Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Mouse
Switch
the.real.deal
Een meesterwerk,
Althans in mijn ogen wel het hele gebeuren is fantastisch ik weet nog wel dat ik deze film voor het eerst zag toen en zelfs nu vond en vind ik het een van de vetste films ooit gemaakt.
Ik las in een eerdere recensie van iemand dat ze iemand anders hadden moeten nemen dan keanu reeves ik zelf ken me geen acteur bedenken die dat beter had kunnen doen.
ik vind hem heel sterk qua acteren en dat geld ook voor een hoop andere acteurs prima gecast.
nu wilde ik zeggen een aanrader maar ik denk dat er nog maar weinig zijn die em nog niet gezien hebben.
AnthonyG.
Matrix heeft een behoorlijke goede verhaal. Zulke films ziej e niet vaak. Maar Vind wel dat er een vervolg moet komen op deel 3. Want dat eindigd heel vreemd
Bekijk de triologie nog eens, je zal wel begrijpen waarom het zo eindigt.
VanRippestein
Bekijk de triologie nog eens, je zal wel begrijpen waarom het zo eindigt.
Vreemd, dat was bij mij precies andersom. Deel 1 staat zo mooi op zichzelf dat deel 2 en 3 compleet onnodig zijn. Alsof de makers dachgten: "Snel nog effe een extra laagje of 5 erin gooien, want kennelijk deed dat het goed in deel 1". Heel erg jammer juist. want het plot van 2 en 3 is niet meer dan een lachwekkende poging om iets van "filosofie" in een film te verwerken. Ik vond het pijnlijk om te zien hoe hard geprobeerd werd om een "intelligente" (lees: onnodig moeilijke) film te maken.
SnakeDoc
Een soort genre waar je van moet houden. Het heeft mij nooit echt iets gedaan.
Begrijp ook niet de hoge waarderingen hier. T is misschien een redelijke film, maar nummer 40 in de top 250.
Phoe!!!
Voor mij * * * en niets meer!
anne J
Deze hebben we een tijd terug bekeken op school met filosofie met de mythe van de grot van Plato in het achterhoofd. Het sloot eigenlijk best goed aan op dat vlak.
The Matrix heb ik jaren gemeden. Een aantal jaar terug dwong mijn broer hem te kijken, ''want dat moest nou toch echt eens hoor'', maar ik was toch weggelopen na een uur.
Nou, ik geef toe nu, de film is niet onaardig. Boven gemiddeld door de gedachte die achter het verhaal zit.
Thom1994
The matrix kijken op school...
Geweldig!
maartend96
Geniale film!
Ongelofelijk hoeveel er verborgen zit in deze film, elke keer als je hem ziet (ik heb 'm nu 9× gezien
) ontdek je wel iets nieuws. Eigenlijk houd ik niet zo van SF- Films, maar dit is toch net iets anders. Zeer verdiende 5*
Hakunamatafaka
Enige van de reeks die ik heb gezien, hij viel me tegen, denk dat ik dan maar beter niet aan de andere 2 kan beginnen.
tn2543
Laatst heb ik deze film weer eens uit de kast getrokken. Het blijft toch een meesterwerk!
what is truth
meesterwerk, de talk of the town toen de film uitkwam.
Imdb heeft het met een 8.7 bij het juiste eind.
dinhus
Zonder pardon of wat dan ook de beste van de trilogy en verreweg ook naar mijn mening. Het verhaal is echt boeiend en 't de trilogy blijkt de beste te gaan worden, die je ooit hebt gezien. Helaas zijn de vervolgen niet bepaald boeiend en ook vond ik Zion niet echt bepaald boeiend. Wat mij veel meer interesseerde was de Matrix.
SandLover
Briljante film. Ik erger me al jaren aan de kwaliteit van blockbusters. Maar deze film is gewoon erg goed. Degenen die verantwoordelijk zijn voor al die troep zoals Transformers, 2012 enz. zouden hier eens goed naar moeten kijken.
Roel Bogers
Bij Transformers e.d. is de gelaagdheid ook wel erg ver te zoeken (als die er al is).
Deze film is werkelijk zo diep, vandaar dat het zo'n enorme cultklassieker is! Als men zegt blockbuster, denk ik echt totaal niet aan the Matrix.
Misschien wel aan de Matrix 2 en 3. Maar ja, daar is al genoeg over gezegd
Misschien wel aan de Matrix 2 en 3. Maar ja, daar is al genoeg over gezegd
Wikipedia:
Blockbuster is een term uit de filmwereld die wordt gebruikt om een film aan te duiden met grote sterren in de hoofdrol en waarvan verwacht wordt dat hij een fors bedrag bij de box-office zal opbrengen.
Mag jij me even uitleggen waarom deel 1 geen blockbuster is en de andere delen wel.
Karl van H.
Blockbuster is toch wel synoniem voor hersenloos vermaak geworden - iets waar de vervolgdelen zich beter voor lenen dan deze film. Deel twee en drie waren qua marketing ook veel groter.
SandLover
Dan zijn blockbusters nog vaker slecht dan ik al dacht dat de betekenis die kant aan het oprollen is.
BS
vreemd .. ik heb de dvd's van de matrix van zolder gehaald en heb net deel 1 opnieuw gekeken, zie ik hier dat ik alle 3 de delen niet beoordeeld heb !
vreemd ..
nou ja, deel 1 dan maar
De matrix had in 1999 een grote impact. De marketing-campagne "what is the matrix" maakt veel mensen nieuwsgierig en gelukkig werden ze niet teleurgesteld.
Heeft de film de tand des tijds doorstaan? Ik denk het wel
Wat me wel opvalt is dat het praten heeel laaangzaaaam gaat .. en het acteren valt daarmee opvallend ONDER normaal niveau.
Je zou bijna kunnen zeggen dat het acteren het minste punt uit de hele film is.
Wat het dan wel zo mooi maakt? De nieuw geintroduceerde film-techniek en het gebruik van "mensen aan draden hangen" in een grootschalige manier! Oh en laten we vooral de vinger-aflikkend-goede actie niet vergeten !
Nu classieke stukjes film maar toch gewoon heerlijk om naar te kijken ! Zo mooi gedaan, goed gebalanceerd, duiderlijk in beeld gebracht en adrialine-verhogend !
Zo, over veren in je reet gesproken
Maar zo is het wel !
Het verhaal, of eigenlijk het antwoord op de vraag "what is the matrix?" is gewoon goed te noemen en de uitvoering van de actie gewoon briljant ( zeker voor toen !)
Had ik in 1999 wel een review geschreven was hij denk ik we op een 4,5* gekomen. Nu we het verhaal kennen is het natuurlijk wel wat minder. Maar het doet niet zoveel af denk ik !
Jurassic Park nam animatie naar een nieuw level en the Matrix deed het een paar jaar erna nog gewoon een keer. Daar kun je natuurlijk niet overheen.
Alles in totaal (met 80% van het acteren als minpunt, en de rest als overweldigend hoogtepunt) kom ik op een mooi gebalanceerde 4* uit !
Een must-see film !
paulie_walnuts
Deze film nog maar een gekeken op blu-ray, en echt een top film. In tegenstelling tot de sequels heeft de matrix een scherp verhaal met overweldigende aktie.. ondanks dat ik nog precies wist hoe de film zou gaan lopen heb ik heel de film lang op het puntje van mijn stoel gezeten( lees gelegen)
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Echte top-film, hele goede actiescènes, heel goed (en ingewikkeld) verhaal en natuurlijk door 'Bullet-time' (het vertragen van real time om effecten te laten zien) spectaculaire actie-scènes.
Peter Ho
Geweldige vechtscenes, schietscenes , goed en sterke verhaal en goede special effects en de mooie muziek.
Precies een actiefilm zoals een actiefilm hoort te zijn.
Roel Bogers
Precies een actiefilm zoals een actiefilm hoort te zijn.
En nog veel, veeeel meer.
Clochard deluxe
Ze hadden na dit deel gewoon moeten stoppen vind ik. Een groot gedeelte van de kwaliteit van de film was het feit dat je het concept eerst moest bevatten voordat je de overdreven actie scenes kan rechtvaardigen.
De mix tussen verhaal en sensatie is gewoon zeldzaam goed in balans..
deel 2 en 3 zijn lang zo boeiend niet omdat je het verhaal niet meer hoeft te ontdekken. ik heb die ook nooit met plezier gekeken.
Xen0n
Was dit zo'n goede film?? Kan me herrinneren dat dit heel vermakelijke actie was, maar een 4 gemiddeld wil toch wel wat meer zeggen. Ga deze maar eens herzien, word weer benieuwd.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave