The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
Keezz
Ik ken de laagste waarde toe om het in mijn ogen veel te hoge gemiddelde om laag te halen.
goed zo!........
Jordy
Niets "goed zo", corrigerend stemmen is absoluut niet de bedoeling op deze site.
marvin1988
Ik vond het een hele mooie film.
Ik en de andere die zaten te kijken waren helemaal in trance, dat hadden we nog nooit bij een film. Mensen moeten niet zeiken want de acteer talenten waren toppie. En ook al lijkt het op tijdreizen in de film, het heeft volges mij te maken met een gave die Evan's vader ook had, en de film wil wat duidelijk maken.
"Je moet je leven laten lopen zoals het loopt, je moet niets veranderen want dat lukt bijna niet."
En ja de film is makkelijk te begrijpen en ja zo niet dan ehb je niet veel hersens. Maja k kijk ook wat vaker psychologische films. Want dat is deze film.
Deze film krijgt van mij een 10+ zeker te weten. Top film.
Jordy
Het zijn juist allemaal 15-jarige knulletjes die deze film goed vinden, de "doorgewinterde" filmkijkers kraken deze film op deze site juist af. Ik denk dus dat je het fout hebt...
Jordy
Toch maar tijd voor een ironie-smiley...
Oh sorry...
Banjo
- 2042 berichten
een knap gemaakte film,die ik nog een keer ga kijken dat is echt wel een must denk ik, om echt alles te snappen.
3 1/2 ster misschien nog een halvje er bij
aurora
hoi..ahum ahum..dit is mijn eerste berichtje, dus niet meteen mij neersabelen a.u.b.
Vanwege the butterfly effect ben ik juist lid geworden van MovieMeter...hoe dat zo?
Na het zien van deze film was ik heel benieuwd wat anderen over the butterfly effect te melden hadden en ik ben heel verbaasd dat er zo veel grote meningsverschillen zijn. Ik vond het juist een erg goede film, spannend en goed geacteerd. Het is een film waar ik nog een aantal dagen over nadacht en die ik graag nog een tweede keer zou willen zien.
Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat ik wel van science fiction/fantasy houd.
GerwinF
We sabelen echt niet iemand neer, zeker niet na het eerste berichtje.....toch?
Ik zag net de trailer van The Jacket, zat wel een beetje in dezelfde lijn als deze film kreeg ik de indruk. Lijkt me net als deze film erg tof. (en nu mogen jullie MIJ neersabelen).
Welkom in ieder geval!
mvdw89
Moet deze film zien, iedereen vergelijkt hem met donnie darko en dat is natuurlijk een meesterwerk.
DRJeFF
Gisteren gekeken,nu nog vol van.
Erg goed verhaal en ook heel belangrijk;goed gespeeld door de kindacteurs.
Een film die je echt van het begin tot einde beetpakt en niet meer loslaat.
Was even bang dat op t moment dat ie zn liefje terughad en het leventje perfect leek te zijn ,de film zo`n gladde draai kreeg met n afschuwelijk happy slijmerig end.Maar nee,de film draait weer 180 graden,en zo gaat dat steeds door.Wel 3 keer gedacht dat het einde van de film in zicht was.
Kortom een meesterwerkje in zn soort..
5 sterretjes--vooral omdat ik weinig van deze film wist,en eigenlijk films met teeny-stars zoals Ashton Kutje normaliter lekker laat liggen.
dutchtuga
Nr. 64 in de alternatieve top 100??? Alsjeblieft zeg....Dit is een matige film die intelligent probeert te zijn maar waar t absoluut niet lukt.....beetje kinderachtige films, waar de acteurs goed bij passen.
timbo_
Is toch echt stukken minder
Spun
Ik heb de film gisteren gezien, en moet zeggen dat ik het verhaal wel erg goed in elkaar vond steken. Ik vond alleen het acteerwerk niet bepaald briljant. Met name de kindacteurs vond ik stuitend slecht spelen. Hierdoor had ik wel wat moeite met in de film te komen.
Het film begon echter steeds meer te boeien en werd steeds beter totaan het einde. Het einde zelf was ronduit bedroevend. Deze film had zeker een slechter einde verdient, bijvoorbeeld dat hij door de gevolgen van de ontploffing niet meer had kunnen tijdreizen, doordat hij niet meer had geschreven sinds die tijd, of dat hij als gevolg van de laatste tijdreis een fatale hersenbloeding had opgelopen, of dat hij de laatste tijdreis met behulp van de film niet meer had kunnen maken doordat de achtervolgers binnenkwamen en de projector omstoten waarna hij gedrogeerd werd gehouden en niet meer tot tijdreizen in staat zou zijn.
Allesbehalve dit zoetsappige einde. Het ontbrak er nog maar aan dat hij alsnog met Kaleigh zou trouwen en lang en gelukkig zou leven.
Toch een hele goede film die echter vele malen beter had kunnen zijn met het juiste eind.
**PrinCeSs L **
echt een super goede films. waar je nog dagen over na kunt denken. Echt een mooi niet alledaags verhaal. boeit idd van begin tot eind. AANRADER!!!
yvonne
Dit is echt een geweldige film, met een mooie verhaal dat je wel echt moet blijven volgen. Zulke films worden er helaas te weinig gemaakt!!!!
Spun
Agony
- 1985 berichten
Ben ik dan de enige die vindt dat de film anders had moeten aflopen....??
, ik vond het zo eingelijk wel perfect.....
aurora
ben het wel een beetje met je eens, vond het wel flauw dat ze elkaar dan weer jaren later bijna tegen het lijf lopen. Had van mij niet meer gehoeven.
WB
Wat een geweldige film zeg! Ashton Kutcher speelt zeer goed, het verhaal is geweldig en uniek (zo ver ik weet), erg spannend, en zeer mooie effecten (het verdwijnen en aanmaken van de herinneringen)! Deze komt ook zeker in mijn collectie...
5 Sterren!
DRJeFF
Madecineman (moderator films)
Ben ik dan de enige die vindt dat de film anders had moeten aflopen....??
Tip: De directors cut heeft een geheel ander alternatief einde.
aurora
Inderdaad, ik ben blij dat het geen dramatisch einde was maar ik hoefde niet meer te zien wat al duidelijk was aan het einde.
hans050
De vergelijking die hier wel gemaakt wordt met Donnie Darko vind ik absoluut onbegrijpelijk.
Het thema van DD is een geheel andere (welk thema? ..dan heb je de film nooit goed bekeken....).
Het gegeven van tBE is op zich boeiend, maar niet echt ten volle uitgewerkt en benut.
Maar DD roept een sfeer op en stelt vragen aan de kijker......bij tBE is halverwege de film het trucje duidelijk en krijgt Kutcher alle kans, zonder risico's, het verloop van de geschiedenis te beinvloeden.
tBE kon mij dus nauwelijks boeien.
donkie
zeer goede film! als je je hoofd er goed bijhoud is het goed te snappen! maar echt de moeite waard!
Elsenburg
Erg goede film, Kutcher viel me mee. Ik was aangenaam verrast en ga hem zeker nog een keer kijken, 4*
diddledidoo
Sommige films vragen erom om gekopieerd te worden. Wat is dat toch, met die moviereleases? Niet dat de makers daar iets aan kunnen doen overigens, maar het is wel iets dat ik me vaak afvraag. De ene film ligt razendsnel in de winkels en deze is al geruime tijd uit op huurdvd. Wanneer ik een verkoper vroeg wanneer hij zou uitkomen op koopdvd, dan kon niemand me daar een zinnig antwoord op geven, sterker nog; ze konden hem niet eens in de computer vinden. Inmiddels is hij dan te koop zie ik.

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control