Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.363)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
Youp Elzing
Ja wat heeft dat er mee te maken?
Kspaceyfan
Nou net zoals ik het zeg, als deze film volgens jou in de top 10 van de beste films allert tijden moet staan waarom staat ie dan nie in jou top 10?? Want daar staat de titanic??????? Maar goed forget about it..
Youp Elzing
Wat een heerlijke spoiler is dit toch...
ja
Kevin13
@ Stray-bullet
door het te quoten maak je jezelf nu ook wel schuldig
wingstone
Echt geweldige film, met een fantastisch gegeven. Echt respect voor makers van het verhaal. Nog nooit eerder zoiets gezien, zeker kijken als je een verfrissende film wilt zien.
Beatlejim
Was vandaag aan het denken of ik American Beayty wou gaan kijken, maar ik doe maar niet, want het is al laat, en ik wou 'm kijken omdat het al tijdje geleden is, dus extra goed opletten, maar is al laat..
Een wel verdiende 4 sterre!
13woutie13
hij wist me totaal niet te boeien.
een paar stomme seksgrappen,
en een heel onzinnig verhaal dat helemaal nergens over gaat,
valt me helaas tegen deze film, had meer verwacht van een film met 5 oscars en op plaats 27.
een groot pluspunt is kevin spacey, wat een acteur
Kijk hem over een paar jaar nog maar eens, aangezien je hem niet geheel begrepen hebt volgens mij...
13woutie13
ik zal het proberen, maar veel veranderd er dan niet aan, aangezien ik hem wel heb begrepen heb.
dit is mijn mening daar moet je het mee doen
Maar als je stelt dat de film nergens over gaat en enkel wat stomme sexgrappen bevat krijg ik toch sterk het idee dan je niet begrepen hebt waar de film over gaat. Geeft verder niet, maar om de diepere laag te zien, te begrijpen en te waarderen moet je nu eenmaal iets ouder zijn.
13woutie13
kan ook, zal hem nog wel eens herzien.
misschien was mijn reactie wat overdreven, maar zal ik zo zeggen : het boeide me niet
Elineloves
Een film die je aan het denken zet, dát moeten we hebben!
Top werk.
WeZet
dit is mijn mening daar moet je het mee doen
We zitten niet bij 'De rijdende rechter'...
AddictedToMovies
Dat valt toch wel mee...
BennyZ1991
Goeie film met een duidelijke boodschap aan de amerikanen. Geweldig gespeeld door Spacey echt super gewoon.
4 *
rikkie_90
Mooie film, waarbij de aanklacht tegen de amerikaanse suburban wijken duidelijk naar voren komt. Meesterlijk gespeeld door Kevin Spacey. Echt een topacteur!
AC/DC
American Beauty
Voor het kijken van deze film dacht ik meer aan een vrouwenfilm, dus was heel erg benieuwd wat er van zou komen. Had hem toen met een kameraad bij de bieb gehaald en in de DVD-speler geschoven.
Aan het begin werd mijn gedachte aan een vrouwenfilm meteen ontkend. Kevin Spacey vertelt over zijn leven, wat het perfecte voorbeeld is van 'the American dream'. Alles lijkt perfect voor elkaar: goeie baan, mooi huis, etc., maar dat is het natuurlijk niet. Hoogtepunt van de dag is lachwekkend en je ziet dat zijn band met zijn gezin verre weg van in orde is.
Kevin Spacey vertolkt de rol van Lester Burnham geweldig. Kan me niemand anders voorstellen die deze rol beter kan doen. Muziek paste er ook echt goed bij. Deze film herinnert me er echt aan dat je gewoon wat van je leven moet gaan maken en soms overal schijt aan moet hebben.
Madecineman (moderator films)
Overbodige opmerking en enkele reacties daarop verwijderd.
Aazhyd
Ik vond het een vermakelijke film, maar niet eentje die bij mij veel indruk maakte. Ik begrijp dan ook niet waarom iedereen dit zo´n mooie film vind. Het verhaal is niet bijzonder, gewoon weer een man met een midlife crisis. Die dan vervolgens verliefd wordt op een tienermeisje. Kan het nog cliche-matiger?
Verder vind ik de film hier en daar tamelijk pretentieus. Bijvoorbeeld dat filmen van die papieren zak in de wind: dat suggereert iets heel dieps, maar ik vond het maar interessantdoenerij.
Geen slechte film, hoor, maar een topper?
Gish
Vorige week koos onze bekendste filmacteur, Rutger Hauer,
de scene [home-movie] met de opwaaiende plastic zak [!] als zijn favoriete verleidingsmoment [in "De Wereld draait door"]
Briljante scene inderdaad Rutger, en zo zit deze klassieke film vol met onvergelijkbaar goede, ontroerende en grappige momenten.
Heb hem nu al 5 x gezien maar je mag me er binnenkort weer wakker voor maken.
Roel B
Mijn favoriete film allertijden! Van begin tot eind met een glimlach op mijn gezicht zitten kijken. Wat een prachtige personages. En de boodschap is zo herkenbaar! Er is geen enkele andere film die zo sterk een sluimerend gevoel weet te verpakken.
Hip-Hop Drunkie
Zeer goede film , met goede sfeervolle muziek en een enorm schattige Mena Suvari , verder is het ook een goed verhaal en het einde mag er ook best wezen.
Al had die scene in de garage waar de buurman effe langskomt best wel weggelaten geworden....
Dan heb ik effe weg moeten kijken....
theile000
wat een absoluut meesterwerk.
ik heb hem net gezien en ik heb echt het gevoel dat ik geen seconde van mijn leven nog wil verspillen, zo prachtig
doodah
De manier waarop Lester gaat denken is echt schitterend. Het moet inderdaad wel enorm ontspannend zijn als je gewoon je werk kan en wil opgeven en doen waar je zin in hebt.
In de film kan dat natuurlijk allemaal, maar ik betwijfel of dat in het echte leven lange tijd zo kan doorgaan. Denk maar aan de financiële situatie, gezin andere verplichtingen, vrienden die je zo kwijtgeraakt, etc.
Ook het modelleven in america wordt schitterend voorgesteld: wat andere mensen van je denken gaat voorop, de "look" is het belangrijkste en de rest is bijzaak.
Wel had ik graag iets meer de nadruk gezien op de verandering van Lester. De camera mocht iets meer op hem gericht zijn.
Daarom 4.5*
Staaajn_
- 1914 stemmen
Een hele mooie en goede film.
Er zitten heel veel verassingen in dit verhaal, iets wat je niet zo verwachten.
Ik vind dit een heel goede film daarom ; 4.5*
Gebeurd wel vaker, heet midlife crises.
doodah
Was dat de reden van zijn verandering, dat hij in zijn midlife crisis zit?
Ik dacht eerder dat hij zo veranderde omdat hij ver doorgedreven het gedoe van "we moeten een goede indruk op anderen maken" beu was.
Dat laatste is vaak de reden van een midlife crises. (samen met de angst om te missen wat je zelf graag wilt)

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager