Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Alternatieve titel: Star Wars: The Rise of Skywalker
Geregisseerd door: J.J. Abrams
Met onder meer: Daisy Ridley, Adam Driver en Mark Hamill
Releasedatum: 18 december 2019
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
"Every generation has a legend"
Een jaar na de gebeurtenissen uit 'The Last Jedi' vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
C-3PO
Jannah
General Hux
Allegiant General Pryde
Als de OGT nu zou verschijnen zou de score stuk lager liggen.
OGT is....?
IH88
Die training van Leia heeft goed geholpen dan. Waar ze in TFA nog Kylo weet te verslaan en in TLJ nagenoeg even sterk is, verliest ze hier van Kylo. Beetje overtraind misschien
Wel een interessante scene om nu met nieuwe ogen terug te bekijken. In 2015 was dit een gaaf en vreemd lichtzwaardgevecht met een ongetrainde Rey en een gewonde en nog niet volledig getrainde Kylo. Rey was de Heldin! Met de informatie die we nu hebben zou je ook kunnen zeggen dat Rey daar al de 'dark side of the Force' aanwendt. Rey is geen heldin, maar een 'dark side Force user'. Maakt die scene toch een stuk interessanter...
sierrra
Krijg ik nog reactie bij mijn bericht over de IMDb gemiddelden of strookt dat niet bij jouw al vastgestelde mening dat de hele wereld de nieuwe films ruk vind?
Spreek ik nu opeens voor de hele wereld....
Feit is dat deze Disney trilogie maar net iets beter scoort dan de prequels. Denk niet dat Disney dit voor ogen had toen ze hieraan begonnen. Dat men de films voorlopig op hold heeft gezet en zich focust op de series voor Disney + zegt ook genoeg lijkt mij.
Spreek ik nu opeens voor de hele wereld....
Ik spreek nu voor mezelf, maar ik ben nooit fan geweest van een Star Wars dat het Marvel tempo aanhoudt mbt het uitbrengen van nieuwe films. Star Wars films moeten speciaal blijven en echt een evenement. 3 films binnen 10 jaar lijkt me perfect. Met uiteraard wel Disney plus series ertussenin.
Dacht ik ook al haha. Heb het nog Gegoogeld. Krijg vooral zoekresultaten met de GoT regisseurs die eerst aan de nieuwe trilogie gelinkt zouden worden
Je zei letterlijk:
Valt qua opbrengsten en publieksscores ieder geval nergens heen te leiden. Zeker omdat de films het een stuk beter doen dan de 2e trilogie.
Volgens mij had Disney voor ogen dat ze heel veel geld wilden verdienen aan SW en dat lukt ze goed. Disney gooit het op nostalgie in de nieuwe trilogie. Dat mag, kan jij slecht vinden en ik leuk, maar daar gaat het niet om. De mensen gaan er graag heen en hebben schijnbaar een prettige avond gehad. Niet iedereen zit in de bios bij de nieuwe trilogie te snikken dat ze de oude delen zo missen.
En het is vrij slim van Disney om nu even een pauze in te lassen na 5 films in 4 jaar. Dan treedt de verzadiging toe, hoe goed of slecht de films ook zien. Deed me in de jaren 80 en 00 net zo goed.
Niks met wat er in de twee vervolgen is gebeurt geeft voor mij een andere context aan zaken in TFA. Waarschijnlijk denk jij er nu al meer over na dan dat de makers zelf hebben gedaan.
Hahaha, same for me. Google gebruikt, diverse rare sites gevonden. Ben benieuwd naar de uitleg.
Je zei letterlijk:
Valt qua opbrengsten en publieksscores ieder geval nergens heen te leiden.
Het blijft nieuwsgierigheid. Het is Star Wars, dus het blijft goed scoren. Het is veelzeggend dat TFA zowel qua waardering als Box Office veel beter scoort dan de twee vervolgen.
Alle Disney meuk scoort tegenwoordig goed, ongeacht de kwaliteit. Mensen komen toch ietwat teleurgesteld uit de zalen lopen. Dit zijn films die in potentie makkelijk 2 miljard zouden kunnen scoren. Dat dit niet gebeurt kan je juist aan de kwaliteit wijten.
Eens met het laatste. Het moet wel speciaal blijven.
