Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
VanRippestein
De 1e film die ik op mijn nieuwe bluray heb gezien!
Na een zoveelste herziening valt eigenlijk alleen nog maar op dat de film zo'n hoge funwaarde heeft, ik ken de scènes nagenoeg uit mijn hoofd maar het blijft allemaal gewoon een feestje om NOG een keer te zien (de metaal detector scene blijft toch wel een van de meest indrukwekkende actiescènes voor mij). Wel valt op de de film langzamerhand aan het verouderen is.
Natuurlijk zijn de special effects wat achterhaald (hoewel ik daar echt geen moeite mee heb), maar vooral de thema's. Nu we vandaag de dag in een gemedialiseerde samenleving wonen, dacht ik dat de matrix weer wat actueler zou worden, maar de film lijkt gedetermineerd vast te houden dat het gaat om man vs machine, terwijl de algemene trend van mediagebruik precies de andere kant op gaat; niet het vechten tegen de computer, maar juist het ontwarmen van een immersieve digitale wereld. Gelukkig gebeurt dit alles niet echt eenduidig; aan de ene kant is de matrix een gevangenis, aan de andere kant wordt deze gevangenis bijna als fetisj gebracht qua vormgeving en actie. De film loopt zelfs af met met een happy end IN de matrix
De matrix lijkt wat dat betreft een beetje op TRON (1982) die qua ideeen ook erg nice is, maar na zoveel jaar meer een leuk tijdsbeeld van ideeen is dan dat het nog als oprecht discussievoer is. Het hele simulacra simulacrum idee is wellicht ook wat beter ingeburgerd nu. Ik kan me nog herinneren dat sommige reviews uit die tijd grapte over al die moeilijke filosofische discussies. Vandaag de dag lijkt is de film helemaal niet meer zo diepzinnig, deels door verdere medialisering (opgaan in media is eigenlijk iets waar bijna elke producent en consument naar streeft), maar ook deel door the matrix' eigen invloed op Hollywood (Inception bijv.)
Wat overblijft is een leuke actiefilm die eigenlijk helemaal niet meer zo diepzinnig is als dat hij vroeger was. Plotholes werden opeens duidelijker: zoals het vinden van een uitgang door een vaste telefoon; Cypher belt MET een vaste lijn om te vragen naar een exit: hoe wat waar? Smith’s enige fouten lijken precies menselijke fouten: zijn collega’s wegsturen tijdens de ondervraging terwijl je toch zou denken dat de verschillende agents een soort van hyve-mind achtig iets zouden hebben en dat hij menselijke emoties toont met zijn woede tegen Morpheus lijkt ook niet echt iets voor een computerprogramma.
Maar dat mag de pret, net als bij TRON, niet drukken als actiefilm. Ik verwacht dat de Matrix over nog een flink aantal jaren dezelfde status als TRON krijgt; een tijdsdocument over hoe wij dachten over media, in een jasje dat net zoveel over die tijd laat zien. En dat is toch een hele prestatie.
Karl van H.
Dat Smith menselijk(er) wordt is juist het coole van zijn personage: het is een programma met een fout erin, waardoor emoties in hem kunnen ontstaan. In het vervolg wordt dat nog wat verder uitgewerkt door hem als een soort kankergezwel te laten optreden.
Strike0ut
het was alleen een mededeling en tegelijkertijd een vraag of iemand anders er ook zo over dacht. ik zie ook geen enkele aanleiding in mijn tekst om te denken dat het een argument is..
bij deze: het is geen argument. ik vond de film gewoon niet boeiend en het verhaal vond ik slecht
VanRippestein
Ja klopt zeker. Maar ik vond deel 1 redelijk op zichzelf staan en de vervolgen vond ik ronduit overbodige en bovenal lelijke moeilijkdoenerij. In die context lijkt Smith ietwat vreemd opgezet. Dat hij als programma menselijke emoties heeft is iets wat in deel 1 nergens wordt aangegeven of geinsinueerd. Maar goed, ik beperkt me dus slechts tot deel 1 omdat ik in de veronderstelling leef dat deel 2 en 3 uitsluitens zijn gemaakt om flink te cashen. Zonder die vooronderstelling aan mijn kant heb je zeker een punt.
