vond hem langdraadig

ik had er liever niet naar gekeken en een andere film gepakt

niet mijn soort film

misschien kijk je liever naar zoetsappigere films of zo

maar deze moet je echt nog een kans geven

avatar van hendrik119

hendrik119

sterk en indringend verhaal! goed geacteerd van spacey! aanrader

avatar van mikoz

mikoz

In een lange zin typen is zeker te veel gevraagd ?

avatar van Latesta

Latesta

U let veel op het Nederlands schrift in een post, ofniet mikoz?

avatar van frodette

frodette

Ik dacht altijd dat het een stomme film was.

Maar ik vond hem heel goed. 3.5 sterren

avatar van DokterBerber

DokterBerber

schitterende film, mooi verhaal en zeer goed acteerwerk van Kevin Spacey, niet voor niet bekroond met ikweetniethoeveel oskars

avatar van matthijs_013

matthijs_013