• 9.384.794 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van _Casper_

_Casper_

hele goeie film:), absoluut het kijken waard, sterk verhaal spannend, alleen dathondje doden hoefde van mij niet was een beetje teeeeeeee:(

HiLL

Fantastiche film!!! Ongelooflijk wat een kraker..zeker ook de twee hoofdrollen zijn zeer goed neergezet, wat ik zeker niet had verwacht, aangezien die twee normaal gesproken in sullige lachfilms spelen. Goed geluid, goed verhaal, veel spanning, goed gespeelt....echt een aanrader!!

T®inity schreef:

word niet goed van die overdreven beoordelingen. Deze film is zwaar overgewaardeerd.

Vind ik toch echt niet..kan zich meten met Memento..

avatar van CrazyD

CrazyD

Ik heb deze film gisteravond bekeken. Af en toe had ik echt zoiets van 'huh... nou snap ik er weer nix van' maar even later vallen de kwartjes allemaal weer. Een supergoeie film die ik echt iedereen aan kan raden.

avatar van dnY

dnY

Heb hem net afgekeken, en ben heel erg onder de indruk! Echt een heerlijke/goede film. Super verhaal! Halverwege denk je "waar gaat dit nou weer over", en later komt alles weer op zijn plaats

avatar van mezjurie

mezjurie

Heb deze film overlaatst voor het eerst gezien en vind het een echte aanrader. Deze film is gewoon kunst (stukken beter als Memento) en vergelijkbaar met films als Seven Monkeys. Gewoon 1 vd betere films van de laatste jaren!!

Een absoluut verdiende 4,5*!!!

avatar van braambes

braambes

Memento is slimmer, maar ik vind dit ook leuker om te volgen. En je bedoelt hoogstwaarschijnlijk Twelve Monkeys

avatar van Stevo

Stevo

Eindelijk weer eens een echt goede film gezien. Erg spannend en verrassend. Ik vind het vreemd dat sommige mensen 0.5 sterren kunnen geven voor dit. Een dikke 4 sterren voor mij.

avatar van Tara

Tara

Goeie film, goed plot en goed acteerwerk van Kutcher 4*

avatar van gertos

gertos

Aan het begin van de film vond ik het een tamelijk hoog 'B-gehalte' hebben, later kwam de vaart er lekker in. Dat sadistische mannetje, prima acteerwerk! Die blonde dame (in alle mogelijke gedaantes), idem.

Het mooiste dilemma vond ik toen ie met zijn ingrijpen een levensloop creeerde waarin alles koek en ei was, iedereen blij en gelukkig, alleen hijzelf twee armen miste! Wat nu te doen? Jammer dat moederlief hem voldoende motief schonk om deze levensloop weer teniet te doen. (Na een mislukte zelfmoordpoging, dat vond ik dan wel weer nobel van hem) .

Maar het leven hangt van toevalligheden aan elkaar, zoveel wijzer ben ik er wel weer van geworden. 4 sterren.

avatar van kijkert

kijkert

Je moet niet alles geloven wat je ziet.

avatar van D0N4LD

D0N4LD

Ik kan niet geloven dat deze bagerfilm zoveel stemmen krijgt, aston kutcher acteerd slecht, het is ovedreve dramatisch een plot met heel veel gaten

2,5/5

avatar van superloef

superloef

The Director's Cut heeft naar mijn mening een beter einde dan de theatrical version...

Briljante film, 4,5/5

avatar van Rob82

Rob82

ik heb dus de "The Director's Cut" gekeken en vond het eigenlijk wel een heel goed sluitend, kloppend en tevredenstellend emotioneel einde:) het klopt dan wel, het is perfect zonder hem en zouden die andere 2 miskramen hetzelfde meegemaakt hebben(kunnen ze nog 2 vervolgfilms maken ) , en de black-outs valt dus wel op zn plaats dan is ie vanuit de toekomst dingen aan het veranderen en dan veranderd de rest van zn leven weer in zn hoofd in de toekomst..echt goeie film, was onder de indruk.maar ik wil het andere einde ook nog wel weten/kijken.

avatar van dray

dray

D0N4LD schreef:

Ik kan niet geloven dat deze baggerfilm zoveel stemmen krijgt, Aston Kutcher acteert slecht, het is ovedreven dramatisch. Een plot met heel veel gaten.

