Genre: Actie / Thriller
Geregisseerd door: Michael Bay
Met onder meer: Ryan Reynolds, Ben Hardy en Mélanie Laurent
Bekijk via Netflix
Plot 6 Underground
"They say no one can save the world. Meet no one."
Een steenrijke technologiepionier wil, na het in scène zetten van zijn eigen dood, de wereld een iets betere toekomst geven door de bloeddorstige dictator van Turgistan om te leggen. Hij rekruteert hiervoor een internationaal team van huurmoordenaars, spionnen en scherpschutters. De in totaal 6 huurlingen hebben om verschillende redenen een verleden dat beter uitgewist kan worden. Die kans krijgen zij, tijdens deze gevaarlijke en bloedige missie.
One
Rovach Alimov
Murat Alimov
Baasha Zia
FillumGek
Michael Bay debuteert met een nieuwe explosieve actiefilm op Netflix, de een-na duurste Netflix-productie ooit. Red Bull, Heineken, Heinz en meer bekende merken krijgen meerdere seconden screentijd, al het geld wat Michael de lucht in schiet moet ergens vandaan komen.
Toen een vriendin aan mij en een vriend vroeg welke film we gingen kijken en we 'een Michael Bay-film' zeiden vroeg ze zich af wat we bedoelden. Lachend zeiden we dat je van het verhaal niet veel hoeft te verwachten maar dat je vooral veelvuldig in je gezicht wordt geslagen met explosies, kogelregens en ongeloofwaardige actie. Niet is minder waar. De film opent met een twintig minuten durende non-stop auto-achtervolging door de straten van Rome. De actie is spectaculair, hoewel soms wat chaotisch in beeld gebracht. Ondanks dat zitten er een paar strakke opnames tussen waarbij auto's op de meest onwaarschijnlijke manieren crashen met zoveel oog voor detail dat je in de reflectie van de autoramen je Michael Bay zichzelf kan zien aftrekken in zijn regisseursstoeltje.
Daarna zakt het een beetje in en wordt een niet al te bijzondere cast geïntroduceerd waarbij van chemie weinig sprake lijkt. Hoewel Reynolds hetzelfde typetje als altijd doet stoor ik me er sinds Deadpool niet meer aan. Zo'n actiekomedie blijft echter moeilijk, want de grappen vervallen als snel in een déjà-vu moment met zo'n beetje elke andere genrefilm. Stukje bij beetje worden de achtergronden van de hitmen verteld, maar echt aanslaan wil het maar niet. Op een gegeven moment springt de film ook van hot naar her wat het nog chaotischer maakt. En dan blijkt de ruim twee uur toch te lang te zijn.
Tussendoor zijn er nog wel wat ongeloofwaardige, maar vermakelijke actiescènes waarbij er teveel gebruik wordt gemaakt van slow-motion. De actie lijkt hierdoor minder hard en dan wens je gewoon dat Michael een keer met zijn fikken van die knop afblijft, net alsof je een klein kind een afstandsbediening geeft. De afsluiter is echter weer genieten geblazen met een originele insteek waarbij Michael de complete filmset om zeep helpt. Actie alom dus, maar vooral een lege huls.
goongumpa
Mijn hemel.. Als ik een biertje nam bij elke keer dat ik product placement zag, lag ik nu laveloos in mijn eigen pis in een vreemde portiek.
Kondoro
“I feel like a Jedi.”
Ondanks alle negativiteit over deze prent heb ik me toch nog wel weten te vermaken, al moet je dan wel een uur in de film zitten voordat het pas echt wat interessanter weet te worden. Het eerste half uur zitten we voornamelijk te kijken naar het team van Reynolds die achtervolgt word in Italië en het is me dan al gauw duidelijk waarom velen hier in de reacties klagen over de ‘product placement’. Het constant gezoomd op de voorbumper van de vel groene auto was niet te missen, BMW moest even duidelijk vernoemd worden en noem maar op. Het is dan moeilijk te begrijpen waar de film nou precies over ging, dit is pas nadat het eerste uur voorbij is wat zekerder en dat vond ik vrij laat.
