- Home
Geregisseerd door: Michael Bay
Met onder meer: Ryan Reynolds, Ben Hardy en Mélanie Laurent
Bekijk via Netflix
Plot 6 Underground
"They say no one can save the world. Meet no one."
Een steenrijke technologiepionier wil, na het in scène zetten van zijn eigen dood, de wereld een iets betere toekomst geven door de bloeddorstige dictator van Turgistan om te leggen. Hij rekruteert hiervoor een internationaal team van huurmoordenaars, spionnen en scherpschutters. De in totaal 6 huurlingen hebben om verschillende redenen een verleden dat beter uitgewist kan worden. Die kans krijgen zij, tijdens deze gevaarlijke en bloedige missie.
One
Seven
Rovach Alimov
Murat Alimov
Baasha Zia
Redelijke film over een groep mensen die de grootste criminelen op de wereld willen opruimen. Het verhaal weet niet echt te boeien en wordt ook wat rommelig gebracht (het had met gemak wat korter gekund). Bomvol (spectaculaire) actie met hier en daar lekker over de top geweld (typische Michael Bay-stijl). Wel meer dan genoeg prachtige locaties.
Erikb99
Let's see this Ryan Reynolds show, so here we go...
Het is een achtbaan aan acties typische Michael Bay-stijl, dus lekker over de top. Het verhaal is flinter dun maar daarvoor ga je ook niet voor deze film zitten natuurlijk. Een echte no-brainer is het geworden, waar af en toe niets mis mee is. De hoofdpersonen weten je niet echt te boeien en vele zaken in dit flinter dunne verhaal zie je dan ook mijlen ver aankomen. Wel is de film geschoten in meer dan genoeg prachtige locaties. De grappen tussen de hoofdpersonen slaan vaak de plank mis, maar er zitten leuke reverenties in naar pop artiesten en films. Heb ik me vermaakt, ja. Is het een aanrader? Ik zou zeggen nee, maar op een vervelende regenachtige avond met niets op de TV zou ik hem zeker gaan kijken. Plus je kunt hem lekker kijken vanaf de bank, want het is een Netflix film... O ja, er zullen wel meer delen komen...
schip010
Wat een onvoorstelbaar slechte film.De moeite van het kijken niet waard.Er is een hoop geld tegen aan gegooid, maar dat maakt een film nog niet goed
Karim1991
Waardeloos geen Humor, neppe acties totaal geen verhaal en als klap op de vuurpijl slechte muziek.
6 Underground is aan de ene kant belachelijk inhoudsloos, zoals bij elke Michael Bay film, maar aan de andere kant ook erg knap gemaakt op visueel vlak. Dit is echt ontzettend goed gefilmd en ziet er zo stijlvol uit in diverse scènes met kleur en licht. Zeker het begin van de film is echt een wel 20 minuten lange adrealinerush. Het middendeel zakt wat weg, maar het eindigt wel weer erg erg lekker met dat cruiseschip. Het is een typische Bay film, waar uiterlijk de inhoud volledig domineert en waar je gewoon echt twee uur lang alles ziet ontploffen. Het is voor mij geen film die een paar vervolgen hoeft te krijgen, daar zijn de personages veel te oninteressant voor. Dan zie ik liever dat Bay gewoon over een tijdje gewoon een nieuwe actiefilm maakt. Overigens ook een compliment voor het brute geweld in beeld, bloed wordt hier zeker niet geschuwd. Het is sowieso mijn best gewaardeerde Bay-film sinds Transformers uit 2007. Daarna maakte hij vooral al die Transformers sequel-rotzooi. Het is ook een van de betere Netflix Originals films, al zegt dat vooral veel over die films.
Kleine 3,5*
KamikazeTme
een 3* voor de missies en de gave gebeurtenissen die daarin zitten, maar het overige was zo matig. Weinig kunnen lachen om de ''humor'' overigens.
Shinobi
"None of us will be remembered."