IH88
Sinds wanneer moeten de makers en het publiek met precies dezelfde ogen naar een film kijken. De interpretatie van een kijker kan met dag en nacht verschillen met wat de makers voor ogen hadden. Ik zeg niet dat jij het zo moet zien, maar ik vind het wel een interessante gedachte. En waarom Rey nu zo krachtig was in TFA is door de gebeurtenissen in RoS nogal logisch.
Eens met het laatste. Het moet wel speciaal blijven.
Of Disney levert kwaliteit, kan natuurlijk ook he. Je hoeft Disney en hun formules niet leuk te vinden om te zien dat ze leveren wat hun doelgroepen zoeken bij bv superheldenfilms, tekenfilms of Star Wars.
Wat deze nieuwe trilogie alleen niet goed heeft gedaan is met 2 regisseurs werken. Het voelt inderdaad rommelig. Had Abrams maar gewoon alles laten doen.
En wat ze ook niet goed hebben gedaan is dat deze cast gewoon middelmatig is. Kylo Ren was 2 films een lachwekkende bad guy. Alleen in de laatste komt hij een beetje uit de verf. Poe is verder gewoon belachelijk nutteloos. Rey had meer achtergrond verdiend, maar doet het wel leuk.
Best een verschil met de oude films, waar de cast gewoon beter was. Daarom scoort TFA denk ik ook veel beter. Die teert nog grotendeels op Han en Leia.
horizons
Lol, originele trilogie.
Zat in mijn hoofd nog op TooL forum waarschijnlijk.
Ze hadden wel dit moeten doen in TROS:
Spoiler!
Spoiler!
Helemaal in begin van TFA stuurt Rey zo'n andere Hunter weg terwijl die bb8 gevangen had. Die ander luistert meteen. Latente force mindtrick.
sierrra
Niemand beweert hier dat Disney geen geld verdient (behalve Solo dan) aan Star Wars.
Dat men in de jaren 80 en 00 niet elk jaar een film uitbracht had met capaciteit en budget te maken en niks met de kwaliteit van de films. Lucas financierde en produceerde de films zelf en Lucasfilm had niet de omvang van Disney om elk jaar een film uit te brengen.
Basto
- 11916 berichten
Ik denk dat Disney aan Star Wars liever elk jaar 600 mjn verdient, dan eens in de 4-5 jaar 1,5 miljard. Vrees dus dat ze in hoog tempo doorgaan. Ze brengen immers ook 4-5 Marvel films uit per jaar. Dus waarom niet, elke 1-2 jaar een nieuwe Star Wars? Ze willen niets liever dan alle competitie uitschakelen en opkopen. Dat doe je het best door alle doeken te bezetten.
Ik verwacht in 2021 een spin-off en in 2022 de start van de nieuwe trilogie.
Ik zei dat er in de jaren 80 en 00 ook een stop kwam, die zelfs lang duurde. De rest heb ik nergens beweert en schijn jij nu voor me in te willen vullen.
Het is meer een probleem met afstemming. De originele trilogie had ook drie verschillende regisseurs. Zolang de koppies maar dezelfde kant op staan.
Denk alleen dat als je een treffer hebt, dat je tegenwoordig makkelijk de 2 miljard kan behalen. Vooral met de fanbase van Star Wars zou dit makkelijk kunnen. Allerlei 3D, Imax, dolby cinema en 4dX toeslagen die erbij komen (wordt dit ook meegeteld in de box office?) zorgen ook voor een hogere opbrengst.
IH88
Ik ben dit weekend voor de tweede keer naar de film geweest en de dingen waar ik mij de eerste keer aan stoorde vielen nu wel mee. Vooral het tempo in het begin was nu veel beter te behappen, en het verhaal was beter te volgen. Het blijft een heerlijke avonturenfilm.
Ik hoop wel dat Disney/Lucasfilm in de toekomst de films van te voren wat beter uitwerkt en ook echt een visie heeft als het ergens aan begint (Knights of the Old Republic?). Ik ben ook blij dat we nu van de Skywalker verhaallijn af zijn en echt met iets nieuws kunnen beginnen. Met regisseurs die op dezelfde lijn zitten en producers (Filoni, Favreau, Feige?) die de rode draad bewaken. Dan mag van mij Rian Johnson best terugkomen, maar er zijn nog zoveel andere regisseurs die ik graag een Star Wars film zou willen zien regisseren.
sierrra
Die stops hadden toen niks met verzadiging te maken. Dat is mijn punt.
