• 9.378.480 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.224.475)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van mar007

mar007

ben het niet met je eens ik vond deel 2 en 3 helemaal niet tegenvallen

en zeker de moeite waard.

avatar van congo

congo

mar007 schreef:

ben het niet met je eens ik vond deel 2 en 3 helemaal niet tegenvallen

en zeker de moeite waard.

The Matrix vind ik een erg gave scifi/actiefilm en staat bekend om zijn (destijds) vernieuwende technieken, intelligente en filosofische dialoog en het creatieve verhaal. De 2 vervolg-films borduren daar op verder, maar hebben niks vernieuwend in hun creativiteit. Ook de dialoog vind ik afschuwelijk: het moet natuurlijk allemaal zo intelligent mogelijk klinken, terwijl het niets meer dan filosofische lulkoek is.

avatar van mar007

mar007

mag jij vinden natuurlijk,ieder zijn mening.

ik vond de hele reeks matrix geweldig.

deel 3 was wel degelijk vernieuwend in creativiteit.

avatar van congo

congo

mar007 schreef:

mag jij vinden natuurlijk,ieder zijn mening.

ik vond de hele reeks matrix geweldig.

deel 3 was wel degelijk vernieuwend in creativiteit.

Met vernieuwing doelde ik op de visuele technieken.

tommykonijn

Toen ik deze film voor de eerste keer zag (een jaar of 3 geleden vermoed ik), snapte ik er bijna niks van. Maar ik besloot de film toch te kopen, en nadat ik hem voor de eerste keer zag was ik helemaal weggeblazen. Maar ik had geen enkel idee hoe ik hem moest beoordelen. Vandaar dat ik vandaag de film nog eens heb gekeken.

Wat me al meteen opviel is dat dit een film is die je toch vaker moet kijken. Althans, zo voel ik het. Omdat sommige dingen die je eerder niet zo duidelijk waren dan toch duidelijker lijken. Persoonlijk vind ik het een erg epische film. Het bevat een erg sterk verhaal. Ontzettend goed bedacht! Er zit erg veel diepgang in, en er wordt ook verwacht dat je je hoofd erbij houdt. Het acteerwerk van de cast is erg goed. Keanu Reeves was nog niet heel erg bekend bij mij maar hij deed het erg goed als Neo. Ook Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne en de overige bijrollen waren goed. Een van de personages die er toch wel uitsprong vond ik Agent Smith. Een erg interessant personage, en erg sterk vertolkt door Hugo Weaving.

Wat ik naast het boeiende verhaal en sterke acteerwerk erg intrigerend vond zijn de special-effects. Wat zien die er goed uit! En dan bedoel ik vooral de scenes als Neo en Trinity het gebouw binnen gaan om Morpheus te redden. Zelden heb ik zulke sterke actiescenes gezien. Natuurlijk ook de legendarische film scene waarin Neo de kogels ontwijkt is erg goed in beeld gebracht. Ook de Matrix zelf ziet er erg goed uit.

Ik kan dus makkelijk stellen dat ik dit een erg goede film vind, zo eentje die je het hele speelduur blijft boeien en een die je niet snel zult vergeten. Alles ziet er goed uit, en ik kan eigenlijk geen nadelen bedenken. Waarschijnlijk is dit een film die ik nog wel vaker zal zien (nu even niet, omdat ik hem twee keer vlak achter elkaar gezien heb). Ik ga het nog niet direct vijf sterren geven, maar ik denk dat hij daar uiteindelijk nog wel zal aankomen. Maar daarvoor wil ik de film nog vaker hebben gezien. Ook ben ik, ondanks de wat negatievere commentaren daarover, toch enigszins benieuwd geraakt naar de twee opvolgers.

coño

Doe geen moeite om achter een antwoord te komen over de intelligente moraal van deel 2 en 3. Dat is er namelijk niet. Ik vraag me eigenlijk af of de Wachowski regisseurs wel in de gaten hadden wat voor iets ze nou aan het doen waren.

Dit eerste deel vind ik echter nog altijd een zeer interessante en mooie film.

avatar van SENGOK

SENGOK

Weergaloze film met een intelligente verhaal, beklemmende sfeer, baanbrekende special effects en adembenedemende actie.

coño schreef:

Dit eerste deel vind ik echter nog altijd een zeer interessante en mooie film.

Oké. Maar dat neemt niet weg dat ik er toch wel enigszins benieuwd naar ben Misschien vallen ze inderdaad tegen, maar omdat dit deel zo interessant was zou ik toch wel willen weten hoe ik de vervolgen zal vinden.

coño

Ik ben benieuwd wat je ervan vind

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Deel 2 en 3 moet je gewoon lekker kijken voor de actie!

coño

Ik vind The Matrix toch wel meer dan pretentieloos actievermaak. Ik kon me gewoon niet wagen aan de arrogantie van de karakters in de vervolgfilms. Neo komt in dit deel erg sterk voor maar in de vervolgfilms is hij veranderd in een arrogante macho-wannabe.

