• 9.380.120 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van ace leader

ace leader

schreef:

dit is een old school horror en niet vergeten dat hij van de '80 is.

deze film was een mijlpaal voor de horror geschiedenis en is inderdaat niet te vergelijken met een horror van nu.

voor de horrors van de golden 80's moet je zijn om er van te genieten, you love it or you hate it !!!

ik hou juist heel erg veel van horror. Maar dit is geen goede horror, dit is een saaie, medogenloze killerfilm met wat voor doel? Het verhaal was: 'je moet dood'. De film is heel erg duister, negatief en hij is gewoon slecht. Geen goeie soundtrack, slecht acteerwerk, niks fascinerends

Een film als Halloween is tenminste nog echt spannend en mooi gedaan met muziek en goeie acteurs. En nog wat verhaal in plaats van de hele dag moorden. Hetzelfde geldt voor Alien, die film heeft ook nog een erg goed verhaal en goede special effects en is superspannend en mooi gemaakt

Friday the 13th is gewoon een nachtmerrie om naar te kijken en vooral dus saai. Ik kan wel snappen dat dit een klassiekertje is enzo maar het wil niet zeggen dat het een mijlpaal is ofzo. dit is gewoon een beroerde film

ace leader schreef:

Deze film vond ik eigenlijk helemaal niks. Het verhaal gaat eigenlijk nergens over, of met andere woorden: moord, moord, moord. Een en al moorden. De film is op zich best eng en spannend maar je moet er van kotsen. Laat er dan minstens een beetje emotie een rol in spelen. Dvd gekocht, meteen weggegeven

Beetje emotie in spelen hé? Volgens mij is dit één van de weinige horrors waar op het einde een speech van jewelste emotie wordt gegeven. Ook de motieven berusten op emotionele onrust.

avatar van ace leader

ace leader

Friday the 13 th schreef:

ja ik snap het wel, maar de film gaat een en al over moord lijkt het, zonder enige spectaculaire of grappige momenten dus daarom vind ik het niks

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Matige overgedateerde maar toch wel leuke horrorklassieker, ik vond alleen de soundtrack enorm verschrikkelijk, het acteerwerk is ook buitengewoon slecht en de moorden zijn gewoon vervelend in beeld gebracht. De reden dat dit te wijten is aan het feit dat de film uit 1980 komt vind ik maar een flauwe reden aangezien films als The Shining en The Exorcist hier geen last van hebben. Maar het verhaal is ondanks dat alles wel vrij vermakelijk en het einde is best wel goed, al lijkt het einde een beetje gekopiëerd te zijn uit Carrie..

MNV2 schreef:

al lijkt het einde een beetje gekopiëerd te zijn uit Carrie..

Leg eens uit. Ik ben benieuwd, is me nog niet echt opgevallen qua gelijkenissen. Bedoel je dat allerlaatste schrikmoment?

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Friday the 13 th schreef:

Ja, er zitten duidelijke gelijkenissen in: waar de hand bij Carrie uit de grond schoot alsof het uit de hel naar boven kwam daar deed deze film net hetzelfde met die jongen, en in allebei de films wordt dat gedroomd door een hoofdpersonage.

avatar van erik1677

erik1677

friday the 13th is een must voor elke horrorfan.

laten we even buiten beschouwing laten hoeveel delen er volgen op dit 1e deel, maar dit 1e deel is toch een klasieker in he horrorgenre.

geweldig ook de sfeer in het kampgebeuren, en hoe me de personages een beetje uitwerkt.

gelukkig niet te veel, ant we zitten imrs naar een horrorfilm te kijken.

De scene met de speerpunt dor het bed gstoken blijft zelfs nu nog geweldig.

Zelfs voor die tijd, namelijk 1980, zat er behoorlijk wat gore in deze film.

