• 9.373.638 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.002.349)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

ManicM

Tjonge jonge, Zelva heeft wel érg veel verstand van hoe het er in de 'echte mafia' allemaal wel niet aan toe gaat zeg!

Even een spoiler; DIT IS EEN FILM!!!! Wakker worden!

Diesel schreef:
Waarom denk je dat Montana werd afgemaakt?

Juist, hij draaide door, schoot een van de beste mannen van gangster Sosa dood en moest hier bijna direct voor boeten, het foutje dat Montana maakte heeft hem uiteindelijk het leven gekost.

Welke film heb jij zitten kijken man?

Scarface. Ik ontken toch ook niet dat dat hem uiteindelijk het leven heeft gekost. Dé fout was trouwens het niet afmaken van die man die de publiciteit inging , dingen ging vertellen, gevaarlijke dingen. Juist ja, de publiciteit. Daar kom ik later nog weer op terug.

Die prachtige dollars, weet je wel.

Die dode politieagent had ook zó veel aan zijn dollars hè? Natuurlijk gaat er NIEMAND meer in zee met een of andere krankzinnige , de kans is nu iets te groot geworden dat je zelf ook het loodje legt. Zijn positie was toen al totaal verspeeld, en iemand anders hád het al over moeten nemen.

Sosa wilt zijn zaakjes meteen regelen... goed regelen en in één keer. Hij pakt het allemaal groots omdat Sosa natuurlijk als geen ander weet dat Montana niet zomaar een gangstertje is en stuurt daarom a whole fuckin' army om hem om te leggen.

En je denkt dat het niet goed zal gaan met een scherpschutter, zeker in de staat waarin Montana verkeert, als hij denkt dat alles kan. Sosa regelt het trouwens helemaal niet goed. Kom ik later nog weer op terug.

Waarom geen scherpschutter, een autobom, een dartpijl of een biljartbal? Iets te simpel voor Sosa omdat hij bekend staat als een man met macht zonder grenzen, daar handelt hij ook naar en stuurt daarom a whole fuckin' army. Zo zal hij alleen maar meer gevreesd worden en als hij er problemen mee krijgt..

Tja..

Jij denkt dat alles met geld af te kopen is. Waarom was het dan zo belangrijk dat die man die dingen in de publiciteit wilde brengen afgemaakt moest worden? Gewoon wat dollartjes er tegenaan, helemaal niet nodig om het zo regelen. Jammer hoor, nee dus, negatieve publiciteit is desastreus. Als mensen zoveel schoten horen, voelen ze zich onveilig. Ze willen dat de politie dat oplost, doet die dat niet dan wordt de politiek daarop afgerekend. Er komt een nieuwe politicus aan de macht die een statement wil maken en daarom de politie aan strenge controles onderwerpt. De nieuwe politicus wil resultaten zien en dat zal serieuze gevolgen hebben voor de operaties die de maffia kan uitvoeren. En dat heeft weer serieuze gevolgen voor de inkomsten.

Bij de 'echte' Italiaanse maffia, opgezet door Lucky Luciano en Meyer Lansky, was dan ook een van de hoofdgedachtes dat er géén afrekeningen plaatsvonden onder politici en politieagenten. Dat trok té veel publiciteit. Mafioso die plannen hadden in die richting of zoiets dergelijks uitvoerden, was dan ook meestal géén lang leven beschoren. Prominent voorbeeld: Dutch Schultz.

En of dit nou wel of niet een film is, dat is geen argument om grote onzinnigheden dan maar gewoon te accepteren. Met dit argument kun je alles in een film wel accepteren, slaat nergens op. Het slechtste aan de film vond ik trouwens dat verschrikkelijk overdramatisch einde, om van te kotsen, en dat kan de film zéker aangerekend worden.

ManicM

Tja, Harry Potter bevat gelukkig geen onzinnigheden. Heb me gisteren nog ingeschreven voor de Nationale Kampioenschappen Zwerkbal...

Zelva

Harry Potter is gebaseerd op iets wat in de echte wereld gebeurt, toch?

ManicM

En zo is Scarface ook gebaseerd op iets wat in de echte wereld gebeurt.

Zelva

Ja, en dus moet je je niet teveel begeven in onzinnig terrein, anders wordt het net zoiets als Harry Potter en dat hoort niet bij deze film.

