• 9.374.084 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.566.401)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

FisherKing

Staat hier nr 23. Het rare doet zich vooral voor bij mensen die kritiek op klassieke films hier ineens vergeten dat dit ook een klassieker zou kunnen worden.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

FisherKing schreef:

Wat wil je hiermee zeggen?

avatar van jorkie

jorkie

een van mijn lievelingsfilms! superverhaal, en vooral de rol van edward norton en brad pitt.

prachtige film!!

avatar van Knisper

Knisper

FisherKing schreef:

Volgens mij heeft niemand kritiek op klassiekers an sich, maar vooral op de stijlkenmerken van de huidige klassiekers.

FisherKing

Zou goed kunnen en dan zou ik natuurlijk kunnen beweren dat wanneer je die stijlkenmerken weglaat, er een wat legere film overblijft

avatar van Orginaltee

Orginaltee

1 van mijn favoriete films met een enorm verassend einde. Vooral Edward laat een geweldige acteerprestatie zien. De humorscenes (pornostukjes bij de bios, zeep maken) vind ik verfrissend en afwisselend, zodat het niet altijd serieus is. Ook zorgen die stukjes humor ervoor dat je plotwendingen en dat verassende einde niet of minder verwacht. Ik kan eigenlijk geen minpuntjes ontdekken in deze film. De volle 5 sterren dus!

avatar van Wouter

....?

avatar van The Oceanic Six

Slaat overigens nergens op dat Moviemeter komedie vermeld bij het soort film, want dat was het totaal niet. Thriller-drama lijkt me een betere omschrijving, maar dat terzijde.

Ik weet eigenlijk niet goed wat ik van deze film moet vinden. De film begint rustig met Edwart Norton als Jack; een man met chronische slapeloosheid die probeert zijn leven te veranderen doordat het zo saai is.
De film wordt een stuk boeiender zodra Brad Pitt als Tyler Durden bij hem in beeld komt en daarmee ''bevriend'' raakt. De daarop volgende gevechten zijn erg bruut in beeld gebracht. Sowieso is de film grafisch erg mooi gemaakt met aparte manieren van filmen.
Ik vond het laatste gedeelte van de film (laatste 45 minuten) best verwarrend en erg vaag. Op het einde wordt duidelijk waarom: Tyler Durden bestaat niet, hij is de fantasie van Jack. Tyler is wat hij is, maar wat Jack zelf niet weet. Erg apart, maar wel goed gevonden.

De film zelf vermaakte me wel, maar ik zie er niet de nummer 23 uit de top 250 van MovieMeter in. Ik vond het een prima film, misschien wel 1 die je nogmaals moet zien voor meer duidelijkheid, maar niet 1 die me op het puntje van de stoel aan het beeld gekluisterd hield.
Ik weet niet, ik denk dat ik dit soort bizarre films niet zo heel boeiend vind om er heftig van onder de indruk te zijn.
Uiteraard is dit wel een film die iedereen eens zou moeten hebben gezien.

avatar van LZA

LZA

The Oceanic Six schreef:

Film zit vol met gitzwarte humor, grappiger dan menig lachfilm.

avatar van 606

de rollen in de mooie film zijn prima vertolkt door norton en pitt

erg goed verhaal

LZA schreef:

Film zit vol met gitzwarte humor, grappiger dan menig lachfilm.

Mhow, toegeven, er zaten wel wat stukken zwarte humor in, maar ik vind dan nog niet dat je er het genre komedie bij moet zetten.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Hoor je nou jezelf ook zeggen "Nee er zitten stukken humor in, dat hoort niet thuis in het genre humor" Raarrrrrrrr.....

avatar van %%%%%%

%%%%%%

orgineele film dat zeker met ijzersterke rollen van Edwart en Brad

Het was soms wel bloederig maar dat had ik ook wel verwacht.

De sfeer is trouwens prima aleen heb ik er gemengde gevoelens aan over gehouden

Toen de film voorbij was had ik er meer van verwacht en een soort van leeg gevoel ( trouwens dat eind schot is prachtig )

Maar toen ik terug dacht vond ik het een prachtige film die zeker aan te raden is behalve als je niet zo van vrij moeilijke films houd

Een 2de kijkbeurt zal ik de difenatiefe stem uitbrengen ik hou het effe op een mooie 4

Hectometerpaal schreef:

Dus als er een paar grapjes inzitten, is de film meteen een komedie?

