• 9.378.272 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.224.475)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van komerad

komerad

avatar van zicht

zicht

Is Inception toch compleet anders dan? Heb hem nog niet gezien en bedoelde het eerder als vraagstelling.

Volgens mij dezelfde soort film als The Matrix, en aan de hoge stemgemiddelden te zien gaat Inception ook hoge ogen gooien in de toplijsten.

Op IMDB staat hij al 12 de in de top 250.

avatar van komerad

komerad

1. Inception heeft een toaal verschillend verhaal, je kan een gelijkenis zien in de zin dat ze iets 'doen' om van de een 'werkelijkheid/droom/programma' naar de andere te gaan, en dat die verschillende 'state of minds' er zijn maar daar houd het zowat op.

2. Inception heeft wel degelijk scifi beelden. (niet zo vet als the matrix vind ik persoonlijk.)

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik vind Inception meer in de psychische/psychedelische hoek zitten. Hoe werkt het brein en hoe werken dromen, fantasieën, ideeën. De overeenkomst met The Matrix is wellicht: Wat is realiteit? En: Is de hoofdpersoon wakker en zo ja, wanneer?

zicht schreef:
Eigenlijk hebben ze met deze film een nieuw soort van genre geopend, die van een filosofisch spiritueel verhaal, en dat samen met science fiction beelden. Ik vind hem super, jammer dat ik deze nooit eerder heb gekocht. Ik geloof dat Inception (2010) met Leonardo Di Caprio ongeveer hetzelfde verhaal is als dit, maar dan zonder Science Fiction beelden.

De Star Wars saga bv heeft natuurlijk ook al een spirituele touch, in de zin van licht tegenover duisternis, etc. En daarvoor is dat gegeven ook al gebruikt in films. In The Matrix komt echter een wedergeboorte voor, een ontwaken binnen een leven wat al bestond. Ik weet niet of ik dat daarvoor in een film gezien heb of dat het eerder toegepast was.

avatar van groente12

groente12

zicht schreef:

Nou dat is dan echt pure onzin wat jij denkt. .

avatar van Machete23

Machete23

!1! van de beste films ooit gemaakt!!!!

avatar van clockwork72

clockwork72

Je meent het...

avatar van mnrk

mnrk

Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself.

Een geweldige film van de Wachowski broers....

Het verhaal wordt op een uitstekende manier gebracht en laat je prima kennis maken met "The Matrix".....

De acteurs in deze film zijn ook goed gekozen : Keanu Reeves (zet een prima Neo neer), Laurence Fishburne (met zijn stem en uitstraling een prima Morpheus) ,Carrie-Anne Moss (zit er zeer mooi uit in haar latex pakje )en Hugo Weaving maakt het helemaal af als Agent Smith !

En dit was natuurlijk DE kennismaking met de slow motion beelden/ bullet time en het draaien van de camera rond de acteurs...blijft nog steeds super om naar te kijken.
De scene wanneer Neo samen met Trinity het flatgebouw binnen komen via de metaal detector en de schiet partij die daarna volgt is gewoon super...

avatar van edblok2

edblok2

Absolute klassieker van de jaren 90, baanbrekend en super origineel. *****

avatar van K. V.

K. V.

Hij blijft heel goed, ondanks dat de special effects al tientallen keren zijn nageaapt. Het verhaal is ook goed gevonden en is origineel.

avatar van Laks

Laks

Had The Matrix al lang liggen, maar had hem tot gisteren nooit gezien.

Erg vermakelijke film met heel wat vlotte en verzorgde actiescènes, de special effects waren erg mooi (zoals oa. de slow motion beelden) en het camerawerk was uitstekend.

Verhaal was goed, maar het eerste anderhalfuur vond ik wel wat te veel gepraat, waarbij er een aantal dingen waren die ik toch niet helemaal begreep. Toch blijft de film onderhoudend genoeg om niet te gaan vervelen.

Laatste 30-40 minuten vond ik dan wel weer top met heel wat leuke en vermakelijke actie. Acteerwerk was ook dik in orde. 3,5*

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik zal wel oogkleppen op hebben gehad, want ik kan de genialiteit van deze film niet ontdekken. De film kent een vermakelijk en goed onderbouwd verhaal, maar verre van bijzonder. Een vermakelijke science-fiction film is het wel, maar er zijn toch films in dat genre die er bovenuit steken.