Even een vraagje. Als Montana in het einde nu in een enorm monster was veranderd en iedereen had opgegeten, had je dat dan ook geaccepteerd?

ManicM

Het had wel een goeie grap geweest.

Ik snap je punt wel, Zelva, maar een film als Scarface moet je gewoon niet te serieus nemen. Het is in feite een bewegend stripverhaal, vol karikaturen en overdreven situaties. Montana aan het eind neer laten knallen door een sluipschuttertje zou een behoorlijke afknapper zijn. Dan liever een enorm monster...

Zelva schreef:
Je had het over de man die de publiciteit inging? ik zag en zie dat anders nergens staan. Maar ja,

Sosa heeft duidelijk veel vertrouwen in Montana en geeft hem daarom de opdracht om de man die praat te vermoorden, maar het loopt allemaal net even iets anders.

Dus, hoezo het niet afmaken van die man die de publiciteit inging ...?

Dit waren de gangsters toch sowieso van plan? maar het plan mislukte, zoals ik al zei.

Zelva schreef:
Montana vermoord de corrupte politiechef Bernstein om drie redenen

1) Montana voelt zich genaaid
2) Bernstein kost Montana net iets te veel geld
3) Montana wil zijn periode met Frank Lopez, waar Bernstein deel van uitmaakt, achterwege laten en een nieuwe weg inslaan. Kortom, Montana heeft het nu voor het zeggen en Bernstein moet uit de weg geruimd worden omdat hij bij Lopez hoorde.

Montana heeft dus niet zo krankzinnig gehandeld als je zou denken. Veel gangsters (waaronder Sosa) zouden hetzelfde gedaan hebben, dus hoezo krankzinnig? Montana versterkte zijn positie hier dus juist mee. Waarom denk je dat zijn contacten met Sosa opeens veel beter werden?

Ik geef toe dat Montana subtieler had moeten handelen maar dit deed hij gewoon niet, het is zijn stijl niet.

Zelva schreef:
Tuurlijk gaat het wel met een scherpschutter, het is zelfs mogelijk met een nagelvijl. Maar dat is simpelweg niet de stijl van Sosa, was hij niet degene die zorgde voor vuurrwerk bij de dood van verrader Omar Suarez en hem liet vallen uit een helikopter met een touw om zijn nek heen? niet echt the usual way of killing somebody hè? hij had hem ook gewoon dood kunnen laten schieten maar nee, hij pakt het lekker groots aan, dat is gewoon de stijl van Sosa.

En een usual assassination is ook niet de stijl van De Palma die altijd aan de kijker denkt. Als Montana doodgewoon door een sluipschutter werd dood geschoten zou er voor het publiek weinig te genieten vallen hé Zelva? dingen anders dan anders aanpakken is De Palma's stijl, je houd ervan of je houd er niet van, ik ben er dol op en jij niet. Zo simpel is het.

De gebruikelijke instrumenten gaan na een tijdje vervelen - esthetisch gezien. Een pistool bijvoorbeeld, iemand grijpt naar zijn borst en valt. Meer niet. Je moet erachter zien te komen wat het juiste instrument is voor de juiste moord. Je hebt een inventieve oplossing nodig, anders lijkt het op alles wat je al eerder hebt gezien. Geweld leent zich uitstekend voor filmische vorm. Het is één van de weinige artistieke vormen waarbij je je kunt inlaten met echt gewelddadige kinetische taferelen.
Brian De Palma

Dit is zo een beetje mijn motto geworden:

Er zijn uitzonderingen. Die zijn er altijd.

De man die praat is iemand die je niet zomaar kunt omkopen, hij is een uitzondering. Dit weet Sosa maar al te goed en stuurt daarom zijn vertrouweling Montana om de klus te klaren.

En trouwens, was jij niet degene die zei dé fout was trouwens het niet afmaken van die man die de publiciteit inging en nu zeg je opeens waarom was het dan zo belangrijk dat die man die dingen in de publiciteit wilde brengen afgemaakt moest worden?

Sup Zelva..?

Zelva schreef:
Jammer hoor, nee dus, negatieve publiciteit is desastreus.
Ja, negatieve publiciteit is een killer en Sosa weet dit beter dan wie dan ook. Hij gebruikt daarom juist de beste middelen om de man die praat en het oorzaak is van de negatieve publiciteit te elimineren... maar zoals ik al zei (!) loopt het allemaal niet zoals gepland omdat Montana roet in het eten gooit.

Klopt als een bus!

Alleen je ziet over het hoofd dat ook Sosa dit weet en er meteen iets aan wil doen.

Zelva schreef:
Scarface heeft niets met de Italiaanse maffia te maken, hoe bedoel je bij de echte Italiaanse maffia? als je nou zei bij de echte maffia.

Als een politieagent een bedreiging vormt proberen de meeste gangsters het eerst op te lossen met geld (à la Lansky) maar als dit niet lukt doet men het op een andere, goedkopere manier: vermoorden die handel (à la Al Capone). Gangsters als Lansky pakten het inderdaad subtieler aan maar subtiliteit is niet Montana's sterkste kant, zo zit de Montana personages simpelweg niet in elkaar en toch heb ik Montana zo het liefst, hij is niet perfect en dat siert hem.

Zelva schreef:
ManicM schreef: DIT IS EEN FILM!!!! Wakker worden!

Niet ik.

Diesel schreef:
[Dus, hoezo het niet afmaken van die man die de publiciteit inging

Waar heb je het in vredesnaam over? Het niet afmaken, het is níét gelukt en dat was Montana's grote fout.

corrupte politiechef Bernstein om drie redenen

Dat zal allemaal wel, maar daar mee heb je nog niet verklaard, waarom a) Er totaal geen reactie komt op het doodschieten van een politieman , ja zelfs in Amerika is dat nogal wat, en b) hoe Montana denkt zijn imperium nog verder te kunnen voortzetten zonder politiesteun.

Iemand met een 'kill-crazy-stijl' maakt het gewoon niet in de maffia. Veel te gevaarlijk. Punt.

Dat was ook echt in de Verenigde Staten hè?

Als je De Palma denkt met goedkoop drama een einde te moeten forceren, for the sake of anders dan anders, moet hij dat zelf weten, maar dan vind ik het niks. Met een beetje creativiteit is er voor het publiek ook voldoende te genieten van een normale afrekening, maar kennelijk is De Palma daartoe niet in staat en kiest hij de makkelijke weg.

Dit is zo een beetje mijn motto geworden:

Er zijn uitzonderingen. Die zijn er altijd.

Sup Zelva..?

Ja, ja erg sup. Je snapt het gewoon niet. Jij beweert dat iedereen om te kopen is, geld lost alles op. Die informant blijkbaar niet, dat kan, uitzonderinkje volgens jou, (in werkelijkheid stikt het daar natuurlijk van) maar dan heeft dat toch geen gevolgen omdat de rest die van die informatie zaken kan gaan maken, ook gewoon om te kopen is, volgens jou. Dan heeft het najagen van zo'n informant toch helemaal geen zin? De vraag 'waarom was het dan zo belangrijk?', was natuurlijk aan jou gericht, niet aan de film.

En hij gebruikt geen beste middelen bij de eindscène. Dat noem ik een discrepantie. Als hij zijn zaakjes toch zo goed op orde wil hebben en indruk wil maken, waarom dan niet óók een heel leger op die informant afsturen?. Ook weer zo'n plothole. Sosa kan een enorm leger op de been brengen in de Verenigde Staten, maar voor zo'n informant heeft ie Tony nodig.

Klopt als een bus!

Om dan weer overdreven aandacht te trekken bij zo'n afrekening.

Omdat ik de Italiaanse maffia als voorbeeld gebruik. De 'regels' gelden echter voor elke vorm van georganiseerde misdaad.

Geweldig, wat een dijenkletser. Vermoorden die handel past totaal níét bij Capone. Al Capone was juist dé meester in het omkopen en op de hand krijgen van de politie. "I own the police", Capone announced and that was gospel. Only a naive observer of the Chicago scene would have concluded that anywhere less than half of the city's police was on the Capone payroll." Capone was meedogenloos, maar ook hij was zo slim omdat niet af te reageren op de politie.

Iemand die niet perfect is, wordt gewoon geen leider van een maffia-organisatie. Zo werken dingen niet. Als je niet subtiel bent, kom je gewoon niet ver. Je wordt als gevaar gezien door en je eigen mensen en de andere groepen. De winsten komen in gevaar en dat kan niet. Gevolg: kogeltje. Onbegrijpelijk ook dat zo'n Manolo niets doet. Hij weet dat het omgaan met Elvira gevaarlijk is, ziet Montana irrationele beslissingen nemen, maar doet niets. Ja, ja.

avatar van Gorro

Gorro

Zelva schreef:

Bij de top 250 wordt helemaal geen gebruik gemaakt van het gewogen gemiddelde wat je bij de hoofdpagina van de film ziet staan. IMDb neemt voor die top 250 alléén de stemmen van 'regular voters' mee. De 'top 1000 voters' geven deze film ook 'maar' een 7,2 bijvoorbeeld.

Dat komt er nog eens bij. Als je kijkt naar onder aan de pagina van de IMDb top 250, zie je dat ze ook het gewogen gemiddelde gebruiken:

"The formula for calculating the top 250 films gives a true Bayesian estimate:"

Dus het is én gewogen gemiddelde én regular voters.

Zelva

note: for this top 250, only votes from regular voters are considered.

Lijkt me vrij duidelijk. Het gaat hier om het gewogen gemiddelde van de regular voters. De gewone weighted rank meenemen, zou ook vrij dom zijn. Dan staat morgen een fanclub van een bepaalde film op de deurmat die even 10,000 tienen uitdeelt. Werkt niet echt.

Zelva schreef:
Montana maakt de man niet af en dat kost hem uiteindelijk het leven.

Jij begon erover dat een foutje in de maffia dodelijk is en dat was het ook in Scarface, dat ontkende jij...

Ik wordt hier zo extreem ziek van.

Zelva schreef:
Montana is een rijke man en weet wat je met een lijk van een agent hoort te doen, als er een onderzoek van de politie komt komen ze nergens achter, in ieder geval niet dat Montana er iets mee te maken heeft. Montana denkt zijn imperium verder te kunnen voortzetten door (geconfronteerd met paranoïa) iedereen in zijn weg neer te leggen, dat is zijn stijl. De glorie duurt kort en Montana wordt vermoord. Wat wil je horen? niet elke gangster is hetzelfde, realiseer je dat nou man. Montana hoort bij het hongerige soort.

Zelva schreef:
Baby Face Nelson? Vito Genovese? Bugs Moran?

en zo zijn er nog wel een paar...

Schietgrage gangsters kunnen ook ver komen.

Zelva schreef:
Dat was ook echt in de Verenigde Staten hè?
Al was het in China, dat veranderd niets aan de stijl van Sosa.

Zelva schreef:
Zoals ik al zei, niet iedereen houd ervan. Daarom zeg ik ook dat je beter door kunt gaan met het kijken van gewone drama's... misdaad is jouw genre niet, je stelt te veel vragen.

Zelva schreef:
Sosa heeft genoeg vertrouwen in Montana om hem een informant af te laten maken.

Zelva schreef:
Vermoorden die handel als geheel, niet aleeen de politie.

In 1928, on February 14, Capone's gang perpetrated the single most infamous gangland killing in American history. The St. Valentines day massacre was designed to off Bugs Moran, a constant thorn in Capone's side. Capone placed Jack McGurn in charge of designing the killing. McGurn arranged to meet members of Moran's gang in an empty warehouse at 10:30 AM in order to negotiate the sale of some top quality whiskey. McGurn hired a team of out of towners for the job: old favorites John Scalise and Albert Anselmi, Detroit brothers Harry and Phil Keywell, and regular old hitmen James Ray and Fred "Killer" Burke. The team of six men dressed in stolen police uniforms and drove a stolen police car to the warehouse. Inside, they found seven men, all members of rival gangs. They played the police bit to the hilt, asking the men to stand, face to the wall, arms behind their backs. The six not-cops then opened fire on the seven, emptying hundreds of rounds from a .45, a shotgun, and two machine-guns.

Dood en verderf, AL CAPONE.

Zelva schreef:
Manolo heeft niets te zeggen en kan weinig uithalen tegen Montana, hij is niet zomaar iemand die je even kunt afzetten.

Ok, en nu ben ik het zat.

Jij vind het een slechte film en ik vind het een meesterwerk... verder lullen heeft weinig zin.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Jongens ik weet niet of jullie hebben opgelet,
maar het is geeneens zeker dat die agent een agent is

(verwijderd) schreef:

het is geeneens zeker dat die agent een agent is
Ow nee? leg uit...

avatar van donnie B.

donnie B.

nergens op gebasseerd, sommige dingen moet je gewoon aannemen.