Number23
Klassieker in het sci-fi genre. Het verhaal wat de Wachowski-broertjes ons voorschotelen zal altijd uniek in zijn soort blijven, evenals de uitwerking ervan. Zag deze film toen ik ongeveer 12/13 jaar was en is nooit meer uit het brein gewist. Een paar herzieningen in de jaren daarna maakten hem alleen maar beter. Reeves, Moss, Fishburne en Weaving zijn stuk voor stuk briljant gecast en maken hun personages blijvend in de filmwereld. De actiescenes, muziek en vooral de wereld die gecreeerd wordt zijn allen one of a kind.
jimmydl
Deze film heeft niks met S-F van doen; pure filosofie.
- Hoofdthema= existentialisme. De stad Zion representeert het nihilisme, het niets, de 'kale' en 'kille' existentie zonder enige essentie. De matrix representeert daarentegen voorgegeven zin oftewel 1. essentie 2. existentie. Neo's doel, als 'the one' is om alle voorgegeven zin (de matrix) kapot te maken zodat de mensheid zal evolueren in superindividuen (übermenschen) die ZELF essentie creëren en niet langer slaaf zijn van de waarheden waarin ze geboren worden (matrix).
HET kerncitaat:
Neo: Why do my eyes hurt?
Morpheus: You've never used them before
Oftewel: "je bent je hele leven lang een slaaf geweest van de 'essentialiserende wereld (matrix)".
Daarentegen betwijfel ik of ieder mens klaar is om in dit niets te leven en zelf verantwoordelijkheid te dragen voor de eigen waarheden (individualiteit). Ik had daarom wel enige sympathie voor de makers (en agenten) van de matrix die de mensheid (in de matrix) proberen te 'beschermen' tegen dit niets omdat de mensheid (de ruime meerderheid) zich slechts ontredderd en gedesillusioneerd zou voelen in een essentieloos bestaan.
- Ander thema is Nietzsche's 'wille zur macht': Het orakel zegt bijvoorbeeld tegen Neo dat hij niet 'de ware' is, maar i.p.v. daaraan te geloven besluit hij tot zelfbeschikking. Dus hij oefent macht uit over zijn leven door niet te gehoorzamen ('gij behoort niet de ware te zijn'< 'ik wil de ware zijn') maar te 'willen'.
Interessant is vooral dit: Op diverse sites lees ik dat de film inspiratie ontleent aan Descartes' cogito ergo sum (ik denk, dus ik ben). Ik heb dit nooit begrepen. De manier waarop ik de film interpreteer is juist als een aanklacht van deze verlichtingsfilosofie. Immers Descartes' stelt met die uitspraak dat wij mensen primair 'denkende wezens' zijn omdat we middels ons denken alles kunnen betwijfelen (alles wat we sensitief beleven kan een leugen/illusie zijn: van de smaak van een biefstuk tot het lichaam wat je hebt). Maar is het niet zo dat dit dualisme (tussen lichaam en geest) wordt ontkracht door het feit dat als je'geest' sterft in de matrix, je lichaam in de echte wereld (Zion) ook sterft? Net zoals dat een goede spijsverteering invloed heeft op je gemoed en -andersom- dat blije gedachten je immuunsysteem versterken?
JacoBaco
Kijk eens goed om je heen. De muren, de stoel of de bank waar je op zit, je eigen lichaam - het lijkt allemaal echt, vast en solide.
Toch is het is waarschijnlijk dat alles wat we zien in het universum, inclusief wijzelf, niets meer is dan een hologram, een projectie. Althans, volgens ene Jacob Bekenstein.
dilly23
Een film waar je even voor moet gaan zitten. Het is geen luchtig tussendoortje. De eerste keer had ik hem gezien met een paar biertjes te veel op, en raakte ik de draad snel kwijt. Vond hem toen uiteraard ook niet zo bijzonder, maar gezien de goede recenties toch maar eens een tweede keer gekeken en inderdaad............heel wat beter dan de eerste keer. Apart verhaal en origineel in beeld gebracht.
tristanrc1
Eigenlijk was 'The matrix' niet zo'n hele dure film, maar dankzij creatief gebruik ziet alles er toch gelikt uit. Ook het verhaal zit goed in elkaar en Keanu Reeves speelt overtuigend. De film staat bekend om z'n bullet-time effect, wat er dan ook erg spectaculair uitziet allemaal.