Het begin is niet enigste moment dat deze film graag ruimte maakt voor bepaalde marketing, alsof Netflix zo’n knaller van een film nog niet kon financieren leek het wel. Zo liep bij iedereen rond in de kleding van het merk ‘Stone Island’, het constan inzoomen op bepaalde horloges, een fles Captain Morgan fles wat ook niet had gehoeven en zo kun je wel doorgaan. Maar, was dit echt een irritatie voor in deze film? Nee, opzich niet. Bay weet met zijn lange tijdsduur ook wel ruimte te maken voor de nodige product placement maar, rond alle Bay-acties scenes valt het soms nog niet eens op.
Het is een typische Bay film, daar was ik ook wel een beetje op voorbereid. Want met de eerste scenes waar de auto’s al exploderen weet je dat je in de wereld van Bay bent gestapt en daar mag je eigenlijk wel weer twee uur voor vrij maken. Maar ik vond dat de film ook een stuk korter had gekund, de eerste scene mocht van mij ook wel twintig minuten korter en dan had je ook al een leuke lange achtervolging. We krijgen echter in deze scene wel een introductie met het team van zes leden met ieder een bepaalde achtergrond. En mij werd één ding zeker: Bay hield zich niet in.
En dat werd duidelijk wanneer een auto ontploft en je ziet de lijken nog zitten, in het vuur. Ik was daar niet op voorbereid en was er aangenaam door verrast, dat er tegenwoordig nog films gemaakt mogen worden in de actie genre met zulke ‘gruwelijke’ beelden. Ook bij een auto ongeluk zie je de lijken auto de auto’s vliegen, mensen zie je verstikken in het gas wat word gegooid door straaljagers. Of wanneer er een flitsgranaat in de mond van een vijand word gestopt en vervolgens zijn hoofd explodeert, het waren best wel gruwelijke scenes die ik niet had verwacht van de normaal best wel kindvriendelijke Bay. Dit waren wel de kleine pluspunten waar ik een extra puntje in de score voor geef, het gaf een leuke draai.
Om nou te zeggen dat Reynolds een constante ‘Deadpool-rol’ heeft vind ik dom. De beste man is gewoon Deadpool en dit is gewoon zijn acteerwerk, klaar. De man acteerde gewoon leuk, is in mijn ogen vrij komisch en komt lekker door de film heen. Ook de rest van de cast was leuk maar, ik heb even geen zin om deze helemaal door te spitten.
Het is niks nieuws allemaal, weer een zestal ‘goodguys’ zijn geboren en een gevoel voor een tweede deel is sterk aanwezig. Ik heb me wel vermaakt met ‘6 underground’ maar om het nou een steengoede film te noemen vind ik iets te veel. Het is allemaal leuk en aardig, maar zoals we gewend zijn van Bay is er ook veel in de film te vinden wat nou weer niet had gehoeven. Soms een beetje te over-top, maar wel gewoon leuke actievermaak.
Shadowed
Wederom prima Bay.
Bay zet zijn carriere voort. Wederom weer met een film die redelijk op zijn voorgaande films lijkt qua stijl. Dus veel actie, grootse actie, mooie actie, ruk verhaal en bordkartonnen karakters. Deze film heeft dat allemaal ook, maar de actie is wat bruter.
Dat verklaart dan ook gelijk de 16+. Eerst was ik sceptisch. Bay maakt niet vaak een R-rated film, en lijkt vooral ingezet te worden als er geld verdient moet worden. Een R-rated film die op Netflix wordt uitgebracht was niet meteen wat ik had verwacht van Bay.
Maar wederom laat hij zien dat hij wel degelijk goede actie kan regisseren. De flitsende actie vliegt weer over het scherm en de actie mag er zeker zijn. Vaak mist het wel de kick een beetje, maar ze hebben een hoog tempo en blijven gelukkig wel vermaken.
Ik lees veel berichten over dat de reclame te duidelijk is gebracht. Ik heb er werkelijk niets van gemerkt, op de prominente Red Bull-straaljagerhelm na. Ik zal er echt naar moeten gaan zoeken mocht ik het opmerken. Dus daar heb ik totaal geen last van gehad.
De film is typisch Bay. De explosies zien er echt uit alsof ze alleen van Bay kunnen komen. Ze zien er altijd wel heel erg tof uit. Ook zijn er een hoop grootste actiescenes die het tempo er goed in weten te houden. Weinig praten, veel actie. Dat is nou typisch Bay.
