• 9.377.215 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.223.639)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van Rodeerick

Rodeerick

yeyo schreef:

Het is trouwens ook een idee dat de mensen al eeuwen bezighoudt. Wat als de realiteit maar een illusie is? (zie 'De Grot' van Plato bv.)

Plato's theorieën zijn vaak ook vergezocht en vaak niet eens sluitend. En het thema dat de realiteit een illusie is, is niet origineel. Maar ik moet zeggen dat de verwijzingen in de film heel vermakelijk zijn.

avatar van beatstar

beatstar

Tijdens het uitkomen van deze film in de bioscoop gezien en wat werd ik weggeblazen. Supergave actie, supergaaf verhaal en geweldige onderliggende boodschappen. Het heeft m'n wereld en de kijk op de wereld veranderd.

Een absolute aanrader!

5 sterren!

avatar van Davidus

Davidus

Rodeerick schreef:

Dat is ook het kenmerk van filosofische theorieen; geen enkele is sluitend. En juist met dit onderwerp is het vaak ook vergezocht omdat het weinig raakvlakken heeft met onze waargenomen realiteit.

En naar mijn mening is het meer Descartes die het thema illusie-realiteit heeft behandeld; 'bestaan we eigenljk wel?'

avatar van yeyo

yeyo

Rodeerick schreef:

Inderdaad verre van origineel, maar mijn reactie was bedoeld op iemand die de plot 'ongeloofwaardig' noemde.

avatar van Davidus

Davidus

Rodeerick schreef:

Maar wel voor het eerst dat het nu voor een groot publiek (toegankelijk) wordt gebracht

avatar van TMP

TMP

Lang geleden The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions gezien. Dit eerste deel had ik echter nog nooit gezien.

Geweldige actie en vechtscenes, zeker voor die tijd. Het verhaal op zichzelf is prima, al spraken sommige elementen mij niet zo heel erg aan. Zoals de relatie tussen Neo en Trinity, ook erg voorspelbaar. Sterk acteerwerk van alle hoofdrolspelers. Misschien binnenkort de overige twee delen nog eens (her)bekijken, maar dit is waarschijnlijk wel het beste deel.

avatar van andijvie

andijvie

Omg, kom ik er achter dat ik de matrix serie nog geen stem heb gegeven.

Gisteren voor de zoveelste keer gekeken ... t blijft gewoon onwijs. xD

Nou, dit is voor mij heel simpel een dikke 5.

avatar van Akron777

Akron777

Het verbaasd me dat ik nog geen stem heb gegeven voor deze filmreeks. The Matrix is en blijft gewoon een van de beste actiefilms ooit gemaakt. Een prachtig plot, op bizarre wijze gebracht. Een sterke cast, vooral Hugo Weaving als Agent Smith. De special effects van de film zijn gewoon meesterlijk. Een verdiende 5*

avatar van DVD-T

DVD-T

The Matrix has you.

En hoe. Een geniale combinatie van een intelligent verhaal en een lekkere pot actie in een Hollywood film. Toch wel uniek dat Warner hiermee in zee durfde te gaan met de broertjes. Het verhaal is toch meer iets wat je vooral veel in indie films tegenkomt. Daar tegenover staat de geweldige actie die niet onderdoet voor de gemiddelde zomer blockbuster.

Als je de film voor de eerste keer ziet is het wat lastig om alle elementen van het verhaal in je op te nemen. Een tweede kijkbeurt verrijkt dan toch wel de kijkervaring. Toch is een eerste keer Matrix toch wel bijzonder. Vooral de setting is erg goed en ook de actie is voldoende aanwezig om een eerste ervaring toch tot iets bijzonders te maken. Dat was in mijn geval wel zo. Ik heb The Matrix destijds in de bioscoop mogen ervaren, en wat een ervaring was dat toen. Zoiets had ik nog nooit eerder gezien, iniedergeval deze combinatie niet. De broers laten de liefde voor verschillende media die de inspiratie vormden goed in de film doorschemeren. Het is vooral een hommage aan scifi en kung fu. De broertjes weten hier echter wel geheel hun eigen draai aan te geven en The Matrix is dan ook de grondlegger voor meer films uit dit genre. Hoe vaak is Bullet time wel niet gekopieerd. The Matrix is echter niet de eerste film waarin Bullet time voorkomt, dat was al een jaar eerder gedaan in Blade.

Het verhaal is als je het achteraf bekijkt redelijk simpel, en wordt bij momenten toch echt goed uitgelegd. De onderliggende filosofie is daarnaast erg interessant. De uitvoering is als je het vergelijkt met Reloaded en Revolutions niet zo groots en slaapverwekkend. Het houd je aandacht vast. Hierin komt de tagline "The Matrix has you" goed to zijn recht. Van begin tot eind houd het verhaal je in zijn greep.