Dat ze er asjeblieft maar meer stoppen nu. Het nu nog verder uitmelken met nog meer eenheidsworst, kinderhumor en suffere plotlijntjes gaat echt het hele nostalgische fijne gevoel aan Star Wars verneuken.
Je weet dat ze trilogie #4 aan het ontwikkelen zijn toch?
Nee, maar dat is dan mooi balen.
Nog meer kindsoldaten ipv stormtroopers en grapjes tussen millenials die het niveau van de Vlaamsche Pot benaderen.
Breur
Heerlijke laatste film van de derde SW trilogie. Wat mij betreft de beste uit dit drieluik, ik heb genoten. Goede spanning, lekkere actie en voldoende diepgang. Er wordt royaal gesmeten met karakters uit het verleden, hoewel dat als weinig origineel kan worden ervaren voerde het ‘feel good gevoel’ bij mij de boventoon. Kleine slordigheden en wat stof tot opzoeken en nadenken daar gelaten liep ik vanmiddag dik tevreden de bioscoop uit. 4*
RobertKR
Vond het wel leuk vermaak, maar een slap einde van de trilogie. Zoveel domme dingen.
Motivatie bad guys:
Waarom wacht Palpatine zo lang? Hij heeft een vloot waarmee hij makkelijk de macht weer kan grijpen. Oh ja, hij wil Rey laten doden of toch niet... hij wil haar possessen. Maar wacht, hij hield de band tussen Rey en Ben sterk.. en komt er nu pas achter dat hij die krachten kan bundelen en Rey toch helemaal niet nodig heeft dus toch wel wil doden.
Verder
Planeet van die zwarte markt hackers wordt opgeblazen. Oh, die gemaskerde vrouw komt er opeens aan om te helpen. Zo zitten er heel veel van die dingen in die nogal random overkomen.
Kylo Ren:
Het beste van de trilogie naar mij mening, maar wat wilde hij nou? Doordat Johnson er zo'n andere kijk op had vloeit de trilogie totaal niet lekker met deze character building.
Vond Finn en Poe ook flink underused.
Het is geen populaire mening, maar TLJ is mijn favoriet van deze saga. Johnson durfde een andere weg in te slaan waar JJ Abrams vooral laffe retreads van de originele trilogie heeft gemaakt. Rogue One is ironisch genoeg de beste. Wel is RoS gewoon lekker qua actie en special effects. Maar het speelt vrijwel volledig op safe.
VincentL
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
De grande finale? Ik hoopte erop, omdat ik na het vorige deel weinig idee had waar de trilogie heen zou bewegen indien het geen herhaling van deel vier tot en met zes wilde worden.
Maar aan het eind van deze trilogie blijft toch vooral teleurstelling beklijven. Het grootste manco van deze nieuwe trilogie is dat er geen wezenlijk nieuwe verhaallijn geschreven is. Het is een synthetisch geheel van nieuwe karakters met het oude verhaal, zoals we dat ook uit deel IV-VI kennen. Ik vind het teleurstellend dat er geen enkele moeite is gedaan om daar vanaf te stappen. Het lijkt me, indien je de film gezien hebt, overbodig om te parallellen te trekken, want die liggen enorm voor de hand. Deel I tot en met III is misschien niet het best geworden, maar was nog wel in staat met een andere verhaallijn op de proppen te komen.
Door het gebrek aan creativiteit maakt het acteerwerk, de cinematografie of de CGI mij ook niet zo veel meer uit. Dat is prima en naar verwachting voor deze tijd.
Ik meen mij te herinneren dat ik in mijn review van deel 7 schreef dat het begrijpelijk was om na een lange tijd, waarin de saga eindelijk verder gaat, in het eerste deel op safe en vertrouwd te spelen door zoveel elementen uit deel IV terug te laten komen, maar dat Disney ook zou moeten bewijzen tot het creëren van een wezenlijk nieuw verhaal in staat te zijn. Dat is niet gebeurd. Het is het doodmelken van de koe geworden.