Maar voor de rest heeft het verhaal weinig om het lijf. Bay lijkt totaal geen interesse te hebben in een beetje subtiliteit. Eigenlijk hebben dit soort films dat wel een beetje nodig. Want nu heb je karakters waar je totaal geen meelij voor voelt en alleen maar wilt zien schieten of vechten. Op dat gebied kan Bay wat les gebruiken.
Acteerwerk is niet geweldig. Reynolds speelt weer zijn typetje. Doet het wel redelijk maar is nooit echt grappig. Laurent is te sterk aangezet. Arjona, Hardy, Hawkins en Garcia-Rulfo doen het allen ook wel aardig. Het boeide me alleen niet echt of ze nu afgeschoten gingen worden of blijven leven.
Zoals verwacht ziet de actie er weer goed uit dus. Paar originele actiescenes en gave explosies. Het duurt alleen wel wat lang. Het verhaal was compleet ruk, waarom dan uitrekken tot 128 minuten. Actiescenes missen ook een klein beetje adrenaline, ondanks vele pogingen. Pas als de actiescenes volledig over-the-top gaan begint die kick langszaam op te warmen.
Prima film, maar natuurlijk geen hoogvlieger. Genoeg kritiekpunten, maar het resultaat blijft een heel knap gemaakte actiefilm.
cdman19800
leuke over the top actiescenes, maar het verhaal kon beter uitgewerkt worden.
john mcclane 2
The Brain
Op een ochtend word je wakker en doe je de radio aan op je favorite zender, dan valt het je ineens op dat er geen muziek meer wordt gedraaid enkel lawaai. De radio presentatoren zijn ook vervangen door jongere exemplaren. Dan weet je dat je oud wordt. Precies dat gevoel kreeg ik ook bij het kijken naar deze film. Het is goed dat elke generatie zijn eigen helden heeft, Michael Bay is de mijne al lang niet meer. De man heeft goede films gemaakt, maar gaat hier zwaar over de top. In de eerste scene wordt voor het gemak Florence en Siena op één hoop gegooid enkel en alleen voor de mooie plaatjes. Dat de film zwaar gesponsord is, daar heb ik geen probleem mee, wel is het grappig dat iedereen die merken ziet die hem of haar aanspreekt. Mij vielen onmiddelijke de "Mille Miglia" horloges van Chopard op. Dat er door de vele sponsoring aan budget geen gebrek was is overal aan af te zien. Toch heeft de film een grote manke: het is net als met hedendaagse popmuziek het heeft weinig tot geen eeuwigheidswaarde. Deze film van Michael Bay is welhaast het toppunt van de consumptie maatschappij, even lol en daarna wegsmijten.
tbouwh
Het lijkt me een schier onmogelijke opgave, maar wie de schaamteloze militaire propaganda gemist heeft mag terug naar af en de volle 2 uur nog eens doorstaan. Vul voor '6 Underground' CIA in en je krijgt een politieke allegorie die vanuit Amerikaans perspectief niet zou misstaan in de zaak Syrië, inclusief chemische oorlogsvoering en strijdplan (vervang dictators door stromannen). Uiteraard toont de climax van de film hoe het 'volk' (moslims op standje stereotyp, inclusief halve maan-vlag) zijn nieuwe leider verwelkomt en zo impliciet zijn onzichtbare helden toejuicht. De meest fascinerende verwijzing? De dictator van dienst die tussen neus en lippen laat vallen dat de VS en Rusland trotse sponsors van zijn revolutie zijn.
John Milton
Ik ben gestopt met dit soort dingen met de academische bril op kijken. Meer plezier.
Ja, het is evident, maar het is moeilijk hier nog overstuur van te raken met wat er in de Amerikaanse politiek en media vrijwel dagelijks gebeurt. En stellen dat zulks een exponent is van dit soort propaganda gaat me ook weer te ver.