MissCon
Ik heb twee keer geprobeerd de film te bekijken met een tussenpoos van een paar jaar, maar als ik na een uur nog niet snap, waar de film over gaat, dan houdt het voor mij op. De laatste poging heb ik tot anderhalf uur uitgestrekt, maar het kón me simpelweg niet boeien ...
stfuympos
maar als ik na een uur nog niet snap, waar de film over gaat

De plot omschrijving zegt anders al heelveel.
erik1677
whoaoa het eerste deel is nog steeds megavet, van de week de andere delen maar weer eens beloeren.
puckb96
naar mijn mening blijft the matrix één van de gaafste sci-fi films ooit.
een aparte verhaallijn.
heerlijke gestyleerde actie!
erg vette film.
Layla!
De Matrix is toch niet zo ingewikkeld?
Vind ik nou ook. Ik kan begrijpen dat je het na de eerste keer niet helemaal snapt, maar kom op? Je IQ moet dan wel ahum, te vergelijken zijn met een pinda. (no offense.)
Bardie
Zit goed in elkaar is alleen echt mijn genre niet.. Vind er weinig aan daarom.
movie-edje
Deze deel in de bios gezien,
Maar ik heb er absoluut niks mee!
De film laat alle hoeken zien , dat het niet meer te volgen is.
Het leid naar iets wat ik totaal niet interresant vind,
Beetje slow-motion in de lucht vliegen, kung-fu trapjes geven.
Volgens mij moet je hier een Fan van zijn!
Andere delen niet gezien.
Angelo2
Geweldige film die zeker een paar extra kijkbeurten nodig hebben om alles goed op zijn plaats te laten vallen. De eerste keer snapte ik hem ook niet echt. De 2e keer wordt al een hoop meer duidelijk. Met de EFX hebben ze echt een trend gezet en is meerdere malen gecopieerd in andere films zoals Resident Evil etc.
movie-edje
The Matrix was nochtans prima te volgen, hoor.
Oke............mischien is het wel dat ik deze film niet zo goed vind.
dan is je intresse ook weg, denk ik zo!
maar ieder zijn smaak, dat respecteer ik ook.
komerad
Maar natuurlijk.. Al eens gestoten of gesneden aan zo'n hologram? Zelfs zonder het te zien aankomen?
John Lee Hooker
Wonderbaarlijk genoeg had ik vandaag pas besloten om een trilogy aan te schaffen van deze Matrix. Het was een titel die me bekend in de oren klonk en die volgens vele gerust een klassieker genoemd mag worden dus het werd wel eens tijd om dit spektakel te aanschouwen. De soundtrack kende ik al, evenals de flexibele bewegingen in slowmotion. Daarbij kwamen de groene colour-correction, de futuristische settings en een winkelwagentje vol met geluidseffecten. Wat ik vergeten was, zijn de clichés die natuurlijk weer aanwezig zijn in zo'n beruchte prent. Eigenlijk domineren die de speelduur, het is dus maar goed dat we kunnen genieten van een visueel circus met fraai camerawerk en hier en daar een soepele overgang tussen twee scènes. Een vrouw temidden van zoveel actie, ik blijf het een beetje jammer vinden. Vrouwen horen te koken, de ramen te lappen en het bed op te maken (een ouderwetse gedachte, maar zie het als een hyperbool) in plaats van moeiteloos allerlei capriolen uit te voeren waar ze eigenlijk helemaal niet de kracht of de skills voor hebben. Daarnaast zorgt het ook voor een extra dosis voorspelbaarheid want je weet immers dat een vrouw in bijna alle gevallen het wel zal overleven. Bovendien vond ik Carrie-Anne Moss zelf ook niet echt overtuigend met haar strakke gezicht alsof ze steeds weer een geest had gezien. De badguys zijn leuk gecast. Terwijl ze enige vorm van menselijkheid uitstralen komen ze op hetzelfde moment gewoon uiterst koelbloedig en geautomatiseerd over. Theoriën over de realiteit, de droomwereld en het hele bestaan van organismen op deze planeet zijn interessant maar ik vind het niet heel erg boeiend om daarop in te gaan. We krijgen het op zó'n manier voorgeschoteld dat we het wel aan moeten nemen als fictie en niet om hier verder over te speculeren. Een unieke productie van de gebroeders Wachowski maar ik hoop toch dat deel twee of drie me iets verder van mijn stoel kan blazen.
free_jk
ik bekijk deze nu pas voor het eerst , wat ik nu een echte schande vind! ik ben van 93 dus ben zo de films van 2005 tot nu gewoon maar deze van 1999 redlijk oud dus is echt de max verlang al om volgende twee delen te bekijken!!