En persoonlijk denk ik dat hee veel die hard horrorfreaks deze film ook koesteren, ik in ieder geval wel.

een leuke film en heb friday the 13th altijd leuker gevonden dan andere horror films zoals nightmare on elm street en halloween

avatar van charmed one

charmed one

ik ben vet fan van de friday reeks met deze film is kevin bacon bekent geworden dit is echt een klasieker slashers kwam toen echt in dit is gewoon een horror die je gewoon moet gezien hebben

en het is de moeite waard

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Na de film A nightmare On Elm Street vind ik dit de beste horror film van de jaren 80.

avatar van uberjason

uberjason

Ik vind Friday the 13th ook een klassieker. Hij heeft overduidelijk een sfeer die je niet kunt remaken, of overtreffen. De soundtrack klinkt gruwelijk, maar zit als je er als soundtrack liefhebber goed naar luisterd, verbluffend slim in elkaar. Betsy Palmer en Adrienne King zijn erg vermakelijk als ze samen in beeld zijn, en Jeanine Taylor geeft wel degelijk een komische noot in de film (kijk het stukje in de w.c. kabine...) Deze film bevat alle ingredienten voor een succes: muziek, verhaal, SFX, acteerwerk en schrik effecten en is in mijn ogen nog steeds sfeervol en boeiend. Ik kijk deze film altijd tot en met de aftiteling....mooie muziek.

schreef:

deze film was een mijlpaal voor de horror geschiedenis

Yeah right

avatar van clockwork72

clockwork72

Dat is echt zo.

augurkje

En jij hebt de begin jaren 80 meegemaakt om te kunnen concluderen dat het zo was toch.

Nu mag je ook gelijk uitleggen wat voor mijlpaal deze anti-enge film bereikt had toentertijd.

augurkje schreef:

Je moet niet in de jaren 80 geboren of opgegroeid zijn om te kunnen concluderen dat Friday The 13 th één van de moeders is van het slasher genre.

De film was een gigantisch succes. Black Christmas en Halloween waren nog net iets eerder, maar Friday The 13th was bruter en choquerender (in die tijd wel te verstaan!). Op meerdere sites staat te lezen dat mensen weggelopen zijn uit de bioscopen. Ook Sean Cunningham krijgt nog steeds veel lof over deze film. De film had een impact, is ook de langste serie ooit in de horrorgeschiedenis.

Zeggen dat deze film niets te bepalen heeft in de horrorgeschiedenis vind ik nogal onverantwoord.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Inderdaad. Friday the 13th was niet origineel, maar catapulteerde wel het slasher genre naar ongekende hoogtes. Misschien eerst wat research werk doen?

Friday the 13 th schreef:

Slashergenre begon populair te worden dankzij Halloween (wie weet van welke film Halloween een aftreksel was). Films als Friday the 13th of Prom Night (om er een extra voorbeeld te geven) waren gewoon aftreksels van Halloween.

Dat deze films toevallig bescheiden succesjes waren gezien hun lage budget wil nog niet betekenen dat ze voor een mijlpaal hebben gezorgd in de geschiedenis van het horrorgenre.

Uiteindelijk zijn het zeer matige horrorfilms en dat zullen ze ook blijven, tenzij er fanatieke fans, zoals jullie, er toch een meesterwerk proberen in te zien. Niet dat het een meesterwerk is ofzo.

En al voor Friday the 13th waren er zogenaamde shockerende films gemaakt, zeker de Italiaanse horror was een tijdje populair voor de mensen van de wansmaak.

Dus qua slasher en shockeffect had deze film eigenlijk niets toe te voegen binnen de platgetreden paden van het oh zo bekende horrorgenre of zoals jullie het noemen 'horrorgeschiedenis'.

Verder krijg ik bijna medelijden met het publiek van toen. Misschien moesten ze het maar bij de Disney movies houden als ze al na het zien van een mes de zaal verlieten.

dutchtuga schreef:

Bedoel je met research stiekem ff snel wikipedia doornemen?