Van tevoren had ik eigenlijk wel kunnen verwachten dat dit weer zo een zogenoemd 'Bayhem' vehikel zou worden, maar vanwege Ryan Reynolds heb ik de film toch een kans gegeven.
Reynolds mag hier dus komen opdraven als een miljardair die de wereld beter wil maken, hoe nobel van hem. Hij rekruteert wat mensen om hem heen die hun dood faken, opdat ze niet meer te traceren zijn. In deze opzet wordt er een elite groep gecreëerd die eenieder hun specialiteit heeft en bad guys mag uitschakelen.
Aanvankelijk opent '6 Underground' nog best aardig. In typische Bay stijl wordt er een over-the-top achtervolging in beeld gebracht, waarbij de vaste ingrediënten als: slow-mo, explosies en overbelichting niet mogen ontbreken. Voor de verandering wordt er nog eens flink bloed getoond en lijkt het allemaal veel explicieter te zijn.
Daar blijft het helaas ook bij, want zodra alle bombast is verdwenen blijft er louter een lege huls over. Dit is vooral te merken aan de rommeligheid waarmee het hele gebeuren wordt gebracht; er worden een hoop ideeën tegen de muur gegooid in de hoop dat er maar iets blijft hangen. Ik moest mezelf er echt toe aanzetten om de film maar af te kijken en dan nog eens de humor erbij die vaak doodslaat, zucht. Verrassend dat dit afkomstig is van dezelfde schrijvers die onder andere aan 'Deadpool' hebben meegewerkt.
Al met al een matige actiefilm waar ik weinig uit kan halen. Wat mij betreft is dit de laatste film van Bay die ik heb gezien, tenzij hij in de toekomst nog met iets revolutionairs op de proppen komt.
Kleine 2,0 sterren.
Stephan123
In het begin was het even doorkomen (eerste 20 minuten) maar daarna een leuke/goede film.Beetje zoals The Hitmans Body guard. Geen topfilm .
Robinhood1990
film om in de eerste 5 min al meerdere fouten te maken. Dan hebben we het over een auto spiegel die in slowmotion wel te verstaan er word afgereden door een vrachtwagen. Waarna de auto er nog geen paar seconde erna weer spik splitter nieuw eruit ziet. Ook is er een beeld waarbij de chauffeur geen pet op heeft. Die hij duidelijk daarvoor en daarna niet is verloren. Ook in de eerste 5 min word je dood gegooid met merken. Red bull, Alfa romeo en de auto die hun achtervolgt de Bmw moet nadrukkelijk bij merk worden vernoemd. Ik ga een andere film opzetten. Dit is zonde van me tijd??
"6 Underground" is net als vrijwel het gehele oeuvre (o.a. de "Transformers" reeks) van Michael Bay een trailer van ruim twee uur, bestaande uit een aaneenschakeling van bombastische actie en dat dit keer o.a. fraai gefilmd in de steden Florence, Hong Kong en het fictieve Turgistan.
In deze Netflix Actie / Thriller film van 150 miljoen dollar, zet een miljardair, te weten One (Ryan Reynolds) zet zijn eigen dood in scène en stelt een team van vijf huurlingen (vandaar de titel), bestaande uit o.a. huurmoordenaars, spionnen, en scherpschutters, samen om de bloeddorstige dictator, te weten Rovach Alimov (Lior Raz), van Turgistan (een gefictionaliseerd Midden-Oosten land) uit de weg te ruimen.
Het plot lijkt op een soort van samenvoeging van de filmreeksen "Mission: Impossible" (vanaf het 4e deel), "Fast & Furious" (vanaf het 5e deel) en "James Bond" en wie bekend is met het oeuvre van Michael Bay (oftewel "The king of explosions") kan wel raden hoe deze actiefilm vervolgens verder gaat, namelijk met een hoop flitsende achtervolgingen, snelle wagens, helikopters, baanbrekende actie vol vuur, explosies, slow-motion effecten, visuele effecten (o.a. via overbelichting en verzadigde kleuren), mooie vrouwen (o.a. in lingerie), stompzinnige personages en episch heldenvertoon.
