• 9.452.820 stemmen

Oorsprong: Kroatië / Duitsland

Geregisseerd door: Uwe Boll

Met onder meer: Armie Hammer, Costas Mandylor en Jenny Paris

Plot Citizen Vigilante

"The line between right and wrong blurs in the shadows."

Sanders is een man die de criminaliteit niet meer kan aanzien en hij besluit het recht in eigen handen te nemen. Zijn jacht op criminelen wordt op de sociale media verspreid waarna hij door vele burgers als een held wordt aangezien. Ook Interpol heeft hem in het vizier en de agent Henry krijgt de taak om Sanders een halt toe te roepen.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11997 berichten

Houden we deze discussie dan nu weer voor gezien?

avatar van scorsese

Uitstekende film over een man die niet meer tegen het onrecht kan en besluit hier zelf iets aan te doen. Een wraakfilm die vrij controversieel weet om te gaan met dit onderwerp (o.a. vanwege het falen van de overheid als het om gerechtigheid gaat). Een aantal brute momenten (zoals gewend van Uwe Boll). Het doet soms wat rommelig aan, maar de film heeft wel een aantal sterke scenes. Een kleine 4.0 sterren.

avatar van misterfool

misterfool

Een provocerende b-film. Ongenuanceerd en ronduit lomp, maar daardoor ook wel vermakelijk. Uwe Boll schopt in deze film naar hartelust tegen politiek correcte opvattingen omtrent o.a. massa-immigratie en de islam. Echt iets interessants heeft de film dan weer niet te melden. Het is voornamelijk een middelvinger naar (zelf)censuur.

avatar van Film Pegasus

Enkele off topic berichten verwijderd. Er waren al verwittigingen door mede-mods. Graag terug over de film zelf.

atropine

Ik vind Citizen Vigilante een belangrijke film. Inhoudelijk, wat het verbeeldt maar ook de reactie die het oproept bij het publiek.
Het roept ook vragen op. Er wordt snel geroepen dat de protagonist Sanders een racist is, en dat is begrijpelijk.
Maar klopt dat wel en is Michael Sanders echt een racist? Afgaande op zijn gedrag zien we dat hij

-corrigeert hardhandigeen drietal jongeren (met diverse huidskleuren, w.o. blank) die moeilijkheden veroorzaken.
-bestraft twee blanke heren en beschermd een blanke dame als hij ontdekt dat ze 'iets' in haar drankje hebben gedaan.
-elimineert een Islamitische gezin met een Noord Afrikaans uiterlijk. ( de zoon, die dader is van een groepsverkrachting, de vader die hem volgens de Koran heeft opgevoed, de zus die vindt dat het verkrachtte meisje er zelf om vroeg door zich bloot en uitdagend te kleden, en de moeder.
-elimineert een blanke rechter.

Uit deze handelingen blijkt dat Sanders niet discrimineert op 'ras'.

In de beruchte sleutelscène confronteert hij de familie van de verkrachter en stelt hij dat zij hun "archaïsche waarde systeem" hebben meegenomen, waarbij religie boven democratie, rechtsstaat en westerse normen gaat. Hij zegt expliciet dat het niet de "goede" mensen waren die hun land verlieten, maar degenen die deze waarden importeren.
Uit voorgaande blijkt dat Sanders zich richt op gedrag, cultuur en waarden, niet op huidskleur (ras) op zichzelf.

Is het aan te raden deze film te verbieden?
Duitsland weigerde de film een leeftijdscategorie te geven (wat neerkomt op een verbod in bioscopen), vanwege het "aanzetten tot geweld".
Het is bekend dat films en nieuws een indirecte invloed hebben op daders.
(Waarom verbiedt de overheid de nieuwszenders het uitzenden van schoolshootings niet vanwege het 'aanzetten tot geweld")
Dat de film als gevolg van dit verbod vervolgens viraal ging op X, versterkt het 'taboekarakter' ervan. Voor mogelijke daders maakt dit de film alleen maar aantrekkelijker als 'blueprint'.

