Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.597)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
Clueless Dork
Mister Pink is toch een "faggot"...?
Nope. Ik ben ook geen faggot.
Clueless Dork
Gister weer eens gezien. De scene waarin Mister Fitts Mister Burnham probeert te zoenen is erg mooi. Wanneer hij weg loopt verdwijnt hij in die regen.
djelle
Prachtige situatieschets vol met fijnzinnige details en opmerkelijke elementen uit het leven gegrepen, waar je nog uren kan over nadenken. Pakkende, soms erg deprimerende en met momenten heel pijnlijke tragedie. Veel negatiefs kan ik er niet over zeggen... heel aangenaam en boeiend. De film raakt je. Absolute 5!
mabo
opvallend is te zien dat het gemiddelde cijfer een stijgend lijn vertoond. Misschien komt dit doordat je de film een beejte gaat "romantiseren" naartmate hij minder vers in het geheugen ligt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een 4+ een te hoog cijfer vind voor deze film.:)
mabo
en tussen haakjes van een een 5 score geven om het gemiddelde op te krikken krijg je ook niet echt een reëel beeld. een 5 vond ik deze film echt niet waard.
tokra
Prachtige film met een uitstekende cast In Not another teen movie is er een leuke scene als parodie op American beauty , verdient zeker hoger te staan
Tompie film
ZO EEN MOOIE FILM! Al is 'mooi' hier niet altijd het juiste woord: het is ook een heel schrijnende film. American Beauty is echt een klassieker voor mij: zelfs na een derde kijkbeurt geniet ik er nog intens van. Zeer sterk!!! dikke 5 *
leverafronny
Dit is niet alleen de beste film in het genre, het is ook nog eens de enige film die ik écht goed vind in het genre, om nog niet te zeggen dat dit zowat de beste film is die ik ooit heb gezien! Dat laatste is misschien wat overdreven.
"Leuk" plot die op een gewaagde manier is uitgewerkt. Vooral die 'freaky' buurjongen (Ricky Fitts, door Wes Bentley of zo iets) maakte de film prachtig.
n00t
skitterend (op z'n zaans)
echt geweldig...droge momenten in een eigenlyk tragisch verhaal met een wel ietwat belerend einde..
gezien de situaties waarin de hoofdpersonen verkeren zyn lang niet alle humoristische opmerkingen op hun plaats, dit doet me denken aan 'la vita è bella'..
The One Ring
Ik snap de populariteit van deze film niet. Mij wist hij nauwelijks te boeien. Het verhaal opzich was leuk bedacht, maar de uitwerking vond ik dan weer wat minder. Ik heb me vooral geërgerd aan dat vliegende zakje. Ik vond het een nikszeggende, overbodige, irritante scene die blijkbaar bedoelt is om mensen op de een of andere manier te ontroeren. Bij mij is dat in ieder geval niet gelukt. Alleen Spacey deed het erg goed.
2,5 sterren
ZiZou
Prachtige film, persoonlijk vind ik dit de mooiste en beste film aller tijden. Spacey speelt (weer) geweldig. 5*
Jansenandco
dit is echt 1 van de Beste films die ik gezien heb.
Vooral een Verrasend einde.
Super Geacteerd door die Vader echt Top
en een Super cast
echt 5 sterren
viscom
hoe kun je je verliezen in verloren dromen en een spijt hebben van een leven dat aan je voorbij trekt. Vader wilde weer 17 zijn genieten zonder verantwoordelijkheid. Briljante film
4 punten.
E V
Dit is een hele goede film!
Goed uitgewerkte personages en emoties.
Met verrassende ontknopingen.
Werwolf
Deze film is absoluut 5 sterren waard. Deze film raakte mij echt en het is zonder twijfel de mooiste film die ik ooit gezien heb. Schitterende rollen van Kevin Spacey en Annette Bening.
Had van mij op nummer 1 gemogen....
feanaro surion
Lekker slim, ongeveer het eerste dat hij zegt in de hele film:p
Prudh
2,5 sterren
De scene met het zakje in de wind is juist prachtig man! Dit toont precies één van de belangrijke punten in het leven aan wat er in de film duidelijk gemaakt wordt: zonder allerlei materialistische zaken en andere ogenschijnlijk belangrijke dingen kan het leven en de wereld ook prachtig zijn! Het commentaar dat tijdens het vertonen van de film wordt gegeven legt dat mooi uit. Ik vond het zeker ontroerend. Echt een topfilm dit!
Mr. Rogers
Dit was altijd één van mijn favoriete films. Hij heeft hier volgens mij zelfs een tijdje op plek 2 in mijn top 10 gestaan. De sfeer kwam perfect over en “relativeerde” het leven de volle 122 min. (en ook nog wel even daarna) op een geestige, maar vooral mooie manier. Toppunt was hierbij natuurlijk het al zoveel genoemde (en geroemde) plastic zakje dat danste op de wind.
Tijdje geleden zag ik echter wat stukjes op tv en kreeg gelijk het nare voorgevoel dat ik em niet meer zo goed zou vinden bij de volgende keer kijken. Heb toen maar snel overgeschakeld naar een ander net, maar vandaag toch maar de dvd gekeken. En hiermee werd het voorgevoel bevestigd.
De film wist niet meer de juiste snaar te raken. Alleen de rustige stukken vond ik nog erg mooi. De stukken met de doorslaande Lester Burnham en zijn over ambitieuze vrouw boeide me niet meer zo. Vond het nog steeds leuk, maar iig geen vijf sterren meer waard. Het einde vond ik wel weer prachtig en zeker nog wel vijf sterren waard. Maar ja, moet nou eenmaal de hele film beoordelen…
Daarom nu 4,5*. Geen dramatische verlaging, want vond de film nog steeds erg goed en houd bij de score ook de vorige kijkervaringen in mijn hoofd. Als de film me echter de volgende keer weer niet weet te grijpen zoals bij de eerste en tweede keer kijken, kan de score nog wel eens verder zakken.
aurora
Goede film, met mooie doorkijkjes op de menselijke (lees mannelijke) psyche.
Wat mij als een specifieke scene (na 6 jaar) het meest is bij gebleven is de cheerleaders scene, echt geweldig.
flipsen

clairest
Wel een goeie mooie film, en zeker het herzien waard, want ik weet het niet meer zo goed. Wel weet ik dat ik me zeer ge-ergerd heb aan het zakje. En ik was het met 'de moraal van het verhaal' absoluut niet eens. Maar ik weet er niet meer genoeg van om mijn kijk op de zaak te kunnen verhalen... Ook daarom moet ik hem nog maar eens zien.
Lotteke
Ik heb hem destijds in de bios gezien en daarna nooit meer. Toen vond ik hem geweldig, maar eerlijk gezegd weet ik veel deatils niet helemaal meer, dus ga hem binnenkort maar weer eens bekijken voor nader research.
Vond Kevin Spacey hier geweldig, waarin niet eigenlijk? en vond die Annette Benning een zwaar irri wijf, waarom zij daar in godsnaam die oscar voor heeft gekregen is mij een raadsel....
Voorlopig 3,5*
ZiZou
Ze kwam heel irri over, dat was haar rol, dus heeft ze goed gespeeld..
Dus Oscar.

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager