• 9.378.534 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.422.086)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

M. Rodriguez Fan

Heb hem eindelijk in handen weten te krijgen.... Ik ga hem vanavond lekker kijken. hopelijk net zo vermakend als iedereen zegt.

avatar van Droopy

Droopy

Wel goed blijven opletten, anders moet je vaak terugspoelen.

avatar van rzasa

rzasa

Of vooruit.

avatar van Droopy

Droopy

rzasa schreef:

Of vooruit.

Tja, welke kant spoel je op bij een film die omgekeerd chronologisch speelt ?

M. Rodriguez Fan

Zeer goede film. Memento heeft zo een indruk op mij gemaakt, gister toen de film afgelopen was heb ik zeker 1,5 uur nog over de film na zitten te denken. Een topper komt met stip binnen op 3 in mijn top 10. 4.5 sterren

avatar van Agony

dus de film was op tijd

bij nader inzien.... gewoon 5 sterren

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

meesterlijke thriller, met een zeer originele vertelwijze. Alles is al zo'n beetje gezegd over deze film denk ik. 4½ ster

avatar van thio95

thio95

Briljante opzet, je blijft echt bezig als kijker, onthullend einde.
(of is het nou begin?)

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Nog steeds een uitstekende film, maar na de zoveelste keer kijken vond ik het laatste kwartier ineens een beetje traag geworden. Nog steeds briljant geschreven, geregisseerd en gemonteerd, dat wel, en tijdloos goed geacteerd door Guy Pearce.

4.5 sterren

avatar van Wolverine

Wolverine

Eindelijk is gekeken (was lekker wakker vanavond), sublieme film. Als kijker heb je het geheugen van de hoofdrolspeler en wat er werkelijk voorheen is gebeurd blijft net als voor hem een vraagteken. Verhaal is toch vrij helder in tegenstelling tot eerdere berichten van enkele mensen.
Ook dat hij zich heeft aangeleerd briefjes te schrijven en foto's te maken om de nadruk te leggen op een combinatie van coordinatie, discipline en instinct, iets wat Sam Jenkins niet had. Om deze 3 woorden in zijn hersens naar boven te laten komen, stond die tatoo op zijn hand over Sam. Denk dat Sam inderdaad een patient was van Lenny, voor het "ongeluk" van Lenny (verhaal van zijn vrouw is ook gebeurd) herinnert hij nog veel, dus ook hoe hij de symptomen hiervan het best kan bestrijden (coordinatie enz. iets wat Sam niet kon met bijv die test steeds). Kijker wordt aan het eind alleen op een zijspoor gezet door Teddy die alsnog verwarring probeert te stichten om zijn eigen lijf te redden tegen Lenny te beweren dat hij eigenlijk Sam is.

vdc

Volgens mij is er niet één enkele waarheid in deze film, maar meerdere interpretaties voor een waarheid.
Want wàt er nu exact gebeurd is tussen de (vermoedelijke !) moord op Leonard's vrouw, en het (chronologisch gezien) vroegste ogenblik uit de film (Leonard in z'n hotelkamer), staat zo open, dat dit volgens mij op verschillende manieren ingevuld kan worden, alnaargelang de hypothese die men wil volgen. En meerdere hypothesen kunnen gestaafd worden door de volledige film.
In ieder geval een heerlijke thriller, en zeer subtiel gebracht.

avatar van Hobbes

Hobbes

op de buik van leonard's vrouw staat geschreven "You did it". wat is daar anders aan te intepreteren?

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Hobbes schreef:

Dat heb ik helemaal nooit gezien volgens mij... wanneer zie je dat dan?

Edit: Ik heb het ff nagezocht. er staat "I've done it" op de buik van Leonard. Dat is wel wat anders

avatar van Hobbes

Hobbes

same difference.

't gaat erom dat zijn vrouw dus zelfmoord heeft gepleegd (of zij heeft het samen met leonard gedaan). Zijn vrouw is dus helemaal niet vermoord, z'n zoektocht slaat dus nergens op. Hij is alleen misbruikt door die politieagent om hem die moorden te laten plegen.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Ik ben daar niet van overtuigd hoor, die indruk had ik helemaal niet.

Het staat er, volgens mij, om aan te geven dat hij uiteindelijk wraak heeft genomen op de moordenaar van zijn vrouw. Want zelf kan hij zich van die daad natuurlijk niks meer herinneren. Dat is volgens mij ook de hele symboliek van de film. Leonard voelt geen voldoening uit zijn wraak, omdat hij het zich uberhaupt niet eens kan herinneren, daarom zoekt hij (bewust of onbewust) dus steeds opnieuw naar de moordenaar (ook al heeft ie die waarschijnlijk de eerste keer al gevonden) om opnieuw HEEL EVEN voldoening te voelen.

Het is een soort vicieuze cirkel, op die manier. Zo interpreteerde ik de film.