Dit Copycat Effect is uitgebreid onderzocht. Er kan sprake zijn van beïnvloeding van de getoonde tactiek, niet de motivatie: De media dader verandert zelden van 'vreedzame burger' in 'crimineel'. Het beïnvloedt de manier waarop een misdaad wordt gepleegd. Een dader die al van plan was om geweld te gebruiken, haalt uit een film specifieke ideeën over kleding, wapens, scripts of dramatiek.
(Tevens blijkt dat de daders die aantoonbaar geïnspireerd raakten door films, vrijwel allemaal al kampten met ernstige psychische problemen, antisociale persoonlijkheidsstoornissen, een geschiedenis van geweld, of sociale isolatie. Voor hen vervaagt de grens tussen fantasie en realiteit sneller.)

Toch is het een 'gevaarlijke' film. Daders hebben een 'vruchtbare bodem' nodig. Citizen Vigilante speelt heel bewust in op reële, actuele maatschappelijke spanningen en angsten (zoals frustratie over het rechtssysteem en immigratie).
Waar films als John Wick zich afspelen in gestileerde, fictieve werelden, plaatst deze film het personage Sanders in een setting die de echte wereld weerspiegelt. Voor iemand die al radicaliseert ervaart de film niet als 'fantasie', maar als een verlengstuk van het eigen wereldbeeld.

Citizen Vigilante is voor mij een metafoor voor de toestand waarin het westen verkeert. Het verlies en vervaging van Europese cultuur, waarden en normen. De opkomst van een intolerante Islamitische uiting van religie en een cultuur die haaks staat op de onze. De massale immigratie die in snel tempo onze eigenheid verstoort. Een overheid die wegkijkt en zich geen zorgen lijkt te maken over zijn gevoerde beleid en het effect ervan op de oorspronkelijke bevolking. Waar de overheid in de ogen van velen verzaakt en de media het deksel op de doofpot drukt, roept Uwe Boll op, middels Sanders, het heft in eigen handen te nemen. (ik neem aan geweldloos in het echt) Wat jaar in jaar uit wordt onderdrukt, hetgeen niet tot expressie mag komen, laat Boll aan de oppervlakte komen. De opgebouwde frustratie ontploft recht in het gezicht, grotesk en gewelddadig. Uwe Boll drukt dit uit door middel van kunst die niet onberoerd laat.

atropine schreef:

-elimineert een blanke rechter.

Uit deze handelingen blijkt dat Sanders niet discrimineert op 'ras'.

Is het aan te raden deze film te verbieden?
Het is bekend dat films en nieuws een indirecte invloed hebben op daders.

Sanders is geen racist, Sanders is gewoon een laffe moordenaar met psychopatische trekjes. En blijkbaar vinden er nogal wat mensen dat we van dat soort lui afhankelijk zijn om Europa te "zuiveren". Of ze hebben er in elk geval begrip voor.

Gaat Boll volgende keer een film maken over de schande dat Belgische witte studenten vrijuit gaan na het verkrachten van medestudenten? Of trekt dat niet genoeg xenofoob sentiment?

Verder blijf ik erbij dat het een enorm slechte film is, waarbij door iedereen, ook Hammer, slecht, vlak en mat geacteerd wordt. Het verhaal is stroperig en loopt niet lekker, en de effecten zijn ronduit belachelijk. Daarom de laagste score van mij, want inhoudelijk mag ik het er totaal mee oneens zijn, maar dat raakt mijn score dan weer niet.

Graaf Machine schreef:

Stel het hem voor. Het is natuurlijk een intrigerend onderwerp, mits een sterk scenario een blockbuster!

atropine schreef:

Hmmm.... nee. Heb geen zin daarin. Hij moet zelf zijn onderwerpen maar uitzoeken. Ben een toeschouwer, neem niet graag deel aan het proces. En aanbrengen van onderwerpen is al deelnemen aan het proces.

avatar van shugenja

shugenja

HUH!?!??!??!?!! Na 30 jaar filmische diarree komt Boll met iets dat BOVEN DE 6 SCOORT?!?? Ik word he le maal gek. Hoe kan dit? Dit moet ik gaan zien natuurlijk ben benieuwd. Je weet natuurlijk wat je kunt verwachten, hakken bloeden beuken geweld en nog meer. slechte acteurs, maar SMUL!

avatar van Mr. Clean

Mr. Clean

Voorheen was het mogelijk om de film bij Elon Musk te bekijken; echter, Citizen Vigilante (2026) was slechts gedurende een periode van 48 uur op dat platform beschikbaar.