Oh ok, bedankt voor je adviesje.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

augurkje schreef:

Bij Halloween begon het inderdaad allemaal, ja. Hoewel ook Halloween leentjebuur speelde bij Black Christmas, The Texas Chainsaw Massacre en Psycho, voegde Carpenter elementen uit die drie films samen om er zelf een subgenre mee te creëren: de slasher.

Dat het een aftreksel was, neemt toch niet weg dat dit een genre nóg populairder en rijker heeft gemaakt? Friday the 13th was immers het begin van de pretentieloze popcorn slasher.

Bescheiden? Friday the 13th werd gemaakt voor 700.000 dollar en bracht alleen in de VS 40 miljoen dollar op.

Ik weet niet wat jouw criteria voor een meesterwerk zijn, maar als ik een film keer op keer kan herzien, de sfeer ijzersterk is en het concept voor talloze herhalingsoefeningen heeft gezorgd, kan ik wel spreken van een meesterwerk.

Alsjeblieft zeg. Het gemiddelde bioscoop publiek had waarschijnlijk nog nooit van een Bava of Argento gehoord.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Dit is geen meesterwerk, maar toch een geslaagde horror film met de nodige spanning.

avatar van jordandejong

jordandejong

Een niet heel goed eerste deel van Friday the 13th. Ik vond hem niet eng. Alleen het deel dat hij achter dat douche gordijn zit en je hem dan stiekem ziet kijken
Ook heeft het heelerg veel weg van Halloween die ik toch beter vind dan deze film.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Misschien wat domme vraag maar vanwaar halen ze die 700 000 $ ?

avatar van domkey

domkey

Nostalgie: 4

Heden : 2

Gemiddelde is dus 3.

jordandejong schreef:

Wat bedoel je met hij? Ben je zeker dat je tot het einde gekeken hebt? Het lijkt me vrij duidelijk wie de moorden heeft gepleegd en wie er de kampleiders stalkte....

avatar van jordandejong

jordandejong

Sorry niet hij maar zij.

avatar van pizza maniak

pizza maniak

Heb hem onlangs gezien en vond het een zeer goede horrorfilm. Vond hem enorm spannend (in tegenstelling tot halloween die ik niet echt eng vond). Uiteindelijk vielen de moorden qua bloed enzo wel mee, maar er hing gewoon een duistere, zeer enge sfeer over de film die ik daarvoor nog niet vaak was tegengekomen.

avatar van CaptainTwisted

CaptainTwisted

Cult klassieker. Hierbij halen de nieuwe slashers het echt niet meer. Heb hem al 3 generaties in mijn bezit. Op de betamax, de videofilm, en nu op dvd! 5 * voor deze slasher met nog de meest verdraagzame vervolgen!

avatar van Cheapcaster

Cheapcaster

De belachelijke uitgemolken delen hierop gezien, de originele "3.16'er", ik vraag me af wat hij daarvan waard is...

avatar van Lennon

Lennon

Ja mensen, ik ben van 1973, en was gek op horrors, zeker met klasgenoten samen kijken in de 80's maar op een of andere manier heb ik deze hele serie altijd gemist... Hoe? geen idee, maar ik ben vanafgisteren begonnen met die schade in te halen.

Het enige echte leuke aan deze film vond ik eigenlijk dat er een heel jonge Kevin Bacon in speelt.
De enige spannende scene is dat Brenda wordt vermoord (en die is eigenlijk ook niet eens spannend, maar daar merkte ik iets van spanning)
De eindscene duurt echt veeeeeeeeel te lang, en dat gevecht is echt te lachwekkend voor woorden. Het zal ongetwijfeld ook wel met het feit te maken hebben dat het een film uit 1980 is, maar als ik deze film als 1e zou zien, en Jason niet de "status" had die ie nu heeft, zou dit dus de enige zijn die ik zou willen zien...

Maar.. nu niet, toch nieuwsgierig naar deel 2...

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Bedroevende acteerprestaties, een zwak verhaal (als er eigenlijk al een verhaal was), weinig tot geen schrikmomenten, nietszeggende dialogen maken dit tot een zeer slechte (horror)film.

1,5*.