Lennert
Eerste keer sinds tijden dat ik een film halverwege heb uitgezet omdat er gewoon niets boeide na de enigszins vermakelijke openingsscene. Ik ga het later nog wel proberen, maar voorlopig snap ik niet hoe hier nog positieve cijfers uit zijn gekomen.
tbouwh
Noem je dit een academische bril, JM? Er is toch een verschil tussen common sense & een ideologisch kritische blik en een academisch exposé? En overstuur ben ik niet bepaald hoor, maar ik pen de boel graag neer zoals de film die aanreikt: direct
John Milton
Laat ik het zo zeggen: het duiden van politieke allegorieën in het werk van Michael Bay is niet verstand op nul, en hoewel niet altijd makkelijk (soms zelfs onmogelijk) is dat wel hoe ik bewust dit vehikel heb proberen te kijken. De tijd dat ik in polemieken verwikkeld raakte bij films als Lone Survivor (2013) mis ik niet heel erg.
Bay en ook Peter Berg hebben daar wel een handje van, die propaganda component. Maar tenzij ik om een of andere reden opeens weer enorm bevlogen raak (doordat ik iets echt heel nasty vind bijvoorbeeld) ga ik proberen om van dit soort poepfilmpjes gewoon te genieten van de elementen die me wél bevallen, zonder te vervallen in wat ik eerder ook wel deed. Kost best wat energie, berichten als dit. Heb ik er niet meer voor.
En met direct pennen is uiteraard niets mis!
tbouwh
ik kijk zo'n film ook in familie-setting met mensen die gewoon een verstand op nul-avondje amusement willen
en ga daar qua sfeer ook in mee. Moest bij vlagen ook onwillekeurig glimlachen als het aanhalen van filmhits wel erg schaamteloos wordt: i see dead people. Of als Bay z'n gebruikelijke hyperbolen weer tot het uiterste oprekt. Maar ondertussen pik ik dan die dingen op die ik hier neerpen. En in de beoordeling wegen die veel, veel zwaarder. Omdat die de film definiëren voor wat ze is en, zo zou ik zeker betogen, ook wil zijn. Die propaganda zit er niet in als scriptschrijvers, consultants, crewleden in de art direction etc. daar niet samen met de regisseur mee aan de slag gaan.
Hoewel ik inderdaad moeilijk kan zeggen dat ik zo'n film met het verstand op nul kijk (dat kan ik überhaupt niet, 'denken' doe je in zekere mate (bijna) altijd wel, óók als de experience leidend wordt), pik ik veel dingen wel degelijk op zonder daar veel extra energie in te steken - je ziet dingen zonder ernaar op zoek te zijn. Het heeft (dan wel) te maken met een bepaalde lens die je zo vaak hebt opgeschroefd dat je 'em er lastig nog af kunt halen. En dat moet je wat mij betreft ook niet willen. Film is niet onschuldig. Er zijn zat films zonder schadelijke subtekst, dan word ik moeiteloos meegezogen. Het één sluit het ander niet uit.
Film is niet onschuldig.
Grootste misverstand van de afgelopen 100 jaar wat mij betreft. Eén of andere verdwaalde haaienfilm uitgezonderd.
Wat dit soort opzichtig actievertoon ook met de CIA te maken zou moeten hebben is mij compleet onduidelijk.
tbouwh
Ben ik het radicaal mee oneens. Maar die discussie uitrekken past niet meer in dit topic meen ik. Vraag me ook sterk af of we eruit zouden komen.
Beetje overgevoelig allemaal, net als wat ik van je las bij Jojo Rabbit. Niet alles hoef je tot in het extreme te analyseren. Een Michael Bay film serieus ontleden is echt de verkeerde manier van kijken. Dat hij ''America the best'' in al zijn films verwerkt mag toch onderhand ook wel duidelijk zijn. Is een handelsmerk van hem.
tbouwh
Ajax&Litmanen1 (her)bekijk The Island maar eens. Zit barstensvol religie & filosofie. Als het je interesse niet heeft of als je het deels of geheel mist, zal het misschien ook daar lijken of je een doorsnee s-f ziet, maar dat wil nog niet zeggen dat die lagen er niet inzitten. 6 Underground is 'anders', maar ik zie wel een flink verschil tussen oppervlakkig patriottisme en wat ik in mijn stukje benoemde. En tsja, overgevoelig.. dat hangt er weeral vanaf hoe je naar de films in kwestie kijkt. Mijn blik op Jojo Rabbit was gevoelig ja - want moreel ingestoken, dat leg ik daar ook uit. Mijn blik op 6 Underground niet. Puur analytisch/kritisch.