Maar het is ook alweer fftjes geleden dat ik hem gezien heb, hoor.

vdc

Bovendien zou de flashback in verband met de moord op z'n vrouw dan fake zijn. Kan wel hoor. Maar toch, ik blijf erbij : welke denkpiste je ook volgt ; het kan je steeds wel lukken om de ganse puzzel ermee te omkaderen.

avatar van soboer

soboer

Ik heb deze film 1 jaar geleden voor het laatst gezien, maar wat ik er nog van kan herinneren is dat ik de film op deze wijze geinterpreteerd heb;Die agent vertelde aan het einde van de film de waarheid . Zijn vrouw leefde maar kon niet verder met hem leven door zijn aandoening. Hij kreeg hulp van die agent om de verkrachter van zijn vrouw te vinden ,dat is hem gelukt. Hij heeft die man vermoord en kreeg de voldoening die hij zo graag wilde(dit is te zien op de foto die de agent aan Lenny laat zien)Zijn vrouw leeft nog, want in een flasbackscene zie je Lenny naast zijn vrouw liggen met een tattoo op zijn buik, waarop staat I've done it.Deze tattoo heeft hij later verwijderd om zijn illusie in stand te houden. Nu is de vraag waarom blijft Lenny doorgaan met moorden. Ik denk dat hij bewust weet dat hij de dader al te pakken heeft gehad. Hij wil graag in de illusie leven dat de dader nog vrij rond loopt, omdat dit de enigste reden voor hem is om nog te blijven leven. Waarom wilde Lenny niet naar de kelder toe toen de agent zei dat daar de waarheid lag? Omdat Lenny bewust wist dat die agent gelijk had en hij dan niet meer in zijn illusie kon blijven geloven.

avatar van renske

renske

Sjoerd schreef:
Het is een soort vicieuze cirkel, op die manier. Zo interpreteerde ik de film.

Maar het is ook alweer fftjes geleden dat ik hem gezien heb, hoor.

Ik heb Memento vrij kort geleden gezien en kan mij erg in deze interpretatie van het thema vinden, Sjoerd.

vdc

2 dagen geleden de film gezien ; onvoorstelbaar hoe deze film blijft "hangen".

Duidelijk geen last van korte-termijn geheugenverlies.

Verhoogd naar 4,5*.

avatar van Hemdale

Hemdale

Echt een supergoeie film, zeer vermakelijk!

avatar van magnolia_

magnolia_

heb hem net voor de eerste keer gezien, ik vind hem nu net ietsje te overgewaardeert.

een 2de keer kijken zal de zaak wel ophelderen.

Toch zeer knap gemaakte, originele thriller

avatar van Newbie

Newbie

Ferm in elkander gestoken, maar daar blijft het bij. Geweldig hoe ze dit verhaal spannend maken, op een moment zelfs grappig.

Maar neen, Sorry, ik kan niet met plezier naar deze film kijken.

Het is eerder modern kunstwerk dat men in het muzeum voor moderne kunsten een plaats kan geven. (En dat is wat mij betreft geen compliment)

Het is zeker geen domme film, dat moet ik wel zeggen.

avatar van Redlop

Redlop

Film in palindroomstijl om zo te verbloemen dat de film behalve de oplossing van de complexe puzzel niet veel inhoudelijks te bieden heeft. Toch maar 2,5 *

avatar van rzasa

rzasa

Mooi gesproken Redlop!

avatar van sydney

sydney

Redlop schreef:

Precies! En een film die qua herhalingen nog vervelender is dan de zomerprogrammering op TV.

avatar van mister blonde

mister blonde

Redlop schreef:

vind sowieso de gegevens al geweldig; iemand die geen nieuwe herinneringen kan maken. origineel en interessant.
verder vind ik de zoektocht naar de moordenaars van zijn vrouw en alle vage types die daar in voor komen interessant.
hoe het karakter van pierce met zijn 'ziekte' omgaat, hoe zijn leven vergelijkingen vertoont met sammy jenkins die voor een groot gedeelte over zijn eigen leven blijkt te gaan. verder is het feit dat de film in deze stijl verteld wordt ook functioneel; zo weet de kijker net zo weinig als lenny en zijn de verrassingen des te groter.

dus ik vind hem inhoudelijk gezien meer dan oke.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

sydney schreef:

Nou nou Sydney... voor enige nuance geen ruimte . Deze film vond ik juist ontzettend origineel en heel boeiend opgezet. Ik de vergelijking die je schetst niet zo 1,2,3... (of is het in het geval van Mement 3,2,1 )

avatar van FisherKing

FisherKing

Redlop schreef:

Idd, het is een trucje (Marketing-technisch ook), net zoals RFAD. Bij nadere beschouwing gewoon erg leeg. En als ik er nog verder over nadenk krijg ik een nare smaak in mijn mond (vond die Pearce ook slecht spelen)

Vind dit ook niet een film die in de top100 hoort.

avatar van Redlop

Redlop

Wat was RFAD ook weer Fisherking?