• 9.378.629 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.422.086)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

Requim for a Dream

avatar van mister blonde

mister blonde

FisherKing schreef:

Idd, het is een trucje (Marketing-technisch ook)

waar slaat dat nu weer op?? omdat de manier van verhaal vertellen apart is en de makers duidelijk hebben geprobeerd (en daar zijn ze ook in geslaagd) een origineel verhaal neer te leggen is dat een trucje? belachelijk als je het mij vraagt. op deze manier kan je bijna elke film, of aspect van een film, wel een trucje noemen.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

net zoals RFAD. Bij nadere beschouwing gewoon erg leeg

Dit moet je me toch eens uitleggen... Bij Memento kan ik hier nog iets van voorstellen (hoewel ik het niet met je eens ben) maar Requiem for a dream een lege film Dacht het niet... (Ps. wellicht handig om de volgende post hierover bij RFAD te plaatsen).

mister blonde schreef:

omdat de manier van verhaal vertellen apart is .

En dat verkoopt lekker (zowel bij critici als bij het publiek), vergelijkbaar met die one-take van Russian Ark.

Mijn bezwaren richten zich niet enkel tegen deze "vorm" van vertellen, ook het standaardverhaaltje en de niet kloppende logica spelen een rol.

neo

Begrijp ik het goed dat je hiermee bedoelt dat filmmakers voortaan maar het verhaal gewoontjes moeten vertellen fk

FisherKing schreef:

Vraag ik mee zeer af in dit geval. Het had ook niet aan kunnen slaan bij publiek en pers. Moeilijk om vooraf te calculeren.

Ga je uitsluitend voor commercie, dan neem je niet zulke risico's.

neo schreef:

Tuurlijk Wel kloppend qua logica dan

neo

Leef je uit Fk verteld wat er qua logica niet klopt!

kappeuter schreef:

Ga je uitsluitend voor commercie, dan neem je niet zulke risico's.

Wat is het risico in dit geval ?

Een standaardverhaal ?

avatar van pjotr

pjotr

In ieder geval een 'op-safe-speel' verhaal...

avatar van dttom

dttom

wat een onzin, wat als de gimmick niet aansloeg dan zal het zogenaamde op safe speel verhaal je film niet helpen.

avatar van pjotr

pjotr

Eh nee ..ik bedoel juist dat bij films die voornamelijk vanuit commercieel oogpunt worden gemaakt een op-safe-speel-verhaal wordt gebruikt...

In Memento is dit juist niet het geval....vin' ik....:)

avatar van vdc

vdc

Vind dit ook niet een film die in de top100 hoort.

Gelukkig maar dat ie in de top100 staat ! Anders had ik de film nooit ontdekt, en was ie niet in mijn top10 terechtgekomen !

avatar van flicks

flicks

Mooi, spannend en origineel verhaal, niks aan toevoegen. 4.5 sterren.

avatar van EmDee

EmDee

Dat Nolan met zoiets akkoord gaat.

avatar van tovenaar

tovenaar

Ach zeur niet zo heren, tis een short movie van waarschijnlijk een minuut of 10 en is gewoon een memento-spoofje. Daar ligt echt niemand wakker om en Nolan al helemaal niet.

avatar van Pierre1

Pierre1

Zat geniaal in elkaar, vind ik

avatar van frenzy

frenzy

Vind dit ook niet een film die in de top100 hoort.

ik vind eeeecht van wel. zelfs in de top 10 misschien. staat daar ten minste ook een keer een nieuwe film ipv een oude klassieker voor de verandering. dit is echt een van de meest briljante films die de laatste tijd gemaakt is.

avatar van Jordy

Jordy

frenzy schreef:

staat daar ten minste ook een keer een nieuwe film ipv een oude klassieker

Er staan momenteel 2 films uit deze eeuw in de top-10

En vijf films van de laatste 10 jaar...

avatar van Stephan

Stephan

kappeuter schreef:

En vijf films van de laatste 10 jaar...

En die andere 5 zijn tijdloos, dus die zijn eignlijk ook als nieuw...

avatar van herman78

herman78

frenzy schreef:

dit is echt een van de meest briljante films die de laatste tijd gemaakt is.

Ik weet niet... Ik heb hem 2 keer gezien en na de tweede keer zien is er weinig speciaals meer van over... Het is een leuk trucje, maar daar houdt het wel een beetje mee op. Een top100 plaats is meer dan voldoende.

avatar van Droopy

Droopy

Eindelijk eens de kans gehad om deze film te herzien. Ik heb er meer van genoten dan van de vorige keer. Verhoogd naar 4 sterren

avatar van frenzy

frenzy

neo schreef:

Leef je uit Fk verteld wat er qua logica niet klopt!

het enige aan deze film dat niet klopt, is het feit dat lenny zichzelf altijd bewust is van zijn geheugenaandoening. zijn laatste langetermijn herinnering is dat hij op zijn hoofd geslagen wordt in de badkamer.

MaTtIeBoY

Ik viel verdomme zowat in slaap bij deze film.Absoluut geen film die je zomaar ff als tussendoortje moet kijken.

avatar van rzasa

rzasa

MaTtIeBoY schreef:

Ik weet niet, maar deze twee zinnen komen mij als zeer tegenstrijdig voor!

MaTtIeBoY

Vindt je ik vond er gewoon geen zak aan is het zo beter !!!

avatar van Stephan

Stephan

MaTtIeBoY schreef:

Vindt je ik vond er gewoon geen zak aan is het zo beter !!!

Als je 'je' door 'jij' kan vervangen is het gewoon stam hoor. Ik lees dat je er geen zak vond. Waar moest die te vinden zijn dan? En met 'wat' AAN is het beter? Het licht? Ik snap er niets van. Of zet ik jouw ontbrekende punten verkeerd? Of is deze reactie gewoon inhoudsloos?... Yep... dat is het.

Tussendoortje ?

Ik vind er sowieso niks aan. Maar jij geeft niet eens een reden waarom ?

Omdat je stoned was ?

Omdat je grootmoeder net weggevlogen was met de laatste bezemsteel ?

Omdat je ouders waren afgevoerd naar een raar oord ?,

Omdat de kabouters niet meer stonden op de schoorsteen , waar ze hun thuis hadden ?

Of omdat je de film wellicht niet begreep ?

Forgive my bad language in these matters. Hope the delete button will be in reach.