EliasZ
Goede film
- Origineel verhaal en uitwerking
- Cast was goed
- Special effect etc mooi gedaan maar allemaal net iets TE
- Soms erg langdradig en moeite om me bij de film te houden
3.5
zicht
Zeer bijzondere film met erg mooie beelden en bijzondere effecten, maar vooral ook een boeiend verhaal.
Eigenlijk een soort van spirituele science fiction film.
Ik houd niet echt van science fiction, maar deze vind ik echt geweldig. Mooie actie vooral ook. t.o.v deel 2 vind ik dit verhaal een stuk sterker, maar in deel 2 zit een stuk meer actie in. Deel 3, Revolutions moet ik nog zien, maar dat ga ik vanavond maar doen, ben benieuwd of die net zo sterk is als de eerste 2. Heb gelezen dat die nogal over de top is. Naja zal het vanavond gaan zien.
Dreiecke
Inderdaad, naast een SF actiefilm is het ook het verhaal van een spirituele reis (voor de liefhebbers). Die gelaagdheid vind ik ook heel mooi. Wil je weten of wil je niet-weten? Wil je wakker warden of blijven slapen? De rode of de blauwe pil? Daarna volgen pijnlijke en verhelderende inzichten en de strijd (in jezelf).
En er is geen weg terug.
Echt prachtig vormgegeven in een modern jasje. Knap dat de film zo'n breed publiek aanspreekt door voor deze onderhoudende vorm te kiezen.
In vele oude en en ook nieuwe geschriften en in vele films wordt deze reis van de held of 'the chosen one' beschreven en vormgegeven. En de held ben je natuurlijk gewoon zelf
Deel 2 en 3 heb ik in al die jaren nog niet eens gezien. Ik weet niet of ik daar behoefte aan heb. Deel 1 staat voor mij op zichzelf als een huis.
zicht
Ik heb de 3 The Matrix delen altijd gezien als een trilogie, maar het draait natuurlijk vooral om deel 1, daar zit gewoon de clu in. In deel 2 gaan ze gewoon verder met waar ze gebleven zijn. Koop je een film voor de prachtige visuele effecten en puur voor de (vecht) actie, dan is deel 2 beslist aan te raden. Als je opnieuw een sterk verhaal verwacht net als deel 1, dan kom je bedrogen uit, want diepgang zit er nog wel in, maar heeft deel 1 in de breedte beslist meer te bieden op dat gebied.
Deel 3 moet ik nog zien, maar heb ik met de 3 voor 15 euro actie natuurlijk gelijk alle 3 de delen tegelijk blind gekocht.
The Matrix is gewoon zoveel meer dan zomaar een film, want filosofisch gezien klopt het ook allemaal gewoon. Je kunt deze film ook wel zien als mysterieuze film. Eigenlijk vangt deze gewoon een stuk beder genre dan alleen maar sciense fiction.
Eigenlijk vind ik deze door het sterke verhaal ook wel een 5* waard, maar soms vind ik dat hij teveel inkakt en moet ik echt geconcentreerd blijven kijken om te volgen waar het over gaat.
Dreiecke
Ok, dank je wel voor de info over 2 (en 3). Toch maar eens doen denk ik
disneystore
Is wel een oké film, maar niet echt mijn genre/verhaal. Keanu Reeves is best een goed acteur en de film zit goed in elkaar. Maar om zo'n hoge plaats in de top 250 te krijgen? Was ook best een originele film voor ongeveer 13 jaar geleden. Heb 'm ook wel al een tijdje geleden bekeken (Ongeveer een jaar). Misschien moet ik 'm eens herbekijken om echt mijn mening te kunnen geven. Maar voor nu vind ik 'm niet zo spectaculair.
zicht
Eigenlijk hebben ze met deze film een nieuw soort van genre geopend, die van een filosofisch spiritueel verhaal, en dat samen met science fiction beelden. Ik vind hem super, jammer dat ik deze nooit eerder heb gekocht. Ik geloof dat Inception (2010) met Leonardo Di Caprio ongeveer hetzelfde verhaal is als dit, maar dan zonder Science Fiction beelden.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave