The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
titan
Mwahhh, wel aardig hoor maar niet meer dan een Lola Rennt-light of Donnie Darko-light. Zeker geen materiaal voor de top 250. Wat lijkt die Ashton Kutcher trouwens op Gael Garciá Bernal. 3*.
Bloompje
Wat lijkt die Ashton Kutcher trouwens op Gael Garciá Bernal. 3*.
Amaai. Waar zie jij die gelijkenissen dan? Aan de taal en de huidskleur kan het niet liggen...
Flanagan
Gewoon een film waar je niet rustig en relaxed naar kunt kijken .......en daar hou ik van .
Spannend van begin tot einde .
4.5 voor mij.
ellie
Super film, erg goed in elkaar gezet. zet je aan het denken en blijft nog lang bij. Wereld film.
unholylove
oehh goede film
hele mooie schrikeffecten en fantastisch verhaal!!!!!
rik_kubrick02
Beste filmfans, dit is echt een veel te hoog gemiddelde voor een zeer middelmatige film! 3* is eigenlijk nog te hoog. Ga naar iets anders en laat deze voor een 'rainy dvd day'
Devastation HCT
Ik geloof dat ik "the butterfly effect" eerder heb gezien in The Simpsons. (Je weet wel, broodrooster, Homer, etc.)
In deze film is het gewoon uitgewerkt en de humor is eruit gehaald. Hoewel ik heel vaak klassieke acteerblunders zag en dat het af en toe voorspelbaar was, toch had deze film ook wel zijn goede kanten. Het verhaal is goed uitgewerkt en er komt weleens iets verrassends om de hoek kijken. Het blijft allemaal nog wel realistisch. De regie en de schrijvers hebben dus niet geneigd naar hele rare dingen zoals dat Evan opeens de wereld domineert of zo.
Al met al een twijfelachtige 4*
Spineglass
als je een 3 tehoog vindt. stem zelf dan geen 3. iedereen mag zn eigen mening geven en jij stemt dus niet voor iedereen. laat ze lekker stemmen en hou dat commentaar voor je. bedankt
Flanagan
Sluit ik me helemaal bij aan ............... ieder zijn eigen smaak dacht ik zo !
Ik vind bijvoorbeeld alle 3 Lord of the rings niet goed maar ik vind 't fantastisch dat mensen d'r zo van genoten hebben.
heinvaneken
Oke ik heb dus de gewone versie gezien. Nu is mijn vraag: Aan het begin en ergens op het eind schrijft hij iets van: als je dit leest ben ik waarschijnlijk al dood. Doelt hij hiermee op de zelfmoord die hij pleegt in de director's cut, die ik dus niet gezien heb?
jassonn
Ik heb de Director's cut ook nog niet gezien, maar ik denk wel dat hij daar naar refereert.
saske
Ik zou de director's cut ook eens graag willen zien.
dttom
Aangezien deze film hier de hemel wordt ingeprezen door de newbies van de site ben ik hem maar gaan kijken.
Het acteerwerk van de kinderen is ronduit slecht en ashton kutter is ook niet echt bijzonder te noemen.
Verder klopt er helemaal niks van het verhaal, er wordt namelijk gesuggereerd dat hij terug gaat naar de momenten van zijn blackouts en dat die juist zijn ontstaan doordat hij vanuit de toekomst daar naar terugkeert. Nou wil ik dit allemaal best aannemen, maar als je binnen deze opzet fouten gaat maken, ben ik niet meer bereid dat door de vingers te zien. als er mensen zijn die dit precies uitgelegd willen hebben, hoor ik het wel.
Aardig idee, maar slecht uitgewerkt. En dan blijft er niet meer over dan een film met een quasi popi slim verhaal met ashton kutcher die net zo quasi popi slim probeert over te komen. Eigenlijk staan ashton en deze film aan elkaar gelijk, allebei erg middelmatig maar populair.
saske
Ik vind het toch 1 van de betere rollen van Ashton Kutcher.
aryan
Ja dat is ook niet zo moeilijk.
Ik vind trouwens dat de titel niet echt klopt, want volgens die theorie zou een vlinder ergens in china een orkaan kunnen veroorzaken in zuid amerika (zoiets was het toch?)
Met andere woorden: kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Maar in de film, als Kutcher terug in de tijd gaat dan veranderd hij toch geen kleine dingen voorkomen dat een baby en haar moeder dood gaan noem ik geen kleine verandering in je leven
king7
een heel apart verhaal,behoorlijk goed bedacht alleen het eind was wel een beetje voorspelbaar
rolsnol
ben het met be3f eens dus ook voor mij:
erg goede film, samen met "Man on Fire" een van de beste van dit jaar!
quake
zeer zware film... Het is een film waar een gevoelige kijker niet goed van is. Alle erge dingen die je kan meemaken, maak je in deze film mee. Als je van in het begin op je stoel zit en je laat meedrijven met deze film. Zal je zeker geshokt zijn wat er allemaal gebeurt.
Het lijkt zeer sterk op Stephen king. Want die heeft altijd verhalen met kinderen, en kijkt steeds terug in de tijd.
Bij deze film is dat niet anders. Het is van het begin al dat je ziet hoe de wereld rondom jou verandert als je het vroeger anders had gedaan.
De clue is: ofwel vind je het allemaal over the top en belachelijk, ofwel vind je dit een steengoede film, en zeker één om over na te denken...
nappie
wat mij opvalt (ja, ja, ik ben een newbie maar wel 31 en veel films gezien) is dat deze film een beetje dezelfde impact heeft als fight club destijds...
fight club is inmiddels een geacepteerde klassieker, dus de zogenaamde kritische filmkenners hoor ik er niet meer over.
ik verwacht dat deze film het zelfde lot zal ondergaan... een instant klassieker dus.
@ de kritische filmkenners... it's entertainment, is it so hard to enjoy???
FisherKing
Haha. Wacht nog effen 20 jaar.
PoMeLo
hmmz mooie film
maar ik snapte 1 ding eigelijk niet
als ie in de gevangenis zit, dan raakt ie bevriend met zijn celgenoot en wil ie bewijzen dat ie door jezus gestuurd is ofzoiets zodat die celgenoot hem helpt....
hij gaat dan trug in de tijd en dan gaat hij met z'n handen tegen die pinnen/naalden slaan waardoor hij littekens over houd op zijn handen.
en nu gaat 't als volgt in de film dat die celgenoot dus eerst ziet dat hij GEEN littekens heeft, en dan plosteling wel... en dus gelooft hij hem.
Maar dit klopt niet want er zou nooit een tijd geweest zijn waar die gast GEEN littekens had immers hij ging trug in de tijd om dat te veranderen
Dus zou die celgenoot alleen kunnen herinneren dat hij die littekens altijd al heeft gehad en niet dat hij er eerst geen en dan plosteling wel had
kan iemand dit verklaren?
voor de rest vond ik het een goeie , aparte film.
Goed verhaal en acteerwerk was redelijk
Blijkbaar wel hé, als er lage stemmen door hen gegeven worden. Ik vond het in ieder geval allerminst entertaining.
Jordy
is dat deze film een beetje dezelfde impact heeft als fight club destijds...
Ik wil niet denigrerend klinken, maar Fight Club werd wereldwijd door filmliefhebbers als moderne klassieker binnengehaald, bij deze film wordt de boel ontzettend omhooggestemd door tientallen newbies die alle klassiekers met gelijke thema's nog nooit gezien hebben.
Jordy
"Klassiekers" is misschien een groot woord, laat ik heb op "erg goed ontvangen films van de afgelopen jaren" houden. Films als 12 Monkeys, Donnie Darko.
jassonn
Ah zo, en mag ik daar dan Frequency aan toevoegen, ook niet slecht.

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Fantasy / Drama, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control