Daarom sluit ik mij ook aan bij bovenstaande auteur, dat Rogue One de beste Star Wars film uit de afgelopen jaren is. Een prima stand alone en volwassen film, met een eigen verhaallijn. Deze drie slappe aftreksels van Lucas' origineel waren daar helaas niet toe in staat.
Warning
Ik sluit mij aan bij beide bovenstaande gebruikers, dat Rogue One de beste Star Wars-film uit de afgelopen jaren is. Uniek, gewaagd en volwassen.
RobertKR
Rogue One is geweldig. Omdat het ook zo'n perfecte prequel op A New Hope is. De throwaway cast leent zich daar goed voor en er was een excuus om Darth Vader nog even te laten bazen. De veldslagen in die film zijn Vietnam 2.0.
TFA vond ik een leuke blockbuster en deels ook omdat het een comeback was. Het speelde in op de eerste trilogie en dat wilde ik zien na de teleurstellende origin trilogie. Die film had nog een soort van free pass waarna het eigenlijk zou moeten branchen in iets met een eigen smoel. Dat is niet gebeurd.
Ja, Rian Johnson ging een andere kant op. En deed dat ook zeker niet perfect. Vond genoeg aan te merken op TLJ zoals die hele nutteloze casino plot. De schrijvers zeggen dat het doden van Snoke het moeilijk maakte. Ben ik het niet mee eens. Snoke was sowieso al een nobody zonder opbouw en ik was blij dat ie eraf ging. Dan nog is er niet het excuus om met een Palpatine aan te komen. Ze hadden de invloed ook daar kunnen breken en door kunnen gaan met de hele Ren/Rey kwestie die best interessant was vond ik.
In TLJ leek het erop dat de kaarten anders geschud zouden worden. Rey leek te flirten met de Dark Side en Ren leek juist de goede kant op te stuwen. Ze hadden haar wel de kleindochter van Palpatine kunnen maken (dat zij onbeduidend was kon niet, gezien haar visioenen en kracht), maar dan met haar als uiteindelijk kwaad en Kylo Ren die het juiste doet. Ze had de Dark side immers in zich middels de Palpatine bloedlijn, in tegenstelling tot Kylo die een Solo is.
Dat was gewaagder geweest dan het kwaad maar makkelijk in een al dode bad guy uit de oude saga te schuiven. Dat is hier gebeurd. Ze wilden Rey gewoon niet offeren en duwen er een kartonnen versie van Palpatine in.
tommykonijn
Mijn 1700e stem - en tevens mijn laatste van 2019 - gaat naar de afsluiter van een saga die ik al sinds mijn kindertijd volg. Ik kwam als eerste in aanraking met de prequels en daarna pas met de originele trilogie. Ik was wel even een groot Star Wars fan destijds, maar je zou het ook een rage kunnen noemen. Ik raakte er namelijk na een jaar (of twee) wel wat op uitgekeken. Dingen als de Ninja Turtles en Harry Potter waren zonder twijfel van grotere invloed op me.
Desondanks heb ik hier wel altijd van kunnen blijven genieten. Onlangs even tussen alle drukte door Episode I-VIII teruggekeken en het blijft een fijne filmervaring. Ik zou wel bij enkele films mijn mening iets moeten bijschaven, maar over het algemeen was het weer erg vermakelijk. Ook The Force Awakens en The Last Jedi vielen opnieuw in de smaak. Voor die laatste vreesde ik wel een beetje na alle negativiteit die de film voor de kiezen heeft gekregen - en het is inderdaad een beetje een buitenbeentje dat zeker zo haar minpunten kent - maar er waren ook een hoop zaken die ik zeer kon waarderen. In visueel opzicht behoort die film tot de top van de saga wat mij betreft. Voor The Rise of Skywalker had ik me bewust van tevoren niet ingelezen, dus ik had geen idee hoe de film ontvangen was. Ook kan ik niet zeggen dat ik met bepaalde verwachtingen ging kijken. Ik liet het allemaal over me heen komen.