Hersenloos vermaak dus (diepgang is zoals gebruikelijk non-existent), maar in een aantal ijzersterke scènes (waaronder de spectaculaire proloog in Florence, waarin de David van Michelangelo het bijna moet ontgelden, vol heerlijk stuntwerk met een groene Alfa Romeo in de hoofdrol, en de spectaculaire actie in Hong Kong, met o.a. een zwembad, gasmaskers en hijskranen) laat Michael Bay zien nog altijd met inventieve (zoals een boot die in een magneet verandert) en duizelingwekkende stunts op de proppen te kunnen komen en eerlijk gezegd vond ik de film ook wel van de eerste tot de laatste minuut (duurt circa 125 minuten) lekker wegkijken en heb ik ook regelmatig moeten lachen en glimlachen (tijdens de meest spectaculaire beelden horen we Ryan Reynolds, die zijn "Deadpool" rol nog eens dunnetjes overdoet, de meest nuchtere grappen maken) en dit tot tegenstelling tot een aantal zuurpruimen hier.
De rollen van de leuk spelende Ryan Reynolds (speelt een miljardair die het heft in eigen handen neemt, om democratie te brengen en te herstellen en dit omdat natiestaten niets doen tegen de ellende en repressie op de wereld), die ik graag zie in films, en Mélanie Laurent (Two) zijn uitstekend en ook Manuel Garcia-Rulfo (Three), Ben Hardy (Four) en Corey Hawkins (Seven) zijn goed aanwezig en Adria Arjona (Five) is vooral aanwezig vanwege haar schoonheid. Ze worden overigens ook allemaal op een leuke manier voorgesteld en dat inclusief hun specialiteiten en op een gegeven moment zeggen ze ook hun echte naam. Er is overigens ook een nummer "Six" (Dave Franco) die o.a. te zien is op de filmposter, maar die sneuvelt (wordt doorspiest) tijdens de proloog in Florence op het einde van de flitsende auto achtervolging.
Van het script en de dialogen (met al de actie blijft er sowieso weinig dialoog over), op Ryan Reynolds na dan, moeten deze acteurs het overigens niet hebben. Ik weet niet of het klopt, maar volgens mij heeft Michael Bay een zwak voor vrouwenvoeten in hoge hakken (zoals Quentin Tarantino dat heeft met vrouwenvoeten), want daar lag geregeld de focus op en was o.a. te zien bij Mélanie Laurent en Adria Arjona.
Kortom om een typische Michael Bay vermakelijke Actie / Thriller film voor een explosieve vrijdagavond of zaterdagavond (toen heb ik hem bekeken en niet via Netflix).
P.S. er wordt overigens ook regelmatig op een leuke en grappige manier verwezen naar andere films en dat o.a. via quotes als "We don't need no stinkin' badges !" en "I see dead people".
Leuke Bay.
Fijn om eens een échte dure blockbuster op Netflix te zien, da's toch een type film dat ze nog niet echt in het rek hadden liggen. Geen beter figuur dan Michael Bay voor zo'n klusje, hij is één van de weinigen die ook écht zichtbaar wat met budget weet te aan te vangen, zonder daarbij zichzelf te verliezen.
Deze film is dan ook vintage Bay, en daar is hij duidelijk ook zelf trots op. De eerste 20 minuten opent met een redelijk weergalloze actie scene, eentje die jammer genoeg niet meer overtroffen wordt verder in de film, maar wel meteen de toon zet. Realisme hoort niet thuis in deze film, alles staat in functie van coole actie. En terecht ook, menig regisseur (of zeg maar studio) die daar een voorbeeld aan kan nemen.
Ook de actie in Hong Kong en het ficitieve Turgistan (wat was toch?) mogen er zijn, ze weten alleen niet écht die adrenaline te halen. Wel nog veel leuke en grappige details, ook verrassend bruut trouwens. Dat is iets wat wel een beetje nieuws is in Bay's films. Alles laten ontploffen vindt hij duidelijk leuk, lijken wat minder.