Over het verhaal is goed nagedacht, en het wordt ook allemaal keurig uitgelegd zodat iedere kijker het kan volgen. Toch had er mijns inziens meer uitgehaald kunnen worden.
Zo deed de vijand me nergens angst inboezemen of had ik ooit maar het idee dat het niet goed zou komen. Want clichés vermijdt deze film ook zeker niet, helemaal niet op het kleffe en belachelijke einde. Dat hij in een paar seconden de grootste vijand uitschakelt, terwijl hij daarvoor doorzeeft werd met kogels vond ik een grote afknapper, ook in een science-fiction film.
Ik zie veel reacties van gebruikers die vooral het gebruik van slow-motion beelden zeer is bevallen. Ook al was het voor die tijd niet gebruikelijk om dat soort beelden in een film te zien, voor mij had het niet gehoeven. Ook de zogenaamde legendarische scenes die de film rijk zou zijn heb ik niet voorbij zien komen.

Het acteerwerk is wel dik in orde. De film kent een topcast met een goede Reeves, een zeer coole Fishburne, een prima Moss en een uitstekende Weaving.
Ook de muziek mag er zijn. Had de soundtrack al eens beluisterd op YouTube en ik was er dus al bekend mee.
Nogmaals, een leuke film om te zien, maar verre van geniaal, bijzonder of steengoed.
Een normale voldoende..

avatar van Spetie

’’The Name is Neo!”

Ik blijf het een verschrikkelijk goede film vinden. Het is een film die ik zeker tien keer heb gezien en na al die keren verveelt het allemaal nog steeds niet. De eerste keer dat ik de film zag in de bioscoop, was een overdonderende kijkervaring en één van de fijnste bioscoopbelevenissen ooit voor mij. Sindsdien is de film wel voorbijgestreefd door andere films die ik ontdekt heb, maar de maximale score blijft echter gemakkelijk staan.

De combinatie van het interessante verhaal en de geweldige actie zorgt ervoor dat alles zo goed werkt. De vertragende slowmotion actie is fantastisch gemaakt en ziet er dertien jaar na dato nog steeds erg goed uit. Daarnaast is de aankleding en stijl van de film gewoon erg cool. De lange jassen die iedereen aanheeft en pakken waarin de agenten lopen zijn gaaf.

Qua acteren is de film ook erg goed. Reeves is een beperkte acteur, maar de rol als de redelijk zwijgzame Neo is hem op het lijf geschreven. Carrie-Anne Moss is perfect als stoere vrouw en Fishburne is een prima mentor. Het leukst is echter Hugo Weaving, die als de getergde agent Smith een erg leuk en memorabele personage neerzet.

The Matrix verveelt voor mij nooit en ik sluit niet uit dat er in de toekomst nog een aantal kijkbeurten zullen volgen. Ik weet het zelfs wel zeker.

avatar van lordmars

lordmars

Machete23 schreef:

!1! van de beste films ooit gemaakt!!!!

Amen!

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Dit blijft de meest gevisualiseerde actie film ooit,maar met de toenemende moderne technologie weet je het nooit en over een paar jaar vinden je kleinzonen dit een type TRON ofsow ,maar het is en zal altijd een van de beste klassiekers blijven op vlak van actie en VFX.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

'' Leuke hersenloze actiefilm, die zichzelf voor doet komen als filosofisch en diepgaand. Dat valt heel erg tegen, want uiteindelijk zijn het de platte gevechten die je bij blijven. Desondanks een leuke genrefilm voor de liefhebber.''

Ik moest toch wel even gniffelen toen ik dit van mezelf voorbij zag komen. Arrogante onzin natuurlijk.

