• 9.383.897 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.423.394)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

avatar van flipsen

flipsen

Newbie schreef:

Is dit dan niet geforceerd? Het verhaal achterstevoren laten draaien, pff.

(...)

Maar deze 'film' is niet iets wat ik "goed gevonden" noem.

Een hoofdrolspeler met korte termijn geheugen verlies. En dan de kijker hetzelfde gevoel geven door de film achterstevoren laten draaien, waarddor een simpel verhaal (want dat is het), al lastig te volgen wordt.

=origineel, geen twijfel over mogelijk lijkt me. Of je de film vervolgens leuk vind of niet, dat is een tweede. Maar de manier waarop deze film verteld wordt is een originlele vondst.

avatar van mister blonde

mister blonde

ik vind het zelfs briljant.

avatar van boondock

boondock

mister blonde schreef:

ik vind het zelfs briljant.

Precies, de film is nu al redelijk moeilijk te volgen, laat staan als het verhaal daarbij nog ingewikkelder wordt gemaakt. Op deze manier kan je nog ee beetje meedenken wie nu de moordenaar is..

avatar van mikey

mikey

Pittige film om te zien, over een man met een bijzondere vorm van geheugeverlies en dat is moeilijk als je de moordenaar van je vrouw wil vinden. Zag hem in USA zonder ondertiteling maar mijn amerikaanse buurman snapte hem ook niet. Vond hem wel mooi en spannend. 3.5. Coole tats

kijkert

Ben ik de enige die door de verhaalstructuur (van achter naar voren) juist continu het idee heeft dat Leonard zich juist steeds meer herinnert??

Moet je even uitleggen.

vdc schreef:

Moet je even uitleggen.

Je gaat steeds verder op het verleden in...
Ik kreeg hierdoor de ervaring dat er juist steeds meer herinnerd werd.

De verhaalstructuur vind ik niet passend bij het verhaal, en het lijkt me ook meer een 'maniertje' dan een verhaaltechnische noodzakelijkheid.

Deze film had makkelijk op een conventioneler wijze gebracht kunnen worden, volgens mij.

avatar van ToniMono

ToniMono

kijkert schreef:

Hoe verklaar jij dan dat Leonard, Teddy (wiens echte naam John Edward Gammel blijkt te zijn) op exact dezelfde plek vermoordt, waar hij daags tevoren de vriend van Nathalie, Jimmy Grants heeft omgebracht?

Heb je het plot wel goed begrepen, of geef ik dit nu prijs?

ToniMono schreef:

Heb je het plot wel goed begrepen, of geef ik dit nu prijs?

Heb jij mijn opmerking wel goed begrepen?

Ik snap het verhaal wel, en ik snap de verteltechniek wel, maar het brengt bij mij een verkeerde ervaring teweeg. Voor mij werkt het niet, ik krijg bij het kijken de ervaring dat je steeds dieper in het geheugen van Leonard terugkijkt.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

kijkert schreef:

Wat mij betreft ben je inderdaad de enige.

avatar van flipsen

flipsen

kijkert schreef:

. Dat punt zit bij ons aan het eind van de film pas, dat klopt, en dat punt zit bij "Lenny!" aan het eind van het verhaal (denkt hij) en aan het begin van de film!

Dat is juist zo leuk.

flipsen schreef:

Dat is juist zo leuk.

Ik vond het eigenlijk voornamelijk saai en spanningloos.

Maar goed, da's mijn mening dan.

avatar van lino

lino

Wat een gedoe deze DVD met de afstandbediening eindelijk in de goede volgorde af te spelen, blijft over een lullig verhaaltje (Pinkeltje in Madurodam is achteruit ook heel spannend!)

avatar van De GeuS

De GeuS

lino schreef:

Uit welke "winkel" heb je hem dan....

avatar van U-96

U-96

• 2082 stemmen

lino schreef:

Misschien als je de DVD omdraait dat hij dan weer in juiste volgorde afgespeeld wordt.

avatar van mister blonde

mister blonde

lino schreef:

(Pinkeltje in Madurodam is achteruit ook heel spannend!)

nogal een domme opmerking. als je de functionaliteit van het ´achteruit spelen´ niet ziet...