2,5/5

Noem 'ns vijf gaten...

avatar van pjaspers

pjaspers

Ik vind dit met een 3.88 een zwaar overgewaardeerde film. Geeft er zelf een 2.5 voor. Orgineel verhaal maar matig uitgevoerd.

avatar van christian

christian

kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen het einde van de bioscoop versie en de director's cut?

heb alleen de director's cut gezien

Jan on fire

In het begin kon ik het allemaal niet echt goed volgen.. maar vond wel dat het later allemaal duidelijk werd. Een zeer goed in elkaar gezette film..

Ik heb ook de directur's cut alleen maar gezien. Maar vraag me af of het eind anders is... denk eerder dat er wat meer scene's inzitten.

avatar van christian

christian

superloef schreef:

Briljante film, 4,5/5

want ik had ook begrepen dat er een alternatief einde in de director's cut zit dus daarom wil ik weten hoe de bioscoop versie eindigt.

Jan on fire

hmmzz. dan vraag ik het me idd ook af hoe de bioscoop versie eindigt.

avatar van JakkeLuchtgitaar

JakkeLuchtgitaar

Mijn visie over deze film is dat Evan gewoon geestesziek is net als zijn vader en dat alles zich afspeelt in zijn hoofd. Daarmee is al die krititek dat er plotholes in het verhaal zitten, ook meteen neergelegd.

Ik denk dat je bij deze film je vooral moet laten meegaan en dat je dan best een aangename kijkervaring hebt. Waarna je achteraf is stil kan blijven staan bij het fenomeen van het Butterfly Effect of chaos-theorie. Ondanks wat schoonheidsfoutjes een zeer aangenaam kijkstuk met voer voor discussie (en dat is altijd interessant voor een film)

De gevangenisscene deed me onmiddelijk aan de film Slam denken (niet bekend hier, goedkoop te bestellen op R1 DVD via het net en een absolute aanrader) en wat bleek in de Making Of op de DVD? De schrijvers/regisseurs zijn grote fans van die film en hebben in dezelfde gevangenis gefilmd. (dus nogmaals Slam is een aanrader: prachtige prijswinnende cinematografie en poëzie (wel een hele andere film dan the Butterfly Effect laten we daar duidelijk over zijn), check out IMdB!!)

avatar van goldflyer

goldflyer

dray schreef:

Noem 'ns vijf gaten...

Ook ik ben zeer benieuwd

Jan on fire schreef:

hmmzz. dan vraag ik het me idd ook af hoe de bioscoop versie eindigt.

dan

gaat hij of zij, dat weet ik even niet meer, dood in de buik van de moeder en dan zie je de embryo dus daadwerkelijk doodgaan in de buik, heb het niet gezien maar gehoort van een vriend van me

avatar van Jorick

Jorick

Spoiler

HiLL

oeps ik d8 dat ik het goed had gedaan...

avatar van starbright boy

Werkt prima. Mensen die al op de film gestemd hebben zien de spoiler.

starbright boy schreef:

Werkt prima. Mensen die al op de film gestemd hebben zien de spoiler.

lol oke dan ben Noob

HiLL schreef:

dan

Hmmz.. dat gebeurde als ik me niet vergis in de director's cut ook..... misschien had ik dan wel de gewone versie gezien... vanavond maar eens even opzoeken.

avatar van as

as

JakkeLuchtgitaar schreef:

Dan maak je je zelf er wel erg makkelijk vanaf.

avatar van mimihopps

mimihopps

christian schreef:

Ik vind juist het andere einde beter en niet omdat ie daar...nou ja ik zeg het niet want ben ik een spoiler...