Daarnaast kan je deze film eveneens gratis bekijken via de volgende link: https://youtu.be/HF59lqgsDNo?si=7bvnl7VJO75A6hUE. of met een Nederlandse ondertiteling neem je deze versie https://youtu.be/h_v0cADAP8o?si=k66mU2xKx_43KSDc

Het is echter onduidelijk hoelang deze toegang nog zal blijven bestaan.

Veel kijkplezier toegewenst, en houdt u er rekening mee dat er reeds in 2027 een vervolg gepland staat. Indien men zich strikt aan de geldende wet- en regelgeving houdt, is er voor dergelijke films geen reden tot bezorgdheid of angst.

Graaf Machine schreef:

Heb het toch gedaan. Waarom ook niet?

Basto

Lekker, het was wel weer eens tijd voor een brute vigilante die wel raad weet met het schuim van de aarde. Dat alles in naam van gerechtigheid. Uwe Boll weet daar wel raad mee, met zijn ongenuanceerde directheid.

Ik snap ook goed waarom Musk hierop aanslaat. De vigilante is immers een narcistische miljonair met daddy issues…. Moet erg herkenbaar voor hem zijn.

Verder wijkt de boodschap niet veel af van de vigilantefilms uit de jaren 70 en 80. Het enige verschil is dat de hoofdpersonen daar meestal uit wraak en onmacht opereerden, terwijl onze citizen vigilante handelt vanuit politieke motieven. Dat maakt hem verre van sympathiek. Gezien de boodschap aan het eind lijkt ook Boll niet eens door te hebben dat juist deze vigilante de grootste crimineel en klootzak is.

Best vreemd dat Boll zich zo laat lenen voor deze rechts-Amerikaanse anti Europeaanse bboodschap, want we weten allemaal dat er daar dagelijks veel meer wordt gemoord en verkracht dan in Europa.

Verder een krappe 3,5★ voor een vermakelijk fout filmpje.

Basto schreef:

Verder een krappe 3,5★ voor een vermakelijk fout filmpje.

Ieder zijn oordeel, en ik ben blij dat je de film nu gezien hebt, maar heb je dan geen enkele opmerking over de kwaliteit van script, spel en verdere afhandeling van de filmische kwaliteiten? Hoeft niet hoor, maar ik dacht dat juist jij, Basto, daar wel een mening over zou hebben.

Ook ik, zelfs ik, juist ik kan me dus vergissen.

Basto schreef:

De geruchten gonzen dat er een Citizen Vigilante2 zit aan te komen. Gezien de enorme populariteit die de film nu plotseling geniet onder Amerikaanse rechtse influencers en de steun van Elon Musk, zou Boll er commercieel voor kunnen kiezen om het personage terug te laten keren naar de Verenigde Staten om daar de 'vigilante' uit te hangen. Boll lijkt me een mannetje die snel inspeelt op waar het geld en de ophef zitten. Ik verheug me er nu reeds op.

Graaf Machine schreef:

Ook ik, zelfs ik, juist ik kan me dus vergissen.

Daar valt weinig (goeds) over te zeggen. Het is een Uwe Boll film, die kijk ik niet voor de cinematografische aspecten, maar het was wel lekker compact en energiek gemonteerd. Shoot out met het Swat team met daaronder een soort Caraibische liftmuziek kon ik wel om glimlachen. Dat doet ie goed. Had daarom het idee dat hij zelf ook de film minder serieus nam dan de tekst op het eind waarin hij de film opdroeg doet vermoeden.

atropine schreef:

Een nog foutere big budget ‘remake’ zou inderdaad best goed kunnen uitpakken. Maar aangezien de film vooral de visie van Vance uitdrukt dat juist Europa ten ondergaat aan imigratie, zie ik het vervolg zich eerder in Frankrijk afspelen. Al zit je dan wel met een taalbarriere.

avatar van Montorsi

Montorsi

Fortune schreef:

Ik kijk niet naar een onzinblogjes. Geef dan een link van een 'betrouwbare' bron? Betrouwbaar is dan ook weer subjectief in deze context natuurlijk. Ironisch genoeg staat het ook hier op MM.

volkskrant.nl

De film kreeg in Duitsland geen leeftijdskeuring en kan daardoor niet in de bioscoop draaien.

Dat het huidige MovieMeter het plaatst lijkt me persoonlijk juist een bewijs dat er voor de clicks veel online wordt geknald dat niet noodzakelijkerwijs 100% klopt.