Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
Roel Bogers
Was dit zo'n goede film?? Kan me herrinneren dat dit heel vermakelijke actie was, maar een 4 gemiddeld wil toch wel wat meer zeggen. Ga deze maar eens herzien, word weer benieuwd.
Als je het actie herinnerd maar het verhaal en het hele concept erachter niet, dan heb je geen juist beeld van deze film.
Hoe bruut en fantastisch de actie in the Matrix ook is, actie is hier secundair aan verhaal/concept.
Xen0n
Als je het verhaal herinnerd maar het verhaal en het hele concept erachter niet, dan heb je geen juist beeld van deze film.
Dan moet ik deze zeker nog een keer gaan bekijken
Het is alweer een tijdje geleden...
daboytomson
Wat een film! Was alweer ruim 10 jaar geleden dat ik hem gezien had. Gruwelijk mysterieuze film die constant weet te boeien!
BjornH
Erg sterke film, van begin tot eind. Het verhaal was erg leuk en bleef boeien, hoewel het af en toe wat meer denkwerk teweegbrachte dan ik wou
. Daarnaast was de actie toentertijd fantastisch en is het nu nog zeker het aanzien waard. De personages Morpheus en Smith zijn episch en verheffen deze film tot de absolute top
simonvinkie
The Matrix
ik heb deze film erg lang uitgesteld maar vandaag was het dan zover. Er wat een gruwelijk vette film is dit!!!!. The Matrix heeft een geweldig verhaal lekker ingewikkeld daar houd ik wel van. De actiescenes zijn briljant met name de scene dat ze Morpheus gaan redden geweldig!!!. En ook de acteerprestaties zijn goed Keaune Reeves doet het uitstekend als Neo en ook Carrie An Moss en Laurence Fischburne spelen prima. Ik ga ook zeker de twee vervolgen bekijken alhoewel ik van veel mensen hoor dat die een stuk minder zijn. Naja we zien wel
Een dikke vette 4.5* met grote kans op verhoging
some_solucti
Gisteravond nog eens gekeken, en wat een geweldige actie film is het toch. Eerste keer was toen ik hem op een rommelmarkt op VHS. Toen in enorm slechte kwaliteit gezien, maar is sindsdien toch wel één van mijn favorieten. De actie is echt geweldig. Het is heel erg slim geschreven, zeker de eerste 10 minuten zijn zeker de moeite waard om nog eens te bekijken na je eerste keer.
De actie is heel goed geschoten, zeker omdat de camera vooral observeerd, en je minder erin mee te nemen door enorm te gaan schudden. Daarom is alles duidelijk, en ook de bullet time zorgt gewoon dat je altijd door hebt wie wie slaat, iets wat in modernere actiefilms nog wel eens mis wil gaan (Transformers 2, anyone?).
Het acteerwerk van Keanu Reeves is niet zo bijzonder, maar hij doet waar hij goed in is: De hele film ongeveer hetzelfde gezicht blijven trekken, zonder al te veel emotie te hoeven tonen. Fishburne speelt een goede rol als Morpheus, de extra personages zijn ook allemaal minimaal goed.
Het verhaal is leuk, maar het is eigenlijk vooral in de Matrix echt interesant. Zekers als ze worden aangevallen door de Sentinels en Neo tegen Smith en de andere agenten vecht zijn de stukken in de echte wereld niet echt heel interesant. Het houd de spanning er misschien in, maar alles in de Matrix is gewoon een stuk "cooler" om te zien. Ook is het jammer dat je veel van de bijpersonages amper leert kennen, omdat ze zo snel vermoord worden. Had graag wat meer tijd met ze doorgebracht.
Overall gewoon een hele goede film. De CGI ziet er nog steeds goed uit, en is nog altijd het verreweg beste werk van de Wachowski Brothers. Helaas konden ze het niet alleen hier bij laten, iets wat de hele Matrix franchise nogal omlaag haalt. Ook dit deel, hoe veel ik mijn best ook doe om dit los van de rest te zien.
Peter Ho
Vorige week heb ik de Blu-Ray versie gehaald.
Beeldkwaliteit is echt super in HD.
Het enige wat ik jammer vind is dat de Matrix wereld in de film niet zo groen is als op de oorspronkelijke DVD versie.
M.a.w. Er zit toch iets meer kleur in de Blu-Ray versie, waardoor het contrast tussen de Matrix en de echte wereld veel minder opvalt.
Dat teveel groen brengt namelijk wel wat sfeer naar mijn mening.
Waarom hebben ze dat aangepast ? beetje jammer, maar ja
Denden 100 Piek
Vorige week heb ik de Blu-Ray versie gehaald.
Beeldkwaliteit is echt super in HD.
Dat teveel groen brengt namelijk wel wat sfeer naar mijn mening.
Waarom hebben ze dat aangepast ? beetje jammer, maar ja
Peter Ho
hmm....
Vind ik opzich wel jammer,
Overigens heb ik de vergelijkingen met screenshots gevonden
maar ach...
de film zelf blijft hetzelfde verder
Siem Shady
The matrix tja,
Heeft deuren geopend voor een nieuwe revolutie!! (bullet-time)
Het verhaal is belachelijk knap verzonnen en de personages hebben persoonlijkheid !!
Ja ik vond dit toch wel echt echt heel goed! Alleen na het eerste deel vond ik het wel een beetje teveel van het goede.
clockwork72
Niet mijn ding
kun je dat beter beargumenteren?
jacobz
kun je dat beter beargumenteren?
Kijk maar naar mijn top 10 en trek je conclusies
Xen0n
Ik heb het presies zo ervaren! Heel vermakelijk!