In films als Pulp Fiction, Die Hard, Commando etc (ik noem maar wat films) zitten ook grapjes of soms zwartgallige/cynische humor, maar die plaats je toch niet in het genre komedie?

Je mag er anders over denken, alleen is dit mijn mening.

avatar van Lucas1

Lucas1

Pulp Fiction is wat mij betreft absoluut een komedie, hoofddoel van de film is volgens mij in ieder geval komisch zijn. Fight Club zit misschien wat meer op het randje van drama/komedie, maar is voor mij toch duidelijk voornamelijk grappig. Ben het in deze gevallen dus helemaal eens met moviemeter.

Heel goede film overigens, grappig en origineel script, goede opbouw, sterk acteerwerk, mooie en aparte grafische stijl en het allerbelangrijkste: de donkere en bijzondere sfeer die door dit geheel ontstaat, helemaal top dus! De volledige 5* sterren.

avatar van avdj

avdj

Voorlopig is dit de meest tegengevallen 'classic' die ik heb gekeken.
Om positief te beginnen: de montage is dik in orde, er wordt goed geacteerd en de regisseur wil een boodschap overbrengen:

Heee....daar gaat het eigenlijk al mis. Hoe hyprociet kun je zijn om als regisseur ernstige (let op: ernstige) kritiek te leveren op de consumptiemaatschappij? David Fincher wil niks liever dan miljoenen dollars winstmaken, een blockbuster scoren en na een halfjaar een zesde auto in zijn garage parkeren. Sergio Leone toont in zijn films ook antikapitalistische denkbeelden maar die komen subtielere naar voren en worden niet gecompenseerd door mensen neer te meppen. Voor degenen die zich bij de regisseur aansluiten: wij gaan dus doodleuk in (een gekochte) auto naar de bios, bestellen (kopen dus) kaartjes en kopen vervolgens nog even wat popcorn en bestellen een biertje. Als klap op de vuurpijl halen we de film ook nog eens op DVD om die op een flatscreen nog eens rustig voor een tweede keer te bekijken.

Natuurlijk is de consumptiemaatschappij in de VS op het randje van gehersengespoeldheid aanbelandt. Anderzijds zorgt onze samenleving ervoor dat we de film inmiddels in meerdere uitvoeringen op DVD kunnen kopen (gaan we weer) en achter onze laptop een site als moviemeter.nl kunnen bezoeken. Onze samenleving bestaat nou eenmaal uit vraag en aanbod. Wij willen goede special effects: Hollywood heeft miljoenen nodig om die te verwezenlijken.

De visie van de film vind ik gewoon ronduit bizar. Als Tyler verteld dat onze generatie een Wereldoorlog heeft gemist vraag ik me af of je in godsnaam niet beseft hoe gelukkig je als kijker daarvoor moet prijzen. Overigens maakt het neer meppen van mensen je niet bepaald meer mens lijkt me?

Nog even over de film: het niet bestaan van Tyler heeft voor mij geen grote meerwaarde. Het zet je als kijker op het verkeerde been maar de film ga ik er niet beter of slechter van vinden. Dat vind ik wel het geval bij The Usual Suspects maar dat terzijde.

Om vervolgens nog even een stelling in het leven te roepen: “Zijn er daadwerkelijk mensen die zich volledig bij de regisseur aansluiten, heftige kritiek op de (consumptie)maatschappij hebben en het benauwd krijgen van overdadige consumptie van de buurman?”

Misschien zullen die mensen even een willekeurig persoon uit de voormalige Sovjet Unie, het Oostblok of uit het China van Mao moeten interviewen hoe ontzettend gelukkig die waren in de tijd dat er geen sprake was van overdadige consumptie.

Dat gaat ver, maar tien wolkenkrabbers opblazen als kritiek op de samenleving stel ik op één lijn met de aanslagen op het WTC.

Indrukwekkende analyse!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avdj schreef:

Maar, je ziet hier niet de ietwat cynische humor van in dus?

avatar van serpico

serpico

Bovendien zegt Tyler nog dat er niemand ín de gebouwen zal zijn wanneer ze worden opgeblazen.

En de boodschap is eerder: Leef, en hecht niet teveel waarde aan materieel bezit dan Mep elkaar neer.
Bovendien betekent het feit dat Tyler tegen consumeren is niet meteen dat dat ook de boodschap is, de film laat gewoon zien hoe hij denkt.

Wouter schreef:

....?

Sorry voor de verlate reactie.

Hangt er vanaf of je ook met het boek kunt vereenzelvigen. Toch geen raar idee hoop ik ?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Madecineman schreef:

Maar, je ziet hier niet de ietwat cynische humor van in dus?

Dat zal in elk geval geen knipoog naar 911 zijn, want dat was nog niet gebeurd

Ik ben het maar ten dele met avdj eens trouwens, ik denk dat je boodschap en film wel moet scheiden in dit geval.. Maar er hangt wel voortdurend een zweempje moraliteit in de lucht, dat is duidelijk en storend. Verder heb ik laatst nog ergens een stukje gezien en het viel me weer op hoe onaantrekkelijk en vooral weinig bijzonder de cinematografie van dit filmpje eruit ziet. Was alweer genoeg om verder te zappen in ieder geval..

avatar van Timotei

Timotei

wat valt hier nog aan toe te voegen, meesterlijke film, gewoon geniaal en is dan ook zeker in mijn top 10 terug te vinden!

avatar van Music4ever

Music4ever

Weet niet echt wat ik hier mee aan moet.
De acteerprestaties vind ik top, de regie is hartstikke goed maar wat een bullshit verhaal eigenlijk..................
Zo ontzettend jammer dat:
Pitt die gespleten persoonlijkheid is van de verteller.
Hiermee maakt het de film heel erg onrealistisch en in mijn ogen onboeiend. Je ziet ze continu samen dingen doen enzo en met elkaar praten, maar in werkelijkheid is het één en dezelfde persoon.
Sorry, maar met zo'n verhaal heb ik niet veel...........
En dat terwijl de film me voor de rest best aansprak en als die Pitt GEEN gespleten persoonlijkheid van hem was maar gewoon een NORMAAL mens had ik dit een geweldige film gevonden waarschijnlijk en had het plot ook veel leuker geweest denk ik.
Zijn er meer mensen die er net zo over denken als ik?
Ik wacht nog met stemmen, daar ga ik hem namelijk nog een 2e keer voor kijken, want ik weet nu gewoon niet echt wat ik er nou mee aan moet.

avatar van Slow Dog

Slow Dog

superfilm met zeer sterke beelden en prachtige inhoud!

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Psychologische films zijn niet mijn genre, ik dacht dat het meer een boksfilm zou worden. De enige film uit de top25 die ik een onvoldoende geef. Ik kan begrijpen dat sommigen zelfs een halve ster geven, bizarre film.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

The Oceanic Six schreef:

Volgens regisseur Fincher is Fight Club "a black comedy that applies heavy satire".

... dus ja, wie zijn wij om hem dan tegen te spreken en deze film niet bij het genre 'komedie' te plaatsen...???

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Mooie verfilming van een grandioos boek van een van mn favoriete schrijvers.

Het boek word goed in zn waarde gelaten.

De muziek vind ik ook tof, vooral dat stukje met The Pixies.

avatar van rvh76

rvh76

Schandalig, dat ik deze film niet eerder heb gezien dan gisteravond. Een superfilm, goed geacteerd door Norton en Brad, goed verhaal een topper

avatar van Jisraw

Jisraw

Ik vond hem echt wel meevallen hoor, ik snap ook totaal zijn hoge ranking niet. Zo origineel vind ik die split-personality niet meer , en ik zag het ook eigenlijk al een beetje aankomen. Het beste van de film vond ik nog het begin, zonder dat Pitt erbij kwam. Toch 3 sterren voor de mooie beelden en goed acteerwerk.

avatar van Criticism

Criticism

Wat er bij deze film echt uitspringt zijn de uitstekende rollen gespeeld door Brad Pitt en Edward Norton. Het verhaal was vrij bizar, maar desalniettemin zeer aardig. De split-personality zag ik niet aankomen, maar dat Tyler iets te maken had met het appartement van 'de verteller' zag ik persoonlijk wel van mijlen af aankomen. Al met al een zeer aardige film.