Ik zeg nergens dat het niet aanwezig is, maar in 6 Underground moet je het niet zoeken nee. Of er ieder geval niet moeilijk over doen. Dat kan je beter doen over het plot, de flauwe humor of dat je 2 uur naar explosies kijkt. Dat soort kritieken vind ik logischer bij een Bay-film. En geloof me, heb er een hoop van hem afgekraakt. Ik ben zelf niet zo gevoelig voor die zaken. Ze mogen van mij moslims afkraken, maar ook Christenen. Slaap er geen seconde minder om. En ondertussen moet een komedie over WO II ook gewoon mogelijk zijn, zolang je maar wel dit op een beetje chique wijze doet. Een komedie over een groepje in de gaskamers zal minder leuk gevonden worden. Ik vind dat films gewoon hun vrijheid mogen pakken in wat ze willen bekritiseren. In tijden van nu vind ik films vrij onschuldig. Vroeger had je pure propagandafilms, tot aan tekenfilms toe, in tijden van oorlog.
Vroeger had je pure propagandafilms
Doen ze nu gewoon onder het mom van documentaires, dat werkt beter.
AniSter
Dit was voor mij twee uurtjes genieten; geen minuut verveeld. Ja, wel even door de standaard domme dingetjes prikken, maar die mogen de pret niet drukken. Aardigheidje: hebben jullie in de tweede minuut van deze film de tekst op de neus van vliegtuig no. 82 gezien? Dat wordt eventjes terugkijken als jullie de mogelijkheid hebben.
Ik zag pas aan het einde dat deze film van Bay was. In de eerste achtervolgingen in Florence dacht ik echt dat ik naar een film van Besson zat te kijken. Prima acties en special effects. Dit soort films zie ik even graag als 'goede' films...
Noodless
Ok, eigenlijk geen verrassing ( wist het op voor hand niet ) , maar bij de aftiteling ontdek ik dat dit een film van actieregisseur Michael Bay is. Tja, gezien de bombastische actiescènes dus een typische film van hem. Nu die actiescènes zien er wel goed uit en er is heel wat te beleven met een vleugje humor. En wat te zeggen van al die geweldige locaties die stijlvol in beeld worden gebracht. Dus op gebied van actie zit je hier wel goed. Veel entertainment. Het verhaal stelt niet veel voor : je krijgt in begin heel wat flashbacks omdat de regisseur al de leden van het team laat introduceren. Soms komt het allemaal wat chaotisch over. Daarna is het gewoon actie wat de klok slaat. 7/10
mjk87 (moderator films)
Het vervelende van Bay is: zijn films hebben echt een enorm eigen look. Retestrak en schoon, of er net een schoonmaakploeg is langs geweest, of dat alles net nieuw is. Kraakhelder. Met typische ontploffingen alsof het vuurwerk is en overal fijne kleurtjes die her en der doorbreken. Dat is soms kitsch maar vaak ook best mooi om te zien; die stijl kan ik steeds beter hebben. Jammer alleen dat Bay achter de camera zit en shots vaak niet meer dan enkele seconden duren waardoor ik er nauwelijks van kan genieten.
Verder een rommelig vertelde film die nauwelijks opwindt, wel lawaaiig is maar geen enkele actiescène die geweldig geschoten is. Dan wordt het een beetje en geeuwfestijn. Reynolds ook in een wat vervelend rolletje. Visueel ziet het er dus allemaal wel gelikt uit en soms ook enorm gruwelijk qua geweld wat ik erg kan waarderen. En soms is de actie zo lomp en overdreven dat het humoristische camp wordt. Bijvoorbeeld dat gebouw in aanbouw dat half ineenstort en allerlei politieauto's op de grond worden geraakt en ontploffen. Het slaat nergens op, maar is wel vermakelijk. Alleen zijn dat maar enkele momentjes. 1,5*.