Ook The Architect of dat oud vel konden m'n rug op! Uiteraard een persoonlijke mening.

avatar van Dhr. PBVD

Dhr. PBVD

Toen ik The Matrix voor het eerst zag jaren terug vond ik het eigenlijk tien keer niks. Het verhaal was te ver gezocht, een beetje saaie personages en toen vond ik het zelfs allemaal een beetje hak op de tak, maar heb de film toen twee jaar later weer eens herzien en ben hem toen steeds meer gaan waarderen.

Het, ondanks, complexe verhaal zit zeer heel erg goed in elkaar en bovendien was de film visueel qua technieken ook zeer vernieuwend en het ziet er ook allemaal kei gaaf uit.

Makkelijk één van de beste science-fiction films van de laatste tien á twaalf jaren.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Niet slecht voor een film van dertien jaar terug

avatar van gauke

gauke

Een echte cultklassieker, deze film waarin robots de wereld regeren: technisch verbluffend en visueel baanbrekend. Het (gecompliceerde, hersenschimmige) verhaal is tot in detail doordacht en bijna onhoudbaar koud, de actiescènes zijn verbazingwekkend en sensationeel. Een film die overtuigt op alle fronten. Het wordt angstwekkend wanneer je je afvraagt of er enige waarheid achter deze fictie schuilt, maar je moet vooral niet om uitleg vragen.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

menselijke batterijen, het meest stompzinnige idee uit de SF geschiedenis, ook dromen aan het netwerk is een oud gegeven, desondanks geslaagd. Deel 2 en 3 zijn alleen te pruimen door de gekke Fransoos met zijn rode overhemd. Yes, no.

avatar van yesplease

yesplease

Prima sci-fi film, maar er wordt wel veel tijd besteed aan uitleg terwijl deze uitleg de onlogische punten in de film niet oplost.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Leg uit!

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Fantastische klassieker! Complex verhaal met meerdere lagen waar met niet al te veel moeite de metaforen uit te halen zijn.

Ondanks dat er wat gedateerde elementen zijn (pre-historische mobiele telefoontjes) is deze film tijdloos. Hoogtepunt vind ik het acteerwerk van Agent Smith.

avatar van Film Pegasus

Ik blijf bij m'n score na herziening. Het begin van de film lijkt ondertussen wat verouderd, maar ik herinner me dat het toen een relatief moderne film was. De film kabbelt wat verder in een filosofisch gedoe dat je tegenwoordig ook weer tegenkomt bij films als Prometheus of Inception. Dat levert enkel geïnspireerde dialogen op die niet altijd even boeiend zijn. Gaandeweg wordt het wel weer goed met de introductie van Agent Smith en wordt het terug goed als Neo in actie schiet. Dat gedeelte werkt nog wel, al zou net hier een remake de lat terug wat hoger kunnen leggen. Nu we toch alles aan het remake of rebooten zijn, kan deze er ook wel bij.

De film is dus zeker nog boeiend anno 2012, al komt er wat roest op en heeft het niet meer de inpact van dik 10 jaar geleden.

avatar van Richardus

Richardus

Deze film was echt raak op alle fronten. Sterk filosofisch verhaal zonder saai of ál te pretentieus te worden, ontzettend spectaculaire actie....Topper.

Filmfan74 schreef:

Hoogtepunt vind ik het acteerwerk van Agent Smith.

Inderdaad een fantastische rol van Hugo Weaving!

Ik ben benieuwd naar hem in de volgende delen. Deel 2 heb ik alvast binnen en hoop ik binnenkort te zien

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hugo Weaving is opnieuw stoer in Reloaded

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Nog eens gekeken, van de magie is helaas weinig over.
Het gegeven is stompzinnig en de ontknoping met Agent Smith is ronduit kolderiek.
Geen blijvertje.

Loepsaal schreef:
de ontknoping met Agent Smith is ronduit kolderiek.

Ik vond dat juist erg mooi in beeld gebracht. Maar dat kan ik ook van de hele film zeggen

avatar van AC1

AC1

Op Blu-ray bekeken en verhoogd naar 5 sterren. Fotografie, belichting, sets, effecten zijn schitterend. De film ziet er fantastisch uit op Blu-ray. Het acteertalent van Reeves is de zwakke schakel maar het maakt niets uit. Hij belichaamt 'de uitverkorene' en meer hoeft dat niet te zijn. Mr. Smith slaagt erin om zowel dreigend als humoristisch (die tekst, die intonatie) over te komen. Beter dan Star Wars!

avatar van DeWolff

DeWolff

DVD-T

The Matrix has you.

En hoe. Een geniale combinatie van een intelligent verhaal en een lekkere pot actie in een Hollywood film. Toch wel uniek dat Warner hiermee in zee durfde te gaan met de broertjes. Het verhaal is toch meer iets wat je vooral veel in indie films tegenkomt. Daar tegenover staat de geweldige actie die niet onderdoet voor de gemiddelde zomer blockbuster.