Wel is mijn mening onveranderd gebleven dat het de extreem gestileerde gevechten zijn waar het om gaat en niet zozeer om het ''filosofische'' of ''intelligente'' verhaal. Hersenloos is het niet, maar op sommige vlakken worden die aspecten toch echt enigszins overschat. De twee sequels hebben dat nog eens extra bevestigtd.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Eerste van drie delen en de enige met diepgang. Deze film is een trendsetter voor bullettime en de actiescenes zijn adembenemend voor een film uit die tijd. Soms komen de dialogen nogal zweverig over, maar niet echt storend. Sterke evenwichtige film... mijlpaal in mijn filmleven!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

De extreem gestileerde gevechten vind ik nu juist het minst aan deze film. Het komt allemaal zo overdreven en nep over. Dat wordt in deel 2 & 3 alleen maar erger.

Niettemin blijft het een goede actiefilm met mooie beelden en goed spel, maar met de loop der jaren wordt de film in mijn ogen steeds gewoner.

avatar van JustMike

JustMike

Aazhyd schreef:

Dat vind ik juist het beste

avatar van sofripa

sofripa

"we need guns, lots of guns"...

Talloze malen gezien en deze week al zappend weer blijven hangen. Nog steeds briljant.

Easy 5 sterren.

avatar van AC1

AC1

Aazhyd schreef:

Het zijn mensen die virtueel vechten in een virtuele wereld tegen computerprogramma's en jij verwacht realistische gevechten? Nou breekt men klomp.

avatar van basssss

basssss

Goeie film, mooie special effects. Trendsettend in de jaren 90 en staat nog steeds als een huis! 4*!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

AC1 schreef:

Snap ik ook wel, maar ik vind ze gewoon saai en zit altijd te wachten tot ze over zijn. Stom geknok gaat erg snel vervelen.

avatar van backeroni

backeroni

Matrix > alle drie de delen: een gemiste kans. Goed idee en prachtige vormgeving worden tenietgedaan door te veel gebabbel en Star Trek-achtige uitstapjes. Bovendien vind ik de rol van Morpheus niet overtuigend gespeeld. De toespraak voor het volk van Zion (overigens een belachelijke scène) is een ongelofelijk dieptepunt: amateurisme.

avatar van mar007

mar007

geweldige film

orgineel

heerlijke film,verveelt geen moment.

heb deze film al meerdere keren gezien en blijft super.

avatar van nachtwerkmir

nachtwerkmir

Miss Sway schreef:

Ik ben weg van deze film. Staat in mijn top 10

Daar heb ik niets aan toe te voegen. Ik was minder enthousiast over de andere delen, maar ik blijf, ook na 13 jaar, helemaal fan van deze film!

avatar van congo

congo

JustMike schreef:

Dat vind ik juist het beste

Deel 2 & 3 zijn niets meer dan een horde aan niets vernieuwende actie-scènes en filosofisch gezanik. Dit eerste deel daarentegen is een meesterwerk.

avatar van ArjanB1

ArjanB1

Elk shot is gewoon een kunstwerk opzich, nu mag het allemaal wel cliché zijn de slo-mo en de latex pakjes maar de aktie scenes rocken nog steeds. Geen 5 omdat het net allemaal iets te humorloos is maar dit is en blijft een echte SF/actie klassieker! De soundtrack is trouwens ook best wel bazig.

avatar van Annik

Annik

Je houdt ervan ervan of je vindt het verschrikkelijk heb ik wel gemerkt bij mij thuis. Ik vind het geweldig. Verhaal, acteerwerk, het hele plaatje is super. En om eerlijk te zijn was ik nog het meest onder de indruk van Hugo Weaving. De dimensie die hij aan Agent Smiths rol geeft is prachtig om naar te kijken. Beste film van de drie!

avatar van congo

congo

John Lee Hooker schreef:

Een unieke productie van de gebroeders Wachowski maar ik hoop toch dat deel twee of drie me iets verder van mijn stoel kan blazen.

Dat gaat tegenvallen. Deel 2 & 3 zijn qua dialoog erg onzinnig en visueel weinig vernieuwend. Dit eerste deel blies mij echter wel uit mijn stoel.

Ik meen ook ooit een recensie te hebben gelezen van een criticus die zei dat de Wachowski broers na The Matrix de regisseurs van de moderne tijd gaan worden. Wat moet die vent zich hebben doodgeschaamd toen Speed Racer uitkwam.