Groover1986
Wat een onderwaardering weer hier zeg! Echt een van de beste actie films die ik in hele lange tijd heb gezien! Geweldige actie, goede humor en gaaf verhaal! Gewoon meer dan alles wat je van een top productie van Bay mag verwachten! Gewoon een geweldig goede film die voor het genre een dikke 5 sterren verdiend! Klaar!!!
willemfilm
Een betere actie- en meer humoristische film dan welke James Bond-film ook. Maar dan zonder JB..
eka81
Goed bedacht. Goed uitgevoerd. Mooie locaties. Leuke humor. Moet je wel een filmkenner zijn om bepaalde citaten uit andere film door te hebben. Sterke opening in Italie a la Baby Driver.
Gewoon goed.
martijn011
- 2034 berichten
Een film die vermaakt maar ook wel enkele ergernissen oplevert.
Over Bay is al een heleboel gezegd en grotendeels ben ik het er zeker mee eens. Zijn films zitten vol met shots die maar een paar seconden duren en zeker het eerste half uur met de lange achtervolgingsscène kreeg ik er zowat hoofdpijn van.
Naarmate de film vordert raak je er wat meer aan gewend, maar fijn is het niet. Sowieso wordt het halverwege allemaal wel wat beter, ook het verhaal, als daar al sprake van is
Vond het eerste gedeelte rommelig en totaal oninteressant maar zodra er echt sprake is van een missie wordt het best vermakelijk.
Vermakelijk is sowieso wel het juiste woord voor deze film. Ryan Reynolds kan ik altijd wel waarderen, is geschikt voor het maken van goede oneliners. De film zit boordevol actie, iets te veel naar mijn mening, het kent echt te weinig rustmomenten.
Maar als je een avond niks te doen hebt en zin hebt in hersenloos vermaak dan is deze film daar geschikt voor.
Nipte voldoende.
Hans Gruber
Het viel niet mee om de film af te kijken. Gelukkig wel gedaan want het laatste half uur maakt nog iets goed. Behoudens enkele geweldige actiescenes, waaronder een spectaculaire achtervolging, was er niet zo heel veel te beleven. De hoofdpersonen hadden totaal geen chemie met elkaar. Los zand was het met af en toe de bekende humor uit dit genre. Reynolds was nog wel te pruimen. De rest van de crew was vlakjes. Al met al net aan 2,5* waard.
Alathir
6 Underground, een film met behoorlijk gemixte reviews. Typisch voor een Michael Bay-film zou je misschien kunnen stellen. Ik kan niet zeggen dat ik tegen Michael Bay ben. Van tijd en stond moet er al eens een goede bom kunnen ontploffen (in een film dan). Echter heb ik het gevoel dat dit gewoon een rip-off is van The Fast & The Furious. Vooral ook omdat ze hier weer spreken over "familie is belangrijk".
Eerst krijg je een autoachtervolging van 20 minuten (doet ook al denken aan F&F). Dat deed me vrij weinig omdat je er meteen in begint en pas na 1/3 van de film begint het verhaal eindelijk wat vorm te krijgen. Nou ja, "verhaal". Het mag dan wel een beetje politiek gericht zijn maar dan wel eentje die weinig om het lijf heeft vermits het gaat over een fictioneel land. Nu bestond Turgistan als provincie ooit in het Sasanische rijk in het huidige Pakistan, toch denk ik niet dat deze film ergens een politiek standpunt gaat opdringen aan de kijker. Je moet het allemaal met een korreltje zout nemen en zeker niet teveel bij nadenken.
In het begin vond ik de film dus zeer zwak voornamelijk door de snelle opeenvolging van shots. Ik heb het al vaker gezegd, dat trekt gewoon op niks, maar blijkbaar vinden sommigen het hip dat je meer beeldwisselingen ziet dan beelden. Soundtrack is een beetje overal en nergens. Hier en daar wel tof maar niet altijd even goed getimed of gekozen. Ohja, Ryan Reynolds, sorry maar ik vind je met de dag slechter acteren. Doe er wat aan.
Katharina
Ik vond het echt een ontzettend saaie film met lange actiescenes die niet echt boeiend waren, ofzo. Geen verhaal, maar dat kan okay zijn als de rest van de film een lekker tempo heeft, maar dat mist deze film ook. Geen aanrader.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Marriage Story
Drama, 2019

Trial by Fire
Biografie / Drama, 2018
dictatorflorence, italyschietpartijfictitious countryevil dictatoraction packedstreet shootout