Enige minpuntje vind ik dan dat Bay zich het af en toe nét te makkelijk maakt en zich net iets te braaf aan z'n eigen stijl houdt. Ik denk dan aan actiefilms als Hardcore Henry, die toch wat vaker het randje van het bekende opzochten. Maar wie zin heeft in een nieuwe Bay zal absoluut niet teleurgesteld zijn in deze film, want Netflix of niet, zolang hij centjes mag opmaken doet hij gewoon z'n ding. En dat hij dat ook erg goed.
BBarbie
Met voorsprong de meest waardeloze film uit 2019 die ik totnogtoe gezien heb. Het is een irritante aaneenschakeling van ridicuul spektakel. Met moeite de slotcredits gehaald. Michael Bay laat ik voortaan maar links liggen.
Psycho-M
Pfoeh wat een heftige rit zeg.
Schreeuwerig, chaotisch, hyper en met een Instagram filter gefilmd.
Een echte Bay.
Andere films van Bay, ja zelfs de transformers films, kan ik best hebben, maar dit was me toch iets te veel chaos en schreeuwen en dat 2 uur lang.
Hij zal wel weer veelvuldig gestreamd worden, maar ik heb 'm met pijn en moeite uitgezeten.
Duke Nukem
- 1985 stemmen
"Sh... sh... she squirted. That was literal... She squirted!"
De cameraman lijkt inderdaad aan adhd te lijden ofwel is hij dronken, wat een slecht camerawerk zeg! Hij heeft blijkbaar goed naar de openingsscène van Quantum of Solace (2008) gekeken en het goed bevonden. En dan al die onnodige slowmotion beelden en teksten in beeld, het is allemaal erg teenage-materiaal. Een over de top actiefilmpje met veel ontploffingen (alles moet kapot), oorverdovend scheeuwerige geluid en muziek, niet grappig en met een irritante Ryan Reynolds. Een erg matige acteur, de enige film waar hij in meespeelde die ik goed vind is Burried (2010). Er zitten wel enkele kleine dingetjes in die ik wel leuk vind, zoals als Reynolds vanuit de auto met een pistool schiet in first person. Maar zulke momenten duren dan ook maar 2 seconden, want langer duurt een cut in deze film nooit. Michael Bay zal waarschijnlijk nooit mijn favoriete regisseur worden, hoewel ik The Rock (1996) en The Island (2005) wel goede films vind.
"I'm feeling f*cking carsick!"
Ik ook, na het bekijken van deze film.
KritischVentje
Best leuk; nadat je door het eerste uur heb kunnen akkeren.
Film moet het hebben van het laatste stuk. Begin is echt waardeloos met slecht camerawerk.
Na introductie van number seven wordt het eigenlijk pas een beetje leuk.
Het eerste uur/deel heeft mij enormg geërgerd.
Ryan Reynolds was Ryan Reynolds en ik moet toegeven dat het mij nu wel een paar keer begin te irriteren. Het is hetzelfde typetje over and over again. We get it. Safe it for Deadpool 3.
Camerawerk waar je misselijk van werd. Zelfs het dialoog in dat restaurant met alle teamleden was te druk gefilmd. Werd ook gek van dat flare effect in bijna elke scene. Zoals al eerder ook werd opgemerkt, stikt het van de goofs en continuity errors. Vooral de car chase aan het begin.
Daarbij is de ondersteunende cast een beetje van het niveau The Asylum. Niemand weet te overtuigen; zelfs Corey Hawkins niet.
Maar...
Laatste stuk was heel vermakelijk! Leuk. Goede aktie.
Ik vond die explosie waarbij de ex-teamleden van number seven om het leven komen mooi in beeld gebracht. Die luchtaanval met gasbommen was ook niet verkeerd!
kalehein
Best leuk; nadat je door het eerste uur heb kunnen akkeren.
Na introductie van number seven wordt het eigenlijk pas een beetje leuk.
Het eerste uur/deel heeft mij enormg geërgerd.
Hier heb ik bijna niets aan toe te voegen.
De hele achtervolgingsscene hadden ze wat mij betreft ook in 2 minuten kunnen doen.
Verschrikkelijk irritant camerawerk en een zeer verwarrende intro.
EN nog een editje voor het einde... Die melodramatische schijtmuziek zoals deze ook in transformers zit is ook ?
Dit scheelt zo 1* waardering
Jynxter
Er is niet heel veel goed aan deze film. Het uitgemolken verhaal en de flaters in de montage voorop. De hectische, korte shots hoeven van mij ook niet, en echt goede grappen zijn op één hand te tellen. Maar 6 Underground mikt ook duidelijk op iets anders. Op pretentieloos spektakel. En je kan zeggen van deze ongeloofwaardige en bij vlagen belachelijke film wat je wil, maar pretentieloos spektakel levert ie zeker. Met name de slowmotion detail-shots zijn af en toe om je vingers bij af te likken. Alleen om die knappe en moddervette beelden behaald 6 Underground voor mij nog net een voldoende.
Helaas meer de Michael Bay van Bad Boys dan van The Rock. Best coole aktiescenes en heel veel spektakel, maar zo flauw en geforceerd gebracht dat de impact vrijwel nihil is. En werkelijk alles moet blijkbaar voorzien worden van een kinderachtige one-liner. Laat dat maar aan Ryan Reynolds over, die hier werkelijk geen enkele moeite doet om zijn rol enige vorm te geven. Met een kapsel dat continu in model blijft levert hij ongevraagd doorlopend commentaar bij alles dat plaatsvindt. Behoorlijk irritant. De montage is uiteraard ook weer volledig op hol geslagen. Laat dat maar aan Michael Bay over.
Carvess
Ik vind de film best leuk om naar te kijken. Mooie stunt en actie scènes. De beoordeling goed of zeer slecht is wellicht subjectief natuurlijk en sterk afhankelijk welke films je gebruikt ter vergelijking. Ik zet hem maar in het rijtje Expendables-achtig. Maar daar vind ik de cast wel iets leuker.
IH88
“I feel like a Jedi.”
6 Underground is een echte Michael Bay film. Spectaculaire en belachelijke actiescènes, eendimensionale personages, een mager verhaal, wat humor, mooie vrouwen, en in het geval van 6 Underground ook schitterende locaties en auto’s. Het is pretentieloos vermaak, en gelukkig weten de acteurs ook in wat voor film ze zitten. Vooral Reynolds, Garcia-Rulfo, Laurent en Hardy hebben zichtbaar plezier, met Arjona en Hawkins die de wat serieuzere rollen hebben. Bay weet weer geen maat te houden qua speelduur, en de film had echt 20 minuten korter gekund. Maar voor de rest is 6 Underground zeer vermakelijk.
filmkul
Aardige no brainer van Bay. Verstand diep onder nul en gewoon genieten van actie in kwadraat vol explosies, kogelregens en stunts. En dat allemaal zeer strak gemonteerd en vol in detail in beeld gebracht waarbij tevens de ketchupfles volledig op is gebruikt. Zoals gezegd stelt het verhaal niks voor en zit vol plotgaten en onlogica. De film vliegt in een rap tempo voorbij waarbij soms de montage wel erg verknipt is. Verder ziet de film er visueel prima en kleurrijk uit. Het acteerwerk is verder ok. 3.0/3.5
Mickey b
Bedoeling was goed. Breng een bende samen elk met zijn specialiteiten, genre Oceans Eleven, maar laat ze in een soort Ⓐ-team actie al schietend hun werk doen. Tot daar alles ok. Maar dan de film zelf: veel te lang. Af en toe wat humor en actiescenes totaal er over en niet kloppend naar continuïteit. Zo zie je een achtervolging door één auto, deze crasht en uit het niets plots een andere auto. Ook deze vliegt door de lucht en opnieuw een andere. Doe dit zo’n 10x en je hebt een openingschtervolgingsscene van de film, goed boor zo’n 20 min actie... Ben na 1u zelfs half uur ingedommeld. Was zware klus om deze uit te zitten. Kon gemakkelijk in 100 minuten verfilmd worden.
MisterD 1985
Gezien, best aardige actiescenes, maar zal niet langer dan de aftiteling in mijn hoofd blijven zitten. Het is simpelweg tijdsverdrijf.
Moviegooner
Michael Bay heeft een oog voor detail en zijn humor werkt soms maar bij al zijn films weet hij nooit een om balans te vinden. In zijn nieuwste film 6 underground is dat ook het geval.;
De eerste twintig minuten begonnen zowaar erg goed met een intense auto achtervolgingsscène in de straten van Florence. Maar daarna gaat het snel bergafwaarts met de film. Een Bay film is voor de jonge tieners, die alleen actie, vrouwen en hedendaagse humor willen.
Macmanus
Bay.
Begint geweldig. Bay op zijn best. Helaas verliest Bay erg veel gas daarna. Vond het scenario niet geweldig gekozen. Je bent zoveel tijd kwijt met de hele situatie uitleggen en het is ook allemaal wat stompzinnig om veel waarde aan te hechten verder. Hoewel ze zelf het grapje maken op het einde was het handiger geweest als het gewoon boefjes waren die een big score moesten plegen. Want de drie grootste actie scenes staan duidelijk als een huis en daar laat Bay zien dat hij bij de beste actieregisseurs hoort. Maar ik had toch wat moeite met dat geneuzel ertussenin.
3 sterren.
bounze
Geweldige actiefilm van Michael Bay die je normaliter in de bios tegenkomt. (Het budget van deze film was 150-170 miljoen dollar!) En alleen op Netflix. Heerlijk genoten van de aktie, de stunts, de personages, de special Effects. Dit is echt een topper, snap niet waarom deze film zo weinig sterren krijgt. (waarschijnlijk Netflix haters?) Verhaal is ook prima te snappen, alleen duurt het even voordat je in het verhaal komt. Als Netflix dit soort films blijft maken dan hoeven we niet meer naar de bios. Het lijkt er op dat er een vervolg aan gaat komen.
FillumGek
Michael Bay debuteert met een nieuwe explosieve actiefilm op Netflix, de een-na duurste Netflix-productie ooit. Red Bull, Heineken, Heinz en meer bekende merken krijgen meerdere seconden screentijd, al het geld wat Michael de lucht in schiet moet ergens vandaan komen.
Toen een vriendin aan mij en een vriend vroeg welke film we gingen kijken en we 'een Michael Bay-film' zeiden vroeg ze zich af wat we bedoelden. Lachend zeiden we dat je van het verhaal niet veel hoeft te verwachten maar dat je vooral veelvuldig in je gezicht wordt geslagen met explosies, kogelregens en ongeloofwaardige actie. Niet is minder waar. De film opent met een twintig minuten durende non-stop auto-achtervolging door de straten van Rome. De actie is spectaculair, hoewel soms wat chaotisch in beeld gebracht. Ondanks dat zitten er een paar strakke opnames tussen waarbij auto's op de meest onwaarschijnlijke manieren crashen met zoveel oog voor detail dat je in de reflectie van de autoramen je Michael Bay zichzelf kan zien aftrekken in zijn regisseursstoeltje.
Daarna zakt het een beetje in en wordt een niet al te bijzondere cast geïntroduceerd waarbij van chemie weinig sprake lijkt. Hoewel Reynolds hetzelfde typetje als altijd doet stoor ik me er sinds Deadpool niet meer aan. Zo'n actiekomedie blijft echter moeilijk, want de grappen vervallen als snel in een déjà-vu moment met zo'n beetje elke andere genrefilm. Stukje bij beetje worden de achtergronden van de hitmen verteld, maar echt aanslaan wil het maar niet. Op een gegeven moment springt de film ook van hot naar her wat het nog chaotischer maakt. En dan blijkt de ruim twee uur toch te lang te zijn.