Ik heb de film inmiddels twee keer in de bioscoop gezien. Niet omdat ik het de eerste keer zo uitmuntend vond, maar ik wilde dit met zowel een vriend als mijn vader op het grote scherm zien. Desondanks vond ik het zeker geen straf en ik moet zelfs toegeven dat ik er de tweede keer nog meer van genoten heb dan de eerste keer. The Rise of Skywalker begint met de terugkeer van Palpatine; iets waar de film al meteen omstreden door wordt. Goedkoop of juist spitsvondig? Ik neig meer naar het laatste. Zijn terugkeer zorgt ervoor dat deze trilogie een directe link legt met de prequels en de originele trilogie, hetgeen ik tot aan deze film toch een beetje miste. Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat het wel heel erg overkomt als een laatste redmiddel om het merendeel van de fans tevreden te krijgen, maar ik vond het persoonlijk wel geloofwaardig. Er is immers volgens mij maar één personage in alle voorgaande films die hint te weten hoe hij de dood kan omzeilen. Die connectie wordt hier ook heel mooi gemaakt vond ik. Meer dan het herhalen van een eerder gebruikte quote (''The dark side is a pathway to many abilities some consider to be unnatural.'') heeft de film eigenlijk niet nodig. Daarnaast is het gewoon fijn om Ian McDiarmid hier weer aan het werk te zien. Palpatine heeft er overduidelijk zo veel lol in dat hij door- en doorslecht is dat het een feest is om naar te kijken.
De eerste keer dat ik de film zag had ik mijn twijfels bij de onthulling omtrent Rey, maar de tweede keer had ik er meer vrede mee. Het neemt immers wel enkele vraagtekens weg die ik eerder had bij dit almachtige personage. Ik blijf wel van mening dat dit een plottwist is die er vooral voor het schokeffect in verwerkt lijkt te zijn. Prima dat Palpatine een zoon heeft die hij verstoten heeft, maar wanneer deze zoon voor het eerst in beeld kwam had wat mij betreft meer uitgediept mogen worden. Bij Star Wars hoef ik echt niet alles uitgelegd te krijgen, maar dat was wel een opvallend punt waar ik graag wat meer over had gezien. Het valt op dat J.J. Abrams verder wel alles uit de kast haalt: de avonturen op Pasaana en Kijimi zijn leuk en zitten barstensvol prachtige actie, de climax is spectaculair en ook Han en Luke krijgen ieder nog waardige laatste scène. Overigens mijn volledige respect voor hoe ze Carrie Fisher hierin verwerkt hebben. Wederom iets waar ik huiverig voor was, maar dit is echt heel mooi opgelost. Ook de bombastische muziek van John Williams verdient het om in het zonnetje te worden gezet: naar mijn mening een essentiële factor binnen deze reeks.
Wat mij betreft dus een volwaardige Star Wars film en een goede afsluiter van de Skywalker saga. Het is jammer genoeg wel merkbaar dat er niet vooraf een duidelijk plan was uitgedacht voor de drie films. The Last Jedi en The Rise of Skywalker sluiten daardoor niet helemaal lekker op elkaar aan vind ik, hoewel ik beide films afzonderlijk wel goed vind. Ik ben het niet met alles eens (had Kylo Ren nou echt die laatste val moeten overleven?) en de film laat hier en daar steekjes vallen, maar dat geldt eigenlijk wel voor vrijwel iedere Star Wars film. Ik zie deze nieuwe trilogie wel als een mooie aanvulling op de twee bestaande trilogieën. Dit slotstuk is daar absoluut medeverantwoordelijk voor. De laatste scène van The Rise of Skywalker liet me achter met een glimlach en een tevreden gevoel.
schumacher
Net gezien in cinema: vermakelijk zoals altijd, niet de beste star wars neen, ik zie nog steeds het liefst de oude films.
Maar ik heb me bij deze ook niet zitten vervelen, gewoon vermakelijk filmpke.
Nicholas
Ik verwacht in 2021 een spin-off en in 2022 de start van de nieuwe trilogie.
Onmogelijk. "Star Wars" mag een Yoda'tje gaan doen en zich terugtrekken in afzondering. Star Wars heeft de laatste jaren een heule slechte naam gekregen.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

'Star Wars'-actrice Daisy Ridley gecast voor WOII-film 'Women in the Castle'

De beste science fiction-films van de afgelopen vijf jaar, volgens Moviemeter

Joker
Misdaad / Drama, 2019