Het was lang geleden en wat ik me er van kon herinneren was vrijwel niets, ben heel blij dat ik deze eens herzien heb.
Kilii
Hij blijft nog altijd een van mijn favoriete films. De donker-futuristische kijk op de wereld, die er misschien wel aankomt.
De cast presteert zeer goed. Sommige dialogen op het begin van de film waren een beetje houterig... Maar dat kan ook aan mij liggen, natuurlijk.
Het is en blijft een heel mooie trilogie, van goed naar slechter, zoals het hoort.
4,5
Leo1954
- 2073 berichten
Aardige film, leuk sf-verhaaltje en de nodige actie. Sfeervol, de betere in zijn genre. Maar je moet er wel van houden en ik ben m morgen weer vergeten.
Zizzo
Blijft een heerlijke SF film, al vaak gezien en nooit verveelt. Het verhaal is interessant en spreekt tot de verbeelding. Vind dat Mr. Smith en Morpheus de meest boeiende karakters zijn en zetten de best rol neer. De muziek en effecten zijn erg goed gedaan en passen bij de sfeer. Niks op deze film aan te merken. De beste film van de triologie als je het mij vraagt.
moviemafketel
- 19752 berichten
Vind vooral Moss het erg goed doen. Kende haar daarvoor eigenlijk alleen van de serie Models Inc., maar na the Matrix hadden ze haar wat mij betreft veel meer mooie rollen mogen aanbieden.
Metaalhoofd
Hele goeiee film, een van de weinige films die ik meer dan 1 keer heb bekeke en ook mijn favoriet
alles klopt is gewoon goed: de actie, goed verhaal, mooie personages (met op kop morpheus
) en natuurlijk de legendarische scène waaren neo kogels ontwijkt
Se7en days
Heerlijk film idd die ervoor zorgt dat je jezelf ook even waant in de gedachte dat alles om je heen wel eens anders zou kunnen zijn dan je het ervaart. Of je nu spiritueel of gelovig bent of denkt dat er meer is dan dat je wil weten wat er allemaal nog meer is dan je dagelijkse leven.
Vooral als je film een paar keer overnieuw kijkt geeft dat een extra dimensie aan alles wat meegemaakt word in de film.
Knap bedachte film en Smith vond ik heerlijk
Why would you want a phonecall if you cannot speak?
En MorpheusDo you think it's air that you're breathing?
enz enz.
follow the white rabbit...
wanneer komt dat op mijn beeldscherm te staan
zamna
Film met ongelooflijke cool en interessant basisidee. Leuk tussendoortje
Film met ongelooflijke cool en interessant basisidee. Leuk tussendoortje
Haha, Wat een opmerking!
'tussendoortje' lijkt me wel heel simpel en heel laag beoordeeld voor deze film!
Ga jij maar eens herkijken
zamna
Ik geef de film slechts een halfje minder dan jij. Ik vond hem goed hoor.
Misschien heeft tussendoortje wel de verkeerde connotatie maar deze film is door zijn inkleding toch voor 't grootste deel 'n makkelijk verteerbare actie-film. Ik hoor de fanatica al zeggen dat er veel meer verhaal in zit. Tuurlijk maar zowat 3/4 van de film is toch een standaard hero-verhaal ? Oh, he's the one ... laten we je even programmeren zodat je goed kunt vechten ... ik ga degene die in mij geloofde wel redden ... etc.
Dus voelt het voor mij toch wel aan als 'n snelle hap
Het zorgt echter wel voor 'n goede flow in de film en misschien is dat wel zijn sterkte. Anyway ik heb genoten van deze film hoor
GinolaEHV
Idd... een aardig tussendoortje... middelmatige film... overhyped...maar niet te hard zeggen hoor... worden de Matrix-fans boos.
Xen0n
Ik geef de film slechts een halfje minder dan jij. Ik vond hem goed hoor.
Dus voelt het voor mij toch wel aan als 'n snelle hap
Niet dat ik niet zonder deze film gekund had hoor
Ik heb de film grotendeels zoals jou ervaren, alleen vond ik dat 'tussendoortje' wel wat overdreven.
Gisteren had ik 'Crazy on the outside' gekeken en dat is meer wat ik noem een tussendoortje. Toch heel wat anders als The Matrix is lijkt me.
Justinw
Dan eindelijk eens gezien.
En het was inderdaad een erg leuke film. Het camerawerk, de actie en etc. was in 1999 vast revolutionair. Maar nu er meer van dat soort films zijn, verliest The Matrix wat waarde. Maar toch blijft een goede film. Het plot zelf is best ingenieus. Het idee van iets dat ons van boven controleert zonder mijn bewustzijn
Toch mist de film wat, de dialogen zijn niet altijd even sterk. En ik had nooit het WOW gevoel. Dus voor nu een 3.5*
Al DeNiro
Dan eindelijk eens gezien.
De cast doet het ook goed. Reeves oke, maar vooral Fishburne en Hugo Weaving steken erboven uit. Wat heeft Agent Smith toch een uitstraling.De actie is wel heerlijk, en daar kijk je deze film dan ook wel voor. Hier doen The Wachowski Brothers wel iets goed. Maar of het verstandig is om nog 2 delen te maken. We zullen zien.
Ik ben altijd benieuwd hoe de jonge generatie over The Matrix denkt.
In 1999 was The Matrix zeker revolutionair.
In de bioscoop had ik toen ook zeker het WOW gevoel.
Ik denk dat de special effects, actie en het verhaal nog steeds indruk maken. Virtual reality en robots blijven ook een tijdloos onderwerp.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave