Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
polopolo150
The Matrix is een begrip geworden in de filmcultuur... heel veel vrienden praten erover, je ziet de slow-mo effects veel op youtube video's, and de "regende" screensaver... Het bewijst maar weer, The Matrix heeft heel wat achtergelaten...
Anno 11 jaar later, heb ik voor de eerste keer deze film bekeken, omdat deze film zo bekend was, dat ik bijna geloofde dat deze film wel heel erg goed moest zijn.
En zelf was ik toch een beetje teleurgesteld met deze film... de actie scene's zijn geweldig, het verhaal is toppie (ligt aan de smaak, maar ik hou wel van een goeie Science Fiction verhaaltje) en het acteren was ook nog best wel goed.
Dus waarom geef ik een 3,5*? 75% van de film waren er "WTF" momenten waar ik totaal niet van kon genieten, en soms ook vrijwel nutteloos voor de hele verhaal en film. De CGI is ook wel een beetje ouderwets, maar daar lette ik met niet zo erg op, deze film kwam toch uit 1999.
De andere 25% vond ik goed, ZEER GOED, zoals ik al zei, de actie, verhaal en acteren was goed, en dat maakte en eindigde de film toch als een success.
Weertenaar
Nauwelijks tien jaar later is 'ie' al tijdloos: 4.00 (4.00)
Een moderne klassieker die zijn tijd volgens velen ver vooruit is. Die mening deel ik niet helemaal daar de special effects en weet ik het wat voor andere technische hoogstandjes zeker niet nieuw zijn maar dat maakt niets uit, want deze prent staat als een huis. Het ingenieuze script is goed doordacht, kent een geweldige uitwerking en boeit van begin tot eind (hoewel de opening nogal wazig is). De actiemomenten staan in dienst van het plot en niet andersom zoals meer dan eens het geval is en overtuigt het geheel voortdurend. De regie van de broeders Wachowski is treffend, evenals de heerlijke cinematografie; zei het dat ik de slowmotion scenes niet echt denderend vond. Van Reeves heb ik opvallend weinig werk gezien tot op heden, dus kan het al snel dat ik dit zijn beste prestatie ooit vindt, geflankeerd door een sterke Fishburne en de gedenkwaardige rol van Weaving.
wibro
Deze film maakte op mij een verpletterende indruk toen ik deze film 10 jaar geleden voor de eerste keer zag. Nu bij herziening zijn de special effects nog steeds verbluffend en dat kan ook gezegd worden van de actiescènes. De film was in die tijd dat hij gemaakt werd zeker zeer vernieuwend, maar er is echter een ding wat deze film nu na herziening mij niet meer doet en dat is boeien. Het verhaal vind ik namelijk het zwaktepunt van de film. Het spreekt mij ook niet meer aan. Welke wereld is echt, welke wereld is nep? Het zal allemaal wel. Ik vind het allemaal zo ver gezocht. De sequels van deze film heb ik nooit gezien en die zal ik niet bekijken ook. Die kunnen alleen maar minder zijn dan dit eerste deel denk ik. Ik had toch liever gehad dat de Wachowski Brothers de lijn van hun fantastische debuut "Bound" hadden voortgezet.
3,5* na herziening.
Fast Eddy
Prachtige SF film
Vernieuwend camerawerk (intussen al veel gecopieerd)
Mooi uitgangspunt waar je vele kanten mee uitkunt.
Prima gecast en degelijk acteerwerk.
ricos
The Matrix, is 1 van de beste science fiction films aller tijden.
Kelin
The Matrix, is 1 van de beste science fiction films aller tijden.
Een van de beste films allertijden!
Verhaallijn is ontzettend sterk, acteerwerk is top, camera/special effects/muziek/snelheid van film is allemaal puik.
Vrijwel niets op aan te merken, behalve dat het een doodzonde is dat er sequels kwamen.
huVILEub
Om duidelijk te maken dat hij het niet alleen een van de beste science-fiction film is vind, maar zelfs een van de beste films. Waarschijnlijk.
Thom1994
Dat komt op mij over als een soort correctie van het bericht van Ricos. Dit is het echter niet.
clockwork72
Net weer gezien en het was weer 136 minuten genieten. Was alweer een jaar terug dat ik hem zag en het nog steeds een tijdloze film. Het verhaal, diepgang in het verhaal waar je uren over kan filosoferen. Ondertussen alweer 11 jaar oud maar heeft nog niks van zijn kracht verloren. Mischien wel één van de beste films ooit. 5 sterren blijven staan. Een meesterwerk.
beste science fiction film aller tijden!
deel 2 & 3 , zijn gewoon gezegd overbodig!
maar toch wijs om te zien!
yeahgot2be
Supermooie, interessante film. Moet men vaker zien om te snappen. Dus is na 6 keer nog steeds vermakelijk
Eigenlijk een klassieker die iedereen gezien moet hebben.
van duijn
geweldige actie maar het verhaal is te ingewikkeld. Wel goed acteerwerk trouwens. Ben benieuwd naar reloaded.
Karl van H.
Je bent pas 14, dus dat je het verhaal wat ingewikkeld is valt wel te verwachten. Probeer het over een jaartje of drie, vier nog een keer en je zult versteld staan van de filosofische diepgang
schaef71
The Matrix, was voor mij de eerste film op dvd. Het moment dat ik deze film draaide op mijn pc, zat ik met mijn mond open van verbazing te kijken van de specialseffects. Het verhaal was super, aan het einde van film zit je toch te denken, zitten we nu echt in een soort van matrix, zijn we gewoon en computerspel dat we in een soort simcity zitten en dat het jongentje zo moet eten en ons allen uitzet. Wie weet........
schaef
davidz352
Ik ben altijd benieuwd hoe de jonge generatie over The Matrix denkt.
Ik ben 14 jaar en vind hem geweldig!
mierenmark
-ik snap niet wat jullie hier leuk aan kunnen vinden ik vond het namelijk maar een saaie film waar ik heelemaal niks van snapte de film zelf gaat heelemaal nergens over en dat sloooo gedoe in de vecht scene's sloeg ook gewoon heelemaal nergens op
-het is maar een saaie film waar je niks van snapt dus ik stel voor dat je hem maar niet gaat kijken want in plaats van deze film kijken kun je beeter naar de videotheek gaan en daar een makelijke komedie uit kiezen maar als je bliefd bespaar je zelf van deze film
Karl van H.
Het concept van The Matrix wordt anders heel helder uitgelegd in deze film, hoor. Dat jij niet genoeg inlevingsvermogen hebt om dat concept te begrijpen is niet de schuld van de film.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik ga hem vanavond maar weer eens kijken. Te lang geleden dat ik het 1e deel heb gezien. Blijft een topper.
GekkeHenk
Je bent 16, dan begrijp dat het een "lastige film" is (was zelf 13 toen ik m voor het eerst zag). Kijk hem vanavond nog eens zou ik zeggen, dan denk ik dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen!
En een makkelijke komedie vinden? Waarom dat? Terwijl je zelf bijvoorbeeld The Dark Knight in je lijst hebt staan, daar zitten ook behoorlijk diepe motieven in...
The Matrix heeft toch veel teweeg gebracht: het verhaal was briljant, je leeft er in mee (zouden we echt in The Matrix leven? DeJa Vu...;)), de special effects waren voor die tijd de bom (ik heb altijd qua indeling van CGI in de tijd deze indeling gemaakt: pre-Jurassic Park 1 (realistische monsters), pre-The Matrix (het slimme gebruik van CGI dmv camera plaatsing), pre-LOTR (realistische gezichtsanimatie, die gevechten) en in mindere mate pre-Avatar (3D)).
Volgens mij de beste SF van de jaren 90...en één van de beste ooit. Of weet iemand een betere?
van duijn
Natuurlijk leven we niet in een matrix. Dit is maar een verzonnen sciene-fiction. Weet niet hoe serieus jij films neemt...?
(verwijderd)
het idee van een schijnwereld en een echte wereld (de ideenwereld) is letterlijk de grot van Plato, alleen nu in een digitaal jasje gestoken, en daar denken mensen nu al meer dan 2000 jaar lang serieus over na (hoewel men het in het het algemeen nu toch wel hoogst onwaarschijnlijk acht), dus zo maf is het niet meneer van duijntje
GekkeHenk
Hoe weet jij dat? Misschien is de film "The Matrix" wel onze eigen Neo??
Ok ff serieus: no shit Sherlock...Misschien moeten mensen comments soms niet te serieus nemen, zie ook de
Dit was alleen om aan te geven hoe knap The Matrix de kijker meesleept in de film (na een 2e kijkbeurt helemaal) door bijvoorbeeld alledaagse dingen, zoals een deja vus, telefooncellen, etc, te gebruiken als gateways naar de "Echte Wereld".
Edit: zie net wat goede comments: inderdaad een beginner in de cursus "klassieke filosofie" zal veel overeenkomsten (eigenlijk een Ctrl-C/Ctrl-V om digitaal te blijven) zien tussen Plato's "grot wereld van de schaduwen" en "de echte wereld", een Yahoo answer:
Plato's cave and the matrix? - Yahoo! Answers - answers.yahoo.com
Loki87
Veruit de beste SF film! Ik vind dit de beste film sinds ik geboren ben (1987), en zie het helaas niet snel overtroffen worden.
Film is trouwens niet heel lastig. Maar dat is puur subjectief natuurlijk.
sofripa
Gisteren weer op tv gezien. 11 jaar oud en nog steeds een geweldig spectakel. Briljante teksten ook.
Charlie Cheese
- 1936 stemmen
Yep, blijft gewoon goed. Enige wat me gister opeens opviel (en eerder niet
) is het volgende:
Hoe plugged Cypher zichzelf in en uit wanneer hij uit eten gaat met de agents?
Ik heb even gegoogled en daar had iemand dezelfde vraag, maar kwam niet echt iets heel zinnigs uit.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave