• 9.376.931 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Don Dijk schreef:

En het is inderdaad zo'n lekker drugsfilmpje waardoor je er zelf zin in krijgt.

Hahaha !

avatar van Henkebart

Henkebart

Erg confronterend vond ik. De acteurs spelen realistisch en ik vond de film ook heel duidelijk een boodschap overbrengen. Je ziet mooie mensen veranderen in rotte appels. De film laat mij een kutgevoel achter dus een geslaagde drama-film. Een aanrader voor degene die van dit genre houden.

avatar van markie1978

markie1978

Don Dijk schreef:

Vaag. Dus als je de regisseur wél had gekend, kon het maar zo zijn dat je de film ook beter had gevonden? Das toch..vaag?

Ik weet als ik een film van MIcheal Mann zie, dat ik lekkere actie kan verwachten. Bij deze film kon ik niks verwachten. De film was ook niks, erg deprimerend en sobere film.

avatar van Don MN

Don MN

markie1978 schreef:

Zoals die geweldige shoot-outs bij The Insider.

De film was ook niks, erg deprimerend en sobere film.

Gelukkig heeft de film de juiste werking op je gehad. Nu moet je nog bij jezelf nagaan of hij daarom slecht is.

avatar van roebftb

roebftb

Confronterend alleen voor hen die gedrag herkennen.

avatar van MerLiNiuM

MerLiNiuM

Compleet verrast door deze film. zeer mooi om 4 verhaallijnen samen toevoegen en eindigen op doordraaiende mensen. Normaal kijk ik geen drama's maar zit ik meer in de horror en SF films. 4* zeker de moeite waard om deze te zien.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Ongelooflijk confronterende film met prachtig camerawerk en montage. Na het zien van The Fountain was ik benieuwd naar de eerdere films van Darren Aronofsky en ik kwam dus bij deze uit. De film geeft een redelijk extreem beeld van hoe een mens in onze consumptiemaatschappij door een ongezonde verslaving kan zakken tot de bodem van die maatschappij. Eigenlijk bevat de film een gewoon simpel dramaverhaaltje, een soort realiteit van hoe het verkeerd zou kunnen lopen, maar doordat er in de film gebruik word gemaakt van trage/snelle/wazige beelden en dat met een schitterend gedramatiseerde soundtrack slaagt Aranofsky erin om de film confronterend te laten overkomen.

Overigens vond ik het acteerwerk ook dik in orde, van Marlon Wayans ben ik het niet gewoon dat hij in een serieuze film speelt, het komt al helemaal vreemd over als je nog pas Scary Movie hebt gezien (waarin hij Shorty speelt, een weed-verslaafde). Grappig dat hij hier een soortgelijke rol heeft, maar hij deed het zeker niet slecht. Jared Leto was ook zeer goed gecast, hij zag er echt uit als een junkie dus die rol was hem op het lijf geschreven. Verder deed Ellen Burstyn het niet slecht als gestoorde vrouw en overtuigde Jennifer Conelly ook als iemand die stilaan meer en meer verslaafd geraakte..

De impact van de film is zo groot dat het volgens mij al confronterend is voor iedereen die er ooit nog maar aan gedacht heeft om een joint op te steken of voor mensen die bijna een hele dag voor tv zitten, voor al die mensen kan de film behoorlijk deprimerend en confronterend zijn maar tegelijk ook een boodschap.

4.5 sterren

avatar van Cole-

Cole-

beetje vage film vooral dat van sara kon ik nauwelijks volgen. de rest was wel redelijk maar echt niet geweldig goed

avatar van Valura

Valura

Beste soundtrack ooit!
Daarnaast vind ik het een heel goede film die de personages (die toch wel ver van mezelf afstaan) toch laten overkomen als "echte" mensen. Dat maakt deze film zo sterk, denk ik. Je leeft echt mee met hen, ook al kun je je niet vinden in hun verslaving.
Het verhaal van Sara Goldfarb dat parallel loopt met dat van haar zoon is ook meesterlijk uitgewerkt, toont goed aan dat verslavingen op allerlei manieren kunnen voorkomen, zelfs ongewild.

avatar van tn2543

tn2543

Ik vond dit ook een superfilm.

Wat ik erg goed vond waren de verschillende seizoenen waarin de film steeds doordraaide.

Het begon in de zomer (toen was alles goed, en waren ze aan het experimenteren met drugs).