Het verhaal zit echter nooit in de weg van de geweldige actie Matrix bevat. Volgens mij is het ook voor het eerst dat een Amerikaanse cast zo getraind is in de oosterse vechtkunst om alles ook zelf tot uitvoering te brengen. En dat is te zien. Fishburne is erg cool in zijn ding, en ook de vaak uitstralingsloze Reeves krijgt hierdoor uitstraling. Naast de vele gave kung fu momenten waarbij de laatste scène er echt uitspringt, hebben we nog een erg toffe shoot-out. Vermengd met veel wirework laten de Wachowski's een aaneenschakeling van kogelregens zien die je normaal gesproken alleen in Hong Kong films tegenkomt.

Filmtechnisch is het nagenoeg perfect, Er wordt gebruik gemaakt van alle technieken die voor handen waren. Soms zijn de visual effects wel iets te nadrukkelijk aanwezig. Verder is het allemaal erg mooi geschoten. Veel slowmo's en mooie camera posities. Het kleurenpallet is ook erg goed. Van de blauwe koele ondergrondse tunnels tot de ziekelijk en saaie groene tinten van The Matrix. Het geluid is echter ook fantastisch.

Casting is geweldig. Vooral Weaving heeft er duidelijk plezier in en is gewoon Agent Smith. Reeves heeft een keer een rol die hij met zijn kwaliteiten kan vervullen, en Fishburne is hierin gewoon erg cool. Joe Pantoliano is haast onherkenbaar als de kale Cypher. Moss vind ik de enige miscast binnen de serie. Meer een zeur dan dat ze echt wat toevoegt.

De combinatie van verschillende soorten actie en een intelligent verhaal is wat Matrix iets vernieuwend heeft gemaakt in Hollywood. Iets waar je keer op keer van kan genieten.

avatar van daxclusive

daxclusive

Goede film, mooi gedaan!

Blijft leuk om naar te kijken, gewoon omdat er zoveel in zit dan niet realistisch is.

En natuurlijk goed acteer werk van Keanu Reeves!

Must-see.

avatar van puckb96

puckb96

Blijft een gave film. Super rollen van Keanu Reeves en Laurence Fishburne. Ook het verhaal is geweldig en super. Carrie Anne-Moss is alleen niet echt zo sexy om de vriendin van Neo te zijn

avatar van Djarune

Djarune

Halfje erbij voor de algehele sfeer na het kijken in 1080p; muziek, actie, leren jas, zonnebril, gebruik van die groene karakters. De kleuren en special effects spatten van mijn scherm af. Heb de film deze week samen met Inception herkeken en de conclusie is dat deze echt een stuk beter is!

avatar van JustMike

JustMike

goede sfeer, dat zeker, vond deze film fantastisch. Leuk verhaal, sterke actie.

avatar van JustMike

JustMike

ik zal hem nog een keer kijken voor een goede recentie.

avatar van Vleugelslag

Vleugelslag

wel een mooi beginnende film, verschrikkelijk matig midden en tenenkrommende bedroevend "romantisch" einde. Ik had de film een paar jaren geleden gezien (buiten de Matrix-mode om) en was hem volkomen vergeten. Bij een herziening (ik had de opgenomen video teruggevonden) viel het me op wat een verschrikkelijk armzalig idee deze film steunt. Indien het wat meer relativerend werd verfilmd, zou het nog dragelijk zijn, maar de ernst waarmee de hoofdpersoon de "ware" realiteit in wordt gelokt, werkt op de zenuwen. Liever de virtuele realiteit dan prak eten in een stalen kist met weirdos. Veel diepzienig bedoelde maar daardoor juist lachwekkende dialogen. Dde uit de dood opgestane hoofdpersoon door de Liefde gaf me een mix van plaatsvervangende schaamte en een schaterlach. Ik probeer het te vergeten, tijdsverspilling .

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima SF-actiefilm die ik eerder al eens had bekeken.

Nu op blu-ray opnieuw en de opvallendste verbetering is wel de sound, alweer overweldigend op het BD-schijfje.

Verder is het een prima verhaal in deze prent met een uitstekende cast.

Heb er opnieuw plezier aan beleefd, ik hoop dat het bij de 2 opvolgers ook zo zal zijn.

avatar van Strike0ut

Strike0ut

ik vond hem niet boeiend. en zoals eerder genoemd, vond ik het verhaal niet echt tof. die wezens die dan de cyberwereld hebben gemaakt.

moest me trouwens schamen dat ik deze film nooit eerder heb gekeken. komt waarschijnlijk omdat ik niet echt van sf hou (behalve films als transformers en wolverine).

en ben ik de enige of zit er in deze film gewoon geen 1 mooie vrouw in...

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Die vrouw in het rood toch wel?

avatar van goongumpa

goongumpa

Om de zoveel tijd bekijk ik deze film weer eens, en elke keer verbaas ik me er weer over hoe goed hij eigenlijk is.

Het is fantastisch hoe de gebroeders Wachowski allerlei ideeën en stijlen, van ontzettend veel verschillende bronnen, verenigen in een compleet uniek en onbegrensd filmuniversum, met hun eigen stempel erop.

Het doet denken aan wat Quentin Tarantino een aantal jaar eerder deed met Pulp Fiction... Niet voor niets zijn het wellicht de twee meest iconisch geworden films van de jaren '90.

In The Matrix worden ideeën van meer dan 2000 jaar oud, zoals de Platonische visie op de werkelijkheid (onze wereld is slechts een schijnwereld, de ideeënwereld is de echte wereld)

vermengd met cyberpunk, wire-fu, alice in wonderland, descartes, zen en nog allerlei andere toestanden, met een film van mythische proporties als resultaat; een film die nog écht verrassend, origineel en gemaakt met passie is.

avatar van Resh

Resh

blijft voor mij een van de beste films tot nu toe!

avatar van lordmars

lordmars

deze film is, en blijft, en zal altijd mijn nummer 1 mother god of all movies blijven!!

avatar van RuudC

RuudC

Ook na de herziening vind ik The Matrix een leuke, maar behoorlijk overschatte film. Nu zijn er wel meer films in de top 250 die mijns insziens nog niet in de schaduw mogen staan van films die de top niet halen, maar dat The Matrix tot enkele jaren terug op 1 in de science fiction top 100 stond, doet me pijn. Zeker omdat ik vind dat er veel films zijn die meer recht op die positie hebben.

Zoals gezegd vind ik The Matrix nog best leuk, maar er scheelt nog best veel aan. Het probleem van deze film is dat de focus er teveel op ligt dat de makers ons uit willen leggen waar deze film en serie over gaat en daardoor te weinig verhaal heeft. Het post apocalyptische drama wat we voorgeschoteld krijgen is interessant, maar hoe langer ik er over nadenk, des te onlogischer is het hele gedoe met de matrix is. Waarom een digitale samenleving in stand houden voor een populatie kasplantjes? Ik hoop daar in de volgende twee delen een antwoord op te krijgen.

In ieder geval is het grappig om te zien hoe bepaalde aspecten van films verouderen. De effecten van The Matrix zijn niet meer zo indrukwekkend als tien jaar geleden. Ik denk dat veel mensen met name de scenes waarin het schip door de grotten vliegt nogal lelijk zullen vinden. Ik heb er weinig problemen mee. Net zomin als dat de knokscenes (en dan doel ik vooral op het acrobatische aspect) rechtstreeks overgenomen zijn uit de Aziatische cinema. Ach, The Matrix is een leuke film met goede acteurs, maar op SF gebied zijn er zoveel films die een stuk beter zijn.

avatar van AC1

AC1

Karl van H. schreef:

Die vrouw in het rood toch wel?

OMG! Waar is die smiley waarvan de onderkin tot op de grond valt?! Dringend nog eens terug zien!

avatar van burtie18

burtie18

Eindelijk dan toch eens deze film gekeken. Mijn pa is er helemaal gek van en ik had wel al eens wat scenes voorbij zien komen, maar ik had hem nog nooit echt helemaal mee gekeken. Nu snap ik waarom hij er zo gek van is, wat een geweldige film! De film blijft vanaf het begin tot het einde boeien en je komt telkens weer nieuwe dingen te weten. Er zit een mysterieus tintje aan. Ik heb dan ook meteen het tweede deel gekeken omdat ik nieuwsgierig was naar wat er nog zou komen. Helaas is het mysterieuze er dan al wat af en is het verhaal amper nog te volgen. Daarom krijgt deze film meer sterren van mij, ondanks dat de special effects echt ongelooflijk goed zijn in het tweede deel. Ben benieuwd naar de laatste!

avatar van wwelover

wwelover

Ik heb deze film altijd ontweken omdat het me gewoon niet leuk leek, ondanks dat hij natuurlijk mega populair is. En achteraf gezien was dat geen verkeerde gedachte, want ik kan niet anders stellen dat 'The Matrix' niet aan mij besteed is. Ik houd best van mysterieuze en futuristische thema's, maar ik vond het verhaal hier zo gaar om eerlijk te zijn. Wat de film nog een beetje te pruimen maakt is natuurlijk de actie en de special effects zijn ook niet verkeerd (zeker voor 11 jaar geleden). En de muziek is ook prima. Waar ik Fishburne nog wel aardig vond ik acteren werd ik toch wel een beetje gek van Reeves, heb nooit echt een hoge pet van hem op gehad. En in deze film vond ik hem wederom niks uitstralen.

avatar van stfuympos

stfuympos

wwelover schreef:

maar ik vond het verhaal hier zo gaar om eerlijk te zijn.

avatar van Broek

Broek

Strike0ut schreef:

en ben ik de enige of zit er in deze film gewoon geen 1 mooie vrouw in...

dus zonder mooie vrouw geen goede film
wat een hilarisch argument

avatar van RuudC

RuudC

Ik vind jouw vermogen tot begrijpend lezen hilarischer.

avatar van rep_robert

Na 12 jaar staat the Matrix nog steeds fier overeind als een "intelligente" actie/sci-fi spektakel dat met de bullet-time en de vette choreografie van de gevechten een hoog niveau weet te bereiken. Er zitten een aantal klassieke scenes in en the Matrix mag zich dus met recht tot een moderne klassieker noemen.

4,5* blijven staan.