(verwijderd) schreef:

Jongens ik weet niet of jullie hebben opgelet,
maar het is geeneens zeker dat die agent een agent is
Hmm, je hebt inderdaad gelijk.

Gisternacht herzien en dit viel me op:

Bernstein: You can't kill a cop..!
Tony: Who said you ever was one..?!

avatar van donnie B.

donnie B.

Omdat hij als politieagent zivh begaf op crimineel terrein, vandaar die uitspraak van Tony. Je moet het niet letterlijk nemen.

Zelva schreef:

Ik vond het einde van Scarface ook meer het niveau van de "American Ninja 3" hebben; een groep gangsters die zo uit een gemiddelde "Bud Spencer & Terrence Hill" film lijken te zijn weg geplukt, rollen even de beveiliging van een zwaar bewaakt pand op waarna ze alsnog voor 3/4 worden neergemaaid door een geflipte Tony op een balkon....

avatar van bad motherfucker

bad motherfucker

Voor al de Scarface-haters:

You die, motherfuckers!

Say hello to my little friend!

avatar van T®inity

T®inity

bad motherfucker schreef:

Voor al de Scarface-haters:

You die, motherfuckers!

Say hello to my little friend!

Wat moet ik hiermee

De GeuS

Je gaat sterven, maar voordat je dat doet moet je eerst hallo zeggen tegen zijn "kleine vriendje"....

avatar van T®inity

T®inity

De GeuS schreef:

(hoop dat "kleine vriendje" geen koosnaampje is voor iets.... )

de Geus nu ga je wel heel ver

De GeuS schreef:

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

deze is goed!

gehoord wat de regisseur heeft gezegd?

"I want to establish (?) a level of violence that noone has ever seen before"

kweet niet meer zeker of hij het zo zij maar dat maakt ook niet uit. Geniaal toch?

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Geniaal Walgelijk ! Als dat zijn hoogste doel is... Zielig eigenlijk.

avatar van film obsession

film obsession

Door het acteerwerk van al pacino is dit mijn beste film ooit. Wel gek want als er iemand anders had gespeeld zou het ook een goede film zijn maar zonder pacino als tony montana, een hele goede gangsterfilm niet meer dan dat volgens mij....

avatar van gemaster

gemaster

Verschrikkelijk overgewaardeerd. Het begint allemaal erg goed met het verhaaltje van het Cubaantje die zich opwerkt in de drugsmaffia. Probleem is echter, je zit 2 uur lang te kijken naar hoe hij zich opwerkt en dan issie eindelijk aan de top en dan zien we een 3 minuten durende compilatie van Tony met wat koffers met geld enzo en dat alles wordt begeleid met een stukje walgelijke jaren '80 synthesisermuziekje waarvoor zelfs Modern Talking zich de ogen uit de kop zou schamen. Het einde is helemaal te belachelijk voor woorden met die massala schietpartij. Hoeveel melodrama kan een mens aan zeg?

Al met al is deze film een bedevaartsoort voor gangsta rappers, nou van mij mogen ze hem houden. 2,5 ster voor de geweldige acteerprestatie van Pacino in de eerste 2 uur.

avatar van starbright boy

Voor het eerst gezien.

Tsja, een soort voorvader van Tarantino. In ieder geval qua over de top geweld en one-liners. Alleen vond ik de drie films die ik van Quentin zag dan echt toch leuker. De val van Montana in de laatste twintig minuten vond ik ook wel heel aanstellerig.

Pacino had de sfeer goed te pakken met zijn dik aangezette accentje en maniertjes. Maar dit zijn beste acteerprestatie noemen? Wat mij betreft absoluut niet. Eerder een van zijn mindere.

De muziek past er ook wel bij, beetje cheesy, heel erg 80's (de hele film heeft trouwens een enorme 80's uitstraling). Miami Vice. En laat deze film zich nou ook in Miami afspelen.

Kan me nog wel enigszins indenken dat mensen dit leuk vinden, al ben ik wel verbaasd dat het er zo enorm veel zijn (nummer 12 is wel héél erg hoog). Aan mij is het niet echt besteed. De puberale versie van de maffia/georganiseerde misdaadfilms.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Hoe durf je dit nu de voorvader van Tarantino te noemen? Nooit iets van Kitano gezien?