The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
_Casper_
hele goeie film:), absoluut het kijken waard, sterk verhaal spannend, alleen dathondje doden hoefde van mij niet was een beetje teeeeeeee:(
HiLL
Fantastiche film!!! Ongelooflijk wat een kraker..zeker ook de twee hoofdrollen zijn zeer goed neergezet, wat ik zeker niet had verwacht, aangezien die twee normaal gesproken in sullige lachfilms spelen. Goed geluid, goed verhaal, veel spanning, goed gespeelt....echt een aanrader!!
HiLL
word niet goed van die overdreven beoordelingen. Deze film is zwaar overgewaardeerd.
Vind ik toch echt niet..kan zich meten met Memento..
CrazyD
Ik heb deze film gisteravond bekeken. Af en toe had ik echt zoiets van 'huh... nou snap ik er weer nix van' maar even later vallen de kwartjes allemaal weer. Een supergoeie film die ik echt iedereen aan kan raden.
dnY
Heb hem net afgekeken, en ben heel erg onder de indruk! Echt een heerlijke/goede film. Super verhaal! Halverwege denk je "waar gaat dit nou weer over", en later komt alles weer op zijn plaats
mezjurie
Heb deze film overlaatst voor het eerst gezien en vind het een echte aanrader. Deze film is gewoon kunst (stukken beter als Memento) en vergelijkbaar met films als Seven Monkeys. Gewoon 1 vd betere films van de laatste jaren!!
Een absoluut verdiende 4,5*!!!
braambes
Memento is slimmer, maar ik vind dit ook leuker om te volgen. En je bedoelt hoogstwaarschijnlijk Twelve Monkeys
Stevo
Eindelijk weer eens een echt goede film gezien. Erg spannend en verrassend. Ik vind het vreemd dat sommige mensen 0.5 sterren kunnen geven voor dit. Een dikke 4 sterren voor mij.
gertos
Aan het begin van de film vond ik het een tamelijk hoog 'B-gehalte' hebben, later kwam de vaart er lekker in. Dat sadistische mannetje, prima acteerwerk! Die blonde dame (in alle mogelijke gedaantes), idem.
Het mooiste dilemma vond ik toen ie met zijn ingrijpen een levensloop creeerde waarin alles koek en ei was, iedereen blij en gelukkig, alleen hijzelf twee armen miste! Wat nu te doen? Jammer dat moederlief hem voldoende motief schonk om deze levensloop weer teniet te doen. (Na een mislukte zelfmoordpoging, dat vond ik dan wel weer nobel van hem) .
Maar het leven hangt van toevalligheden aan elkaar, zoveel wijzer ben ik er wel weer van geworden. 4 sterren.
kijkert
Je moet niet alles geloven wat je ziet.
D0N4LD
Ik kan niet geloven dat deze bagerfilm zoveel stemmen krijgt, aston kutcher acteerd slecht, het is ovedreve dramatisch een plot met heel veel gaten
2,5/5
superloef
The Director's Cut heeft naar mijn mening een beter einde dan de theatrical version...
Briljante film, 4,5/5
Rob82
ik heb dus de "The Director's Cut" gekeken en vond het eigenlijk wel een heel goed sluitend, kloppend en tevredenstellend emotioneel einde:) het klopt dan wel, het is perfect zonder hem en zouden die andere 2 miskramen hetzelfde meegemaakt hebben(kunnen ze nog 2 vervolgfilms maken
) , en de black-outs valt dus wel op zn plaats dan is ie vanuit de toekomst dingen aan het veranderen en dan veranderd de rest van zn leven weer in zn hoofd in de toekomst..echt goeie film, was onder de indruk.maar ik wil het andere einde ook nog wel weten/kijken.
dray
Ik kan niet geloven dat deze baggerfilm zoveel stemmen krijgt, Aston Kutcher acteert slecht, het is ovedreven dramatisch. Een plot met heel veel gaten.
2,5/5
Noem 'ns vijf gaten...
pjaspers
Ik vind dit met een 3.88 een zwaar overgewaardeerde film. Geeft er zelf een 2.5 voor. Orgineel verhaal maar matig uitgevoerd.
christian
kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen het einde van de bioscoop versie en de director's cut?
heb alleen de director's cut gezien
Jan on fire
In het begin kon ik het allemaal niet echt goed volgen.. maar vond wel dat het later allemaal duidelijk werd. Een zeer goed in elkaar gezette film..
Ik heb ook de directur's cut alleen maar gezien. Maar vraag me af of het eind anders is... denk eerder dat er wat meer scene's inzitten.
christian
Briljante film, 4,5/5
want ik had ook begrepen dat er een alternatief einde in de director's cut zit dus daarom wil ik weten hoe de bioscoop versie eindigt.
Jan on fire
hmmzz. dan vraag ik het me idd ook af hoe de bioscoop versie eindigt.
JakkeLuchtgitaar
Mijn visie over deze film is dat Evan gewoon geestesziek is net als zijn vader en dat alles zich afspeelt in zijn hoofd. Daarmee is al die krititek dat er plotholes in het verhaal zitten, ook meteen neergelegd.
Ik denk dat je bij deze film je vooral moet laten meegaan en dat je dan best een aangename kijkervaring hebt. Waarna je achteraf is stil kan blijven staan bij het fenomeen van het Butterfly Effect of chaos-theorie. Ondanks wat schoonheidsfoutjes een zeer aangenaam kijkstuk met voer voor discussie (en dat is altijd interessant voor een film)
De gevangenisscene deed me onmiddelijk aan de film Slam denken (niet bekend hier, goedkoop te bestellen op R1 DVD via het net en een absolute aanrader) en wat bleek in de Making Of op de DVD? De schrijvers/regisseurs zijn grote fans van die film en hebben in dezelfde gevangenis gefilmd. (dus nogmaals Slam is een aanrader: prachtige prijswinnende cinematografie en poëzie (wel een hele andere film dan the Butterfly Effect laten we daar duidelijk over zijn), check out IMdB!!)
goldflyer
Noem 'ns vijf gaten...
Ook ik ben zeer benieuwd
dan
gaat hij of zij, dat weet ik even niet meer, dood in de buik van de moeder en dan zie je de embryo dus daadwerkelijk doodgaan in de buik, heb het niet gezien maar gehoort van een vriend van me
Werkt prima. Mensen die al op de film gestemd hebben zien de spoiler.
HiLL
Werkt prima. Mensen die al op de film gestemd hebben zien de spoiler.
lol oke dan ben Noob
dan
Hmmz.. dat gebeurde als ik me niet vergis in de director's cut ook..... misschien had ik dan wel de gewone versie gezien... vanavond maar eens even opzoeken.
as
mimihopps
Ik vind juist het andere einde beter en niet omdat ie daar...nou ja ik zeg het niet want ben ik een spoiler...

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control