Tussendoor zijn er nog wel wat ongeloofwaardige, maar vermakelijke actiescènes waarbij er teveel gebruik wordt gemaakt van slow-motion. De actie lijkt hierdoor minder hard en dan wens je gewoon dat Michael een keer met zijn fikken van die knop afblijft, net alsof je een klein kind een afstandsbediening geeft. De afsluiter is echter weer genieten geblazen met een originele insteek waarbij Michael de complete filmset om zeep helpt. Actie alom dus, maar vooral een lege huls.
Kondoro
“I feel like a Jedi.”
Ondanks alle negativiteit over deze prent heb ik me toch nog wel weten te vermaken, al moet je dan wel een uur in de film zitten voordat het pas echt wat interessanter weet te worden. Het eerste half uur zitten we voornamelijk te kijken naar het team van Reynolds die achtervolgt word in Italië en het is me dan al gauw duidelijk waarom velen hier in de reacties klagen over de ‘product placement’. Het constant gezoomd op de voorbumper van de vel groene auto was niet te missen, BMW moest even duidelijk vernoemd worden en noem maar op. Het is dan moeilijk te begrijpen waar de film nou precies over ging, dit is pas nadat het eerste uur voorbij is wat zekerder en dat vond ik vrij laat.
Het begin is niet enigste moment dat deze film graag ruimte maakt voor bepaalde marketing, alsof Netflix zo’n knaller van een film nog niet kon financieren leek het wel. Zo liep bij iedereen rond in de kleding van het merk ‘Stone Island’, het constan inzoomen op bepaalde horloges, een fles Captain Morgan fles wat ook niet had gehoeven en zo kun je wel doorgaan. Maar, was dit echt een irritatie voor in deze film? Nee, opzich niet. Bay weet met zijn lange tijdsduur ook wel ruimte te maken voor de nodige product placement maar, rond alle Bay-acties scenes valt het soms nog niet eens op.
Het is een typische Bay film, daar was ik ook wel een beetje op voorbereid. Want met de eerste scenes waar de auto’s al exploderen weet je dat je in de wereld van Bay bent gestapt en daar mag je eigenlijk wel weer twee uur voor vrij maken. Maar ik vond dat de film ook een stuk korter had gekund, de eerste scene mocht van mij ook wel twintig minuten korter en dan had je ook al een leuke lange achtervolging. We krijgen echter in deze scene wel een introductie met het team van zes leden met ieder een bepaalde achtergrond. En mij werd één ding zeker: Bay hield zich niet in.
En dat werd duidelijk wanneer een auto ontploft en je ziet de lijken nog zitten, in het vuur. Ik was daar niet op voorbereid en was er aangenaam door verrast, dat er tegenwoordig nog films gemaakt mogen worden in de actie genre met zulke ‘gruwelijke’ beelden. Ook bij een auto ongeluk zie je de lijken auto de auto’s vliegen, mensen zie je verstikken in het gas wat word gegooid door straaljagers. Of wanneer er een flitsgranaat in de mond van een vijand word gestopt en vervolgens zijn hoofd explodeert, het waren best wel gruwelijke scenes die ik niet had verwacht van de normaal best wel kindvriendelijke Bay. Dit waren wel de kleine pluspunten waar ik een extra puntje in de score voor geef, het gaf een leuke draai.
Om nou te zeggen dat Reynolds een constante ‘Deadpool-rol’ heeft vind ik dom. De beste man is gewoon Deadpool en dit is gewoon zijn acteerwerk, klaar. De man acteerde gewoon leuk, is in mijn ogen vrij komisch en komt lekker door de film heen. Ook de rest van de cast was leuk maar, ik heb even geen zin om deze helemaal door te spitten.
Het is niks nieuws allemaal, weer een zestal ‘goodguys’ zijn geboren en een gevoel voor een tweede deel is sterk aanwezig. Ik heb me wel vermaakt met ‘6 underground’ maar om het nou een steengoede film te noemen vind ik iets te veel. Het is allemaal leuk en aardig, maar zoals we gewend zijn van Bay is er ook veel in de film te vinden wat nou weer niet had gehoeven. Soms een beetje te over-top, maar wel gewoon leuke actievermaak.