Als je de film voor de eerste keer ziet is het wat lastig om alle elementen van het verhaal in je op te nemen. Een tweede kijkbeurt verrijkt dan toch wel de kijkervaring. Toch is een eerste keer Matrix toch wel bijzonder. Vooral de setting is erg goed en ook de actie is voldoende aanwezig om een eerste ervaring toch tot iets bijzonders te maken. Dat was in mijn geval wel zo. Ik heb The Matrix destijds in de bioscoop mogen ervaren, en wat een ervaring was dat toen. Zoiets had ik nog nooit eerder gezien, iniedergeval deze combinatie niet. De broers laten de liefde voor verschillende media die de inspiratie vormden goed in de film doorschemeren. Het is vooral een hommage aan scifi en kung fu. De broertjes weten hier echter wel geheel hun eigen draai aan te geven en The Matrix is dan ook de grondlegger voor meer films uit dit genre. Hoe vaak is Bullet time wel niet gekopieerd. The Matrix is echter niet de eerste film waarin Bullet time voorkomt, dat was al een jaar eerder gedaan in Blade.

Het verhaal is als je het achteraf bekijkt redelijk simpel, en wordt bij momenten toch echt goed uitgelegd. De onderliggende filosofie is daarnaast erg interessant. De uitvoering is als je het vergelijkt met Reloaded en Revolutions niet zo groots en slaapverwekkend. Het houd je aandacht vast. Hierin komt de tagline "The Matrix has you" goed to zijn recht. Van begin tot eind houd het verhaal je in zijn greep.

Het verhaal zit echter nooit in de weg van de geweldige actie Matrix bevat. Volgens mij is het ook voor het eerst dat een Amerikaanse cast zo getraind is in de oosterse vechtkunst om alles ook zelf tot uitvoering te brengen. En dat is te zien. Fishburne is erg cool in zijn ding, en ook de vaak uitstralingsloze Reeves krijgt hierdoor uitstraling. Naast de vele gave kung fu momenten waarbij de laatste scène er echt uitspringt, hebben we nog een erg toffe shoot-out. Vermengd met veel wirework laten de Wachowski's een aaneenschakeling van kogelregens zien die je normaal gesproken alleen in Hong Kong films tegenkomt.

Filmtechnisch is het nagenoeg perfect, Er wordt gebruik gemaakt van alle technieken die voor handen waren. Soms zijn de visual effects wel iets te nadrukkelijk aanwezig. Verder is het allemaal erg mooi geschoten. Veel slowmo's en mooie camera posities. Het kleurenpallet is ook erg goed. Van de blauwe koele ondergrondse tunnels tot de ziekelijk en saaie groene tinten van The Matrix. Het geluid is echter ook fantastisch.

Casting is geweldig. Vooral Weaving heeft er duidelijk plezier in en is gewoon Agent Smith. Reeves heeft een keer een rol die hij met zijn kwaliteiten kan vervullen, en Fishburne is hierin gewoon erg cool. Joe Pantoliano is haast onherkenbaar als de kale Cypher. Moss vind ik de enige miscast binnen de serie. Meer een zeur dan dat ze echt wat toevoegt.

De combinatie van verschillende soorten actie en een intelligent verhaal is wat Matrix iets vernieuwend heeft gemaakt in Hollywood. Iets waar je keer op keer van kan genieten.

van goongumpa

Om de zoveel tijd bekijk ik deze film weer eens, en elke keer verbaas ik me er weer over hoe goed hij eigenlijk is.

Het is fantastisch hoe de gebroeders Wachowski allerlei ideeën en stijlen, van ontzettend veel verschillende bronnen, verenigen in een compleet uniek en onbegrensd filmuniversum, met hun eigen stempel erop.

Het doet denken aan wat Quentin Tarantino een aantal jaar eerder deed met Pulp Fiction... Niet voor niets zijn het wellicht de twee meest iconisch geworden films van de jaren '90.

In The Matrix worden ideeën van meer dan 2000 jaar oud, zoals de Platonische visie op de werkelijkheid (onze wereld is slechts een schijnwereld, de ideeënwereld is de echte wereld)

vermengd met cyberpunk, wire-fu, alice in wonderland, descartes, zen en nog allerlei andere toestanden, met een film van mythische proporties als resultaat; een film die nog écht verrassend, origineel en gemaakt met passie is.

Deze 2 quotes dekken voor mij volledig de lading.

avatar van Beertje45

Beertje45

Vond de film verassend goed, maar de vervolgfilms blijven links liggen. Ik kan moeilijk wennen aan zoutzak Kenau Reeves.

Beste film met Reeves vind ik nog steeds The Devils Advocate, meer bepaald dan voor Pacino's rol.

avatar van the-real-tiete

the-real-tiete

je moet echt ver heen zijn wil je dit positief beoordelen , maar goed dat is mijn mening

avatar van AC1

AC1

Wat een beledigende opmerking, tiete!