In de herfst (Fall, werd de sfeer grimmiger en begon de verslaving de overhand te bieden.

En in de winter werd het een hell (hier zag je dat de verslaving een slopend effect op de hoofdrolspelers begonnen te hebben).

De indeling in deze drie seizoenen vond erg goed gedaan. Zo kreeg je ook een beter tijdsgevoel. Ook het acteerwerk vond ik subliem. De rol van Marlon Wayans vond ik ook heel overtuigend neergezet!

avatar van lamalord

lamalord

Een 5 voor de #1 soundtrack!

avatar van gillisn

gillisn

Geniale film

avatar van gillisn

gillisn

Don MN schreef:

Zoals die geweldige shoot-outs bij The Insider.

Als je naar zijn punten kijkt dan zie je dat hij het daarom slecht vindt. So?

avatar van Wonderbra

Wonderbra

Best soundtrack ever!

avatar van Rouleerder

Rouleerder

had veeeel mer verwacht van deze film,

geen idee warom deze film zo hoog wordt beoordeeld,

ik vond hem echt tegenvallen, waardeloze acteerprestatie's

veel te voorspelbaar en het verhaal van de moeder vond k zeer overdreven

het kon me niet echt boeien, ik ben ook in slaap gevallen onder de film en met alle moeite de dag erna afgekeken, tegevaller.....

** vor de moeite

avatar van renzoroy

renzoroy

zo voorspelbaar is dit meesterwerk niet.

en als je bij deze film in slaap valt is dit gewoon of niet jouw soort film, of het is te hoog gegrepen voor je waardoor je hem niet snapt of zo.

echt een masterlijke film.

op zekers dat er goed geacteerd wordt.

vooral jared leto zit goed in zijn rol

zal niet weten waarom ik deze film minder dan een 5 zou geven.

5 dus

avatar van yeyo

yeyo

Rouleerder schreef:

het verhaal van de moeder vond k zeer overdreven

Pak jij maar is elke dag speed, dan zullen we nog wel is zien of het zo overdreven is hoe de moeder hier wordt voorgesteld

avatar van chandor013

chandor013

door mijn verleden weet ik wat drugs met je kan doen en de acteurs laten zien wat het is om een junk te zijn en wat ze moeten doorstaan.

de i mpact van deze film is gewoon meesterlijk

avatar van Ramon87

Ramon87

Wat een ongeloofelijk sterke sfeer hangt er in de film. Het heeft echt een impact op me gemaakt. Een half uur nadat ik mn dvdspeler uit had gezet liep ik nog met een depressief gevoel rond. Erg knap gedaan dus, de kijker zo meeslepen.

Ik lees dat sommige mensen zich irriteerde aan de contstante herhaling. Of je het nu leuk vindt of niet, ik denk dat Aronofsky dit deed om aan te geven dat het leven als verslaafde draait om herhaling en obsessie.

Had Jaret Leto al gezien in Lord of War en American Psycho, vond dat hij het goed deed als grote rol. Jennifer Connely en Ellen Burstyn waren echt helemaal te gek. Kreeg echt een fysieke hekel aan ''Marion'' dus fantastisch gedaan. 5 sterren en in mn top 10 !

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

tjongejongejonge, wat een negativiteit. de enige boodschap die dit lijkt over te brengen is, drugs is slecht, slecht en nog eens slecht. En nou wil ik niet zeggen dat drugs helemaal niet zo slecht is, maar het wordt zo zo eenzijdig. Is leuk, kan iedereen die anti-drugs is het er lekker mee eens zijn. Voegt voor mij niet bijzonder veel toe.

Neemt niet weg dat ik het in het begin een leuke film vond om te kijken. Leuke manier van filmen, het versnellen wanneer er iets gebeurt met drugs, maar op den duur gaat dat toch wel irriteren.

De reden, echter, dat ik deze film gewoon niet af kon kijken omdat iedereen alleen maar dieper en dieper in de shit zakte, en meer ellende en meer ellende. Nog steeds ook geen vernieuwende dingen over hoe mensen er mee omgaan, geen nieuwe overdonderende theorien, en alleen maar negativiteit.

Misschien een geweldige film voor sommigen, maar gewoon simpel weg niet aan mij besteed. Als ik een film over drugs wil kijken, kijk ik toch liever Trainspotting.

avatar van Tom&films

Tom&films

Deze film is en blijft GEWELDIG. (ja, in hoofletters

avatar van Zobor

Zobor

parvus_flamma schreef:

Als ik een film over drugs wil kijken, kijk ik toch liever Trainspotting.

Ja, die is een stuk positiever

avatar van clockwork72

clockwork72

Deze moet ik ook nog een keer bekijken. De Soundtrack beschouw ik wel als een van de mooiste soundtracks die ik ooit heb gehoord.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

clockwork72 schreef:

Helemaal mee eens, muziek om kippevel bij te krijgen

tn2543 schreef:

Volgens mij was het karakter van Jared Leto toen ook allang al een junk. Waarom verpand je anders je moeders tv?

Prima drugsgebruik ontmoedigende film. Het viel me op dat de problemen van hoofdpersonen pas beginnen als er een bende-oorlog uitbreekt, waardoor de beschikbaarheid van de dope laag wordt en prijzen dus torenhoog. Met andere woorden: de drugs zijn niet zozeer het probleem, maar wel dat het illegaal is en de criminaliteit die daarop inspringt. Legaliseren dus die hap.

De film ondersteunt me in die mening ook omdat ik (op de pillenmoeder na) geen enkele medelijden krijg met de hoofdpersonen. Eigen schuld dikke bult.

Toch liep hun leven tijdelijk wel lekker: toen ze geld verdienden met het versnijden van drugs - en daardoor zelf ook op geregelde tijden hun drugs kregen- leefden ze redelijk normaal. Harry bezocht zelfs zijn moeder weer en kocht zelfs een tv voor haar!

Ik vind de film dus niet zozeer een pamflet tègen drugsgebruik an sich, wel tegen drugsgebruik in deze tijd waarin het illegaal wordt gehouden.

Waar ik Pi van Aronofsky ontzettend stroboscopisch irritant vond, vind ik deze film heerlijk gemonteerd. Schitterend de flitsen in 5 secs waarin je supersnel de drugsinname ziet worden afgebeeld!

avatar van Montorsi

Montorsi

Baggerman schreef:

Je bewering gaat ook wel gelijk een beetje mank, aangezien juist voor moeder de pillen juist beschikbaar waren. Je hebt wel deels gelijk, vooral in het geval van Connely, die duidelijk pas tot vanalles in staat is bij schaarste.

Montorsi schreef:

Niet helemaal, want in de goede periode was zoonlief wel attent. Kocht en tv en kwam op bezoek, waarbij hij meteen merkte dat er iets mis was. Had die goede periode voortgeduurd, dan zou hij zeker eerder hebben ingegrepen. Bovendien was moeder vooral erg eenzaam en zou ze opfleuren bij bezoeken van haar zoon en eventueel zijn vriendin, waardoor ze misschien geen andere uitlaatklep (tv-show) meer nodig zou hebben?

Ik zal niet willen beweren dat legale drugs niet voor poblemen zullen zorgen, want dat doet alcohol nu ook. Sommige drugsgebruikers zullen lichamelijk en geestelijk klachten gaan ondervinden. Maar nu houdt de illegaliteit van drugs de hele samenlevening in een wurggreep, naast de junkies (die er toch vaak zelf voor kiezen!).

avatar van Montorsi

Montorsi

In ieder geval gaat RfaD over verslaving in het algemeen, en zie ik niet direct dat Aronofsky ook wil zeggen wat jij nu laat vallen, dat legaliseren de beste optie is. Hij laat duidelijk zien dat verslaving verder gaat dan heroine en cocaine, en zijn voornaamste kritiek is toch vooral die op de perfectionistische 'Amerikaanse' wereld en diens hypocrisie.

Montorsi schreef:

Juist, ben ik het mee eens. Maar niet met sommigen die hier zeggen dat het een anti-drugspamflet is.... Het is inderdaad zoveel meer dan dat.

Aronofsky zegt ook niet (en wil dat wellicht ook niet) dat legaliseren de beste optie is. De film ondersteunt mij echter wel in die mening.

avatar van timetoc1

timetoc1

Montorsi schreef:

Wat is er zo goed aan deze film ?

requiem for a dream

FLUT FILM. wat is alles ACHTERLIJK gefilmd zeg, echt onbegrijpelijk dat deze in de top staat,en dan zo hoog !
Naar voren spoelen , elke keer weer de zelfde achterlijke filmpjes, beeld gesplitst. contante gezeik met die koelkast.

VRESELIJKE ROMMEL.