The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
pietje punk
super film! niet verwacht! goed verhaal, goede onverwachte dingen! ik vond zelfs kutcher goed :S
als je niks te doen heb stap de bios maar in en ga deze kijken! zal je niet tegenvallen
pjhoomans
Goed uitgebalanceerde film in de vorm van back to the future.
De resultaten van zijn tijdreizen zijn steeds erg verrassend en het eind is zelfs schokkend goed! Topfilm. *5
T®inity
word niet goed van die overdreven beoordelingen. Deze film is zwaar overgewaardeerd.
Jassie
Maar jij bent dan ook weer het andere uiterste!
Rujar
Ga nou niet kinderachtig doen door een 0,5 ster te geven.
Kijk dat je de film niet goed vind prima, maar een halve ster (????).
Ik geeft LOTR toch ook geen halve ster, terwijl ik ook walg van al die beoordeling.
Ja stem tegen Stem SP
Ik vind al die lof ook een beetje overdreven, The Butterfly effect is een vrij standaard hollywood vehicle. Een andere insteek en redelijk orgineel verhaal, in die zin best te waarderen. De uitwerking is vrij standaard en weinig bijzonder.
Maar als mensen van een film onder de indruk zijn en hebben genoten waarom zou je dan geen hoge waardering geven?
T®inity
Ik vond hem een halve ster. Ik heb geen statement gemaakt dat hij zo laag krijgt omdat iedereen er zo lovend over is. Ik vond de film niet meer waard dan een halve ster. Na de film gezien te hebben schokte het mij gewoon dat hij zo hoog stond. De film bereikte mij niet, ik had heel de film het gevoel dat ik naar een film aan het kijken was die allerlei elementen van andere films bevatte. Het oogde allemaal heel erg standaard. Film vol cliches.
Misschien bij herziening hoger maar zal ook niet meer worden dan 1,5 ster.
mrdig
sliders... dat waren nog eens mooie tijden
Maar goed, ik vond het een goede film, goed uitgewerkt en goed geacteerd.
Helemaal mee eens, sinds wanneer moet een film perse vernieuwend zijn om een hoge waardering te kunnen krijgen? Ik ben een fan van Donnie Darko, Memento, etc, maar omdat ik dit ook een prima film vind geef ik hem 4 ster.
Inmiddels zijn er dus vele mensen die dit een baggerfilm vinden, ik zou wel willen weten waarom, noem es een paar argumenten.
En dat de film niet vernieuwend is, is geen argument natuurlijk...
T®inity
Voor sommigen kan dat genoeg reden zijn. Waarom zou je een film goed gaan beoordelen als er genoeg films zijn die die inhoud hebben. Dan denk je ook van : "dat heb ik nu wel gezien" en dat resulteert dan in een lage beoordeling. Logisch vind ik.
* een talentloze scriptwriter, en een editor die net twee grafische effectjes onder de knie heeft...
* het script rammelt aan alle kanten, zo erg dat je eigenlijk alleen nog maar met de film kan lachen. Wat dus duidelijk niet de bedoeling blijkt te zijn.
* maar verder is dit een afschuwelijke template film, met slechte acteerprestaties (altijd opletten met kinderen!), een ramp van een script en een hele hoop clichés.
Hoe en waar het script rammelde kan ik me al lang niet meer herinneren ... al kan ik me uberhaupt van deze film niet veel meer herinneren eigenlijk.
Trinity : als iedereen z'n lage stemmen niet onderbouwt met een berichtje, is het logisch dat er enkel lovende kritieken te lezen zijn ...
Daar zit wat in
markpennings
Waarom wordt deze film zo vergeleken met dony darko, ik heb donie darko nog nooit gezien, lijkt hij dan zoveel op deze film??? En wat zijn dan de overeenkomsten. Ik vind deze film erg goed. Ik heb mijn stem verhoogd naar 5*
markpennings
Dan is dat toch nog geen reden om deze film zwaar onder te waarderen, je geeft deze film 0.5* dus je vind de Blue lagoon net zo goed als deze film, heb je overigens de film wel gezien, kan me niet voorstellen dat je dan zo laag waardeerd. Je hebt geen verstand van films en vernieuwing.
Nee da's waar ... vernieuwing in films, daar heb ik het niet mee ...
PatrickL
... Je hebt geen verstand van films en vernieuwing.
Deze film is natuurlijk reuze vernieuwend
. Gelukkig hebben we filmkenners zoals jij op de site die ons kunnen vertellen wat goede films zijn.
Rujar
Vernieuwing.... (??) aboluut onzinnig.
Ik vindt LOTR deel 2 en 3 nou ook niet echt vernieuwd, maar krijgt toch een behoorlijk hoog cijfer.
(Ja idd daar ben ik weer met de vergelijking van LOTR, Wat overigens echt een matige "K" film is)
Film spreekt je aan ja of te nee. De beoordeling van een film hangt van heleboel factoren af.
Bijvoorbeeld de gemoedstoestand, stemming, genre.....
markpennings
Wat is nu je point Rujar??? wat wil je zeggen??
cornelis
een editor die net twee grafische effectjes onder de knie heeft
Wat heeft een editor met grafische effecten te maken?
morpheus
Wat heeft een editor met grafische effecten te maken?
Dat is een beetje mierenneuken cornelis je weet best wat Onderhond bedoelt neem ik aan.
't Was tijdens sceneovergangen, vandaar mijn verwarring waarschijnlijk.
Hierbij mijn schriftelijke en oprechte verontschuldigingen voor al het onbegrip, twijfel en verontwaardiging die deze opmerking teweegbracht. Ik zal het echt nooit meer doen.

cornelis
Dat is een beetje mierenneuken cornelis
Absoluut.
Je kunt die man hooguit verwijten dat hij ook The Skulls heeft gemonteerd

Het zij je vergeven
morpheus
Dat is idd op zich al mierenneuken
Ik was waarschijnlijk ook gewoon aan het mierenneuken
Het kwam mij trouwens ter ore dat jijzelf editor bent dus ik snap je reactie nu wel....
cornelis
Het kwam mij trouwens ter oren
Ter ore. Het mierenneuken gaat gewoon door
De alarmbellen gaan nogal snel rinkelen, ja.
jassonn
Nee,waarom snap ik ook niet.
BS
ahum .. zie dat ik hem op 4 april al had en hem nog niet gezien heb !! hoe is het mogelijk he ?
Vanavond wordt het butterfly-avond.Laat jullie wel weten wat ik er van vond !
BS
geweldige film!!
Zie net dat de directors ook Final Destination 2 geschreven hebben.Het 'type' verhaal komt daar wel mee overeen.
Dit is een film met een goed verhaal,het wordt goed opgebouwd,is leuk om in mee te gaan en spannend.
Het visuele aspect laat niks te wensen over.De overgangen zijn goed en zien er prima uit.Er word lekker in geacteerd en het 'tijdzeizen' gebeuren wordt niet gelijk uit de doeken gedaan maar je moet zelf ook een beetje meedenken.
Heerlijke film die prima in mijn straatje valt en prima uitpakt.4,5*
Pjelew20
Ligt hier op dvd naast me, heb hem even zitten kijken maar vind het een zieke film.. echt een waar je van moet houden.. Zoals hierboven al vermeld is het acteerwerk verder prima in orden is het een goed opgezette film.
DaaaNtje
Ik ben gewoon onder de indruk..
dit soort films zetten je aan het denken..
en ik vond het einde bijzonder goed..
Ik geef hem gewoon 4,5*

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control