• 9.385.776 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.227.143)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van speedy23

speedy23

De echte specialisten zullen ze wel al kennen maar toch:

10 Matrix feiten.

avatar van Wouter

"De meest bekende scene uit de film, die waarin Neo de kogels ontwijkt (zie de foto hieronder), is gemaakt met een geheel nieuwe filmtechniek. Deze ´Bullet Time´ sequence was twee jaar na het uitkomen van The Matrix al door zo´n twintig andere films gekopieerd."

Die voor The Matrix al in tientallen commercials en videoclips te zien was...

neo

4. Nog meer anagrammen! Als Neo het gevecht heeft met Morpheus, heet de muziek die gespeeld wordt ´The Bow Whisk Orchestra´. Dit is een anagram van ´Wachowski Brothers´, de regisseurs van The Matrix. Als Neo, Morpheus en Trinity terugkeren van hun gesprek met The Oracle, wordt het muziekstuk ´Threat Mix´gespeeld. Later, als Morpheus een gevecht met Mr. Smith heeft, speelt het stuk ´Exit Mr. Hat´. Zowel ´Threat Mix´ als ´Exit Mr. Hat´ zijn anagrammen van The Matrix.

Zucht dat is weeer dat imdb stukje vertaald. Mensen moesten eens weten hoeveel meer anagrammen en geweldige tracktitels waren verzonnen. Voel ool niet echt de behoefte om wat andere trivia toe te voegen

. Heeft iemand die link van die anagramgenerator per ongeluk nog ergens liggen ?

neo

Haha. Naast de anangrammen zitten er echt een stel briljante titels bij hoor!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Als die anagrammen nu nog ergens op sloegen was het misschien wel interessant geweest.

neo

Nee geen enkele slaat ergens op

Zie deze pagina van mijn website voor een overzicht:

Anagrams

Bv To Our Snivel, Our Lit Ovens en Sneak Rue Eve, dat zijn die een meerwaarde hebben en ook echt ergens voor staan in plaats van een naam die nergens op slaat...

Maar dan zijn er nog de cues die geen anagram zijn maar ook een zeer goede betekenis hebben. Een voorbeeld:

Tetsjuin aka Sin, Toil, Extra Vermouth

En zal ik nog doorgaan?

avatar van aryan

aryan

In februari weer op de tv, dit keer op veronica. Om de 3 maanden is hij wel ergens op tv.

neo

Denk wel vaker dan eens in de 3 maanden als het gaat om ''ergens''...

avatar van Vera

Vera

Sorry voor al deze mensen die deze film helemaal ''geweldig'' vinden..maar ik vind ik hier letterlijk en figuurlijk he-le-maal niks aan. In het begin vond ik het nog wel gaan, maar als je de film dan na een paar maanden weer gaat bekijken is het dood saai en vraag je, je af: waar zit ik eigenlijk naar te kijken!?

Enige goede waren de acteer prestaties, sorry!!

avatar van petja

petja

deel 1 gaaf de rest sucks big time ken er niet meer over zeggen

avatar van djelle

djelle

Vera schreef:

Enige goede waren de acteer prestaties, sorry!!

Vrouwen snappen er ook niks van...

avatar van davidov

davidov

Huh? Enige goede waren de acteer prestaties? Laat dat nou voor mij het zwak punt zijn van de triologie (en volgens mij ben ik niet de enige die daar over denkt).

avatar van Flipman

Flipman

Nou ja, Keanu Reeves is geen superacteur, hij speelt gewoon overtuigend genoeg, da's alles. Ik vind over het algemeen Carrie-Anne Moss minder goed spelen dan Reeves. Maar het verhaal is, hoewel lang niet origineel, wel heel erg cool!

Niet origineel? Nee! Ik lees wel vaker op andere sites dat deze film een verhaal bevat dat echt met niks te vergelijken is, maar dat is niet zo. Dark City was er eerder dan The Matrix (hoewel de scripts van The Matrix trilogie er geloof ik al wel veel eerder waren) en die film gaat ook over een zelfde soort controle zonder dat iemand er erg in heeft. En je hebt wel meer boeken en films waarin je een absolute macht hebt waar eigenlijk niks tegenin te brengen valt, zoals 1984 van George Orwell.

Maar The Matrix blijft cool en hoewel ik de martial arts in deze film mooi zijn gefilmd/gemonteerd/gechoreografeerd, vraag ik me wel af waarom de meeste grote spektakelfilms nu opeens martial arts moeten bevatten. Maar volgens mij is het wel zo dat The Matrix met deze trend begon, dus treft deze film geen blaam wat dat betreft.

djelle schreef:

Vrouwen snappen er ook niks van...

Nee het heeft er wat te maken of je een vrouw bent

avatar van twg

twg schreef:

weet iemand toevallig.

waneer de matrix trilogie-box

in de winkels ligt?

Die ligt volgens mij al een aantal maanden in de winkels hoor.

neo

Enkel de duurdere gift set met beeldje enzo. Puur de box is alleen op regio 1 te importeren uit het buitenland...

avatar van PatrickL

PatrickL

neo schreef:

Ik dacht toch echt dat ik die Matrix trilogie ergens rond heb zien slingeren bij de Mediamarkt voor €30,- of zo. Of is dat die gift set?

neo

Dat zijn gewoon de normale dvd's die voorheen al bestonden. (je ziet nu ineens weer bij veel zaken dat de normale omhoog gaan in prijs )

De echte box bevat 10 discs en als gift set nog een beeld, boek en stomme rekjes.

avatar van davidov

davidov

dus de normale set is niet te koop in europa, en als je er toch aan weet te komen is er een grote kans dat hij niet werkt in je speler?

welke koe heeft de marketing gedaan

avatar van twg

twg

o,k bedankt!

ik kijk wel rond of ik hem ergens kan vinden dan .

avatar van The One Ring

The One Ring

Deel 1 was geweldig, maar daarna daalde de kwaliteit steeds meer.

4 sterren voor dit deel.

avatar van viscom

viscom

deze eerste is heel erg goed, heel vernieuwend vond ik het. het idee dat we er eigenlijk helemaal niet zijn, en dat de wereld zoals wij die aanschouwen alleen fantasie is perfect bedacht. deel 2 en 3 hadden niet gemaakt hoeven te worden. wat mij betreft.

avatar van Anatolia

Anatolia

viscom schreef:

Dat idee is niet bedacht. Het gaat zelfs terug tot de oude Grieken.

avatar van Kenshin

Kenshin

Anatolia schreef:

Dat idee is niet bedacht. Het gaat zelfs terug tot de oude Grieken.

Stoa?

avatar van Anatolia

Anatolia

Plato.

avatar van Justice4All

Justice4All

Is dat geen ziekte Of is het naar hem genoemd

avatar van Useless

Useless

Het wordt wat OT, maar het is toch wat meer dan dat. Plato zegt helemaal niet dat onze wereld fantasie is, maar een afspiegeling van een metafysisch/goddelijk plan (grotallegorie).

neo

Kunnen nog een paar mensen hier in de boeken duiken