Shadowed
Wederom prima Bay.
Bay zet zijn carriere voort. Wederom weer met een film die redelijk op zijn voorgaande films lijkt qua stijl. Dus veel actie, grootse actie, mooie actie, ruk verhaal en bordkartonnen karakters. Deze film heeft dat allemaal ook, maar de actie is wat bruter.
Dat verklaart dan ook gelijk de 16+. Eerst was ik sceptisch. Bay maakt niet vaak een R-rated film, en lijkt vooral ingezet te worden als er geld verdient moet worden. Een R-rated film die op Netflix wordt uitgebracht was niet meteen wat ik had verwacht van Bay.
Maar wederom laat hij zien dat hij wel degelijk goede actie kan regisseren. De flitsende actie vliegt weer over het scherm en de actie mag er zeker zijn. Vaak mist het wel de kick een beetje, maar ze hebben een hoog tempo en blijven gelukkig wel vermaken.
Ik lees veel berichten over dat de reclame te duidelijk is gebracht. Ik heb er werkelijk niets van gemerkt, op de prominente Red Bull-straaljagerhelm na. Ik zal er echt naar moeten gaan zoeken mocht ik het opmerken. Dus daar heb ik totaal geen last van gehad.
De film is typisch Bay. De explosies zien er echt uit alsof ze alleen van Bay kunnen komen. Ze zien er altijd wel heel erg tof uit. Ook zijn er een hoop grootste actiescenes die het tempo er goed in weten te houden. Weinig praten, veel actie. Dat is nou typisch Bay.
Maar voor de rest heeft het verhaal weinig om het lijf. Bay lijkt totaal geen interesse te hebben in een beetje subtiliteit. Eigenlijk hebben dit soort films dat wel een beetje nodig. Want nu heb je karakters waar je totaal geen meelij voor voelt en alleen maar wilt zien schieten of vechten. Op dat gebied kan Bay wat les gebruiken.
Acteerwerk is niet geweldig. Reynolds speelt weer zijn typetje. Doet het wel redelijk maar is nooit echt grappig. Laurent is te sterk aangezet. Arjona, Hardy, Hawkins en Garcia-Rulfo doen het allen ook wel aardig. Het boeide me alleen niet echt of ze nu afgeschoten gingen worden of blijven leven.
Zoals verwacht ziet de actie er weer goed uit dus. Paar originele actiescenes en gave explosies. Het duurt alleen wel wat lang. Het verhaal was compleet ruk, waarom dan uitrekken tot 128 minuten. Actiescenes missen ook een klein beetje adrenaline, ondanks vele pogingen. Pas als de actiescenes volledig over-the-top gaan begint die kick langszaam op te warmen.
Prima film, maar natuurlijk geen hoogvlieger. Genoeg kritiekpunten, maar het resultaat blijft een heel knap gemaakte actiefilm.
tbouwh
Het lijkt me een schier onmogelijke opgave, maar wie de schaamteloze militaire propaganda gemist heeft mag terug naar af en de volle 2 uur nog eens doorstaan. Vul voor '6 Underground' CIA in en je krijgt een politieke allegorie die vanuit Amerikaans perspectief niet zou misstaan in de zaak Syrië, inclusief chemische oorlogsvoering en strijdplan (vervang dictators door stromannen). Uiteraard toont de climax van de film hoe het 'volk' (moslims op standje stereotyp, inclusief halve maan-vlag) zijn nieuwe leider verwelkomt en zo impliciet zijn onzichtbare helden toejuicht. De meest fascinerende verwijzing? De dictator van dienst die tussen neus en lippen laat vallen dat de VS en Rusland trotse sponsors van zijn revolutie zijn.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Marriage Story
Drama, 2019

Trial by Fire
Biografie / Drama, 2018
dictatorflorence, italyschietpartijfictitious countryevil dictatoraction packedstreet shootout