avatar van mikoz

mikoz

dat is juist het mooie aande film

avatar van starbright boy

Eindelijk eens gezien en een lichte tegenvaller. Even wat voorafgaande meningen gelezen en ik ben niet erg origineel. De film drijft volledig op de verhaalstructuur. En die is leuk en fris en functioneel. En dat maakt de film heel aardig. Maar ik vind de film ook afstandelijk, sfeerloos en matig geacteerd. Best fascinerend verteld verhaaltje (voor één keer, want dit is heel erg zeker geen film die ik vaker moet zien, als het verrassende eruit is) maar daar is het wel mee gezegd.

avatar van FisherKing

FisherKing

Helemaal eens, alleen vond ik Pearce nog irritanter blijkbaar.

Wat doet dit eigenlijk op nr 37 in de top 250, is mijn grote vraag.

vdc

Maar dit is toch niet het type film waar de focus ligt op acteerprestaties ?

Dit is een speurneusfilm buiten categorie, met een geniale verhaalstijl en behoorlijk wat spanning.

Trouwens, hoe kan je nu verwachten van iemand die een verwarde indruk moet hebben, en zich moet vasthouden aan lijstjes en geheugensteuntjes, dat die de pannen van het dak gaat spelen ?

kijkert

Je hebt toch zelf ook wel door dat je nu de acteur en het gespeelde personage door elkaar haalt?

vdc

Ik zie alleen niet in hoe Pearce zijn typetje nog béter zou kunnen neerzetten.

avatar van starbright boy

Waarom zou dat niet kunnen? Dat snap ik dus echt niet. Ik vond Pearce oppervlakkig. Ik geloofde zijn gedrevenheid niet. Het lijkt me dat er elke ochtend in zijn situatie een siddering door je lijf moet gaan als je je door alle aanwijzingen weer realiseert waar je mee bezig bent. Maar zowel Pearce als Nolan weten de film nauwelijks emotie mee te geven. Pearce geeft zijn personage vrijwel niets extra's.

Veel mensen vinden de ingenieuze verhaalstructuur blijkbaar wel genoeg (ik vond het met de spanning trouwens ook wel mee vallen). Ik had nog meer gewild. Misschien dat anderen het wel voelen in deze film, ik niet.

vdc

Wat bij mij aan Pearce vooral boeide, was de manier waarop ie (ondanks zijn geheugenverlies) zijn probleem aanpakte. De film boeide me als detective-verhaal.

Ik heb geen moment getwijfeld aan de oprechtheid van zijn gedrevenheid, maar dat kan misschien wel zijn omdat ik daar (in functie van het verhaal) geen oog voor had. Misschien had het me wel geïrriteerd als er teveel aandacht zou gaan naar emoties (in déze film dan toch).

Er moet steeds een evenwicht gevonden worden tussen gevoel en verstand. In dit verhaal ligt de klemtoon op het verstandelijke (het speurneus-gehalte), en volgens mij was dit een bewuste keuze van Nolan.

avatar van starbright boy

Probleem is dat ik niet geloof dat het karakter van Pearce geen verdriet heeft. En in de film lijkt hij dat bijna niet te hebben. Zijn karakter is van karton. Al het fascinerende komt uit de verhaalstructuur en het script. Misschien een bewuste keuze, maar een erg grote fout wat mij betreft.

avatar van Menghini

Menghini

Maar waarom zou hij verdriet moeten hebben?

avatar van starbright boy

Als je je elke ochtend weer opnieuw realiseert dat je vrouw dood is. Als je laatste herinnering altijd de aanblik van een vermoorde vrouw is. Dan heb je een vorm van verdriet. Niet dat je elke ochtend in tranen uitbarst misschien, maar dan draag je een emotionele last met je mee. Zelfs als het uiteindelijk op het einde waarschijnlijk niet de realiteit blijkt te zijn.

starbright boy schreef:

En hier komen we tot de kern van de zaak. Is deze bewuste keuze fout of niet ?

Ik denk... als deze film op 37 staat in de top 250, dan slaat Nolan de bal toch niet mis ?

avatar van starbright boy

Zoals ik al eerder in iets andere woorden zei: Nolan slaat voor mij de plank mis. Maar voor veel anderen blijkbaar niet. Maar dat geldt natuurlijk voor elke mening hier.