• 9.378.849 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.422.356)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

gotti schreef:

Ik denk ook dat als je hem in de goeie volgorde zou kijken hij stukken minder zou zijn

Ga toch weg Gotti, laat je eens niet zo beïnvloeden.

avatar van Jordy

Jordy

Ik zag laatst Godfather II weer, maar achterstevoren was die film lang zo goed niet geweest! 2 sterren er af

avatar van EmDee

EmDee

LOL

Jordy wordt cynisch... :evil

avatar van KarinV

KarinV

Het zal wel aan mij liggen , maar ik vond er niet veel aan. Kon mijn gedachten niet bij deze film houden. Nee, dit is niet mijn film.

KarinV schreef:

Kon mijn gedachten niet bij deze film houden.

Klinkt wel leuk als je het over Memento hebt .

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Wel lastig kijken als het verhaal achterstevoren is gefilmd. Ik vond hem wel redelijk goed, maar ik moet hem nog een keer kijken om hem echte te begrijpen. **** voorlopig.

avatar van mister blonde

mister blonde

om even terug te komen op dat punt inhoudloos; wat is er zo inhoudloos aan? sowieso de gegevens zijn geweldig. de vertelstijl draagt bij aan het feit dat je als kijker net zo weinig weet als leonard. maar verder als 'gewoon' verhaal vind ik hem ook zeer goed. een verhaal van vertrouwen, vriendschap, liefde (de drijfveer van Leonard) en een onmogelijke zoektocht naar de daders die zijn vrouw vermoordden. bovendien het verhaal van sammy jenkins dat het verhaal doorkruist is prachtig.

tovenaar schreef:

Ga toch weg Gotti, laat je eens niet zo beïnvloeden.

Beïnvloeden....door wie?

Sjoerd schreef:

Ik zie dit argument wel vaker terugkomen op deze site, maar vind het een compleet 'non-argument'. De film IS toch achterstevoren, dus waarom dan de speculatie over hoe de film zou zijn als ie dat niet was. Tuurlijk het feit dat de film achterstevoren wordt verteld draagt zeker bij aan het succes van de film, maar ik zeg toch ook niet "The Matrix Reloaded was een wazige film, maar als ze hem achterstevoren hadden gespeeld, DAN was ie pas wazig geweest".

Ik blijf dit een steengoede film vinden. De verteltrand blijft gewoon een geniale vondst.

Ik zeg toch ook niet dat het niet erg goed inelkaar steekt. Ik zei alleen maar dat als je hem in de 'goeie' volgorde zou kijken hij (nog) minder zou zijn. Dit zegt denk ik toch iets over de inhoud, omdat ik bij mijn eerste kijkbeurt meer lette op het uiterlijk (het goed volgen van het verhaal) dat op de inhoud. De tweede keer kijken kon ik het verhaal al goed volgen en nu bij de derde keer kijken viel me op dat het inhoudelijk eigenlijk maar een standaard-wraak verhaaltje is over iemand met geheugenverlies op de korte termijn.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

gotti schreef:

Maar de enige 'goede' volgorde waarin je deze film zou moeten kijken ís beginnend met de moord, en dan terug in de tijd, want daarop is de film gebouwd. Natuurlijk zou de film in een andere volgorde veel minder zijn, want dan had je de clou al, maar dat geldt voor bijna alle thrillers.

gotti schreef:

Ik vind je argumenten zo slap als een pepernoot die in een bak melk heeft gelegen. Ten eerste... ach, dat heeft Queto net al uitgelegd. Ten tweede is het ook geen "standaard-wraak verhaaltje". Het is een verhaal over een man die zijn rust niet kan vinden. Hij realiseert zich dat zijn leven eigenlijk bar weinig voorstelt en de enige manier om zijn leven te vullen is om het een doel te geven. Hij creëert voor zichzelf een doel om de 'moordenaar' van zijn vrouw op te sporen. Elke keer als hij erachter komt dat zijn doel niks voorstelt, kiest hij er zelf voor om weer van vooraf aan te beginnen. . Dat jij dit een standaard-wraak-verhaaltje noemt begrijp ik daarom voor geen meter. Ik wil je weleens 5 films op zien noemen die dergelijke thema's ook zo behandelen... kom maar op.

Close encounters of the Third Kind

Field of Dreams

Hana-Bi

La Piovra (vanaf seizoen 2)

Hellraiser I

allemaal films/series die over mensen gaan die op zoek zijn naar hun zin van het leven of een manier om het leven zin te geven. En dat is toevallig wat ik voor me op de m'n plank met dvd's heb staan.

Die zoektocht is echt een van de 'oer' verhalen en dus niks unieks aan.

daarbij stelt het verhaal op zich niks voor en leunt het enkel en alleen op de gimmick. Maar ja, blijkbaar is dit een van de films die je niet slecht mág vinden

avatar van tun

tun

als hij zn geheugen kwijt is,kan ie zich ook niet herinneren dat ie fotos op zak heeft,of waar zn briefjes liggen.

of als ie in zn auto zit,waar hij ook alweer naartoe moest rijden,want hij had dan wel een adres op zn briefje staan,maar dan weer geen kaart...

het gegeven waarop de film gebasseeerd is is goed,de uitwerkiing beroerd.

avatar van SilverGun

SilverGun

Onzin. De (spannings)opbouw en uitwerking van de personages zijn helemaal toegespitst op de omgekeerde vertelwijze en de aandoening van Leonard. En aangezien die aandoening de kern vormt van het verhaal kun je niet spreken van een 'gimmick'.

Hobbes

je onderschrijft juist mijn argument dat het geheel compleet leunt op de gimmick...

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik dacht dat een gimmick een grappige vondst is die verder niet relevant is voor het grote geheel (wat bij Memento niet opgaat), maar misschien ben ik in de war met de manier waarop die term wordt gebruikt bij videospellen.

Ik begrijp hoe dan ook je punt niet. De opbouw van het verhaal en de uitwerking van de personages zijn toegespitst op de aandoening van Leonard en de daarbij behorende omgekeerde vertelwijze. Dat levert unieke situaties en plottwists op die het verhaal origineel maken.

avatar van Phoenix

Phoenix

tun schreef:

het gegeven waarop de film gebasseeerd is is goed,de uitwerkiing beroerd.

Jouw argumenten zijn ook beroerd. Hij kan geen NIEUWE herinneringen aanmaken maar hij woonde al in de stad voordat hij zijn aandoening kreeg. Dus hij weet best wel waar een bepaald adres is (dat is namelijk een OUDE herinnering die deel uit maakt van zijn lange termijn geheugen) alleen moet hij voor zichzelf opschrijven dat hij er ook heen moet. En dat van die briefjes is maar gedeeltelijk waar want hij plakt die dingen niet voor niks op zijn been enzo. Hij WEET helemaal niet waar die briefjes zijn maar zodra hij zich aankleed vindt hij ze en weet hij wat hij moet doen. Dat hij automatisch in zijn zak grijpt naar foto's als hij iemand moet herkennen is inderdaad ietsjepietsje minder goed gedaan maar het zou heel goed kunnen dat hij zich dat onbewust dmv routine en continuïteit heeft aangeleerd.

Hobbes schreef:

Vind ik niet hetzelfde, maar vooruit. Associeer jij die films ook met een standaard-wraak-verhaaltje?

moet dat er ook bij?

The Killer, Face/Off, Once Upon a Time in the West etc.

moet dat er ook bij?

The Killer, Face/Off, Once Upon a Time in the West etc.

Mooi, je onderschrijft nu weer juist mijn argument dat Memento daar niet onder valt.

tovenaar

Daar komt trouwens nog eens bij dat ik Memento niet eens over 'wraak' vindt gaan. Vandaar dat de term standaard-wraak-verhaal voor mij al helemaal niet opgaat. Als je inderdaad vindt dat wraak nemen op iemand het centrale thema is in Memento... tja.

avatar van gotti

Memento geen wraak film? Dan vraag ik me toch echt af wat je Memento wel vindt...

gotti schreef:

Dat heb ik al gezegd: Het is een verhaal over een man die zijn rust niet kan vinden. Hij realiseert zich dat zijn leven eigenlijk bar weinig voorstelt en de enige manier om zijn leven te vullen is om het een doel te geven. Hij creëert voor zichzelf een doel om de 'moordenaar' van zijn vrouw op te sporen. Elke keer als hij erachter komt dat zijn doel niks voorstelt, kiest hij er zelf voor om weer van vooraf aan te beginnen. Het gaat dus niet om de wraak, maar om het zoeken naar het doel. Dit doel wordt naar mijn mening geniaal ingevuld, waardoor het verhaal een heerlijke wrange nasmaak krijgt. Hij kiest er keer op keer voor om de hele procedure weer opnieuw door te lopen, omdat als hij het niet doet, zijn leven een totale leegte is. Hij heeft nog maar 1 ding waar hij mee bezig kan zijn en dat is... hoe duister het ook is... elke keer op zoek gaan naar de dader van zijn vrouw. Wraak is dus voor mij absoluut niet het centrale thema, het is slechts een middel, of een vervoermiddel.

avatar van gotti

Je zegt het nu toch echt zelf hoor. Leonard heeft nog maar één ding in zijn leven waar hij mee bezig is en dat is de dader zoeken die zijn vrouw vermoord heeft. Ik zie hier dus niet veel meer in dan een al dan niet standaard wraakverhaaltje.

gotti schreef:

Nouja Gotti... dan laat ik het maar helemaal zitten...............

tovenaar

Ik zeg toch ook niet dat er niets aan wraak in zit? Ik zeg alleen dat het voor mij niet het centrale thema is.

Hobbes

Het centrale thema is dus die zoektocht naar een doel voor z'n leven? Dan is de film niet alleen saai, slecht geacteerd, slecht verhaal etc. maar ook nog eens moreel compleet verwerpelijk. Voor zijn zoektocht moeten er maar mensen afgeschoten worden?

hoe langer ik er over nadenk hoe walgelijker ik de film vind.

Hobbes schreef:
Het centrale thema is dus die zoektocht naar een doel voor z'n leven? Voor zijn zoektocht moeten er maar mensen afgeschoten worden?
Inderdaad, zo zie ik het ja. Dat maakt de film voor mij verre van standaard.

hoe langer ik er over nadenk hoe walgelijker ik de film vind.
Dat mag.

Hobbes schreef:

Wat kun jij trouwens overdrijven zeg....

Hobbes

Nee hoor. Dat ik de film saai en slecht geacteerd vind had ik al eerder vermeld evenals het feit dat ik het verhaal erg simpel vind (waardoor ik bij mijn standpunt blijf dat ik de film slechts op één enkele gimmick vind leunen).

Het feit dat leonard op zoektocht is en zichzelf iedere keer weer tot een moord aanzet enkel voor zijn eigen doel is zo verwerpelijk als het maar kan.

Ik denk wel dat je trouwens de rol van 'Teddy' in de zoektocht van Leonard te weinig invloed geeft. Je zou het namelijk ook als een pure uitbuiting van Teddy's kant kunnen zien dat Leonard al die moorden uitvoert.

avatar van dttom

dttom

Teddy bleek hem toch ook uit te buiten? Voor geld. Toch?